Nogomet

Keku se lahko smeji, ker ga je Šeško demantiral

Stockholm, 28. 09. 2022 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
53

Dve mojstrovini, ključni za obstanek Slovenije v drugem kakovostnem razredu Lige narodov, na dveh tekmah v štirih dneh. To je izkupiček izjemnega Benjamina Šeška, ki je, čeprav selektor Matjaž Kek rad poudarja nasprotno, v veliki meri lastnoročno poskrbel, da je Slovenija zadržala svoje mesto v ligi B, ki bi lahko ponudilo tudi bližnjico za uvrstitev na evropsko prvenstvo čez dve leti.

Benjamin Šeško je na Švedskem poskrbel za mojstrovino, ki bo še dolgo krožila po družbenih omrežjih.
Benjamin Šeško je na Švedskem poskrbel za mojstrovino, ki bo še dolgo krožila po družbenih omrežjih. FOTO: AP

Najprej je iz nič udaril v 81. minuti domače tekme proti Norveški – žogo si je sprejel "na prsa", si jo podaljšal s stegensko mišico in jo, še preden je imela čas pasti na tla, kirurško natančno sprožil v spodnji desni kot nemočnega vratarja Ørjana Nylanda. To je bil zadetek, ki je Slovenijo pred odločilno tekmo na Švedskem postavil v občutno boljše izhodišče. Po nepričakovani zmagi nad Erlingom Haalandom in druščino je za obstanek zadoščal že remi v Stockholmu. 

Odločilni obračun na Friends Areni se je začel po pričakovanjih – s prevlado domačinov, ki so imeli občutno terensko premoč in tudi nekaj zrelih priložnosti za hitro vodstvo. Potem ko sta prvi za Slovenijo zapravila prav Šeško in Petar Stojanović, pa je v 28. minuti še enkrat udaril 19-letni slovenski dragulj. Znova iz nič, bi lahko dejali. Iz položaja, v katerem bi mnogi prej kot o strelu razmišljali o sprejemu žoge. Sploh zato, ker jo je moral udariti z levo, čeprav velja za desničarja.

"Razmišljal sem, zakaj ne bi udaril, če lahko. Zadanem lahko z obema nogama," je razkril, kako je razmišljal, ko je proti njemu letela podaja Petra Stojanovića. Pojma "slabša noga" očitno ni v Šeškovem slovarju. Švedski vratar Robin Olsen je lahko strel, ki nas je nemudoma spomnil na mojstrovino legendarnega Marca van Bastena na finalu evropskega prvenstva 1988, le nemočno pospremil z očmi. Tega ne bi ubranili niti trije vratarji, kot je kasneje dejal slovenski komentator na Friends Areni. 

Omenjeni mojstrovini sta najzaslužnejši, da je Slovenija v zelo zahtevni skupini na koncu obstala, v kar je, bodimo iskreni, po uvodnih porazih proti Švedom in Srbom (s skupno gol razliko 1:6) verjel le malokdo. 

Benjamin Šeško je bil na zadnjih treh tekmah Slovenije vselej med strelci. Njegovi zadetki so reprezentanci priborili ključne štiri točke za obstanek v ligi B.
Benjamin Šeško je bil na zadnjih treh tekmah Slovenije vselej med strelci. Njegovi zadetki so reprezentanci priborili ključne štiri točke za obstanek v ligi B. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija zmaguje kot ekipa, a tokrat je izstopal posameznik

Seveda gre razloge za vzpodbuden zaključek tretje sezone v Ligi narodov, za Slovenijo prve v ligi B, iskati tudi drugje. Jan Oblak je tako v soboto kot v torek pokazal, zakaj ga uvrščajo med najboljše vratarje na svetu. Jaka Bijol je odlično klubsko formo pri Udineseju prenesel v reprezentanco in se izkazal za vodjo zadnje vrste. Prepotrebno borbenost so prispevali nogometaši na sredini igrišča, ki se na Švedskem niso dali, navkljub odsotnosti kaznovanega Jasmina Kurtića

A glavno pri obstanku je vendarle imel Benjamin Šeško. Besedam Matjaža Keka po zmagi nad Norveško, ko je dejal, da je Slovenija, razen v enem primeru (v dobi Zlatka Zahoviča, op. a.), vedno zmagovala kot ekipa, bi lahko oporekali. Oporeka mu nenazadnje tudi statistika. Napadalec Red Bull Salzburga je sodeloval pri petih od šestih zadetkov naše izbrane vrste v tej sezoni Lige narodov. Tri je dosegel sam, za dva je podal.

Potem ko je na prvih 12 nastopih za člansko reprezentanco le enkrat meril v polno, je bil na zadnjih treh tekmah vselej med strelci. Z golom za 2:2 proti Srbiji je Slovenijo rešil poraza. Nato je zabil za zmago proti Norveški, pri kateri je pred tem z asistenco poskrbel za izenačujoči gol Andraža Šporarja, in zatem še za ključno točko na Švedskem. 

Matjaž Kek je s Šeškom dobil napadalca, ki je sposoben sam odločati tekme.
Matjaž Kek je s Šeškom dobil napadalca, ki je sposoben sam odločati tekme. FOTO: Aljoša Kravanja

Obstanek in tudi bližnjica za Euro 2024?

Ne samo, da je Slovenija obstala in v le nekaj dneh dobila dokončno potrditev, da ima v Šešku napadalca, od katerega se lahko sedaj upravičeno pričakuje, da bo vlekel reprezentančni voz v prihodnjih letih. Povsem možno je, da si je priigrala tudi bližnjico za uvrstitev na evropsko prvenstvo čez dve leti. Uefa je namreč, da bi povečala tekmovalni naboj, tri mesta na prihajajočem Euru 2024 zagotovila najboljšim reprezentancam iz Lige narodov, ki jim ne bo uspelo v običajnih kvalifikacijah. 

Kaj to pomeni v praksi? Po štiri najboljše reprezentance iz lig A, B in C, ki se ne bodo kvalificirale, bodo imele popravni izpit v dodatnih kvalifikacijah, ki bodo potekale v obliki zaključnega turnirja. V ligi B je več točk od Slovenije zbralo devet reprezentanc, in sicer Škotska, Ukrajina, Irska, Izrael, Bosna in Hercegovina, Finska, Črna gora, Srbija in Norveška. Če se jih bo vsaj šest na Euro 2024 uspelo uvrstiti skozi običajne kvalifikacije, potem bo Slovenija dobila svoje mesto v dodatnih kvalifikacijah. Seveda, če tudi njej ne uspe po običajni poti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
29. 09. 2022 09.01
+0
Kek ,Šeško je sposoben sam odločiti tekmo. Butasta izjava ,primerna samo Keku. Kaj so počeli Švedi z nami ? Igrali smo bunker in žogo samo odbijali od gola , res nekaj priložnosti, ki so jih dobi od strani samih švedov , ker so vse sile usmerili v napad. Spomnim se poraza Barcelone , ki je 80% časa imela žogo v svojih vrstah in preko 30 krat streljala na gol. Nasprotnik je imel samo en napad in prvi strel in žoga je bila v golu in poraz Barcelone .
Castrum
29. 09. 2022 09.32
+3
Preko 30x streljala na gol?? Ma kaj si ti gledal?....Sicer pa, Slovenija je imela tri smrtne prilike, ki jih nismo realizirali. Rezultat je bil za nas ugoden, zato so ga naši branili, Švedi pa so morali napadati. Temu se reče taktika, saj veš ne?😏
Zdravko Lajh 1
29. 09. 2022 13.31
... VEŠ, v nogometu zmaga tisti, ki večkrat pošlje žogo v nasprotnikov gol ... ne pa tisti, ki večkrat strelja na gol
apodgra
29. 09. 2022 08.23
+1
Da smo ostali v drugi evropski ligi je dobro. Zadetek Šeška vrhunski . Nisem pa zadovoljen z igro naše reprezentance . Sam Šeško ne bo dvignil kvaliteto cele reprezentance . Še vedno bomo na svetovni lestvici tam nekje med 60 in 70 državami na svetu .
StAnalitik
28. 09. 2022 19.43
-1
Z ponosom igrajo za reprezentanco? Kaj res? Sedaj pa nekaj za vas NOVINARJI.Koliko dobi Jan Oblak za nastop za Slovenijo? Napišite znesek.20.000€ ali malo manj.
Maxx365
28. 09. 2022 20.05
+1
Za igranje za reprezentanco ne dobijo fantje NIČ.
StAnalitik
28. 09. 2022 21.02
-1
Ne bodi PAMETEN.Kot.muzkontarji za dobrodelni koncert anede
poper00
28. 09. 2022 21.40
Ker si sam tak misliš ,da so tudi drugi.Oblak drugače pri svojem klubu dobi več na dan kot je tvojih izmišljenih 20000
totinori
28. 09. 2022 18.43
+5
Zadetek proti Švedom je bil krasna nadgradnja tistega v Stožicah. Leipzigu se zagotovo smeji, ker vedo, da ga bodo čez dve leti bogato prodali.
Zdravko Lajh 1
29. 09. 2022 13.33
wsharky
28. 09. 2022 18.17
-5
dve mojstrovini kot dve lastovici se ne prineseta pomladi oz. tudi slepa kura zno najde
Dildoslav
28. 09. 2022 19.36
+3
3. Najboljsi 19 Letnik na svetu. In ti o zrnu in kuri, lol
apodgra
29. 09. 2022 08.26
+1
Tak gol se več ne bo zgodil. Graditi pričakovanja o dvigu kvalitete samo na dveh zadnjih tekmah , ne moremo to pričakovati. Še vedno smo drugo ali tretje razredna reprezentanca .
nebulae ngc6720
28. 09. 2022 17.04
+5
na drugi fotki neviđen skok, iz njega je razvidno, da je izvenserijski igralec!
apodgra
29. 09. 2022 08.31
+2
Tako so kolesarski strokovnjaki in mediji po nekaj uvodnih uspešnih etapnih dirkah na Tut de France Tadeja uvrstili med izven serijskega kolesarja , človeka z drugega planeta . Danes pa je slika popolnoma drugačna , forma je daleč od pričakovanj prvega kolesarja na UCI lestvici.
yanay
28. 09. 2022 15.55
+6
Ko sem si na YT večkrat ogledal ob Šeškova gola, sem ugotovil, da sta oba nedvomno mojstrovini. Ne preveč močna strela, toda ustreljena iznenada in zelo prefinjeno in natančno. Sploh včerajšnji je bil poglavje zase. Oglejte si posnetek in boste videli, da je bil strel izveden z občutkom, ki ga lahko primerjamo s samim Messijem. Kar se same igre tiče, malo toplo malo hladno. Moti me, da igralci ne uspejo povezati več zaporednih podaj. V večini jim dve, tri jim še uspejo, natopa se z njo že poigrava nasprotnik. Proti napadi pa so že boljša zgodba, samo realizacijo bo treba izboljšati.
apodgra
29. 09. 2022 08.38
+1
yanuay O tem podobno razmišljam na osnovi videnega . Naj nas to ne uspava ali zanese v oblake , ostati moramo na trdnih tleh. Kek ostane Kek , še naprej nam prodaja filozofijo o nogometu.
Sortegilio
28. 09. 2022 15.17
+10
Keka so nedvomno rešile individualne kvalitete Šeška. Šeško je res obetaven igralec. Ponosni in veseli smo, da ga imamo.
ledr
28. 09. 2022 14.20
+10
Za vse tiste, ki ste v zadnjih dneh (pa že prej...) imeli veliko za povedat čez Keka in ogromno vas je zapisalo, naj že "spoka" in podobno, skratka predvidevam, da ste sami nogometni strokovnjaki, imam eno vprašanje: Kdo po vašem "cenjenem" mnenju pa je z igralskim kadrom, ki ga ima trenutno na razpolago Slovenija sposoben naredit več in boljše kot Kek?
Dildoslav
28. 09. 2022 19.37
Kader ima boljsi, kot kdajkoli prej. Igralci redno igrajo v dobrih klubih, pred tem so bili le statisti na klopi.
ledr
28. 09. 2022 14.20
-1
Za vse tiste, ki ste v zadnjih dneh (pa že prej...) imeli veliko za povedat čez Keka in ogromno vas je zapisalo, naj že "spoka" in podobno, skratka predvidevam, da ste sami nogometni strokovnjaki, imam eno vprašanje: Kdo po vašem "cenjenem" mnenju pa je z igralskim kadrom, ki ga ima trenutno na razpolago Slovenija sposoben naredit več in boljše kot Kek?
obožeobože
28. 09. 2022 14.08
+2
Kek in Mijatovič! Lahko se zahvalita Šešku da sta še "živa"!
nebulae ngc6720
28. 09. 2022 17.05
+2
mptour
28. 09. 2022 13.55
+8
Komentiranje pa, kot bi gledal MotoGP na A kanalu. Obup.
wsharky
28. 09. 2022 18.18
+1
se dobro da ni Alesis komentator, to bi bilo zanimivo
Onxxx13
28. 09. 2022 13.46
-6
Za vas je uspeh obstanek v ligi b? Zelo visoki cilji hahahaha
jejejejejojojiji
28. 09. 2022 13.52
+12
V ligi z Anglijo in ostalimi??? Ja velik cilj in velik uspeh!!!!!
pekoči paradižnik
28. 09. 2022 13.54
+5
RTVjeZAKON
28. 09. 2022 14.50
+4
To je velik cilj. Kaj ti pričakuješ od nacije z 2 milijoni prebivalcev? Da bomo evropski prvaki? Svetovni?
mmickica
28. 09. 2022 15.07
+2
Cilj je dosezen in to je glavno. Nemogoce je pricakovati, da bomo v nogometu kdaj med elito, realno in uspeh pa je, da smo nekje v sredini.
drimtim
28. 09. 2022 19.35
čebelinko
28. 09. 2022 13.44
+11
Realno ne spadamo v B ligo, ne mi, ne Švedi. Brez odličnega Oblaka in dveh evrogolov Šeška, ni bilo nič posebnega. Saj je bila kakšna priložnost, ampak potrebujemo še kvalitete. Bijola bi še pohvalil, to je pa po mojem mnenju to, kar imamo. Žal je kakšno prvenstvo še zelo daleč. Oblak ne bo vsega branil in Šeško ne bo vsako tekmo zabijal take gole. Tako, da je vsaka evforija odveč.
mptour
28. 09. 2022 13.35
+7
Tole novinarstvo je kr neki. Takole pisarjenje je žalitev za ostalo ekipo. Šeško je vsekakor več, kot odličen nogometaš. Ni pa reprezentanca. To je zmeri 11 nogometašev. Še nikoli ni en nogometaš premagal ekipe. Brez podaj soigralcev, bi Šeško (ali pa Messi, CR, Diego...) brcal temo.
SAKOSAKO
28. 09. 2022 13.29
+5
Super za rezultat in obstanek. Ampak s takšno obrambno taktiko ne spadamo v x skupino, razen, če bo sreča vedno na naši strani.
JAZsemTI
28. 09. 2022 13.26
+7
S Šeškom smo dobili nekaj česar nismo imeli od Zahoviča dalje. Cela reprezentanca bo pridobila na samozavesti in rejtingu.
apodgra
29. 09. 2022 08.44
+1
Nogomet je kolektivna igra . Včasih lahko kak posameznik res reši ekipo , vendar ,to se zgodi zelo poredko. PSG ima vrhunski trojček v napadu , pa se kljub temu ne kaže ta njihova zvezdniška moč. Več je teh zveznikov večje je rivalstvo med njim in posledica je ta ,da so pričakovan rezultati večkrat ne doseženi.
Geniusslo
28. 09. 2022 13.25
-3
Realno so bili Švedi boljši...
bohinj je zakon
28. 09. 2022 13.11
+2
Seško je bodočnost nogometa. Njegova realna vrednost na nog.trgu je 300 mil. evra.
taft007
28. 09. 2022 13.17
-2
apodgra
29. 09. 2022 08.45
+1
Res je nogometna bodočnost , samo ne v naši reprezentanci.
blackkesi
28. 09. 2022 12.58
+7
Dobar je usaj začeli so brcati pomoje bo šlo samo na gor.