Nogomet

Kessie v podaljšku odločil El Clasico in poskrbel za +12 v LaLigi

Barcelona, 19. 03. 2023 22.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
138

Nogometaši Barcelone so naredili velik korak k novemu - že 27. naslovu španskih državnih prvakov. V 26. krogu LaLige so na domačem El Clasicu z 2:1 premagali Real Madrid in si v neposredni borbi za naslov prvaka priigrali kar 12 točk prednosti. Do konca španskega prvenstva je še 12 tekem, večna tekmeca pa se borita še za španski pokal (Copa del Rey), kjer se bosta čez dobre dva tedna pomerila na povratni tekmi polfinala.

Tekma se je začela napadalno in že v prvih treh minutah sta si po eno priložnost priigrala tako Karim Benzema, kot tudi Robert Lewandowski. Barcelona si je nato v peti minuti priigrala dve lepi priložnosti, ko je najprej po podaji Sergia Busquetsa z glavo sprožil Raphinha, z obrambo pa se je izkazal Thibaut Courtois, nato pa je z volejem poskusil še Sergi Roberto,  je žoga zletela prek vrat Reala.

Gostje pa so se nato otresli uvodnega pritiska in v deveti minuti povedli. Vinicius je preigraval po levi strani in v sredino kazenskega prostora poslal predložek, ki pa je naravnost v glavo zadel Ronalda Arauja, od katerega se je žoga odbila za hrbet Marca-Andreja ter Stegna.

Araujo je zadel sploh prvi avtogol na El Clasicih v LaLigi v 21. stoletju in prvi Barcelonin avtogol na El Clasicih v vseh tekmovanjih po avgustu 2017 (takrat je avtogol zabil Gerard Pique).

Vinicius Junior
Vinicius Junior FOTO: AP

Pri Kataloncih je bil tudi po zaostanku najbolj nevaren mož Raphinha, ki je s predložkom najprej želel zaposliti Arauja, a je bil njegov predložek nekoliko premočen, nato pa še Andreasa Christensena, ki pa je žogo zadel z glavo, a bil premalo natančen. Po pol ure igre je brazilski krilni napadalec iz kota podal naravnost na glavo Frenkieja de Jonga, čigar strel je Thibaut Courtois obranil. Dobro minuto kasneje je Raphinha z zavitim strelom z levico poskusil še sam, a je bil znova na mestu belgijski vratar. Razigranega Brazilca je nato s prekrškom zaustavil reprezentančni kolega Vinicius, nato pa z udarcem v vrat še Nacho Fernandez, kar pa je ostalo neopaženo.

Barcelona je še naprej pritiskala, kar se ji je obrestovalo v 45. minuti. Araujo je z desne strani v sredino kazenskega prostore Reala poslal nizek predložek, ki ga je de Jong odložil Raphinhi. Brazilec je sprožil s prve, njegov strel je blokiral Eder Militao, žoga pa se je odbila naravnost do Sergija Roberta, ki je s strelom s približno 11 metrov poskrbel, da sta šli ekipi na glavni odmor izenačeni.

Sergi Roberto
Sergi Roberto FOTO: AP

V drugem polčasu so prvi zapretili gostje prek Viniciusa, ki je hitro prodiral po levi strani in Federica Valverdeja, ki je po predložku Brazilca sprožil močno, a premalo natančno. Po skoraj uri igre je nevarno sprožil tudi še vedno najboljši strelec aktualne sezone LaLige Lewandowski, čigar strel z levico z roba kazenskega prostora je zadel Militaa v peto in Barcelona je dobila kot.

Po dobri uri igre je Carlo Ancelotti opravil dvojno menjavo in namesto Nacha in Tonija Kroosa v igro poslal Ferlanda Mendyja in Rodryga. Slednji je v prvi minuti po prihodu na igrišče prišel do prve priložnosti, a je bil z desnico premalo natančen.

V 67. minuti pa si je Barcelona priigrala izjemno priložnost, ko se je po podaji Sergija Roberta nekaj metrov pred golom Reala neoviran znašel Lewandowski, ki je poskusil z atraktivnim strelom z volejem v zraku, a meril prek vrat gostov. 

Italijanski strateg na klopi Reala je v želji po vnovičnem vodstvu v igro poslal še Aureliena Tchouamenija in Marca Asensia, kar se je, vsaj za nekaj časa, izkazalo za izjemno potezo. Španski krilni napadalec je namreč le pet minut po vstopu v igro poskrbel za vodstvo Reala, ki pa ni trajalo dolgo. Po dolgem pregledu videoposnetka so sodniki v sobi za VAR odločili, da je bil Asensio ob podaji Danija Carvajala za las v prepovedanem položaju in ostalo je pri 1:1. Asensio je bil nekaj minut kasneje še enkrat nevaren, ko je z velike razdalje sprožil z levico, a je njegov strel letel prek vrat Barcelone.

Kar ni uspelo Realovim menjavam, je uspelo Barceloninim. Franck Kessie, ki je v 77. minuti vstopil v igro, je v drugi minuti sodnikovega dodatka Barcelono popeljal v vodstvo. Lewandowski je začel akcijo, ki je stekla po levi strani in s peto atraktivno podal utekajočemu Alejandru Baldeju. Mladi levi bočni branilec je dvignil pogled in žogo poslal naravnost na nogo vezistu iz Slonokoščene obale, ki je z desnico matiral nemočnega Courtoisa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Real je zadnjih nekaj minut v želji po izenačenju izkoristil za pritisk, ki pa ni obrodil sadov in Barcelona se je lahko razveselila 22. zmage v sezoni. Katalonci so tako 12 krogov pred koncem sezone na vrhu lestvice utrjeni z 12 točkami prednosti pred večnim tekmecem.

Statistika tekme Barcelona - Real Madrid

Na preostalih nedeljskih tekmah je Betis z minimalnih 1:0 premagal Mallorco, Villarreal Ossasuno z visokih 3:0, Real Sociedad pa je z 2:0 premagal Elche in se Atletico Madridu, ki je že v soboto s 3:0 ugnal Valencio, približal na tri točke zaostanka. Atletico ima na tretjem mestu lestvice 51 točk, četrti Sociedad 48, peti Betis 45, šesti Villarreal pa 41 točk.

Izidi 26. kroga španske LaLige:

- petek, 17. marec:

Real Valladolid - Athletic Bilbao        1:3 (0:1)

- sobota, 18. marec:

Almeria - Cadiz                          1:1 (0:0)

Rayo Vallecano - Girona                  2:2 (2:1)

Espanyol - Celta Vigo                    1:3 (0:2)

Atletico Madrid - Valencia               3:0 (1:0)

(Jan Oblak je branil vseh 90 minut za Atletico)

- nedelja, 19. marec:

Betis Sevilla - Mallorca                 1:0 (0:0)

Osasuna - Villarreal                     0:3 (0:1)

Real Sociedad - Elche                    2:0 (0:0)

Getafe - Sevilla                         2:0 (0:0)

Barcelona - Real Madrid                  2:1 (1:1)

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
21. 03. 2023 20.28
+3
Ker Real ne more in ne zmore dobiti bitke z Barco na odprtem, na zelenici iz oči v oči....v ozadju že poteka umazana, hinavska vojna proti Katalonskem gigantu v obliki sproducirane sodniške afere, kot tudi v nagajanju pri registracijah nekaterih igralcev Barce (Gavi). Ker sedaj že cel svet ve, da je Tebas po njegovem lastnem priznanju vesoljnemu novinarstvu z datumom 15.3.2023 (le zapomnite si ta datum in to izjavo!) goreč navijač Reala, bo toliko lažje za razumeti tudi teror španskega, madridskega državnega aparata v obliki umetnih, škodoželjnih in popolnoma na Barco ciljno usmerjenih Salary Cap ukrepov....
Kollerik
21. 03. 2023 20.29
Messi nazaj v Barco? Samo preko trupla šefa La Lige Tebasa...
Kollerik
21. 03. 2023 20.35
+1
Na izpitu gentelmenstva je ob koncu zadnje Barcine zmage na classicu, že tretje po vrsti, padel tudi ančeloti. Jokanje čez VAR, seveda samo tedaj, ko le ta ne odloča v korist belih. Le katera sodniška glava pa bo sedaj letela ob tem tako nezaslišano poštenem sojenju za Španske razmere?... Samo sprašujemo se lahko, koliko besnih Perezovih klicev je zadnje dni že sprejela španska sodniška zveza in predvsem zvesti navijač belih Tebas...
Pagliaccio 46
21. 03. 2023 21.01
+3
Ne vem a si res ta sodnik ni mogel nekako pretegniti mišice in ga nato nadomestiti z Lahozom, kot je bila rutina prejšnjih el clasicov ?
Pagliaccio 46
21. 03. 2023 21.02
+1
Gil Manzano je Messi med sodniki....on lahko sam odloči tekmo
Kollerik
21. 03. 2023 21.26
Lahoz se jim je nekaj pokvaril. Zdi pa se zadnje čase, da sta se Perez in Tebas bolj ko ne odrekla starega, tradicionalnega pristopa s sodniki in sedaj polagata upe v novo-staro orožje. V špansko sodstvo. 😁
alam12
21. 03. 2023 17.54
+1
Kot navijač Reala, vse Čestitke Barci.. Lp
Pagliaccio 46
21. 03. 2023 18.10
+3
idiu3krasne
21. 03. 2023 16.41
+6
Aparatiiiiiii...intenzivna v madridu je fuč...
Pagliaccio 46
20. 03. 2023 18.54
+11
Assensio je v bistvu sporočil, da golov iz prepovedanih položajev ni .......oziroma, da so sodniki ukradli Realu neregularen gol
Lucky
20. 03. 2023 20.04
+7
Včeri je kazal na grb Reala. Zadnjič sta bla Laporta in Alemany pr Mendesu na obisk. Menda jima je ponujal Assensia. Po temle včeraj, upam da nben pomisli ne več, da bi ga Barca vzela.
fihner
20. 03. 2023 18.22
+9
Bravo Barsa, to mi delaj!
Lucky
20. 03. 2023 17.39
+9
Na teh straneh jih mnogo obožuje komentarje trenda. Tudi jst umiram od firbca, kdo vse v Evropi ma poln kufer vsega in komaj čaka, da pride v Real. Lohk potegneš do 2027. Če te matra tistih par centov, do 1B ( milijarda ) letnega zaslužka, bomo kupl nov digitronček. Tajga, de bo prov pokazu. Drgač, Shakira je menda dala že 3 prošnje, za koncert v Madridu. Menda celo piše pesem o Negreiri, da bo šlo lažje skoz.
Kollerik
20. 03. 2023 21.57
+5
Trend je zelo dober v komentarjih. Drži pa, da ob porazih Reala vedno ponikne, pojavi pa se ob porazih Barce. Zato ga zdaj pač ni 😁
Pagliaccio 46
21. 03. 2023 18.18
+2
Trend je šalabajzer... za njega je Ramos produkt La Fabrice, M. Neuer še ima kar 5 M bruto letne plače v evrih,.... in šopek ostalih bedarij, ki so tako neumne, da si jih je težko že spomniti
mmickica
20. 03. 2023 15.29
+13
To vceraj je bilo pa lepo. Neprecenljivo! Seposebej zato, ker je Barca imela toliko priloznosti, da bi z malo vec srece rezultat bil lahko tudi bistveno visji. Bravo Xavi, da s taksno ekipo dela cudeze in to celo Brez najboljsih dveh, Pedrija in Dembeleja!
Kollerik
20. 03. 2023 15.43
+11
++++, pustili so srce na igrišču in to je tista neprecenljiva dodana vrednost, krona vsega. Rezultat in športna sreča prideta potem sama od sebe! Mlada ekipa, polna talentov. Težko je pozabiti na prizore na koncu tekme, recimo na tleh ležečega, izmučenega, pa vendar nasmejanega Gavija. Kmalu bodo tile mladci harali tudi na Evropski ravni, v to sem prepričan!
Pagliaccio 46
20. 03. 2023 16.03
+10
Zanimivo bo videti kaj bo s temi igralci, ko ne bodo več najstniki
mmickica
20. 03. 2023 16.42
+7
Res je, Gavi, Roberto, Araujo, Kounde, ...sami borci. Pravzaprav vceraj vsi.
265004
20. 03. 2023 18.02
+4
mickica,lepo da si prišla k sebi...upam da jih ne boš po eni slabo odigrani tekmi pribijala na križ...al pa da jih ne boš pošiljala v drugo ligo ,k ti Madridski pokvarjeni mediji servirajo spine o podkupljenih sodnikih...
mmickica
20. 03. 2023 18.24
+6
265..., jaz sem vedno pri sebi, oni niso vedno.🙉😅
Kollerik
20. 03. 2023 19.10
+6
LojzekBojzek
20. 03. 2023 13.21
+10
edino Halčo ima več minusov kot Real👏👍
Pagliaccio 46
20. 03. 2023 13.19
+12
Crispi.... povsem zasluženo že ni če poslušamo tvoje, ki trobiste v isti rog že odkar je Messi GOAT ni pa še bil svetovni prvak
User513426
21. 03. 2023 10.56
+2
Ne ta, zmaga tista njegova da Messi nikoli ne bo najboljši ker ne bo nikoli evropski prvak
cripstoned
20. 03. 2023 13.03
+0
Bravo barcelona povsem zaslužena potrditev naslova... real pa odkar je odšel zidane ni več pravi... pravtako cestitke na 100zmagi na elklasiku... upam da se v pokalu revansiramo...
Johnny_J
20. 03. 2023 16.34
+4
Pagliaccio 46
20. 03. 2023 18.53
+4
Pagliaccio 46
20. 03. 2023 12.59
+14
Kaj smo odnesli s tega el Clasica ? Da navijači Reala niti s sliko ne razumejo prepovedanega položaja ?
Lucky
20. 03. 2023 12.44
+16
Kot vsako nedeljo, sem tudi včeraj s friendi igral fusbal. Moja ekipa je po kakih 15 minutah zaostajala 3:0. Po kakšni uri smo zaostajal 5:3. Na koncu pa zmagal 8:5. Ko si je Barca zabila gol, me je prešinila misel, naj se danes tudi Barca vrne, kot smo se mi. In se je. Kake 3 lete sem pljuval po Robertu. Za tist gol včeraj, mu jst vse oproščam. Sploh, ker igra s plačo B ekipe. Sreča, da so se zmotl tisti, ki so razlagal, da Christensen ni dobr. Za mene, je včeraj odigral profesorsko. Blo je ogromno dobrih stvari. Je pa še velik placa za napredek. Super, da Realu forma raste, kot raste prednost Barce. Odigrat tako tekmo proti vsem sedanjim, bivšim in bodočim zlatim žogam ni enostavn. Eni se že sprašujejo, če prednost lohk naraste na tistih 17 pik? Men bi bla dovolj ena pika prednosti. To je to. Gremo dalje.
Vladimir.Krutov
20. 03. 2023 12.54
+4
Jaz sem edini ki je dvomil v cristjansena..
Pagliaccio 46
20. 03. 2023 12.57
+4
Kollerik
20. 03. 2023 15.46
+7
Roberto ima pr men velik popust še od tedaj, ko je v zadnjih sekundah tekme zabil tisti čudežen že šesti gol Barce proti PSG ju, jaz pa sem zjutraj zaradi tega zamudil na šiht.
Jevgenij Suhov
20. 03. 2023 16.28
+5
ali pa ko je popeljal žogo čez celo igrišče, na koncu je pa Messi zadel za 3:2 za Barco na santiagu bernaLeo..
Lucky
20. 03. 2023 18.06
+6
Vlado, sploh nisem mislu to in tebe. Praktično ga nkol nisem gledal in nisem vedu, kaj lohk pričakujem. Men je blo simpatičn že to, da se je kmal odloču in pršu, kljub vsem tistim fintam LaLige. Ne pa kot Rudiger, ki se je prvo ponujal Barci, pol pa šel v Real zarad dnarja.
Pagliaccio 46
20. 03. 2023 12.21
+16
VAR torej ni pravilno dosodil prepovedanega položaja ?
Pagliaccio 46
20. 03. 2023 12.21
+16
Pa za dojemanje pa rabiš samo trenutek podaje in dva geotrikotnika in resolucijo 240p, da razločiš barve kluba
stoj?kov
20. 03. 2023 12.17
+13
premagati trikrat zapored reala,daleč najboljšega in oh in sploh v nogometu ni mačji kašelj...
dark horse
20. 03. 2023 11.51
+11
Krele še bo kmalu umiril potem pride analitik kripsl 🤣🤣🤣 sploh ne vem kako lahko real izgubi imajo le zver camavingo v ekipi, pa najboljši vezist modrič, pa dragulj bodoča zlata žoga itditd 🙈🙈🙈
RUBEŽ
20. 03. 2023 11.42
+12
Po zadnjih informacijah je Perez posla dopis na vodstvo Lalige, sodnisko organizacijo(po njihovo Barcino), Uefo, Figo, da morajo tekmo ponoviti. Sidniki SO POZABILI DOSODITI PENAL IN PODELITI VSAJ DVA RDEČA KARTONA. In baje polaga velike upe v uspeh. Pa na ponovitveni tekbi bo baje igrala največja prevara nogometa Vinci, ker ga včeraj ni bilo.
RUBEŽ
20. 03. 2023 11.42
+3
Žnjj07
20. 03. 2023 11.13
+17
Cestitke barceloni za nove tri tocke. Ampak zmaga pa ga izjava ancelottija..'zasluzili smo si zmago'😁. Jao jao korlek korlek. Bolje da bi cestital nasprotniku in komentiral o svoji ekipi.
Vladimir.Krutov
20. 03. 2023 10.54
+10
Čestitke....vse pričakovano....lepo mirno naprej
265004
20. 03. 2023 10.24
+18
brez VARA ,s sojenjem iz San Mamesa in včeraj,bi Real prišel na minus 3 točke..Si lahko zamislite kako je bilo v preteklosti in koliko lovorik so nam speljali na goljufiv način?In sedaj oni govorijo o Negreiri...Patetično..
Jevgenij Suhov
20. 03. 2023 10.57
+9
Halar, 265004 je sedaj napisal eno besedo, ki ti dela velike preglavice! Vzemi lepo svinčnik in papir, pa si z velikimi (to se drugače pravi tudi tiskanimi) črkami prepiši besedo goljufiv! Ko boš naslednjič spet žalil, si lahko potem na tem listku pogledaš, kako se pravilno napiše! Temu se drugače reče tudi švinglc, po domače! Če česa nisi razumel, povej, pa ti še enkrat napišem bolj počasi... 🤣🤣🤣🤣
fihner
21. 03. 2023 12.57
+2
RUBEŽ
20. 03. 2023 10.23
+13
Vprašal bi samo baletnike, a je največja prevara nogometa, baje bodoča Zlata žoga vsaj 5 x včeraj sploh igral? Pa ne omenjajte gola, ker tudi slepa kura zrno najde. Pač splet nesrečnih dogodkov za Arauha, ki ga je mimogrede pospravil v žep.