Nogomet

Izredne varnostne razmere pred tekmo v Rimu, Klopp v mislih z družino poškodovanega navijača

Liverpool, 27. 04. 2018 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Liverpool na povratno tekmo polfinala Lige prvakov v Rim prihaja z zajetno popotnico treh golov prednosti, potem ko so rdeči AS Romo na domačem Anfieldu ugnali s 5:2. Obračun v Liverpoolu je, žal, zaznamoval tudi spopad med navijači, zato so v večnem mestu že stekle priprave na dogodek visokega tveganja.

Klopp (na fotografiji) proslavlja enega od golov proti Romi.
Klopp (na fotografiji) proslavlja enega od golov proti Romi. FOTO: AP
Povratno tekmo med AS Romo in Liverpoolom z rimskega stadiona Olimpico si boste lahko ogledali v sredo (ob 20.30) na Kanalu A in VOYO. Dan prej smo v Madridu, kjer se bosta v polfinalu Lige prvakov udarila tamkajšnji Real in Bayern, v četrtek (ob 20.55) pa prav tako v španski prestolnici, kjer se bo Atletico Jana Oblaka še drugič pomeril z londonskim Arsenalom.

Jürgen Klopp se je na petkovi novinarski konferenci dotaknil vseh aktualnih kadrovskih tem in priznal, da je senegalski krilni napadalec Sadio Mane vprašljiv za sobotni dvoboj s Stoke Cityjem. Klopp in Liverpool imata vsaj eno oko seveda že usmerjeno proti Rimu, kjer lahko rdeči po zmagi s 5:2 na prvi tekmi polfinala Lige prvakov (vsaj potihoma) pričakujejo potrditev uvrstitve v veliki finale.

Pot proti Kijevu si bodo rdeči morali tlakovati brez angleškega reprezentanta Alexa Oxlada-Chamberlaina, ki se je na prvi tekmi z Romo v torek poškodoval in že končal sezono, ostal pa je tudi brez nastopa na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji. Po tem, ko so se v medijih pojavile Manejeve fotografije iz lokalne bolnišnice Spire, je Klopp na petkovi novinarski konferenci hitro pomiril strahove.

Uporabiti vsako sekundo in minuto
"Seveda, da je nekaj (z Manejem, op. a.). Bomo videli. Ni tako resno. Za jutri (soboto, op. a.) ima možnost. Če pa to možnost uporabimo ali ne ... Še zelo zgodaj je," je bil skrivnosten Klopp. "V teh časih moraš vedno uporabiti vsako sekundo in minuto, govoriti z igralcem, govoriti z 'dohtarjem', govoriti s fizioterapevti in vse te reči. Na koncu pa se moraš odločiti in jaz se bom odločil."

Klopp ni skrival razočaranja nad poškodbo Oxlada-Chamberlaina, ki si je težje poškodoval koleno. Nekdanji član Arsenala se je po zimski selitvi na sever izvrstno znašel v novem okolju in bil eden ključnih mož pri četrtfinalni zmagi nad Manchester Cityjem, nemški strateg pa mu je obljubil, da ga bo "čakal kot dobra žena".

Mohamed Salah je bil nerešljiva uganka tudi za obrambo Rome.
Mohamed Salah je bil nerešljiva uganka tudi za obrambo Rome. FOTO: AP

Če dobiš limono ...
"Nimam besed za to. Ne morem verjeti, da ta prekrasen igralec, oseba, fantič, tip, karkoli ..." je nadaljeval Klopp. "Ki je bil v tako pozitivni situaciji, pomagal ekipi, imel jasen, jasen izziv pred seboj ... Nato pa se mu zgodi nekaj takšnega. Za to res nimam besed. Ko sem si zavrtel posnetek, sem si mislil: 'Vau!' Res škoda, ni pošteno, če sem pošten. A takšno je včasih življenje in ... Kako že pravimo? Če dobiš limono, iz nje naredi limonado? To moramo storiti. To počne Alex, absolutno pozitivna oseba je in vrnil se bo. Že sem mu povedal, da bom nanj čakal kot dobra žena, ko je mož v zaporu."

Manj navihan je bil Klopp ob vprašanjih o incidentih pred stadionom Anfield, ki so vsaj malce pokvarili proslavljanje po veliki zmagi nad Romo. Liverpoolov navijač, 53-letni Sean Cox, je še vedno v kritičnem stanju, potem ko sta ga blizu stadiona napadla dva navijača Rome. Oba Italijana sta še vedno v priporu, na liverpoolskem sodišču pa jima bodo sodili 24. maja.

Izgredi navijačev v Liverpoolu so zaznamovali uvod v tekmo na Merseysidu.
Izgredi navijačev v Liverpoolu so zaznamovali uvod v tekmo na Merseysidu. FOTO: AP

V angleškem jeziku težko opisati čustva
"Mislim, da je tekma v torek zvečer pokazala lepoto te igre, pokazala pa je tudi najgrše dele te igre pred samo tekmo," se je zresnil Klopp. "Ko sem prvič slišal za to ... Ne morem opisati mojih čustev v angleščini, če sem povsem iskren. To se nikoli ne bi smelo zgoditi, nikoli se ne bi smelo zgoditi prej in nikoli se ne bi smelo ponoviti niti v prihodnje," dodaja nemški strateg.

"Vsi moramo storit se, kar je v naši moči, da bi zagotovili, da se takšne reči ne bodo več dogajale. Nimam rešitve, to je jasno. Nihče je nima. Preprosto neverjetno je, da se lahko kaj takšnega zgodi. Naše misli in molitve so v tem trenutku namenjene Seanu in njegovi družini."

Pričakujemo izjemno vzdušje
Liverpoolčani so se z Evropsko nogometno zvezo (Uefa) in Romo že v petek sestali z rimskimi mestnimi oblastmi. Govora je bilo o poostrenih varnostnih ukrepih, saj na tekmi v večnem mestu pričakujejo okoli 5000 navijačev liverpoolskih rdečih. Liverpool je sestanek opisal kot "pozitiven in produktiven", vsi naj bi se zavzeli, da bomo v sredo videli "izvrsten športni dogodek".

"Res upam, da ljudje, ki morajo varovati ostale, dajo vse od sebe. V modernem svetu bo to mogoče. A prosim za odgovornost s strani vseh, vem, da gre za nogometno tekmo, nič več in nič manj. Zato igrajmo nogomet," dodaja Klopp. "Če Roma tekmo dobi in gre v finale, si bo to zaslužila. Če napredujemo mi, si zaslužimo mi. To je vse. Vse ostalo je lahko res lepo, kar se tiče vzdušja, tako kot je bilo na našem stadionu: izjemno vzdušje. To pričakujemo tudi v Rimu. 

Smešna trditev
Predstavnik Liverpoolovih navijačev Tony Barrett se je na spletu ostro odzval na informacije, ki jih je v javnost prenesla tiskovna agencija ANSA. Italijanski novinarski kolegi namreč trdijo, da angleški privrženci nogometa s prihodom v Rim "tvegajo".

"Ničesar nimajo, da bi podprli to smešno trditev. Nimajo informacij, nimajo citatov, ničesar. Če so si želeli naslov, naj uporabijo tega: v tej sezoni v Evropi niso aretirali niti enega Liverpoolovega navijača," je na Twitterju zapisal Barrett.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drimtim
29. 04. 2018 11.35
Roma se bo poigrala z Liverpoolom
tedoVV2HCmedo
27. 04. 2018 20.19
+2
Upam, da ne bo Klopp dal takšnih ukazov kot Valverde.