Nogomet

Klopp: Nisem genij. Ne vem več, kot ve preostali svet

Liverpool, 28. 06. 2020 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemški nogometni strokovnjak Jürgen Klopp je leta 2015 iz Borrusie Dortmund prišel v mesto Beatlesov in navijače prosil, da mu za osvajanje lovorik dajo čas. Liverpoolu se je zaupanje v Nemca obrestovalo, letos je poskrbel za konec 30-letnega čakanja na 19. naslov angleških prvakov, lani pa je v rdeče mesto prinesel še pokal Lige prvakov.

Nemec ob prihodu na Anfield sicer ni čutil pritiska osvajanja lovorik. Še več, bil je prepričan, da je tokrat trener bolj tvegal kot klub. Imel je prav, a imel je tudi vizijo, ki je prepričala klub, da mu nameni potreben čas. "Nisem nekdo, ki bo kričal: 'Osvojili bomo svet!'," je Klopp dejal na predstavitvi, a je v petih letih na klopi Liverpoola dosegel prav to. Če smo natančnejši, mu je to uspelo v za Liverpool neverjetnem zadnjem letu.

Klopp je trener z veliko avtoriteto, a hkrati delo in odgovornosti razdeljuje kot malo kdo pred njim. V klubu med drugim tesno sodeluje z vodjo telesne pripravljenosti, vodjo prehrane in trenerjem za izvajanje avta, ki ga je Klopp našel preko posnetka na Googlu. "Nikoli ne moreš imeti preveč strokovnjakov okoli sebe," je Nemec dejal leta 2018, ko se je klubu pridružil Thomas Groennemark, trener za izvajanje avtov, piše Guardian.

Statistika Jürgena Kloppa
Statistika Jürgena Kloppa FOTO: Sofascore.com

O prihodu novih igralcev v Liverpool ne odloča zgolj Klopp: "Nisem genij. Ne vem več, kot ve preostali svet. Potrebujem druge ljudi, da dobim popolne informacije." V prvem poletnem prestopnem roku je Nemec pripeljal Sadia Maneja in dejal, da je bila ena njegovih največjih napak pri Borusii ravno to, da ni v svoje vrste zvabil Senegalca. Leto dni pozneje se je rdečim pridružil Mohamed Salah, ki se je prav tako izkazal na izvrsten nakup. Klub je pozneje pripeljal še nekaj nogometašev, ki mogoče res niso bila vsa takrat zveneča imena, a so bila odlična za Kloppov sistem.

Nemec zaupa v svoje igralce, kar dokazuje dejstvo, da so v klubu v zadnjih treh prestopnih rokih pripeljali le enega novega igralca, po osvojitvi naslova, prvega po sezoni 1989/90, pa je že dejal, da tudi v prihodnje ne želi spreminjati moštva. Za Kloppa je prostor za trening svet, zato je prepovedal nenapovedane obiske žena, partneric, agentov in vseh ostalih, igralci pa vedo, da obstaja meja, ki je ne smejo prestopiti.

Nemec je ob prihodu uvedel intenzivnejše treninge, teh je bilo tudi številčno več, ura treninga pa sovpada z uro začetka naslednje tekme. Ker so bili številni igralci nezadovoljni, ker je to močno vplivalo na njihovo družinsko življenje, je Klopp to upošteval in primerno preuredil treninge.

Pred letošnjo prekinitvijo so Liverpoolovi nogometaši v zadnjih dveh uspešnih sezonah imeli več prostega časa kot prej pod Kloppom, ki je še vedno prisoten na vsakem treningu. Prav tako so to sezono večkrat na gostovanje odšli šele na dan tekme. Tako je bilo tudi 26. decembra lani, ko so gostovali v Leicestru. Klopp je po zmagi na svetovnem klubskem prvenstvu menil, da si igralci zaslužijo božič praznovati doma, za kar so ga pozneje nagradili z lepo zmago s 4:0. V letošnji sezoni se je Klopp tudi uprl urniku FA pokala in za tekmo četrtega kroga proti Shrewsburyju ni vpoklical nogometašev prve ekipe. Obljubil jim je namreč premor med sezono in želel je držati svojo besedo.

Jürgen Klopp
Jürgen Klopp FOTO: AP

Na zelenici ima zadnjo besedo Klopp, v slačilnici pa Jordan Henderson, James Milner, Van Dijk in Wijnaldum, zato 53-letni trener tja ne posega in izkušenim članom ekipe pusti, da razrešijo manjše spore. Nista pa vse le resnost in delo. Klopp tako ne pozabi svojim nogometašem čestitati za rojstni dan. Ponavadi to stori kar na zelenici vpričo soigralcev. Prav tako pogovori ob večerji v Melwoodu niso omejeni le na nogomet, saj Kloppa zanima veliko stvari, ima pa dva sinova, ki skrbita, da je na tekočem z družbenimi omrežji in življenjem mlade generacije.

Pri 19. naslovu v Premier League sicer ni vse popolno. Zaradi zdravstvenih razmer v svetu bo Liverpool moral naslov proslaviti pred praznimi tribunami, kar je še posebej težko za imetnike letnih kart. Ti so v Kloppovi eri namreč navajeni biti priča domačim zmagam, v zadnjih treh sezonah doma v prvenstvu niti enkrat niso izgubili. Koronakriza je tudi v nogomet vnesla negotovosti, povečanje Anfielda na več kot 61.000 sedežev je prestavljeno za eno leto, vseeno pa je jasno, da so za nadaljnjo prevlado Kloppove čete postavljeni odlični temelji, sklene Guardian.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
01. 07. 2020 13.13
+0
strokovnjaki so inženirji doktorji znanosti ne pa žogobrcar
AS1983
28. 06. 2020 19.43
+5
Velemojster klopp, svaka cast, genij
ochi
28. 06. 2020 13.40
-7
kakšne bolj naravne fejk zobe bi si lahko omislil.
mackon08
28. 06. 2020 13.33
-25
Saj vemo da ni genij, on samo misli da je genij.
Millady
28. 06. 2020 13.41
-35
rajc776
28. 06. 2020 13.03
+29
štajerc65
28. 06. 2020 12.13
+23
Jurgen čestitke. Zobarja pa menjaj.
Slovenijadeželadoma?a
28. 06. 2020 12.01
-16
Za zobe je dal več kot je nov Ferrari. je pa smešno, da si je dal v cela usta samo enke in menda ima v ustih kar dve vrste zob se pravi jih ima 64.
Debely
28. 06. 2020 11.52
+42
Liverpool ima vse, kar rabi za svetlo prihodnost...odlične lastnike, ki sledijo mnenju stroke v klubu, letos bo dokončan nov trening center v Kirkbyju kjer bodo vse selekcije pod eno streho (le ta je bil želja Kloppa), v roku par let bo Anfield povečan na kapaciteto 65.000 gledalcev, vrhunskega managerja, odlično ekipo, precej obetavnih igralcev v mlajših selekcijah in seveda zveste navijače. Devetnajsta kanta označuje konec 30-letne agonije, ki je sledila tragediji na Hillsboroughu, hkrati pa začetek nove dobe.
kebbab
28. 06. 2020 12.39
-25
Samo da neboš čez 2-3 sezone navijal za kak drug klub.
Debely
28. 06. 2020 13.04
+28
sp9s
29. 06. 2020 15.00
-1