Nogomet

Kloppa v Katarju spraševali tudi o kršitvah človekovih pravic

Doha, 17. 12. 2019 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trener Liverpoola Jürgen Klopp se je pred polfinalno tekmo klubskega svetovnega prvenstva v Katarju izognil vprašanjem o tem, če je zalivska država primerna gostiteljica naslednjega svetovnega prvenstva. Mednarodna nogometna zveza je Katarju ob zaupanju organizacije "spregledala" več grobih kršitev človekovih pravic, gradnjo stadionov pa so zaznamovale številne smrti izkoriščanih gradbincev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Naporen urnik nogometašev Liverpoola
    02:14
    Iz 24UR: Naporen urnik nogometašev Liverpoola
  • Trening Liverpoola pred tekmo z Monterreyem
    01:43
    Trening Liverpoola pred tekmo z Monterreyem

Jürgen Klopp je pred spopadom z Monterreyem v Katarju dejal, da "ni prava oseba" za odgovor na tovrstna vprašanja, vse, ki bi jih zanimalo kaj več, pa je usmeril k Mednarodni nogometni zvezi (Fifa). Kloppov Liverpool na Fifinem klubskem svetovnem prvenstvu najprej čaka polfinalni spopad z zmagovalci srednjeameriško-karibske različice lige prvakov, zmagovalci evropske Lige prvakov pa lovijo šele prvi naslov svetovnih prvakov v zgodovini kluba.

Klopp je potrdil, da bo lahko računal tudi na srednjega branilca Virgila van Dijka, ki v ponedeljek ni treniral, kot že rečeno pa je bil v Dohi deležen tudi vprašanj o SP 2022, ki ga je Fifa v nikoli povsem pojasnjenih okoliščinah decembra 2010 zaupala v roke Katarju, kasnejša razkritja o podkupovanju in ostalih nečednostih pa so nato še več let polnila svetovne medije. Tako je še vedno, ne le zaradi primerov izkoriščanja delavcev, temveč tudi zakonov, ki se tičejo skupnosti LGBT, denimo zaporne kazni do sedmih let za homoseksualce.

Klopp (na fotografiji) ob prihodu na novinarsko konferenco v Dohi.
Klopp (na fotografiji) ob prihodu na novinarsko konferenco v Dohi. FOTO: AP

'Z vsemi bi morali ravnati enakopravno'
"Imam mnenje o nogometu, a to je resnično resna stvar, da bi se o njej pogovarjali, mislim pa, da bi morali odgovori priti s strani ljudi, ki o tem vedo več," je začel Klopp. "Vpliven sem bil v nogometu, ne v politiki. Karkoli bi rekel, ne bi pomagalo, to bi le ustvarilo še en naslov, pozitivnega ali negativnega. Jaz, kot vi, si postavljam vprašanja (o človekovih pravicah, op. a.), a mislim, da nisem prava oseba. Organizatorji tekmovanja, kdorkoli to že je, morajo razmisliti o tem. Športniki ne," je prepričan.

"Predstavljamo Liverpool, povabljeni smo, zato moramo tja tudi oditi. Če se morajo športniki odločati o tekmovanju, kjerkoli na svetu že je, to ni prav. Moje osebno mnenje ... Imam ga, seveda, mislim, da bi morali z vsemi ravnati enakopravno. A nimamo časa, da bi sodili o rečeh, ko smo tukaj in imamo čas le za treniranje. Moraš spoštovati pravila različnih držav, jaz moram spoštovati pravila Anglije, ko sem tam, gre zgolj za vprašanja kulture, a tako je."

Skupen ogled četrtfinalne tekme iz Birminghama
Klopp se, razumljivo, tudi tokrat ni mogel izogniti kritikam na račun števila tekem, ki do konca sezone zaenkrat čakajo rdeče. Te bo na torkovem obračunu četrtfinala ligaškega pokala v Birminghamu morala zastopati celo mladinska ekipa, saj na klubskem koledarju v sodelovanju z odgovornimi in torkovo tekmico Aston Villo niso našli nadomestnega termina. Klopp je že dejal, da si bo skupaj z varovanci prenos iz Birminghama ogledal v hotelu.

"Res smo osredotočeni na to (svetovno prvenstvo, op. a.), a če bi me predhodno vprašali, če mislim, da bi moralo biti sredi naše sezone na sporedu klubsko svetovno prvenstvo, bi vam rekel, da ne," je pošteno povedal Klopp. "A tu smo, tako da je to najpomembnejše tekmovanje na svetu. Je lahko v prihodnje še večje? Ne vem. Če bi ga poskušali vriniti med ostala tekmovanja ... Mislim, da Fifa poleti (leta 2021, op. a.) načrtuje ekipno svetovno prvenstvo, a to je poletje, ko bo na sporedu tudi afriški pokal narodov, kot tudi ostala tekmovanja," je še pristavil.

"Vsi se morajo usesti za mizo in pogovoriti o tekmovanjih, da niso na sporedu ob istem času. Z organizacijskega vidika morajo vsi razmisliti o tem. Fifa ne more načrtovati turnirja poleti, nato pa Uefa (Evropska nogometna zveza, op. a.) reče: 'Tudi mi bomo imeli enega.' Ni preveč lahko. Moraš poiskati skupni jezik in se o tem pogovoriti. Ne moreš le dodajati turnirjev, to ne deluje," je sklenil Klopp.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmmmmmmnnnnnnmmm
18. 12. 2019 12.21
+3
To je tak nogometna mafija ki te Arabce spušča v nogomet v Evropi so že pokupili Al pa napol kupili veliko klubov.. Flay emirati to ga. Mat maš te vsepovsod.. Arabci pa nogomet je tak kot Evropejci pa kamele.. Fifa pa mafija ki podpira te
KavčStrokovnjak
17. 12. 2019 20.16
-2
Ne morem verjet, da plačujem telekomu najdražji paket in na nobenem kanalu ne prenašajo današnje tekme L'poola. Še dobro da obstaja net... Že tako ta SK prodaja "HD", servirajo pa jetra. Niti 720p in še ti prenosi tekem dostikrat štekajo, se zatikajo, je slab zvok, piska v signalu itd. SK nima za burek!
Lucianno Kljai?
18. 12. 2019 08.36
+1
na sportu ena ali dva je bilo. bos pac moral preklopit na telemach
Cavern
18. 12. 2019 13.51
+6