Nogomet

'Klubi se morajo odpovedati navijačem, ki ne navijajo športno'

Ljubljana, 19. 02. 2024 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.M.
Komentarji
0

Po incidentu v Murski Soboti, v katerem je bilo poškodovanih pet nogometašev Mure in kondicijski trener, sta se oglasila tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter strokovnjak za varnostna vprašanja Denis Čaleta.

Matjaž Han
Matjaž Han FOTO: Damjan Žibert

Matjaž Han je v sporočilu za javnost izrazil ničelno toleranco do vsakršnega nasilja in nesprejemljivega navijanja, ki vnaša nestrpnost in sovraštvo med ljudi. Od pristojnih institucij pričakuje, da bodo raziskale primer in ustrezno sankcionirale kršitelje. Poškodovanim članom nogometnega kluba iz Murske Sobote je zaželel čimprejšnje okrevanje. Na tekmi 21. kroga prve lige Telemach med Muro in Mariborom je namreč prišlo do izgredov ter so jo prekinili zaradi metanja pirotehničnih sredstev iz sektorja mariborskih navijačev na in ob igrišče. V močni eksploziji ob igrišču, kjer so se ogrevali predvsem Murini igralci, je bilo poškodovanih šest oseb – pet nogometašev in član strokovnega štaba Mure. V bolnišnici je noč preživel nogometaš Niko Kasalo.

"Včerajšnji dogodek bi se lahko končal tudi bolj tragično. Na tekmi so bili tudi otroci in starejši. Ob takšnem ravnanju nihče ne more ostati ravnodušen. Zato pozivam vse pristojne institucije, da raziščejo nesprejemljivo dogajanje, ugotovijo napake pri zagotavljanju varnosti udeležencev na prireditvi ter odločno ukrepajo proti povzročiteljem," je dejal Han. Kot je še opozoril, šport v družbi predstavlja pozitivne vrednote, zato je edino prav, da se tudi navijači na športnih prireditvah obnašajo športno. "Pozivam navijaške skupine, športne klube, krovne športne ter druge organizacije, ki sodelujejo pri izvedbi in varovanju tekem v Sloveniji, da v okviru svojih pristojnosti in aktivnosti zagotovijo ustrezno varnost, predvsem pa naredijo več na osveščanju in dvigu kulture navijanja in športnega obnašanja."

"Če se zavedamo problema in če želimo resno in odkritosrčno naša športna tekmovališča narediti varna, zato da bodo tja lahko hodili otroci, družine in seveda ostali športni navdušenci, potem moramo na eni strani obsoditi vsak tak primer in vse inštitucije morajo res narediti vse, kar je v njihovi pristojnosti, predvsem s pozitivnim pogledom na zakonodajo, ne pa s tem, kaj se ne da in česa se ne more in kje niso pristojnosti," je dejal Denis Čaleta. Posebno vlogo imajo pri tem klubi, ki morajo skrbeti za svoje navijače. "To tudi pomeni, da navijači, kadar ti niso navijači v pravem pomenu besede, enostavno ne smejo imeti več podpore klubov," je dejal. "Danes se nam dogaja, da ti ultras navijači uživajo tiho podporo klubov, tako z vstopnicami za dostop na tekme kot z drugimi ugodnostmi. Enostavno bi morali sprejeti jasen dogovor, da če se navija normalno in športno, potem seveda klub podpira navijače z vsemi ustreznimi aktivnostmi. Če pa se prestopi ta meja, potem se enostavno klub ne sme več identificirati s temi navijači oziroma še več, treba jim je jasno prepovedati vstop na športno prireditev."

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.