Liga prvakov

Uefa potrdila: Liga prvakov avgusta v Lizboni

Nyon, 17. 06. 2020 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, A.V., J.K.
Komentarji
31

Evropska nogometna zveza je po seji izvršnega odbora predstavila odločitev o nadaljevanju evropskih klubskih tekmovanj po pandemiji novega koronavirusa. Liga prvakov se bo v skladu s pričakovanji nadaljevala avgusta s povratnimi tekmami osmine finala na še nedoločeni lokaciji, četrtfinale, polfinale in finale pa bo gostila portugalska prestolnica Lizbona med 12. in 23. avgustom s prenosi na naši televiziji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Uefa potrdila koledar Lige prvakov
    02:42
    Iz 24UR: Uefa potrdila koledar Lige prvakov
  • Iz SVETA: Vrača se Liga prvakov
    03:07
    Iz SVETA: Vrača se Liga prvakov
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je ob namestniku generalnega sekretarja Giorgiu Marchettiju potrdil format evropskih tekmovanj do konca sezone.
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je ob namestniku generalnega sekretarja Giorgiu Marchettiju potrdil format evropskih tekmovanj do konca sezone. FOTO: AP
Uefa je tudi potrdila, da vseh 12 mest, ki bi morala gostiti prestavljeni Euro 2020,  ostaja na seznamu. Evropsko prvenstvo se bo naslednje leto začelo 11. junija, tekme play-offa, ki bo razdelil zadnje vozovnice reprezentancam, ki so bile najuspešnejše v Ligi narodov, pa bodo 8. oktobra in 12. oktobra.

Krovna celinska nogometna zveza, ki jo vodi slovenski pravnik Aleksander Čeferin, je potrdila format tekmovanja v obeh evropskih klubskih tekmovanjih, Ligi prvakov in Ligi Evropa, ki sta bili v začetku marca na različnih stopnjah prekinjeni v osmini finala. Tuji mediji so pred ključnim sestankom Uefe, ki se bo prek videokonference nadaljeval še v četrtek, pravilno napovedali način izvedbe tekmovanj, ki se bodo od četrtfinala nadaljevala po turnirskem sistemu. Gostiteljici zaključnih bojev, turnirja "final 8", bosta Lizbona za Ligo prvakov in nemška zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija (Köln, Duisburg, Düsseldorf in Gelsenkirchen) za Ligo Evropa. Liga prvakinj se bo odvila v Bilbau in San Sebastianu med 21. in 30. avgustom.

"Zadovoljni smo, da bomo lahko spet zagnali skoraj vsa evropska tekmovanja. Nogomet je med vodilnimi silami vrnitve k normalnemu življenju," je na spletni konferenci ob predstavitvi odločitev za ponovni zagon evropskih klubskih tekmovanj dejal Čeferin. "Finale najboljše osmerice je izjema in je odgovor na krizo, ki jo je povzročil koronavirus, a to ni zamisel, ki bi jo v prihodnje želeli ohraniti. Videli bomo, kako bo izpadel ta novi format, gotovo pa bo razburljivo in zanimivo. Nogomet vsem pomaga k povratku v stare tirnice. Moč nogometa je ogromna in potrebno jo je uporabiti v dobre namene."

Iličić, Kampl in Oblak že z vstopnico za Lizbono
Če bo to potrebno, bo klubom avgusta omogočena registracija treh dodatnih nogometašev, ki so bili v sezoni 2019/20 že del ekipe, a jih za evropsko tekmovanje klub ni prijavil. Prve četrtfinalne tekme Lige prvakov v Lizboni bodo na stadionih Benfice in Sportinga CP na sporedu 12. avgusta, turnir pa se bo končal 23. avgusta na Benficinem stadionu (Estadio do Sport Lisboa e Benfica, nekoč Estadio Da Luz). Ligo Evropa bodo v Nemčiji medtem izpeljali med 10. in 21. avgustom. Žreb četrtfinalnih parov bo potekal 10. julija, torej bodo ekipe, ki morajo še odigrati povratne tekme izločilnih bojev, že poznale ime nasprotnika med najboljšo osmerico. Pomemben datum je tudi 24. september, ko bo na sporedu obračun za evropski superpokal v Budimpešti.

Obe glavni moški evropski tekmovanji sta bili prekinjeni v začetku marca v osmini finala zaradi izbruha pandemije. Pred finalnima turnirjema bodo klubi morali odigrati še preostale tekme osmine finala. V Ligi prvakov so odigrane še štiri tekme, v četrtfinale elitnega tekmovanja pa so se že uvrstili Atalanta Josipa Iličića, Atletico Madrid Jana Oblaka, Leipzig Kevina Kampla in Paris Saint-Germain. Za ostala štiri mesta se potegujejo Real Madrid in Manchester City (Angleži po prvi tekmi vodijo z 2:1), Bayern in Chelsea (Nemci vodijo s 3:0), Lyon in Juventus (Francozi so v prednosti 1:0) ter Napoli in Barcelona (ekipi sta se na prvi tekmi razšli z 1:1). Uefa bo odločitev o tem, ali bodo neodigrane tekme potekale na stadionih domačih moštev za povratne tekme ali na Portugalskem (Porto in Guimaraes), sprejela v naslednjih tednih.

Uefa je razkrila tudi gostitelje finalnih tekem do leta 2024 Istanbul, ki bi moral gostiti letošnji finale Lige prvakov, ga bo gostil naslednje leto, sledijo pa še Sankt Peterburg (2022), München (2023) in London (2024):

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Le po ena tekma na krog v kvalifikacijah za evropska tekmovanja
Čeferin je nato odgovarjal na novinarska vprašanja z vseh koncev sveta in dejal, da se bodo do približno sredine julija dokončno odločili, če bodo na tribunah na Portugalskem in v Nemčiji lahko sedeli tudi gledalci. Pojavljajo se sicer tudi bojazni pred drugim valom okužb z novim koronavirusom, za kar ima Uefa pripravljen tudi rezervni načrt.

"Stanje se zelo hitro spreminja. Če bi danes o tem odločali, bi rekli, da ne bo gledalcev. Nekaj časa bomo še počakali in potem sprejeli odločitev glede tega," je o tem pojasnil Čeferin. "Glede prizorišča povratnih tekem osmine finala odločitve še nismo sprejeli. Pogovarjamo se z ekipami, ki si, logično, želijo izkoristiti prednost domačega igrišča in igrati na svojih stadionih. Toda Uefa mora razmišljati o varnosti in zdravju vseh, zato se pogovarjamo s klubi. Vsak je na svojem bregu, v kratkem pa bomo sprejeli odločitev, najkasneje do 10. julija."

Pohvale Rashfordu
Veliko besed je Čeferin že v uvodu namenil napadalcu Manchester Uniteda Marcusu Rashfordu, ki je s pismom britanski vladi dosegel, da je ta podaljšala dostop do brezplačne hrane oziroma bonov, ki so namenjeni lačnim otrokom. Kvalifikacije za prihajajoči sezoni Lige prvakov in Lige Evropa bodo potekale po spremenjenem sistemu, in sicer vse do play-offa le na eno zmago, tekmo pa bo gostila tista ekipa, ki bo imela več sreče pri žrebu.

Za izvedbo vseh tekmovanj bo krovna zveza izdala zdravstvene in varnostne smernice, ki bodo določale ravnanje vseh vpletenih in protokol za testiranje, je medtem sporočil namestnik generalnega sekretarja Uefe Girgio Marchetti. Glede izbire Lizbone je Čeferin pojasnil, da je bila portugalska zveza prva, ki je ponudila pomoč z izvedbo takšnega turnirja. Kot ob tem poroča francoska tiskovna agencija AFP, je v prid Portugalske govorilo dejstvo, da so vsi portugalski klubi izpadli iz tega tekmovanja in da je ta država v primerjavi z nekaterimi drugimi na Zahodu relativno dobro prestala prvi val okužb. Uefa je ob tem še določila, da bo na tekmah v skladu z začasnimi pravili možnih pet menjav na moštvo. 

Program prestavljenega Eura 2020 ostaja nespremenjen
rogram na prihodnje leto prestavljenega evropskega nogometnega prvenstva ostaja nespremenjen, kar pomeni, da bo potekal v vseh 12 predvidenih gostiteljskih mestih, je po sredini seji izvršnega odbora še sporočila Uefa. Euro 2020 bo po marčevski odločitvi Uefe, s katero je želela omogočiti zaključek državnih prvenstev v zgodnjem poletnem terminu, potekal med 11. junijem in 11. julijem prihodnje leto. Ob tem so se v zadnjem času zaradi pandemije novega koronavirusa pojavila ugibanja o možnosti, da bi se zmanjšalo število mest, ki bodo gostila turnir. A je izvršni odbor Uefe odločil, da se bo turnir odvijal v celoti po predvidenem programu, ki v počastitev 60-obletnice od prvega evropskega prvenstva predvideva tekme v 12 mestih in 11 državah. 

"Izvršni odbor Uefe se zahvaljuje zvezam gostiteljicam, mestom in vladam za nadaljnjo podporo," je ob tem zapisala krovna zveza. Poleg Bilbaa v Španiji bodo tekme evropskega prvenstva drugo leto gostili še v Londonu in Glasgowu (oba Velika Britanija), Münchnu (Nemčija), Rimu (Italija), Bakuju (Azerbajdžan), Sankt Peterburgu (Rusija), Budimpešti (Madžarska), Bukarešti (Romunija), Amsterdamu (Nizozemska), Dublinu (Irska) in Koebenhavnu (Danska). Evropski mediji so v preteklih tednih ugibali o možnih prilagoditvah zaradi nove realnosti, ki jo je prinesla pandemija, izvedba turnirja 24 reprezentanc po celi Evropi pa tako ali tako zaradi številnih selitev ekip, navijačev in vsega podpornega osebja že prej ni bila po godu okoljevarstvenikov. Čeferin je na to temo v pogovoru za beIN SPORTS pred časom nakazal, da bi rad videl turnir v predvidenem formatu, a ob tem dopustil možnost za zmanjšanje števila gostiteljev. 

Pripravljeni tudi skrčiti seznam gostiteljev
"Še naprej se bomo pogovarjali in načeloma načrtujemo izvedbo v 12 mestih. Če pa to ne bo mogoče, bomo pripravljeni, da turnir izpeljemo v 10, devetih ali celo osmih mestih," je dejal. Ob tem je Čeferin na sredini spletni novinarski konferenci Uefe dejal, da je za zdaj prezgodaj razmišljati o možnosti za dodatno prestavitev termina turnirja, če bi Evropo in posledično evropski nogomet v prihodnje prizadel drugi val pandemije.

Uefa je sporočila nove termine za dodatne kvalifikacije Lige narodov, ki bodo določile zadnje štiri potnike za EP. Polfinalni dvoboji bodo potekali 8. oktobra, finalni dvoboji pa 12. novembra. V času reprezentančnih premorov v oktobru in novembru bodo tako reprezentance lahko odigrale tudi po tri tekme. Pred tem se bo v prvih dneh septembra začel skupinski del druge izvedbe Lige narodov, s prvimi tekmami med 3. in 5. septembrom. Sledili bodo termini med 6. in 8. septembrom, nato 10. in 11. oktobra, 13. in 14. oktobra, 14. in 15. novembra ter 17. in 18. novembra. Reprezentance, ki niso del dodatnih kvalifikacij za euro, bodo lahko organizirale tekme 7. in 8. oktobra ter 11. in 12. novembra.

Trenutni razpored tekmovanj pod okriljem Uefe:

 

Liga prvakov 2019/20
7. - 8. avgust osmina finala*
12. - 15. avgust četrtfinale (Lizbona)
18. - 19. avgust polfinale (Lizbona)
23. avgust finale (Lizbona)

 

Liga Evropa 2019/20
10. - 11. avgust četrtfinale (Nemčija)
16. - 17. avgust polfinale (Nemčija)
21. avgust finale (Köln)

 

Liga prvakinj 2019/20
21. - 22. avgust četrtfinale (Španija)
25. - 26. avgust polfinale (Španija)
30. avgust finale (San Sebastian)

 

Superpokal 2020/21
24. september  Budimpešta

 

Liga prvakov 2020/21
8. - 11. avgust predkrog kvalifikacij
18. - 19. avgust prvi krog kvalifikacij
25. - 26. avgust drugi krog kvalifikacij
15. - 16. september tretji krog kvalifikacij
22. - 23. september zadnji krog kvalifikacij, prve tekme
29. - 30. september zadnji krog kvalifikacij, povratne tekme
20. 10. - 9. 12. skupinski del

Euro 2020, dodatne kvalifikacije
8. oktober polfinale
12. oktober finale

 

Liga narodov 2020
3. 9. - 18. 11. skupinski del

* - boji v osmini finala Lige prvakov bodo potekali bodisi na domačih stadionih klubov bodisi v Portu ali Guimaraesu na Portugalskem

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slaiko
18. 06. 2020 08.00
+1
malaudras
17. 06. 2020 21.10
+1
Ja seveda bo. Virtualna.
Heineken 1A
17. 06. 2020 20.04
+0
TAKO SEM VESEL, DA SE JE ČEFERIN POJAVIL...
cripstoned
17. 06. 2020 19.42
-5
liga real madrid...
J Kvas
17. 06. 2020 18.54
+1
Za belčke bi bil tut papež, ki bi bil iz Slovenije in bi JJ omenil, da ni OK, takoj negativec. 🤣🤣
J Kvas
17. 06. 2020 18.50
-2
Čeferin vam pa povzroča traume belčki. Sej je in bo šw nekaj takih!!! 🤣😛🤣
Komentator2000
17. 06. 2020 18.47
+1
Me je že skrbelo, ker že en teden niste nič Čeferina omenili.
mačo123
17. 06. 2020 18.45
-4
Levičarji,kje je sedaj vaš vsemogočni.Njemu ni mar za to ceneno politiko.Za njega je še Soross prekratek.
SFRJJNA
17. 06. 2020 18.41
-4
In slovenceljni paraziti bi ga želeli za predcednika!
ehjaehja
17. 06. 2020 18.30
-9
finale Psg Bayern vsaj po formi kakovosti ter konstantnosti...
Fuzbaler
17. 06. 2020 19.10
+6
Kaksna forma psgja? Saj do augusta sploh ne bodo igrali.
cripstoned
17. 06. 2020 19.42
-4
uporabnica1
17. 06. 2020 19.52
+1
Bayern in Atletico tudi cist mozno, ceprav tudi City lahko pride v finale
bavbav
17. 06. 2020 18.24
-3
Mafijski odvetnik.
poper00
17. 06. 2020 19.44
+3
To si zamenjal za onega botoksiranega.Kako se že piše?
vsekani
17. 06. 2020 18.03
+0
U evo materjal za Janeza in zveste ovćice. Le kaj bodo zdej naumili haha
bema1201
17. 06. 2020 17.55
-2
Ali dela Čeferin račun brez krčmarja, da ne bodo ponovno okužili celo vrsto ljudi kot se je zgodilo pred dvema mesecema v LP. Ali bodo zato kaj odgovarjali.
poper00
17. 06. 2020 19.45
+2
Desni JUNAK
17. 06. 2020 17.26
+0
Jaz o tem človeku nimam ... nč dobrga za povedat. Amen.
J Kvas
17. 06. 2020 17.33
+4
SERIOUSLY01
17. 06. 2020 16.58
+10
dobri so te čeferini. ata obvladuje vse svoje sošolce sodnike in tožilce. sin rok je ustavni sodnik, njegova žena je tožilka, uefa majster bi pa rad bil predsednik vlade. to bo prava demokracija
J Kvas
17. 06. 2020 17.24
-1
poper00
17. 06. 2020 19.48
+2
Ne on ne bi bil rad predsednik vlade ampak kalimerotove ovčke ga tako vidite in sanjate.Kar preveč sanjaš se lahko uresniči.Neverjetno kako daleć greste v svoji slepoti.
leond1
17. 06. 2020 16.25
+2
narcis kar v atlanski ocean bejž
Casey Ry
17. 06. 2020 16.03
+9
Njemu se gre izkljucno za denar in slavo, zadtopal je oa same mafijce, on in njegovi!
Mererrek
17. 06. 2020 16.00
-2
V nogometu so vsi enotni. Delavci v Katarju so že 8 mesecev brez plač. Čeferin kdaj boš rekel kako čez prvega moža FIFE ? Zakaj te zanima samo Janša nogomet pa ne??
poper00
17. 06. 2020 20.21
+1
Čeferin sploh ne ve kdo je klošar po imenu ivan janez.
Mayte88
17. 06. 2020 15.54
+5
Čudno odkar je tam Čuferin igrajo Ffnale tam kjer Evropejcem praktično ni dosegljivo v neki Muslimanski zabačen vasi. Tako je bilo lani, baje gre za razvoj nogometa.
zurbrigen
17. 06. 2020 16.12
+1
Zarad mene če se vse tekme odigrajo tam na istem placu, pa bo mir, kdor če it gledat naj gre
MSM fake news
17. 06. 2020 15.48
-1
Nov obraz ... hahahaaa ...