Nogomet

Ko je škotski palček odpustil sira Alexa Fergusona

Paisley, 11. 03. 2020 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sir Alex Ferguson po mnenju mnogih velja za najboljšega nogometnega trenerja v zgodovini. Med letoma 1986 in 2013, ko je vodil Manchester United, je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Javnosti bistveno manj poznan pa je začetek njegove trenerske kariere, v kateri je bil enkrat tudi odpuščen, in to zaradi nadvse nenavadnih razlogov.

Sir Alex Ferguson in Cristiano Ronaldo pri Manchester Unitedu
Sir Alex Ferguson in Cristiano Ronaldo pri Manchester Unitedu FOTO: Reuters

Sir Alex Ferguson je trenersko kariero začel pri 32 letih, ko je za kratko obdobje vodil tedanjega škotskega drugoligaša East Stirlingshire. Ferguson je za plačilo prejemal 40 funtov tedensko, klub pa ni imel niti enega samega vratarja. Po le nekaj tednih se je zato odločil, da ostane v isti ligi, a zamenja ekipo. Preselil se je k St. Mirnnu, ki je veljal za bistveno večji klub, čeprav je bil na prvenstveni razpredelnici nižje od East Stirlingshirja. 

Priljubljeni Fergie je slovel kot trener, ki red in disciplino postavlja pred ostalo, kar je skušal vcepiti tudi svojim varovancem. Rezultatska krivulja v prvi sezoni pri St. Mirrnu se je po njegovem prihodu nekoliko dvignila, a ne dovolj za odmevnejšo uvrstitev. Klub, ustanovljen davnega leta 1877, je končal kot šesti. Uvrstitev sama po sebi ne bi bila nič posebnega, če se ne bi ravno tisto sezono spremenil sistem v prvih treh škotskih ligah. Prva se je z 18 skrčila na 10 klubov, preostala osmerica pa je naslednjo sezono v drugi ligi zaigrala s šestimi najboljšimi iz prejšnje sezone drugoligaškega tekmovanja. Ferguson je tako za pičli dve točki ulovil obstanek. 

V sezoni 1975/1976 je klub iz mesta Paisley zaključil na zanj odličnem šestem mestu v First Divisionu (druga škotska liga, op. a.), čeprav je imel zelo skromno podporo, tako navijačev kot sponzorjev. Na St. Mirren Park se je le redko prikradla štirimestna številka navijačev, Ferguson pa je v želji po dodatnem zaslužku nekaj časa poleg trenerske službe vodil enega izmed lokalnih pubov. 

Vloženi trud se je povrnil že naslednjo sezono, ko so Fergusonovi varovanci z 62 točkami slavili prvo mesto in posledično napredovanje v elitni rang škotskega nogometa. Trenerski uspehi niso ostali neopaženi, že pred začetkom sezone 1977/1978 je na njegova vrata potrkal Aberdeen, takrat eden najboljših klubov v državi. Bodoči trener rdečih vragov je mamljivo ponudbo najprej zavrnil, saj je imel s tedanjim klubom pogodbo sklenjeno še za eno leto. A pri Aberdeenu so se odločili, da maja 1978 poizkusijo znova. Tokrat jim je uspelo, strani sta se dogovorili, da se bo Ferguson v mesto na zahodni škotski obali preselil ob koncu sezone. 

Vse to je prišlo na uho lastniku St. Mirrna Wiiliju Toddu, ki je bil s trenerjem svojega moštva v slabih odnosih že, odkar je prevzel klub. Todd je od novinarja Daily Mirrorja izvedel, da namerava Ferguson kmalu zapustiti klub in se podati v Aberdeen ter s seboj odpeljati še nekaj najboljših igralcev. Vodilni mož St. Mirrna ni dolgo razmišljal in Ferguson je kmalu zatem dobil nogo, s čimer pa se vse bolj poznani trener ni želel sprijazniti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nedovoljeno potovanje in znašanje nad tajnico
Odšel je na delavsko razsodišče in proti vodstvu zdaj že nekdanjega kluba vložil tožbo zaradi nezakonite prekinitve pogodbe. Iz kluba so se burno odzvali. Fergieju so očitali kar 15 primerov, ko naj bi kršil svojo pogodbo. Na seznamu se je med drugim znašel dogodek z začetka maja 1978, ko naj bi klubskega hišnika prepričal, da ga odpelje na Wembley, kjer je bil na sporedu finale Evropskega pokala med Liverpoolom in Club Bruggom. Danes 78-letni Škot je sicer priznal, da si je tekmo ogledal, a je obenem trdil, da je vse stroške kril iz lastnega žepa. Na seznamu pa se je znašla tudi obtožba zaradi domnevnega verbalnega znašanja nad klubsko tajnico. Tudi to je Ferguson zanikal. Dejal je, da je nanjo le občasno dvignil glas. 

Razsodišče je na koncu odločilo, da v danem primeru ni bilo nikakršnih kršitev, Fergusona pa je označilo za neodraslega nepomembneža. Todd pa je pred preiskovalno komisijo, ki je primer obravnavala, celo dejal, da Ferguson nima ne talenta ne izkušenj, da bi opravljal trenersko službo. Kako se je motil … 

Fergie je nato kariero nadaljeval prav pri Aberdeenu. Že v prvi sezoni je osvojil naslov škotskega prvaka, ko se je prvič po 15 letih zgodilo, da je prvenstvo osvojilo neglasgowsko moštvo. Fergie je na Aberdeenovi klopi ostal vse do leta 1986, v tem času pa je osvojil še dva naslova prvaka, štiri lovorike v pokalu, leta 1983 pa tudi evropski pokal pokalnih zmagovalcev. Nato je sledilo 27-letno obdobje na Old Traffordu, med katerim se je Ferguson v enem izmed intervjujev spomnil tudi na čas pri St. Mirnnu. "Willie Todd? Pojma nima o nogometu," je dejal. In glede na vse uspehe bi mu težko oporekali. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samomojemnenje
11. 03. 2020 19.56
+17
Samo spoštovanje do Fergusona. Začel je iz nič in na koncu osvojil vse. Zame osebno največji trener.