Nogomet

Ko potopiš velikana, kot je Milan, se stare zamere hitro pozabijo

Firence, 21. 11. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
9

Milan je v soboto v Firencah doživel sploh prvi poraz v tej sezoni Serie A. Z dvema goloma in asistenco ter predstavo, ki je njegovo tržno vrednost povišala še za nekaj milijonov, ga je zrežiral srbski napadalec Dušan Vlahović. 21-letnik se je na začetku oktobra znašel v nemilosti navijačev Fiorentine, ker ni želel podaljšati pogodbe, a je z izjemno formo v zadnjem času poskrbel, da so bile zamere hitro pozabljene. Ob koncu sobotne tekme je požel ovacije s strani navijačev, slišati je bilo celo, da je boljši od legendarnega Marca van Bastna.

Dušan Vlahović je skupaj s Cirom Immobilejem na vrhu lestvice strelcev v Serie A: oba sta po desetkrat merila v polno.
Dušan Vlahović je skupaj s Cirom Immobilejem na vrhu lestvice strelcev v Serie A: oba sta po desetkrat merila v polno. FOTO: AP

5. oktobra je lastnik Fiorentine Rocco Commisso v izjavi za javnost naznanil, da Dušan Vlahović ne želi podpisati nove pogodbe. Mladi Srb ima trenutno sklenjeno do konca prihodnje sezone, zato navijači tega niso sprejeli z odobravanjem. Ko je Fiorentina dva tedna kasneje izgubila v Benetkah, so iz gostujočega sektorja svojemu prvemu zvezdniku namenili glasne žvižge. 

Neodobravanja s strani lastnih navijačev je bilo zatem še nekaj, čeprav sta zadetek proti Cagliariju in hat-trick proti Spezii poskrbela za dve zelo pomembni zmagi. Tudi pred tekmo z Milanom je Vlahovića pričakal toplo-hladen sprejem. Ko smo navijače pred začetkom spraševali, kaj menijo o svojem najboljšem strelcu, so bili odgovori deljeni: eni so mu bili hvaležni, ker bo njegova neizogibna prodaja napolnila klubsko blagajno, drugi mu zamerijo, ker do kluba, v katerem se je izstrelil na evropsko nogometno sceno, ni pokazal več hvaležnosti. 

Ko je uradni napovedovalec nekaj minut pred začetkom tekme naznanil domačo številko devet, je tako sicer zadonel aplavz, a ne tako glasen kot za nogometaše pred njim. Ob tem pa je bilo slišati tudi nekaj žvižgov. 

Statistika Vlahovića na tekmi z AC Milanom
Statistika Vlahovića na tekmi z AC Milanom FOTO: Sofascore.com

A nato je srbski napadalec navdušil. 90 minut je s Simonom Kjaerjem bil pravi gladiatorski boj. V prvem polčasu se mu sicer ni uspelo vpisati med strelce, je pa dobil malodane vsak zračni dvoboj z danskim osrednjim branilcem in skrbel za to, da so njegovi soigralci v obrambi ob naletih gostov dobili vsaj malo predaha. Tik pred koncem prvega dela se mu je uspelo prvič vpisati v statistiko, ko je na robu kazenskega prostora žogo lepo odložil Riccardu Saponari, ta pa je z izjemnim strelom očistil pajčevino za 2:0. 

Tudi v nadaljevanju je bil nekdanji nogometaš Partizana, za katerega je Fiorentina pred tremi leti plačala slaba dva milijona evrov, nerešljiva uganka za obrambo Milana. Le da je tokrat svojo premoč kronal z zadetkoma. Prvič v 60. minuti, ko je bil po odlični globinski podaji prehiter za zadnjo vrsto, nato pa še za vratarja Cipriana Tatarusanuja. In drugič v 85. minuti. Theo Hernandez je izgubil žogo pred svojim kazenskim prostorom, Vlahović pa je brez pomisleka s plasiranim strelom iz prve dokončno zapečatil usodo srečanja. 

Vzdušje na stadionu Artemio Franchi po drugem zadetku Dušana Vlahovića: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fiorentina je z zmago (4:3) jasno nakazala, da v boju za evropska mesta misli še kako resno, zato niti ne čudi, zakaj je Vlahović zopet med najbolj priljubljenimi nogometaši kluba. Po tekmi je od svojih navijačev dočakal glasne ovacije, tudi od tistih na tribuni Fiesole, kjer so zbrani najglasnejši privrženci, ki so Vlahoviću sprva najbolj zamerili. 

21-letnik je v tej sezoni v Serie A dosegel že deset zadetkov, v koledarskem letu 2021 pa jih ima na svojem kontu že 27. Toliko jih je v enem letu za Fiorentino dosegel le Kurt Hamrin davnega 1960. A morda bo že januarja zapustil Firence, saj se mu pogodba, kot že rečeno, izteka. Januarski prestopni rok pa bi utegnil predstavljati zadnjo priložnost, da klub z njegovo prodajo mastno zasluži. Bojda naj bi si zanj želeli okoli 70 milijonov evrov. 

Trener Fiorentine je prepričan, da mu je bleščeča kariera usojena

Kar koli se že bo zgodilo, trener Fiorentine Vincenzo Italiano je prepričan, da je pred njim še bogata kariera. "Usojeno mu je, da bo imel izjemno kariero. Ne zaradi zadetkov, ki jih dosega, ampak zaradi načina, kako trenira. Neverjetno ga je gledati. V vsako situacijo vloži 100 odstotkov, kot da bi šlo za tekmo," je povedal vročekrvni strateg vijoličnih na novinarski konferenci po tekmi. 

Medijskim ugibanjem, ki so Vlahovića povezovala z odhodom na Otok, omenjala sta se predvsem Tottenham in Arsenal, se Italiano ni želel posvečati: "Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost. Velikokrat sem že povedal: ne razmišlja o ničemer drugem kot Fiorentini in tem, da bi na vsaki tekmi dal vse. Zaveda se, da bo vse odvisno le od njegovih predstav. Ima karakter veterana." 

Pohvale na račun srbskega napadalca so deževale tudi s strani navijačev. "Podoben kot Marco van Basten," je pripomnil eden od starejših privržencev kluba tik pod medijsko tribuno in hitro dodal: "Le malce boljši je." 

Učinkovitejši le Lewandowski

In zares se zdi, da ima Vlahović potencial, da postane eden najboljših na svetu. Leto nazaj ni imel niti statusa prvega napadalca kluba, zato je v Toskano pozimi prišel Aleksandr Kokorin. A Rus nikoli ni dočakal redne minutaže. Vlahovič je od sredine februarja do konca lanske sezone dosegel 14 zadetkov. V letošnji pa jih je v najboljših petih prvenstvih v Evropi več od njega zbral le Robert Lewandowski

In po reakcijah s tribun sodeč, so tudi pogosto neomajni navijači Fiorentine ugotovili, da je bolje, če v njegovih predstavah, dokler je še član kluba, preprosto uživajo. Saj se zdi, da bo kmalu prišel čas, ko bo Vlahović prerasel okolje, v katerem se je izstrelil med zvezde. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

21. 11. 2021 11.41
+1
Napoli prvak!!!
bohinj je zakon
21. 11. 2021 11.19
+1
Itak gre iz ekipe, Vlahović.
Mcmrtfg
21. 11. 2021 11.07
+1
dober je Dušan svaka čast ampak primerjati ga z van Bastenom je pa malo preveč
motorist_mb
21. 11. 2021 09.21
+5
Milan obramba 😡
osancta simplicitas
21. 11. 2021 09.04
+2
Stadion poln a ni korone?
športnik66
21. 11. 2021 08.20
+13
21 let, pa tako igra nogomet. Bravo Vlahović. A pazi, da ne boš šel po poti Luke Jovića - zvezda v Eintrachtu Frankfurt, na tribuni za gledalce pri Real Madridu. Glede na predstave Vlahovića je pred njim res še odlična kariera. Je pa na tej tekmi dva gola zabil tudi zimzeleni Ibrahimović. Balkan žur na tekmi italijanske lige. :)
Robertinhox
21. 11. 2021 09.33
-6
in zaj si ti srečen ker je balkan zur? ni cudno da so slovenci tak nori na jugovice, svasta
pfcbg
21. 11. 2021 10.21
+1
SLO je geografski vsaj deloma na Balkanu, po stanju v družbi pa v celoti.
retropil
21. 11. 2021 21.34
+0
@pfcbg, balkan mate vi v glavi. Tu je Slovenija in tu smo Slovenci! Ponosen sem da je tako, navkljub trenutnemu kaosu. Smo podalpska dežela, nikakor balkan. Če pa zaradi priseljencev praviš, da smo balkan, potem je Nemčija kaj? Sredozemlje? Pa Francija srednja Afrika? Stanje v družbi je pri nas tako kot si ga sami ustvarjamo.