Nogomet

Koeman o finančni krizi Barcelone: Trpimo bolj kot ostali

Barccelona, 26. 01. 2021 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trener Barcelone Ronald Koeman je v luči zaskrbljujoče slabe finančne "kondicije" katalonskega kluba dejal, da je skupaj z varovanci storil vse, kar je v njegovi moči, da bi pomagal v boju s posledicami izpada prihodkov zaradi pandemije covida-19.

Koeman (na fotografiji) med zadnjo pokalno preizkušnjo v Barceloni, kjer je bil nasprotnik Barce mestni tekmec Cornella.
Koeman (na fotografiji) med zadnjo pokalno preizkušnjo v Barceloni, kjer je bil nasprotnik Barce mestni tekmec Cornella. FOTO: AP

Zadolženost Barcelone po zadnjih podatkih, ki so se pojavili v španskih in svetovnih medijih, strmo narašča, še avgusta 2020 pa naj bi Katalonci najeli za več kot milijardo evrov dolgoročnih kreditov. Dolgujejo tudi denar za zadnjih nekaj odmevnih prestopov, samo Liverpoolu za brazilskega vezista Philippa Coutinha 69,2 milijona evrov, za nizozemskega vezista Frenkieja de Jonga pa Ajaxu 64 milijonov evrov. Po marčevski prekinitvi vseh tekmovanj je klubsko vodstvo, ki je od oktobrskega odstopa predsednika Josepa Marie Bartomeua v rokah začasnega upravnega odbora, z zaposlenimi sklenilo več dogovorov za znižanje plač, ki je vsaj malce olajšalo hudo finančno stisko.

"Mislim, da je Barcelona eden od velikih klubov, ki zaradi covida-19 in praznih stadionov trpijo bolj kot ostali," je na torkovi novinarski konferenci dejal trener članske nogometne ekipe Barce Ronald Koeman. "To, da ni turistov, prav tako vpliva na finance. Številke vseh velikih klubov so v tem trenutku vse prej kot dobre, ne le tukaj, a mislim, da to na igralce ne vpliva. Osredotočeni so na svoje naloge. Samo to lahko storimo se osredotočimo na zmagovanje. Vemo, da je situacija težka, vsi pa smo klubu priskočili na pomoč z znižanjem plač," je nadaljeval Koeman.

Dvomi, da zamujajo tudi plače
Barcelona je oktobra oznanila, da so se (neto) dolgovi podvojili na kar 488 milijonov evrov, letno poročilo pa je prikazalo še veliko hujše stanje. Radio Cadena COPE je v ponedeljek celo poročal, da Katalonci z zamudo izplačujejo plače igralcem, a je Koeman dejal, da to verjetno ni res.

"Vem, da včasih na plano pridejo informacije, ki niso resnične, zato bi se moral glede tega pozanimati, ne vem," je sicer ne preveč prepričljivo dejal Koeman. Kljub krizi je Barcelona sezono 2019/20 končala na vrhu lestvice Deloitta s prihodki v višini 715,1 milijona evrov. Pred nekaj meseci je sicer tudi začasni prvi mož kluba, Carles Tusquets, priznal, da bi bilo v luči finančnih tegob poleti 2020 morda smiselno prodati prvega zvezdnika Lionela Messija, za katerega bi lahko Katalonci verjetno iztržili 200 in več milijonov evrov.

'Če želimo kaj osvojiti, potrebujemo Messija v dobri formi'
A Messi je kljub odmevni uradni zahtevi za prestop ostal v Kataloniji, kjer bodo lahko nanj računali že za sredino pokalno preizkušnjo v kraljevem pokalu proti madridskemu Rayu Vallecanu. Argentinec se v postavo vrača po dveh tekmah suspenza, ki ga je doletel, ker je med finalno tekmo španskega superpokala proti Athletic Bilbau nasprotnika udaril v glavo.

"Ali bo začel? Leo je vedno lačen igre in osvajanja lovorik," se je k veliko bolj pozitivnim novicam obrnil Koeman. "Je zmagovalec in želi si igrati vsako tekmo. Prej ga je mučila manjša poškodba, a komaj čaka, da se vrne v pogon po tem suspenzu. Svež je in nima nobenih težav s poškodbami. Če želimo kaj osvojiti, potrebujemo Messija v dobri formi," je dodal nizozemski trener in pristavil, da se "najkrajša pot do lovorike" Barci odpira ravno v kraljevem pokalu, v katerem je že zgodovinsko najuspešnejša. Zaradi hitrih sloves Atletico Madrida in Real Madrida se zdi naloga Kataloncev še lažja, a tako se je zdelo že na nedavni superpokalni tekmi v Sevilli, ko je Athletic po podaljšku presenetil slovite tekmece (3:2).

"Ne verjamem, da imamo zaradi tega, ker so izpadli, kaj več možnosti," je o Atleticu in Realu, ki sta pred Barcelono tudi v državnem prvenstvu, povedal Koeman. "Kot smo videli v superpokalu, so še druge zelo močne ekipe. Morda bo za Atletico in Real to celo prednost, ker bosta bolj spočita. A sam raje igram v vseh treh tekmovanjih z možnostjo, da nekaj osvojim. V vsakem tekmovanju želimo zmagati," je še dodal legendarni Nizozemec.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borisvrhovec
27. 01. 2021 18.01
+1
famozna Barcelona...dolgovi znašajo 1,2 milijarde eurov in vsekakor niso posledica covida, kot trdi Koeman..Polega tega je Barcelona dolžna denar za igralce še vsaj 20 klubom, od tega Bayernu za Vidala za 2 leti nazaj 11 mio. evrov, Ajaxu za De jonga., Gremiu za Malcoma itd. itd..Španski klubi tako Real ali Barcelona so od vedno rak rana s financami, čeprav jih zaradi njihovih častilcev kažejo kot zelo uspešne.. Real je bil že pred 10 leti 500 mio. v rdečih številkah, ampak ja , važno da sta Real in Barcelona tisto, kar sleherni otrok pozna. Covid samo razkriva to finančno bedo španskih klubov, ki se vleče že desetletja
Trend01
27. 01. 2021 18.47
+1
Nekaj si pozabil. Kluba, kot sta Barcelona in Real (ter tudi Athletic Club in Osasuna) ne morejo, NE SMEJO dobiti denarja od zunaj. Kot npr. klubi kjer so lastniki. Če zamenjajo pravilnik in prodajo cca. 35% delež kluba, brez problema dobijo notri cca. 1 mrd evrov. Štima? Tam kjer so lastniki, le dokapitalizirajo ali gredo na borzo po denar. As simple is that.
borisvrhovec
27. 01. 2021 20.00
Štima. V Španiji je podobno kot v Nemčiji. Kar je seveda super. To pomen, da ne more priti v klub nekdo s Turbanom, vložiti 200 mio. , se čez 2 leti naveličati, oditi in pustiti 200 mio. luknjo. Razlika je v tem, da se v Nemčiji zavedajo, da denar ne raste na drevesu. Barcelona in Real za vsako ceno (nasprotno od Bayerna recimo, ki niti približno ne plačuje takšnih neumnih zneskov za nogometaše in dela sistematsko), želita biti najboljša in sedaj jim je za to izstavljen račun. Kar jaz želim, da bi Barcelonina podružnica (POP TV) kdaj tudi o tej črni plati kaj spregovorila, ne pa samo o večni roamntiki Messija
oježeš
26. 01. 2021 21.29
+2
Če pa fuzbalerji jamrajo zaradi denarja, istočasno pa dobivajo mesečno plačo po par milijonov EUR, potem ne morejo biti ravno normalni.
HALAcR7
26. 01. 2021 21.25
+0
normalno če messi dobija 100milijonov plače,rezultat 0,kje so sodniki,fifa,razne balon deore,ko je bil še blatter,,,....vse to stane,rezultati še vedno ni,upam da propadejo,takšnemu klubu ni mesta med nogometom
Od Halerja ati
26. 01. 2021 21.31
+1
ne jezi se. žal te bo še naprej moglo bolet ob gledanju najboljšega v zgodovini. sej čez par let ga nebo več no upam da se vsaj mal pomiriš... 6 zlatih žog kak je pa dober ej. noben jih nima tolk. noro 🤣🙈🙊
samomojemnenje
26. 01. 2021 21.18
+3
Tudi če zamujajo s plačami igralcem, mislim, da nobeden ni tako ubog, da ne bi mogel preživeti.
Vladimir.Krutov
26. 01. 2021 21.22
+1
Ma itak....bodo malo vrgli na sito.po volitvah koga še ima smisev imeti v ekipi in za kakšno plačo....naprimer umtiti itd.
oježeš
26. 01. 2021 21.31
+2
Samo, saj ne da ne bi mogli preživeti meseca, navajeni so na mesečne prejemke v milijonih EUR in, če dobijo le jurja manj, je že katastrofa.
resnicaosvobaja
26. 01. 2021 21.06
-1
Pri Barceloni so potegnili črto in sešteli minus. Žalostno, kam je bivše vodstvo pripeljalo klub in kaj bi še bilo z Bartomeom , če ne bi izsilili odhoda. Mogoče bo že v kratkem čas, da bodo še ostali klubi slej kot prej obelodanili resnično finančno stanje, kjer se je že pred koncem leta pricurljala novica o luknji v obeh madridskih klubih v višini ene milijarde .
Vladimir.Krutov
26. 01. 2021 21.14
+0
Saj je pa normalno da sta oba že blizu miljarde....mene ne moti to njihovo upanje v super finančno stanje.....bo pa na koncu bol boleče....
samomojemnenje
26. 01. 2021 21.15
+1
Pri Barci je ravno to, da so vehementno delili plače v višini skoraj 70% prihodkov, sprožilo ta efekt pomanjkanja denarja. Bojim se samo tega, da bodo posledično primorani prodati nekaj tistih, za katere lahko dobijo lepo vsoto denarja. Predvsem za motor ekipe De Jonga in seveda Fatija ali Pedrota. To bi bila velika škoda. Tudi Messi, če bo ostal, bo moral podpisati pogodbo za več kot pol manšo plačo od dosedanje.
Vladimir.Krutov
26. 01. 2021 21.25
+2
Sem za to da messi ostane.....ampak za neko plačo do 20M....ko bo novi predsednik bo imel saj z komo nek pogovor narediti .....kaj vidi sam in kaj vidi klub....
Vladimir.Krutov
26. 01. 2021 20.57
-3
Cifre za nas navadne smrtnike so ogromne....ni pa vse tako črno kot se vidi na prvi pogled....sedaj se piše kod da ima samo barca dolgove....dobro za pisanje super tema je pa nekaj ti trije kandidati pa tudi ne kandidirajo zato da bi se slikali na pogrebu barce...
Kollerik
27. 01. 2021 09.46
+0
Prepričan sem, da Katalonci svojega ponosa Barce ne bodo pustili propasti zaradi morebitnega bankrota. Barca ni kot Real in ostali klubi. Je več kot klub, kar ni nobena floskula.
manucao
26. 01. 2021 20.49
+2
Ko mastno plačaš Messija, ko opraviš drage nakupe in ko pride korona pa še zraven sedi nesposoben pravnik - odvetnik je veselica splošna in boleča.
Vladimir.Krutov
26. 01. 2021 21.07
+0
Res je veliko škode naredil barto....pa še volitve so zamaknili za več kot mesec dni....
Kollerik
27. 01. 2021 09.49
+0
Bartovo škodo bi nekako še sanirali, toda svoje je zdaj pristavila še korona.
manucao
26. 01. 2021 20.47
+0
Ko pridejo nesposobneži kot je bil Bartomeu je seveda vse možno. Vidi se, da takoj ko so zraven kakšni odvetniki zadeva lahko škripa. Pri Realu so posledice COVIDA seveda precej milejše pa še štadion se bo renoviral. 800 mil za adaptacijo štadiona v tem trenutku ni izvedljivo a sam sem kar malce skeptičan ali je to sploh ekonomsko upravičeno. Za ta denar se lahko zgradi celo popolnoma nov stadion.
Mother Russia
26. 01. 2021 20.41
-2
Oni so "Mes que un club!" Plača zamuja 14 dni pa bi že menjali okolje. Hebeš takšno pripadnost klubu "z dušo in srcem"!
HALAcR7
26. 01. 2021 21.26
+1
Kollerik
27. 01. 2021 09.52
+0
Velemojster, moralno propadel osebek tvojega kova seveda nikakor ne zmore razumet globljega sporočila izraza več kot klub....
Matrax
26. 01. 2021 19.50
-3
Zarad mene lahko propadejo.
Kollerik
26. 01. 2021 20.29
-2
HALAcR7
26. 01. 2021 21.27
+1
Hitri Jezek
26. 01. 2021 19.48
+1
se mi prav smilijo🤣
Trend01
26. 01. 2021 19.45
-1
Kredit je pač način kako hitro priti do denarja in rezultatov. A ta denar ni nikoli poceni. OK, če imajo vse splanirano kakšni bodo prihodki v obdobjih, ko bo treba kredit odplačevati. Potem se da. A s trenutnimi prihodki je to žal - tako kaže - nemogoče. Klub je v nevarnosti, da bo padel v spiralo, ko bo treba jemati nov kredit za poplačilo starega. Sicer je še en način kako zadevo rešiti, a to pomeni totalno reorganizacijo kluba, ekipe. Torej prodati cel kup igralcev in se tako zavedati, da nekaj sezon pač ne bo rezultatov. Ter se tako zanašati le na domače, doma vzgojene igralce. Ve se kdo so igralci, ki najbolj obremenjujejo klubsko blagajno. Sicer sta še dve možnosti, a sta preveč "grdi". Prva je seveda stečaj. Druga pač, da se krediti prenesejo v lastništvo. A to bo totalen polom kluba, ki sloni na "culési". Le štirje klubi so, ki se lahko "pohvalijo", da so v lastništvu navijačev: Athletic Club, Osasuna, Real Madrid in Barcelona. To, da nekateri igralci niso odplačani, je pač logično. To je stvar dveh klubov. Bolj je žalostno, da niso odplačani nekateri igralci, ki so bili vmes že naprej prodani. Pa seveda plače. Če prav vemo, naj bi za plače dali cca. 600+M na leto. Torej morajo (ker nimajo) nekje dobiti polovico tega zneska. Spet z novim kreditom? P.s. - še pomnite, ko sem dve leti nazaj govoril, da je Bartomeu lagal in prihodke napihnil? Ko so dali v prihodke tudi igralce, ki so jih prodali? To je bilo leto dni, ko je Ney odšel v PSG in je teh 222M Bartomeu takoj prikazal kot prihodke in na podlagi tega lahko zvišal tudi plače (do 70% prihodkov). In potem se je zalomilo. P.p.s. - in to je tudi signal, da remonta stadiona ne bo. Novih 600-700M...
Vladimir.Krutov
26. 01. 2021 20.07
+1
Novih 815M....toliko stane obnova in športna dvorana.....
Ka pa mislis
26. 01. 2021 19.41
+2
PomagajBarca5 in doniraj 5€
Od Halerja ati
26. 01. 2021 19.44
+0
sm izviren ane haha vem zato me vsi ponavljate. sam počas si bo treba kej novga pa svojga zmislit sej vem da sm car, legenda sam dej no. mal domišlije prosim 😘
Matrax
26. 01. 2021 19.49
+0
cripstoned
26. 01. 2021 19.37
-4
se vec taksnih ljudi tukaj kot je koeman..on vsaj prizna da trpijo medtem ko nasi hejtercki z obrezom na celu lazejo samega sebe in govorijo kako je barca najboljsi klub na svetu...pa vsi vemo da jih od sezone 14/15 ni med top 6 klubi v evropi...barca bi morala odpustiti messija 3sezone nazaj in pobrati veliko denarja pa se to ne bi zgodilo...tako pa je ime messi prineslo veliko denarja v blagajno barcelone in posamezne zepe in danes so kjer so....se en dokaz da je messi vecji od kluba in vsi ki so ga forsirali so pripeljali barco na prepad pred katerim so danes...upam da se hitro poberejo in vrnejo na stare poti slave...enako kot upam da njeni ''navijaci'' tukaj postanejo ponizni in priznajo premoc reala, atletov, bayerna, liverpoola in juventusa.....
Od Halerja ati
26. 01. 2021 19.40
+3
ne se tok sekirat no. sej bo bolš... a si ti tut kej dolžen? a nisi reku da ti gre fajn v privat življenju? če kej rabiš povej bomo zbrali. krispi 5 na 1919
Od Halerja ati
26. 01. 2021 19.43
+3
Barce ni od 2014 pa kljub temu od tega leta 10 zmag na klasikih tudi z 3:0, 4:0, 5:1 hahah kaj šele če bi bli v formi. srečo mate res 🤣🙈
Dinho8O
26. 01. 2021 19.31
+3
V dobrih casih se spara za hude case.
mikkki
26. 01. 2021 19.26
+3
Trpi folk ki spara denar da ima za jest!!!
Mato Mati?
26. 01. 2021 19.20
+2
Kollerik
26. 01. 2021 19.17
+4
Barto je pustil za sabo pravo razdejanje. Treba bo zdržat.
Vladimir.Krutov
26. 01. 2021 20.10
+4
Se bo šlo počasi na bolje....nekateri so sedaj malo na bolšem lahko pa čez pol leta na slabšem...
goveja župca
26. 01. 2021 19.15
-3
Resnicno ste revkoti. Lihkar sem potocil solzico za vas, doniral sem par centov, da se boste lazje izmazali iz tote krize.
matrix12
26. 01. 2021 19.02
-2
Ne, mi navijači barce trpimo, ko gledamo tekme