Nogomet

Koeman (skoraj) brez besed o Messiju, TV3 poroča o sestanku z Laporto

Barcelona, 28. 04. 2021 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Barcelona ima na zaostali tekmi z Granado na domačem stadionu Camp Nou priložnost, da prvič v sezoni zavzame vrh lestvice. Kdo bi si to mislil po težavnem začetku pod taktirko trenerja Ronalda Koemana, ki mu je z varovanci še ob vstopu v novo leto 2021 grozilo kar 13 točk zaostanka za vodilnim Atletico Madridom ...

Koeman in Messi (oba na fotografiji) po tekmi španskega pokala z Rayem Vallecanom v Madridu.
Koeman in Messi (oba na fotografiji) po tekmi španskega pokala z Rayem Vallecanom v Madridu. FOTO: AP
Katalonska televizija TV3 je v sredo zvečer poročala, da se je agent Lionela Messija, njegov oče Jorge Horacio Messi, že prejšnji teden sestal s predsednikom Barcelone Joanom Laporto. Obe strani naj bi sestanek zapustili zadovoljni, čeprav konkretne ponudbe še ni, naj pa bi Katalonci svojemu kapetanu in najboljšemu strelcu v zgodovini kluba ponudili dolgoročno pogodbo, a za okoli 50 odstotkov nižjo plačo. Za podobno "formulo" so se odločili tudi pri košarkarski legendi Juanu Carlosu "La Bombi" Navarru, ki kljub upokojitvi in selitvi v klubske pisarne še vedno prejema plačo na ravni elitnega (aktivnega) košarkarja. Messi naj bi za Barco igral vsaj še dve sezoni, nato pa sklenil kariero v Združenih državah Amerike, kamor ga zaenkrat najbolj vztrajno vabi David Beckham, ki je prvi mož miamijskega Interja. V klub bi se nato vrnil v novi vlogi, a najverjetneje ne več kot igralec. Srečanje Laporte z Messijevim očetom naj bi predstavljalo pomemben korak k podaljšanju sodelovanja.

"To je nepričakovana situacija," je na novinarski konferenci pred četrtkovo tekmo z Granado priznal trener Barcelone Ronald Koeman, čigar ekipa je po novem spodrsljaju vodilnega Atletico Madrida minuli konec tedna spet odvisna le od svojih rezultatov. To sicer velja tudi za moštvo slovenskega vratarja Jana Oblaka, ki pa po vstopu v leto 2021 kaže zaskrbljujoče znake popuščanja, in to kljub temu, da je že lep čas brez vsakršnih možnosti za osvojitev kakšne lovorike v ostalih tekmovanjih.

Barcelona je po drugi strani igrala (in izgubila) finale španskega superpokala ravno proti bilbajskemu Athleticu, medtem ko se je od Lige prvakov poslovila proti lanskoletnemu poraženemu finalistu Paris Saint-Germainu v osmini finala. Na isti stopnički je še veliko bolj prepričljivo klonil Atletico, ki ga je presenetil Chelsea, Katalonci pa so odgovorili s šampionskim pohodom v španskem pokalu, ki so ga sredi aprila osvojili na račun zdaj že starega znanca Athletica. Zdaj se je pozornost pri Barci povsem obrnila proti španskemu prvenstvu, ki je napeto, kot že dolgo ne, saj Atletico poleg Kataloncev in mestnega tekmeca Reala lovi tudi Sevilla.

'Uspelo nam je nekaj velikega'
"Kako pomembno bo prevzeti vodstvo? Pomembno bo, ker smo v trenutku, v katerem vemo, da lahko postanemo vodilna ekipa. To bi lahko bila nagrada, a najprej moramo zmagati," je o pomembni preizkušnji proti predstavniku, ki je španske barve še do nedavnega branil v izločilnih bojih Lige Evropa, še povedal Koeman.

"Že nekaj časa smo v točkovnem zaostanku. Uspelo nam je nekaj velikega, da se lahko borimo za osvojitev La Lige. To pa je še ena priložnost. Vemo, da moramo dobiti naše tekme, ne le jutrišnje. Še veliko je do konca, a jasno je, da gre za priložnost, da prevzamemo vodstvo. Jasno," je nadaljeval Koeman, ki mu je s sodelavci na klopi Barce uspel morda celo največji trenerski podvig v karieri.

"Jutrišnja tekma je pomembna toliko kot vse ostale. Že nekaj časa smo pod pritiskom, saj potrebujemo točke. Zato tokratna tekma ni pomembnejša od zadnjih. Borijo se štiri ekipe. Da bi postal prvak, boš moral zmagati skoraj vse tekme," je nadaljeval Koeman, ki se veseli tudi napovedanega povratka vsaj nekaj tisoč navijačev: "Če bomo ob igrišču lahko imeli gledalce, je to nekaj pomembnega za vsakega nogometaša. In tudi nekaj lepega. Še bolj pa doma. Spremljal sem zadnji krog nizozemskega prvenstva. Bilo je več tisoč navijačev in tekme so drugačne, bolj čustvene. Manjkajo nam ljudje na stadionih, upajmo pa, da bomo nanje lahko računali na naslednjih tekmah."

Griezmann (na fotografiji desno) se je v zadnjih tednih že večkrat izkazal.
Griezmann (na fotografiji desno) se je v zadnjih tednih že večkrat izkazal. FOTO: AP

 

Griezmann mu je všeč kot igralec in oseba
Koemana ne skrbi, da bi njegove varovance po nizu vzpodbudnih rezultatov lahko ponesla evforija. Ni sicer želel sprejeti vloge favorita v boju za naslov, kjer se je oprijel celo mantre Atleticovega trenerja Diega Simeoneja in Argentinčevega famoznega reka "od tekme do tekme".

"Številni menijo, da smo favoriti, a mi ne razmišljamo tako. Vemo, kako težko je zmagati na eni tekmi. Ekipa se je naučila, da je potrebno iti od tekme do tekme. Ni potrebno ponoreti zaradi tega, ker lahko zdaj osvojimo La Ligo. Moramo iti tekmo za tekmo. To je tisto, kar je pomembno. Moramo biti pripravljeni za težko tekmo. Favorit pa je vedno tisti, ki je prvi, naša ekipa pa to še ni," opozarja Koeman, ki je nekaj besed namenil tudi "vročemu" francoskemu napadalcu Antoinu Griezmannu, čigar "dvojček" je Barci prinesel nedavno zmago na gostovanju pri Villarrealu:

"Če se je moj pogled nanj spremenil? Spomnim se, da sem poleti govoril z Antoinom. Zame je izjemno pomemben igralec. Bile so kritike na račun učinkovitosti napadalcev, pa tudi Antoina. Poleg tega pa gre za fanta, ki mi je všeč, saj igra za ekipo in vedno trenira na vso moč. Napadalci gredo skozi serije, a ni dvoma, da je bolj samozavesten. Gol za 0:1 proti Villarrealu to dokazuje. Je v zelo dobrem trenutku in to je dobro za ekipo. Upam, da tako nadaljuje. Da sem nas prehitro odpisal v boju za naslov? Dobili smo 15 tekem od zadnjih 17. Če smo se želeli boriti za naslov, smo morali storiti ravno to, uspeti nam je moral navdušujoč niz. Ko je ekipa prevzela vajeti, je samo še rasla. Narasla je tudi učinkovitost. Če pa bo ta ekipa še naprej igrala dobro, nam lahko uspe največji podvig. To sem govoril od prvega dne."

Ponudba PSG za Messija ga 'ne zanima'
Nizozemec je nekaj časa našel tudi za zadnje govorice, ki klubskega kapetana in prvega strelca v zgodovini kluba Lionela Messija povezujejo s selitvijo v Paris Saint-Germain. Odzval se je tudi na besede nekdanjega soigralca in trenerja Barcelone Josepa Guardiole, ki zdaj vodi Manchester City, češ da bi z Neymarjem v svojih vrstah Katalonci lahko osvojili še vsaj nekaj evropskih naslovov več. Iskanje okrepitev bo v prihajajočem prestopnem roku sicer močno oteženo zaradi težke finančne situacije, v kateri se je znašel klub s Camp Noua.

"Neymar? Vedno je pomembno, da imaš v svojih vrstah najboljše na svetu, oni pa so to dokazali, ko so bili skupaj pri Barci. Zdaj temu ni tako, delamo pa s tem, kar imamo. Imamo pa dobre igralce. To smo pokazali, tako da se lahko borimo. Nikoli pa ne veš, če boš zmagal, četudi imaš najboljše. Moramo govoriti o tem trenutku. Zgodovina zdaj ne šteje," je povedal Koeman.

"Messi v PSG? To me ne zanima, najprej zato, ker ne vem, če je to res. Kot drugo pa ... Upam, da bo Leo ostal z nami. Svojo kariero mora zaključiti tukaj, saj je tu preživel vse življenje. Ne skrbi me nič od tega, kar se je pojavilo v javnosti. Kaj se bo zgodilo po koncu sezone, pa bomo videli takrat. Danes me to ne zanima. Če mi potrebujemo novega napadalca? Naša naloga je, da vidimo, kje se lahko izboljšamo. To velja za trenerja vsakega kluba. Pet mesecev smo brez Ansuja (Fatija), ki je dosegel štiri gole na šestih tekmah. Smo pa ekipa, ki je ustvarila največ priložnosti za gol. Mislim, da smo dosegli 76 golov v La Ligi, a na par igralcev nismo mogli niti računati. Kot trener moram poskusiti izboljšati ekipo. A odvisno je od finančnega stanja kluba. Predsednik bo odločal o morebitnem nakupu. Govorili smo in še govorimo o nakupih. To je v rokah kluba. (Generalni direktor, op. a.) Mateu Alemany, (športni direktor, op. a.) Ramon Planes in jaz bomo videli, kaj je najbolje za ekipo."

Pod taktirko Cruyffa osvojil tri dramatične državne naslove
Kot nogometaš Barcelone je sicer Koeman kar tri državne naslove osvojil v dramatičnem zadnjem krogu prvenstva. V tem pogledu se strinja z besedami Atleticovega trenerja Simeoneja, ki je nedavno ocenil, da bo o končnem zmagovalcu odločala predvsem psihična trdnost posameznikov.

"Nikoli ni prehitro. Zame je bolje, da si čim prej prvi, saj se morajo nato ostali boriti za to, da te ujamejo na lestvici. Če bomo imeli takšno srečo kot v letih 1992, 1993 in 1994, potem bomo gotovo prvaki," se je let pod taktirko legendarnega rojaka Johanna Cruyffa spominjal Koeman. "Psihično smo trdni. Vračali smo se že po udarcih. Strinjam se s Simeonejem. Vsi smo odigrali veliko tekem in igralci niso stoodstotni, čutijo bolečine. Ključno je dati maksimum na teh petih ali šestih tekmah. Potrebno je živeti z bolečinami in utrujenostjo. Kdor se bo s tem najbolje spopadel, bo osvojil La Ligo," je še povedal Koeman.


Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HALAcR7
29. 04. 2021 20.56
+0
Vamos granada,,,ali se ve če je Obrez ok,,,nevem če bo ok,,,hvala Granadi,hvala Soldadu ker je držal besedo
Lukas92
29. 04. 2021 20.54
+0
Granada🤣🤣🤣👋
Rdeča kapica69
29. 04. 2021 18.17
-10
V ligi prvakov pa si delajo sramoto vseh sramot.
stoj?kov
28. 04. 2021 20.39
+7
kot navijač Barce kar težko vrjamem da je trofeja(KRALJEVI POKAL)že v vitrinah na Camp Nou,še posebej pa da je možna še osvojitev La Lige...neprecenljivo...
Kollerik
28. 04. 2021 20.21
+5
Vse ok, Koemanu in ekipi poklon za vse delo do zdaj, saj glede na grozen začetek sezone res dobro kaže. Toda nikakor se ne moram znebiti občutka, da Koeman v drugem polčasu (primer recimo zadnji dve tekmi), nekako izgubi stik z dobrimi rešitvami pri menjavah in tako naredi igro slabšo, kot bi lahko bila. Je pa res, da Barca dolge klopi nima.
HALAcR7
29. 04. 2021 20.57
+1
Johnny_J
28. 04. 2021 20.09
+7
Zelo zanimiva in "čudna" sezona, toda na koncu bo prvak tisti, ki največ pokaže na igrišču. Barca je letos imela res veliko nesreče z nasprotniki nižjega ranga, je pa res, da so vse ekipe razen nekaj izjem(valladolidu, real sociedad, getafe), odigrale isto taktiko-totalni bunker in hitre kontre. To je delovalo zelo dobro proti počasni obrambi in busquetsu v vezni liniji, ter neuigranosti, sploh v obrambi. V napadu ni steklo in velikokrat jim je zmanjkalo tudi nekaj sreče in tako so izgubljali točke in pomembne tekme(el classico, psg). Sedaj, ko so glave sproščene po prihodu Laporte, igrajo najboljši nogomet, najmanj v Španiji in zato jim bo sedaj sreča tudi malo naklonjena in bodo dvignili tudi drugi pokal, čeprav sreča nima nič s tem, saj so odvisni sami od sebe. Če le ne bodo sodniki drugačnega mnenja.
Mother Russia
28. 04. 2021 19.45
-1
Ma niso oni tako dobri. Atletico je za eno spolovilo....