Nogomet

KOMENTAR: Čudna trinajstica 

London, 26. 11. 2018 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
0

Ta konec tedna je bil čudaški. Tudi pričakovani zmagi Manchester Cityja in Liverpoola sta bili nenavadni, pa čeprav sta bili visoki. Chelsea je končno izgubil. Slavili sta tudi poprej obe zadnjeuvrščeni moštvi. Enemu od teh je uspelo odskočiti za kar šest mest.

Pep Guardiola
Pep Guardiola FOTO: AP
Če bi komentirali le izid, potem bi bilo pregrešno zaključiti, da Manchester City v gosteh pri West Hamu ni bil čisto pravi. A kdor je tekmo spremljal, lahko potrdi, da je imela vodilna ekipa kar nekaj sreče, da je že po 35 minutah vodila s tremi zadetki prednosti. West Ham se je hrabro upiral in si pripravil najmanj pet krasnih priložnosti. Naposled je Manchester City tudi na svojem četrtem gostovanju na London Stadiumu domačo mrežo zadel vsaj štirikrat. Vsi Cityjevi goli so bili resda doseženi iz bližine. Drži pa tudi, da si je City skozi tekmo žogo podajal dokaj površno. Pep Guardiola je bil po srečanju zadovoljen le z rezultatom, z igro pač ne. West Ham ima do konca koledarskega leta med ligaškimi nasprotniki sedem klubov iz spodnje polovice tabele. Pričakuje se, da bodo Hammers ali Kovači januarja višje kot pa na sedanjem 13. mestu. Liverpool je mrežo domačega Watforda načel šele v zadnji četrtini tekme. Pred tem je Andy Robertson s prekrškom nad Willom Hughesom zakrivil 11-metrovko za domače, ki pa je sodnik ni dosodil. Krasen drugi zadetek za Liverpool je izvedbo prostega strela a la Beckham dosegel gostujoči bočni branilec Trent Alexander-Arnold

Prej četrtouvrščeni Tottenham je zdaj mesto višje, saj je na sobotnem debiju na Wembleyju po izvrstni predstavi surovo sklestil prej tretjega - Chelsea. To je bil prvi sezonski poraz za postavo trenerja Maurizia Sarrija. Ta je po tekmi odkrito priznal, da je bilo vse, kar so prikazali njegovih igralci, katastrofa: "Naša zadnja linija je bila grozna, vezisti se sploh niso branili, spredaj pa nismo naredili nič. Opozarjal sem, da imamo probleme. Zdaj ste jih lahko videli vsi. Najbolj pa me skrbi to, da se po izgubi žog nismo zmigali, ali drugače, nismo se borili dovolj." Tottenhamov ofenzivec Dele Alli je na sredini igrišča povsem blokiral italijanskega reprezentanta Jorginha. Centralno živčevje Chelsejeve igre je bilo tako že drugič zapored onemogočeno. Pred dvema tednoma je z enakim taktičnim manevrom Chelsea uspel zaustaviti Everton.

Son Heung-min
Son Heung-min FOTO: AP
Nasprotno pa so bili tottenhamovci zagnani in uspešni. Poleg Allija sta izstopala še Danec Christian Eriksen in hitri Korejec Son Heung-min, medtem ko je Francoz Moussa Sissoko po dobrih dveh letih odigral najboljšo tekmo v majici Spursov. Mladi Tottenhamov branilec Juan Foyth je pri 1 : 0 v kazenskem prostoru s prekrškom zaustavil Edena Hazarda. Sodnik zmotno najstrožje kazni ni dosodil. Chelsea v ligi proti mestnemu tekmecu Tottenhamu dvakrat zapored ni izgubil že več kot trideset let. Na Wembleyju se je zbralo le 55.000 gledalcev. Mauricio Pochettino, nasmejani trener Tottenhama, upa, da bo uspeh proti mestnemu rivalu navijače zvabil že na naslednji obračun, ta pa bo v Ligi prvakov proti milanskemu Interju. Svojo službo kot trener Fulhama je zmagovalno začel tudi Claudio Ranieri. Kljub prevladi nad Southamptonom s 3 : 2 (dva zadetka je dosegel Srb Aleksandar Mitrović) je Fulham ostal na dnu tabele. V nedeljo je namreč Huddersfield v gosteh za mnoge presenetljivo odpravil Wolverhampton. Jon Stanković Gorenc je vstopil v sodnikovem podaljšku kot del trojnega taktičnega paketa trenerja Davida Wangerja. Huddersfield si je z odlično igro prislužil skok na 14. mesto v spodnji polovici gosto strnjene premierligaške lestvice. 

Prav tako v nedeljo si je Arsenal z ravno prav odmerjenim naporom zagotovil zmago v Bournemouthu. Trener Unay Emeri je uporabil formacijo s tremi centralnimi branilci. Tudi zato ne čudi, da je za oba Arsenalova gola z leve asistiral Sead Kolašinac. Najprej je avtogol zadel Kolumbijec Jefferson Lerma, v drugem delu pa je bil po natančnem predložku reprezentanta Bosne in Hercegovine uspešen še Pierre-Emerick Aubameyang. Mesut Özil je ostal med rezervami. Strelec za Bournemouth je bil Norvežan Joshua King. To je bil že tretji zaporedni poraz za domače, ki pa kljub temu za Manchester Unitedom zaostajajo samo za točko. Jose Mourinho je po novi mlačni predstavi in remiju brez zadetkov proti Crystal Palaceu svojo ekipo označil za brezsrčno. Morda je k temu vtisu poprej pripomogel sam, kajti svoje igralce je Portugalec javno kritiziral že v petek. Med drugimi se je Mourinho spravil tudi na Francoza Anthonyja Martiala. Prav Martial je v iztekajočem se mesecu Manchester Unitedu zagotovil nekaj zelo dragocenih točk. To pa je njegovega trenerja rešilo pred odstavitvijo. 

Antonio Martial in Jose Mourinho
Antonio Martial in Jose Mourinho FOTO: AP

Zakaj je ob koncu sobotnega srečanja specialist za operacije na robu kazenskega prostora Alexis Sanchez s polovice igrišča nabijal dolge podaje pred gostujoča vrata, ni nikomur jasno. Mourinho je v tej sezoni v svoji ekipi preizkusil že 33 igralcev. Več (34) jih je le še odstavljeni Fulhamov trener Slaviša Jokanović, ki v treh mesecih ni uspel skombinirati svoje najboljše enajsterice. Navijače Uniteda je zmrazila tudi sveža govorica, da namerava njihov - tudi minuli konec tedna - najboljši mož vratar David DeGea poleti prestopiti k PSG-ju. 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.