Nogomet

Dobri stari Mourinho

London, 20. 08. 2018 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
8

Porazna predstava Manchester Uniteda je na njihovega trenerja Joseja Mourinha zgrnila še temnejšo senco dvoma o tem, ali pri angleškem velikanu vse deluje tako, kot bi moralo. Medtem ko njegov največji tekmec Manchester City brez zastojev v slogu melje naprej. Londonski derbi je zaznamoval obrambni rock’n’roll. In to na obeh straneh. West Ham ubira stara pota, Watford pa ravno obratno.

Jose Mourinho in Paul Pogba
Jose Mourinho in Paul Pogba FOTO: AP

Druga zaporedna domača zmaga Brightona proti Manchester Unitedu je sledila zagotovilom Joseja Mourinha, da je pod streho njegovega kluba prav vse vzorno. Stanje na igrišču pa je kazalo nekaj povsem drugega. Unitedova neprepoznavna taktična voščenost je vodila v neizrazito in lenobno igro. Še posebej nezanesljiva sta bila Eric Bailly in Victor Lindelöf, dva centralna branilca, ki ju je v klub pripeljal Mourinho. Portugalec je že pred začetkom prvenstva javno kritiziral Unitedovo upravo, češ da mu ni priskrbela še šestega igralca za ta položaj. Eden od vzrokov za nesrečen razplet priprav na novo sezono Manchester Uniteda je lahko tudi ta, da Mourinhovi nadrejeni njegovemu izboru igralcev preprosto ne verjamejo več. Medtem ko Raphael Varane, Mourinhova največja želja, na prestop iz madridskega Reala pred tedni niti pomisliti ni želel. Po tekmi, na kateri se je Brighton izkazal ravno s prvinami, ki mi morale krasiti njigove slavne nasprotnike, je Mourinho hitel pojasnjevati, da po novem ob slabih izidih pred novinarji ne bo več modroval o tem, kaj je bilo narobe: "Bolje, da molčim, kajti sicer se mi zaradi vas to rado maščuje." Ko razvpiti strateg v javnem nastopu ponudi smerice svojih bodočih javnih nastopov, pa smo točno tam, kjer smo že bili. Slednje - privoščljivo ali pač z obžalovanjem - naraje pristavijo navijači Chelseaja, ki so Mourinhov pogrom in zapravljeno sezono doživljali pred tremi leti. Paul Pogba je tekmo komentiral kot nastop brez motivacije. Ob tem, da je bil francoski as nemara še edini na Unitedovi strani, ki se je vsaj trudil.

Amazonov dokumentarec o lanski premierligaški gloriji Manchester Cityja je res odličen. Film v osmih delih ponuja zelo natančen in hkrati atraktiven vpogled v delo trenerja Pepa Guardiole in njegovih superzvezdnikov. Spremljanje tekem aktualnih angleških prvakov je za marsikoga po novem precej drugačna izkušnja. City je brez problemov visoko porazil Huddersfield. Čudovito predstavo so zaznamovali trikratni strelec Sergio Aguero, vezist David Silva in eksploziven branilec Benjamin Mendy. Na tem obračunu je po skoraj petih letih nov gol v angleški elitni diviziji dosegel tudi Slovenec. Jon Gorenc Stankovič je s spretnim vtekom pred Johna Stonesa izkoristil podaljšek predložka z desne. Lahko se zgodi, da bo Stankovičev zadetek še kar nekaj tednov edini, ki ga je prejel Manchester City. Kot kapetan Hull Cityja je Robert Koren 28. decembra v Fulhamovo mrežo za zmago 6 : 0 zabil celo dvakrat.  

Londonski derbi je pripadel Chelseaju.
Londonski derbi je pripadel Chelseaju. FOTO: AP

V soboto sem obiskal Stamford Bridge, kjer se je odvil zelo nenavaden londonski derbi. Nerazumljivo visoko postavljena zadnja Arsenalova linija je Davida Luiza, Cesarja Azpilicueto in novinca Jorghinja kar sama vabila h globinskim podajam, ki sta jih v domače vodstvo prevedla Pedro in Alvaro Morata. In to ravno med serijo sijajnih napadalnih akcij topničarjev. Domači Chelsea rezultatsko ni zaostajal edino zaradi nenatančnosti nekajkrat povsem prostih Pierra-Emericka Aubameyanga, Henrikha Mkhitaryana in Alexa Iwobija. Slednja sta sicer nato le zadela. Toda v drugem delu so spet prevladali domači, še zlasti v zadnje pol ure, ko sta v igro vstopila zelo razpoložena novoprišlek Mateo Kovačić in Eden Hazard. Belgijec je tudi zrežiral zmagoviti gol, ki ga je dosegel Marcos Alonso.

Arsenal ima v prihodnjih nekaj tednih zaradi realno premagljivih tekmecev na urniku lepo priložnost, da premosti uvodna poraza. Topničarji so prvenstvo z dvema ničlama zanazadnje začeli leta 1992. Arsenalovci po koncu niso bili posebej potrti. Hector Bellerin se je razveselil pohvale na njegov ekscentričen modni stil. Mesut Özil pa se je mimo novinarjev sprehodil zatopljen v svoj mobilnik, a je za njim ostal gost oblak krasnega parfuma. Prihodnjič ga vprašam, kateri natančno je to.
Se je pa zmage zelo veselil Eden Hazard, ki je potrdil, da ostaja v Londonu. Harry Kane je na obračunu proti Fulhamu le zadel v avgustu. Prvič v svoji karieri. Prej na 15. tekmah in ob 49 strelih angleški napadalec avgusta pač ni bil uspešen. Njegov Tottenham je bil na Wembelyju znova zadostno dober. Tema tedna je napoved, da se bo Tottenham na novi White Hart Lane preselil vsaj dva meseca pozneje, kot pa se je sprva napovedovalo. To pomeni najprej decembra, če res. Do sedaj so pri Tottenhamu napovedovali, da bo premiera novozgrajenega stadiona 15. septembra, torej ob gostovanju Liverpoola  Za tolažbo, namenjeno navijačem Spursov, je bila zato sobotna zmaga še toliko bolj dragocena. 

Harry Kane
Harry Kane FOTO: AP

Boleč poraz je v soboto popoldne doživel tudi West Ham, ki se po uspešno izvedeni enajstmetrovki Marka Arnautovića v prvem polčasu nato ni uspel zbrati in zadeti še drugič. Bournemouth se je vnovič izkazal za zelo tečnega tekmeca. Vztrajni poskusi gostov so privedli do neverjetnega zadetka Culluma Wilsona, ki je sledil samostojnemu prodoru z uspešnim driblingom kar štirih westhamovcev. Steve Cook je pol ure pred koncem s strelom z glavo zadel za zmago. West Ham v soboto gostuje prav pri Arsenalu. Se je pa nepričakovano znova podvizal Watford. Ekipa s severa britanske prestolnice je prvič po januarju gol dosegla tudi v gosteh. Pa ne le enega, pač pa kar tri, in to zelo lepe. Druga zaporedna zmaga, ki jo je še do pred kratkim eden od resnejših kandidatov za izpad izbojeval na skrajno dinamičnem srečanju v Burnleyju, Watford na tabeli trenutno uvršča kar na 3. mesto.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

//////93
20. 08. 2018 21.58
+4
curi muri sarlatan prve lige
zoro 1
20. 08. 2018 15.02
+1
fihner
20. 08. 2018 12.22
+5
Star ja, dober nikoli.....
resnicaosvobaja
20. 08. 2018 12.06
+12
Buhtelj zagotovo ni, če pretentaš 3 ali 4 velike klube, kako si dober...Chelsea celo 2 krat
Maximus
20. 08. 2018 12.02
+22
Volk ne menja dlake. Mourinja me je bilo strah že ko je prišel. Pa je potem prvo leto bil dostojanstven in umirjen in me je že skoraj preslepil. No zdaj pa spet kaže svoj pravi obraz. Ekipo je vsaj približno poštimal, bilo je nekaj kiksov, ampak zdaj je treba reagirat hitro. Nobenega čakanja. Naj dejansko pride Zidane če mu je to želja. Manchester ima igralce zdaj potrebuje nekoga ki jih bo znal motivirati in iz njih izvleči najbolje. To pa zna prav Zizu. Če bomo čakali bo tole sezono težko pozabiti.
seronja80
20. 08. 2018 11.39
+18
ne morem verjet, da je Mourinho najbolje plačan trener na svetu(ok, s Pepom sta tm,tm) glede na igro, ki jo kaže United zadnje dve sezoni si ne zasluži 1/20 tega kar dobi!
motorist_mb
20. 08. 2018 10.58
+22
Uničevalec fuzbala!
ddolores
20. 08. 2018 10.45
+36
Hahaha - keri kekec je ta Murinjo! Če bi bil jaz manager Man. Uniteda, bi sigurno nabral več pik kot Muriči! Saj ne dela nič drugega, kot, da se jokca, igralce ima pa odlične! On bi kupil še za 500 mio napadalcev, da bi mu bunker igrali!