Nogomet

KOMENTAR: Eksplozivna derbija

London, 03. 12. 2018 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
3

Arsenal je hrabro zlomil Tottenham, Liverpool pa Everton, a ta le za las. Ostali med boljšimi so zmagovali po načrtih. To pomeni, da Manchester United pač ni. Tako na vrhu kot tudi na dnu premierligaške tabele je zazijala točkovna razpoka, ki se je bo treba navaditi.

Takole je v 96. minuti Divock Origi kaznoval napako prvega vratarja angleške reprezentance in Everona, Jordana Pickforda in se za vse večne čase zasidral v srca navijačev Liverpoola, ki takšnih junakov proti mestnemu tekmecu ne pozabljajo.
Takole je v 96. minuti Divock Origi kaznoval napako prvega vratarja angleške reprezentance in Everona, Jordana Pickforda in se za vse večne čase zasidral v srca navijačev Liverpoola, ki takšnih junakov proti mestnemu tekmecu ne pozabljajo. FOTO: AP

Nepremišljenost angleškega reprezentančnega vratarja Jordana Pickforda je odločila Merseyside derbi, to je vselej vročo tekmo med mestnima rivaloma Liverpoolom in Evertonom. Domači so bili favoriti. Tesno zmago so si s poprej pridelanimi petimi, šestimi čistimi priložnostmi za dosego zadetka zaslužili. Everton se je dobro branil, pa tudi nevarno napadal. Vse boljši vezist Andre Gomes, Evertonov posojenec iz Barcelone, v prvem delu z dveh metrov ni uspel premagati domačega golmana Alissona Beckerja. Na drugi strani je bil v končnici serijsko nenatančen Senegalec Sadio Mane. V podaljšku podaljška ali v 96. minuti je Liverpool izvedel zadnji napad. Odbiti predložek je z nenatančno parabolo proti Evertononovemu golu poslal Virgil van Dijk. Prepričan, da je zakockal še zadnje upanje, je Nizozemec že krenil proti svoji polovici igrišča. Vrtinčaste žoge, ki bi se od prečnika odbila iz igrišča, se je napačno lotil Pickford. V želji, da je ne bi samo preventivno odbil preko črte in Liverpoolu omogočil še izvajanja kota, jo je nagonsko želel ujeti. Še en odboj od prečnika pa je usnje poslal na glavo rezervista Divocka Origija, ki je tako dosegel edini zadetek na tekmi. Stadion Anfield je eksplodiral od navdušenja. Domači trener Jürgen Klopp se ni mogel zadržati in je gol proslavil kar na igrišču. Pozneje se je kolegu Marcu Silvi in Evertonu opravičil za svoj izpad. Belgijec Origi je že veljal za pozabljenega, saj ga je Klopp v ekipo v tej sezoni poprej uvrstil le enkrat. Po porazu v Parizu v Ligi prvakov je Liverpool nujno potreboval dober izid v domači ligi. Zdaj v tej še vedno neporažen za prvim na lestvici Manchester Cityjem zaostaja za dve točki.

TEKMA LIVERPOOL

Topničarji so v drugem polčasu povsem nadigrali mestnega tekmeca iz severnega dela Londona. Blestel je Pierre-Emerick Aubameyang, ki je sodeloval pri vseh štirih golih. Dvakrat je poslal žogo za hrbet Huga Llorisa, bil pa je tudi podajalec pri še preostalih dveh golih Arsenala.
Topničarji so v drugem polčasu povsem nadigrali mestnega tekmeca iz severnega dela Londona. Blestel je Pierre-Emerick Aubameyang, ki je sodeloval pri vseh štirih golih. Dvakrat je poslal žogo za hrbet Huga Llorisa, bil pa je tudi podajalec pri še preostalih dveh golih Arsenala. FOTO: AP

Kar dva dramatična rezultatska obrata je vključeval tudi severno-londonski derbi med Arsenalom in Tottenhamom. Domači so v tekmo vstopili precej bolj agresivno in tudi zasluženo povedli. A je ob premoru kljub temu vodil Tottenham. V drugem delu je ta igral zelo površno, Arsenal pa je tekmeca čakal v protinapadalski zasedi. Ključni sta bili menjavi domačega stratega Unaija Emeryja, ki je Henrikha Mkhitarjana in Alexa Iwobija v postavi nadomestil z Alexandrom Lacazettom in Aaronom Ramseyjem. Na 2 : 2 je z lepim strelom z roba kazenskega prostora izenačil Pierre-Emerick Aubameyang, Arsenal pa je z nekaj sreče, kajti žoga se je odbila od Erica Dierja, v vodstvo povedel Lacazette. Za končnih 4 : 2 je zadel še najboljši na igrišču, Arsenalov defenzivni vezist Lucas Torreira. Urugvajec je tako dosegel prvi zadetek v majici Arsenala. Torreira pa v očeh privržencev topničarjev ni le nova mini legenda, pač je je to igralec, ki bo v prihodnje zagotovo med najboljšimi na svetu. Zakaj v postavi Tottenhama ni zaigral njihov najboljši branilec Toby Alderweireld, ostaja skrivnost. Kajti oba iz branilskega para Spursov, Juan Foryth in Jan Vertonghen, sta zakrivila ključni napaki, zaradi katerih je Arsenal dosegel dva zadetka.

TEKMA LONDON

Chelsea je v nedeljo opoldne odpravil sosedski Fulham. Modri so zadeli dvakrat. Čisto na začetku in čisto na koncu srečanja. Vmes pa niso igrali posebej prepričljivo. Zadnji na tabeli Fulham ni igral tako zelo slabo. Njihov strateg Claudio Ranieri bo sezono najbrž rešil in sčasoma preprečil Fulhamov izpad iz Premier lige. Na mestih od tri do pet so zdaj razvrščeni Chelsea, ki je točko pred Arsenalom in Tottenhamom, ki sta jih osvojila po 30. Toda skupina londonskih klubov, na čelu s Chelseajem, za prvima dvema zdaj že zaostaja za izdanih pet oziroma sedem točk. Šesti Everton jih ima 22. Manchester City je doma suvereno odpravil najboljšega med manjšimi premierligaši Bournemouth. Nemara je sodnik napravil napako, ker pri izidu 1 : 1 za goste ni dosodil enajstmetrovke. Fernandinho je v svojem kazenskem prostoru ob skoku zelo očitno odrinil Tyornea Mingsa. Pri Cityju sta bila odlična Ukrajinec Oleksandr Zinchenko in še posebej Nemec Leroy Sane.

Jose Mourinho je znova ostal brez zmage v angleški Premier League. Tokrat so jim točko na južni obali Anglije odščipnili nogometaši Southamptona, ki so bili po tekmi celo bolj razočarani. Svetniki so namreč vodili z 2:0, a so gostje še pred odmorom po golih Romela Lukakuja in Anderja Herrere, prišle do izenačenja. V drugem polčasu se mreži nista več zatresli.
Jose Mourinho je znova ostal brez zmage v angleški Premier League. Tokrat so jim točko na južni obali Anglije odščipnili nogometaši Southamptona, ki so bili po tekmi celo bolj razočarani. Svetniki so namreč vodili z 2:0, a so gostje še pred odmorom po golih Romela Lukakuja in Anderja Herrere, prišle do izenačenja. V drugem polčasu se mreži nista več zatresli. FOTO: AP

Prav tako v soboto je Manchester United že pred odmorom v Southamtponu izenačil na 2 : 2. Kasneje ni bilo več zadetkov. United je igral slabo, še zlasti to velja za Paula Pogbaja, ki je zapravil kar 14 žog. Očitno je bilo, da se francoskemu asu sploh ne ljubi sodelovati. Romelu Lukaku je po dvanajstih strelsko sušnih tekmah le zabil zadetek. Se je pa belgijski golgeter spet osmešil s spotikom ob žogo in padcem, ob tem, da nikogar od tekmecev takrat sploh ni bilo blizu. Negativizem, ki ga v svojih javnih nastopih še kar naprej pogreva trener Manchester Uniteda Jose Mourinho, je njegovi ekipi malodane že zlezel pod kožo, tako da vsi iz te kot da že čakajo konec sezone in prihod Portugalčevega naslednika. Prav tako v soboto je v Newcastleu lepo in visoko zmagal West Ham. Tudi Crystal Palace je doma odpravil Burnley, pri čemer so domači na gostujoči gol sprožili kar 22 strelov, a si zmago zagotovili šele dobrih deset minut pred koncem, ko je to z evrogolom zapečatil krilni napadalec Andros Townsend. Zdi se, da sta Crystal Palace in Newcastle, uvrščena na 14. in 15.mesto (oba imata zbranih 12 točk), realno boljša od peterice klubov pod njima. Za obstanek se bodo najverjetneje med seboj stepli Cardiff, Huddersfield, Southamtpon, Bunrley in Fulham. Prihodnji 15. krog v angleški Premier ligi bo že sredi tedna. V torek so na sporedu štiri srečanja, v sredo zvečer pa med drugimi Arsenal gostuje pri Manchester Unitedu. 

LESTVICA

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kameltrajbar
03. 12. 2018 18.18
+4
Arsenal .....😎
freex
03. 12. 2018 11.05
+11
"Ostali med boljšimi so zmagovali po načrtih. To pomeni, da Manchester United pač ni. " En aplavz za pogum Matjaž Ambrožič!
Houdor
03. 12. 2018 11.46
+1
murči paše bolj v italjanski nugomet..... naj uzame Romo, tam bo trener hkmalu odšev....