Nogomet

KOMENTAR: O tem, kdo bo angleški prvak, pa prihodnjič

London, 22. 04. 2019 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
3

Odločitve o tem, kdo bo osvojil letošnjo Premier League, še kar ni. Že dva meseca spremljamo navidezno mrtvi tek Liverpoola in Manchester Cityja, ob tem, da se do ugodnih položajev za uvrstitev v prihodnjo sezono Lige prvakov ni uspel dokončno dokopati še nihče iz četverice, ki zasleduje najboljša dva. Vsaj trije med njimi so se minuli konec tedna s trpkimi porazi raje zakopali med nove nevšečnosti in skrbi.

Martial (desno) je šele v enem zadnjih napadov na tekmi z Evertonom uspel poslati prvi strel v okvir vrat Liverpoolčanov.
Martial (desno) je šele v enem zadnjih napadov na tekmi z Evertonom uspel poslati prvi strel v okvir vrat Liverpoolčanov. FOTO: AP

Nedeljska tekma med Evertonom in Manchester Unitedom se sploh še ni končala, ko se je na račun gostov že sprožil plaz brutalnih kritik. United je bil sistematično potolčen, saj je igral grozljivo slabo. Komaj v 86. minuti je Anthony Martial sprožil prvi gostujoči strel v okvir gola angleškega reprezentančnega vratarja Jordana Pickforda. Dobra štiri desetletja so minila od zadnjega tako hudega poraza obiskovalcev Goodison Parka, ki so se na razvpiti liverpoolski stadion pripeljali po avtocesti z oznako M62.

EVEMUN

To preseneča toliko bolj, saj se zdi, da ekipa trenerja Oleja Gunnarja Solskjaerja še ni prebolela dvojnega poraza proti Barceloni in posledičnega izpada iz Lige prvakov. Ampak! Kaj pa je bilo v tem primeru sploh treba prebolevati, ko pa je United tako očitno najmanj za tri razrede slabši od Barce? Odgovor na to vprašanje ostaja neznanka. Vse bolj vidna pa je zato preprosta statistika, ki potrjuje, da je bil Manchester United na zadnjih osmih tekmah poražen kar šestkrat. Véliki klub je spet zajela kriza. Trenutno je United na lestvici šesti, od včeraj pa beleži razliko v golih, ki je še za štiri enote slabša. Morda pa marčevska potrditev nekdanjega norveškega napadalskega zvezdnika kot stalnega stratega le ni bila najbolj premišljena odločitev uprave rdečih vragov? Vsekakor drži, da se mora Manchester United med poletjem pametno okrepiti, obenem pa se znebiti nekaterih preplačanih posameznikov, ki so v klub prispeli zaradi kadrovske stihije, ki je na Old Traffordu vladala zadnja tri leta.

Arsenalov vezist Matteo Guendouzi se huduje pred Palacovim vratarjem Vicentejem Guaito.
Arsenalov vezist Matteo Guendouzi se huduje pred Palacovim vratarjem Vicentejem Guaito. FOTO: AP

Mestni derbi spet usoden za topničarje
Velikonočno nedeljo so si zelo zagrenili pri Arsenalu. Skoraj vsak april topničarje na njihovem igrišču zbode eden od mestnih marginalcev. V zadnjem obdobju je bil v tem pogledu podjeten Watford, pred tem West Ham United in tako nazaj. Tokrat se je izkazal Crystal Palace, ki je na tabeli z iztržki na gostovanjih skupno na fantastičnem šestem mestu. Palace je v nedeljo na stadionu Emirates igral svojo značilno sproščeno protinapadalno igro, medtem ko je Arsenal deloval preplašeno, vznemirjeno in ob koncu tudi neprepoznavno anemično. Odločilni drugi zadetek za Palace je po nezadostni komunikaciji med branilcem Shkodranom Mustafijem in vratarjem Berndom Lenom zabil hitri Wilfried Zaha. Ta tip napak je v Arsenalovi obrambi prepogost. To je bil drugi domači poraz za Arsenal v tej sezoni (prvega mu je še v prvem krogu zadal Manchester City), medtem ko ima Crystal Palace po decembrski zmagi na obisku pri Manchester Cityju zdaj še skalp topničarjev.

ARSCPL

Načeloma je spodletelo tudi Tottenhamu, ki je tudi v drugem zaporednem poskusu na Etihadu, t. j. na domačiji Manchester Cityja, ostal poražen. Londončani so si v sobotnem merjenju s Cityjem priigral več zglednih priložnosti. Pri Tottenhamu niso bili posebej razočarani, saj imajo v Premier League na papirju samo še premagljive nasprotnike, tako da se sorazmerno udobno že lahko pripravljajo na slavni evropski polfinale proti Ajaxu. Tottenham ima v torek na sporedu zaostalo soočenje z Brighton & Hove Albionom. Prav tako se Arsenal v sredo odpravlja v Wolverhampton. Že v ponedeljek zvečer Chelsea po rednem igralnem programu gosti Burnley.

Od srede naprej kalkulacije končno spet lažje
Se pravi: v sredo bodo vse te nadležne zaostale tekme končno poravnane, pogled na lestvico pa bo ponujal lažje in bolj smiselna preračunavanja. Kako se bodo za vstop v Ligo prvakov zlasali londonski veliki trije, bo res zanimivo, toda še bolj intriganten bo sredin zaostali manchestrski derbi. Če obračun na Old Traffordu dobi City, bo ta v treh zaključnih krogih s točko prednosti na vrhu lestvice, kar pomeni spet močno v "pole-poziciji" za osvojitev naslova.

Še o dogajanju na dnu premierligaške lestvice. Cardiff Cityja v slabo voljo ni spravil nedeljski poraz proti premočnemu Liverpoolu, pač pa sobotni remi Brightona v Wolverhamptonu. Brighton ima tako pred svojim najbolj nevarnim zasledovalcem Cardiffom zdaj za celo zmago ali tri točke prednosti, pri čemer ima v primerjavi z valižanskim konkurentom tudi boljšo razliko v golih. Skozi vso sezono nesrečnemu Cardiffu izpad lahko prepreči le še čudež. Morda pa je ravno zdaj pravi čas, da se ta res zgodi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KavčStrokovnjak
22. 04. 2019 18.18
+3
Nima veze kdo bo prvak, samo da Šitty še enkrat kiksne...
janezdollar
22. 04. 2019 15.34
+0
City remizira z Unitedom in je pravljice konec...
derek angelus
22. 04. 2019 12.35
+0
koncna lestvica bo taka city liverpool totenham chelsea arsenal manchester united