Nogomet

KOMENTAR: Razlika med Liverpoolom in Unitedom je že osem točk

London, 24. 09. 2018 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
7

Velike ekipe dvakrat zapored ne izgubljajo, kajne? Manchester City je kot gost pohodil Cardiff. Še bolj oster se zdi Liverpool, ki je s Southamptonom opravil že v prvem delu srečanja na Anfieldu. Sedem začetnih premierligaških zmag v Premier ligi je Liverpool dočakal prvič. Celo Tottenham se je minuli vikend vrnil zmagovalen, medtem jo je Manchester United znova razočaral.

Jose Mourinho
Jose Mourinho FOTO: AP

Jose Mourinho je po remiju proti Wolverhamptonu ugotovil, da je njegovo moštvo igralo s komaj 30 % kapacitete. Vprašanje je na dlani. Kdo je tisti, ki je odgovoren za izpuh preostalih 70 %? Poleg nekaj sijajnih podaj Paula Pogbaja, unitedovci v polju niso prikazali posebej dobre igre. Alexis Sanchez in Romelu Lukaku sta bila skoraj nevidna. Čilenec, od katerega se bo po januarskem prestopu iz Arsenala pričakovalo, da bo spočit in ustrezno pripravljen spet vzniknil kot redni strelec, zdaj že 831 minut ni zadel. Z dvema, tremi izjemnimi obrambami je domače reševal vratar David DeGea. Wolvesi, pri katerih je v prvi ekipi zaigralo pet Portugalcev, so na Old Traffordu brez zadržkov napadi slavne domačine. Točko so si brez dvoma zaslužili. Manchester United je pod Mourinhovo taktirko pred svojimi navijači na sedmih obračunih proti novincem v ligi zapravil skupno že šest dragocenih točk. Čeprav ni dosegel zadetka, je bil med najboljšimi pri Manchester Cityju Raheem Sterling. Enkratna strelca Bernado Silva in Ilkay Gundogan pa takoj  za njim. Nemec je žogo čudovito plasiral v desni zgornji kot vrat Cardiffovega golmana Neila Etheridgea, pozneje pa je vrhunsko asistiral Riyadu Mahrezu. Alžirec, ki je poleti prestopil iz Leicester Ctiyja, je na tekmi, kjer je promet dejansko tekel le enosmerno, vknjižil prva dva gola za svoj novi klub. Cityjev odgovor na šokantno predstavo in poraz med tednom proti lyonskemu Olympiqueu je bil nedvoumen. 

Jose Mourinho in Jurgen Klopp
Jose Mourinho in Jurgen Klopp FOTO: AP
V lanski sezoni je Liverpool takoj po nastopih v Ligi prvakov zmagal le enkrat. Proti Southamptonu je trener Jürgen Klopp v začetno postavo prvič vključil tudi Xherdana Shaqirija, ki se je odlično znašel. Urni Švicar je na desni polovici sredine nasprotnike s svojim gibanjem dodatno begal. To je še dodaten dokaz, da se je Klöppovo moštvo pred začetkom prvenstva premišljeno in kakovostno okrepilo. Tik pred odmorom je Shaqiri mojstrsko izvedel prosti strel s 27 metrov, žoga je zadela prečnik ter padla pred golovo črto, od koder jo je v nebranjeno mrežo potisnil Mohamed Salah. Najboljši strelec Liverpoola iz lanske sezone ima v tej na računu tri zadetke.  Salah je nominiran tudi za naslov nogometaš leta po izboru Fife. Gala podelitev priznanj bo nocoj v Londonu. Favorit za nagrado je nekdanji član Tottenhama Luka Modrić.

Danny Rose
Danny Rose FOTO: AP

Tottenham je bil ob gostovanju v Brightonu občutno boljši od domačinov. Na nastopu brez rizikov je Spursom uspelo popraviti vtis predvsem s torkove predstave na San Siru proti Interju, kjer je bil poražen v zadnjih minutah, pri čemer sta ga pred tem v prvenstvu zaporedno nadigrala tudi Liverpool in Watford. Za Tottenham je bil iz 11-metrovke še v prvem polčasu natančen Harry Kane, rezervist Erik Lamela pa je zadel po podaji Dannyja Rosea, in to šest minut po vstopu v igro. Argentinec je v zadnji štirih prvenstvenih tekmah nasprotnikovo mrežo stresel prav tolikokrat.  Se pa zato Chelsea ni potrudil zadostno, da bi strl zelo gosto stkano obrambno domačega West Hama. Brez posebnega navdiha je igral celo Eden Hazard. Chelseajeva značilna taktika je sicer delovala, toda pri modrih so ob izgubi prvih točk enotni, da so podaje v konici njihovega napada šle prepočasi. Res je tudi, da so si čistejše priložnosti na tem londonskem derbiju priigrali westhamovci. Najlepšo je s ponesrečenim strelom z glavo s komaj petih metrov četrt ure pred koncem zapravil Ukrajinec Andrij Jarmolenko.

Petr Čech in Willian
Petr Čech in Willian FOTO: AP

Dinamičen spopad je bil tudi tista v nedeljo na londonskih Emiratih. Arsenalova centralna branilca Shkodran Mustafi in Sokratis Papastathopoulos sta v prvem delu Evertonovim krilnima napadalcema Richarlisonu in Theu Walcottu dovolila nekaj obetavnih pobegov, toda vselej se je izkazal domači vratar Petr Čech. Češkemu veteranu je naposled uspelo ohraniti svojo mrežo nedotaknjeno – šele prvič v tej sezoni. Na drugem koncu igrišča sta v drugem delu Evertonovo mrežo stresla Alexandre Lacazette in Pierre-Emerick Augambeyang. Prvi z ultra natančno diagonalno granato iz petnajstih metrov, drugi pa iz nedosojenega prepovedanega položaja. Po zaostanku se Evertonu ni več uspelo vrniti v igro. Medsebojni obračuni med Arsenalom in Evertonom so po novem s skupno 153 goli spet najbolj strelsko rodovitni med vsemi v premierligaški zgodovini. Sledijo jim srečanja med Liverpoolom in Tottenhamom (152).  
 
V soboto bo na velikem derbiju Premier League na Stamford Bridge domači Chelsea skušal popoln točkovni izkupiček pokvariti Liverpoolu, ki je zdaj na vrhu lestvice sam. Se bosta pa Liverpool in Chelsea udarila že prej. To bo v torek v tretjem krogu ligaškega pokala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marveb
24. 09. 2018 16.01
SAF1
24. 09. 2018 15.50
+1
2 stvari sta mozni, menjava taktike ali menjava trenerja.
Maximus
24. 09. 2018 16.13
+3
Trenerja. A nismo dovolj namučili žoge pod Murijem? Če je drago, da se ga losamo, sem prepričan, da fani v eni uri zberemo dovolj, da gre. Upam, da pride Zidane. United v tem trenutku ne potrebuje vrhunskega trenerja taktika, potrebuje motivatorja, ki bo mulcem, razložil, da so oni čist kul in da je Jose tisti ki je poseben. Ker nogomet znajo igrat vsi, ampak manjka iskrica, iskrica ki jo je Murinho že zdavnaj izgubil.
bogdajmir
24. 09. 2018 15.27
+1
Mourinho je pač v mentaliteti daleč zadaj, kot Katanec
MKII
24. 09. 2018 15.08
-1
Ni več United ampak kako bi rekel, Raz-United
jojmenejoj
24. 09. 2018 11.56
+25
Sam sem navijač Uniteda in priznam da nam ne kaže dobro. Sanchez, kateri ima najvišjo plačo v celotni ligi ne pokaže nič, izgublja žoge, ni niti blizu da bi dosegel pričakovanja ki so bila velika ob njegovem nakupu. Obramba porazna kot že vrsto let, Lukaku namesto da gre proti žogi jo čaka, zapravlja priložnosti in si ne zna sprejeti žoge. Mourinho pa tudi ne zna rešiti situacije, je največji krivec za vse skupaj, brez dobre taktike pač ne bo rezultatov. S takšno igro kot jo kažemo sedaj ne bomo niti blizu top 4.
MKII
24. 09. 2018 15.10
+0
Murinjo je nakladač in nima persone kot recimo Klopp. Hkrati je pa večni pesimist. Zato tudi nikoli ne bo ponovil kakega Fergosonovega uspeha.