Nogomet

KOMENTAR: Reaktivni Liverpool

London, 17. 09. 2018 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
0

Liverpool je na Wembleyju v velikem slogu popravil lanski vtis. Če sodnik ne bi spregledal zadnjega prekrška, ga sicer ne bi v zmagoslavni podobi. Eden Hazard je potrdil novega vodilnega na lestvici. Šele v rožnatem je krizo prebrodil Manchester United. Zmago je vknjižil celo do sedaj štirikrat zapored tepeni West Ham. 

Roberto Firmino
Roberto Firmino FOTO: AP

Liverpool je v velikem derbiju 5. kroga v angleški Premier League razparal Tottenham. Lani so ta obračun z gladkih 4 : 1 dobili domačini. To pa zato, ker so Liverpoolčani sramotno grešili v obrambi. V soboto je bilo vse drugače. Tottenhamovci so bili tisti, ki so nizali napako za napako in to na vseh igralnih položajih. Slabo so igrali vsi njihovi, začenši z napadalcem Harryjem Kaneom, vezistoma Christianom Eriksenom in Mouso Dembelejem, da ključnih grehov njihovega drugega vratarja Michaela Vorma niti ne izpostavljam posebej. Za začetni nastop Tottenhama v letošnji Ligi prvakov njihov drugi zaporedni prvenstveni poraz seveda ni spodbuden. Zanj sta bila kriva bodisi nezadostna zbranost in jalova taktika bodisi utrujenost. Kar sedem igralcev iz začetne postave Spursov je odigralo celotno svetovno prvenstvo v Rusiji. Na Liverpoolovi strani je bil tak le angleški zadnji bočni Trent Alexander-Arnold. Ker je bil sodnikov pogled proti brci Sadija Maneja v stojno levico Sona Heung-mina zakrit, v zadnji minuti podaljška ni bil dosojen očiten prekršek in z njim enajstmetrovka za domače. Prvi nauk derbija Wembleyju je svarilo francoskim prvakom PSG, ki v torek gostujejo na Anfieldu. Prikazano energično visoko pokrivanje in zagnanost igralcev Liverpoola pa sta - enako kot lani - v resnici grožnja vsem njihovim bodočim nasprotnikom.

Tudi Eden Hazard je poleti v Rusiji odigral največje možno število tekem, toda belgijski as ne kaže utrujenosti. Najbrž tudi zato, ker ga je Chelseajev strateg Maurizio Sarri na prvih treh premierligaških obračunih v igro pošiljal s klopi. Hazard je - v primerjavi s Chelseajem dvanajstkrat cenejši - ekipi Cardiffa namenil tri gole, čudovitega četrtega pa je za zmago londonskih modrih dodal Willian. Brez težav je Fulhama doma pokosil Manchester City. Angleške prvake sta na igrišče pospremili tudi njihovi najstarejši navijačici, sestri Vera Cohen, ki šteje 102 pomladi, in pet let mlajša Olga Halon. Gospe že 85 let navijata za City, ki je v tem času zamenjal 33 trenerjev. Vera je pred tekmo kapetana Davida Silvo prosila za en gol. In Španec ga je res zadel. Arsenal se je Newcastla v gosteh bolj podjetno lotil šele po odmoru ali po tem, ko je Francoza Mattea Guendouzija v vezni vrsti zamenjal Urugvajec Lucas Torreira.

Eden Hazard
Eden Hazard FOTO: AP

Premier liga je fizično najbolj zahtevna evropska liga. Zato se le redko zgodi, da se kdor koli, zaposlen v njej, javno pritožuje nad številom brc, ki jih pokasirajo njegove noge. Wilfried Zaha, napadalno krilo Crystal Palacea, se je. Spet. Uspešnost Crystal Palacea je po statističnih ocenah povsem odvisna od Zahajevih nastopov. To je še dodatni razlog, zakaj je urni reprezentant Slonokoščene obale ključna tarča grobih nasprotnikov. Po tem ko so Zahaja pred tednom grdo skrampali v Watfordu, z njim kaj posebej niso varčevali niti v Huddersfieldu. A ekipi Jona Gorenca-Stankovića - Ljubljančana tokrat ni bilo niti na klopi - se ukana ni posrečila. Prav nasprotno. Zaha je v dvoboju dveh ekip, ki se bosta zelo verjetno krčevito borili za obstanek, dosegel kasen zadetek in odločil zmagovalca. Veliko dobrega nogometa bi morala ponuditi tekma med do tedaj štirikrat zmagovalnim Watfordom in Manchester Unitedom.

Domači so kljub visoki morali v obračun s slavnim tekmecem znova vstopili plaho. Borbeni United pa je s preudarno taktiko in brez napak v obrambi prevzel in nato trezno zadržal pobudo. Romelu Lukaku in Chris Smalling sta gola zabila v najbolj posrečenem delu srečanja. Navijače Manchester Uniteda sta ob premieri novega stajlinga, namenjenega gostovanjem, razhudili dve dejstvi. Nekateri se zgražajo nad baby pink barvo Unitedovega novega dresa, drugim se zdi cena zanj nesramno previsoka - 110 funtov za kos. Na srečo Unitedovih vodilnih mož tistih, ki bi se hkrati pritoževali zaradi obeh dejavnikov - po vsej logiki -, najbrž ni.  

Manuel Pellegrini
Manuel Pellegrini FOTO: AP

Za prihodnjo nedeljo se je napovedoval londonski derbi med prvim in zadnjim v Premier League. Ta bi navijače Chelseaja pesniško gotovo navdahnil še z dodatnim cinizmom. Toda dvoboj najboljšega in najslabšega na lestvici odpade, saj West Ham ni več na dnu. V gosteh je namlatil Everton in tako prišel do prvih letošnjih točk. Tekma je bila ena sama velika domača zmeda. Ponujeno lepo priložnost, da pokaže do sedaj izgubljeno tekmovalno krepost, je West Ham izkoristil zelo pametno. To je bil srečen dan za njihovega trenerja Manuela Pellegrinija, ki je praznoval 65. rojstni dan. Pa ne samo zanj. Prva dva zadetka za svoj novi klub je vknjižil Ukrajinec Andriy Yarmolenko. Pri prvem mu je lepo asistiral pred nasprotnikovimi vrati običajno zelo sebičen Dunajčan Marko Arnautović.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.