Nogomet

KOMENTAR: Tri priporočila Arsenalu

London, 27. 08. 2018 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
0

Vpliv polne lune in deževna nedelja sta dejavnika, ki se ju ob analizah izidov nogometnih tekem navadno pozablja. Nemara ju tokrat ne gre spregledati. 3. krog v angleški Premier League je bil res zelo čuden. Manchester City in Liverpool sta delovala utrujeno, Arsenal in Chelsea sta imela obilo sreče, pričakovano dramo je tako kot vselej ponudilo Evertonovo gostovanje v Bournemouthu.

Sergio Aguero, Raheem Sterling in Kyle Walker
Sergio Aguero, Raheem Sterling in Kyle Walker FOTO: AP

Na vrhu tabele ostajajo Liverpool, Chelsea in Watford. Z nocojšnjo zmago na Old Traffordu se skupini moštev s tremi zaporednimi uvodnimi zmagami lahko pridruži še Tottenham. Srce favoriziranega Manchester Cityja na obračunu v Wolverhamptonu ni bilo v zmagovalnem ritmu. Nenavadne napake centraša Fernandinha ob najbolj enostavnih podajah na začetku tekme niso obetale presežkov. Domači so si remi zaslužili, pa čeprav je bil njihov zadetek dosežen z roko. A ker sodniki v Premier ligi v tej sezoni še ne smejo uporabljati pomožnih video posnetkov, je bil strel Willyja Bolyja ocenjen kot regularen. Prečka, ki jo je ob zadnjem poskusu iz prostega strela zadel Sergio Aguero, je Wolverhamptonu in njihovim fanatičnim navijačem prinesla dokončno olajšanje. Manchester City tudi lani prvenstva ni začel brezmadežno uspešno.

V soboto sem bil na londonskih Emiratih, kjer je bilo vzdušje na las podobno tisti lanski apatiji. Ekipa Arsenala je poblaznjeno silila v napad, ko pa je West Hamu utrnila kontra, pa je grešni kozel spet (p)ostal zadaj osamljeni branilec Shkodran Mustafi. Če bi bil tokratni kapetan gostov Marko Arnautović malenkost bolj pri strelu, bi Arsenal že tretjič zapored izgubil. Tako pa je bil te nesreče pač West Ham. Trener topničarjev Unai Emery je najbrž zadnjič vztrajal s Matteom Guendouzijem v prvi postavi. Urugvajec Lucas Torreira bo za operacije na desni strani Arsenalove vezne linije v prihodnje boljša rešitev. Spor me Emeryjem in Mesutom Özilom, ki je le nekaj ur pred tekmo skrivnostno zbolel, še ni pojasnjen. Nemec naj bi vzrojil na četrtkovem treningu in tega nato protestno zapustil. Vsekakor velja, da mora španski trener odnos z najbolje plačanim igralcem v svoji ekipi čim prej zgladiti. Felipe Anderson je bil najboljši igralec pri gostih. Pričakuje se, da bo Brazilec odlično igro ponovil na prihajajočem domačem spopadu, na katerem West Ham pričakuje samozavestni Wolverhampton. Kasnejši septembrski razpored tekem moštva iz londonskega vzhoda je zelo težaven.

Henrik Mhitarjan
Henrik Mhitarjan FOTO: AP

Bournemouth je v obračunu proti Evertonu zaostajal že z 0:2, pa čeprav je bil pri slednji zaradi incidenta brez žoge - Richarlison je z glavo je nakazal dotik v smeri Adama Smitha - od 41. minute le z deseterico na igrišču. Čudežno so domačini precej bolj podjetno nastopili po izključitvi taistega Smitha, ki je ob pobegu nepravilno zaustavil poprejšnjega strelca Thea Walcotta. To je bilo 61.minuti. Rezultatsko dramo z izenačenjem Nathana Akeja dobrih deset minut pred koncem je zaznamovala še poškodba Evertonovega centralnega branilca Michaela Keana, ki je ob zadnjem izbijanju z glavo nesrečno treščil tudi v soigralca Idrissa Gueyeja in si ob tem nalomil lobanjo. Statistično so tekme med tema dvema tekmecema golgetersko najbolj divje med vsemi pari v zgodovini Premier League. Novo povprečno število golov na teh je zdaj 4,14.

Hripavoglasni Sean Dyche, trener Burnleyja, je bil po koncu srečanja na londonskem Craven Cottageu v svojem stilu najbolj trezen in direkten med vsemi: "Fulham je bil boljši, kajti njihov Aleksander Mitrović je bil najboljši posameznik na terenu, pika." Srb je zadel dvakrat, ob tem, da so bile tudi njegove podaje soigralcem le za pohvalo. Se je pa pri domačih vso tekmo zelo naprezal Nemec Andre Schurlle, ki je iz dvanajstega poskusa na koncu le zadel. Pred tem Mitrović lepo nastreljal vratnico. Že v 4. minuti pa je domači napadalni vezist Jean-Michel Seri, reprezentant Slonokoščene obale, od daleč z bombo v levi zgornji kot vrat Joea Harta zabil do sedaj najlepši gol v angleškem prvenstvu.

Chelsea je slavil na vseh treh uvodnih tekmah v Premier League.
Chelsea je slavil na vseh treh uvodnih tekmah v Premier League. FOTO: AP

Tudi Watford je imel obilo sreče, kajti poskusa Škota Jamesa McArturja in Belgijca Christiana Bentekeja je vratar Ben Forster z izjemno refleksno reakcijo uspel odbiti. Crystal Palace po odmoru ni nadaljeval v enakem ritmu, zato je domači Watford uspel zmagati še tretjič zapored. To je seveda najuspešnejši premierligaški začetek prvenstva za klub s severa britanske prestolnice. Mučno je bilo spremljati tekmo Newcastle-Chelsea, na kateri se je domača ekipa povsem zaprla. Tudi lani v obračunu proti Manchester Cityju je Newcastleov strateg Rafa Benitez ubral podobno pot - ne napadamo, ker imamo preveč dela v obrambi. Chelsea je dolgočasno pleteničil pretežno po sredini. Tako so modri uspeli ob izprijeno visoki kar 81-odstotni posesti žoge na gol sprožiti komaj trikrat. Avtogol Američana DeAndrea Yedlina, ki ga je izsilil strel Marcosa Alonsa tri minute pred koncem, je naposled tudi Chelseaju priskrbel čudaško - in zelo srečno - zmago.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.