Nogomet

KOMENTAR: Zadovoljen Klopp in Mourinho na nitki

London, 02. 10. 2018 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matjaž Ambrožič
Komentarji
1

Jose Mourinho je že pred izhodnimi vrati, Jurgen Klopp o razočaranjih noče niti slišati, Mauruzio Sarri pa se morda celo pretvarja, da je presenečen. Medtem ko je Pep Guardiola spet na vrhu. 7. krog v Premier League je ponudil obilo gradiva za komentiranje. Vse debate pa začenjajo z vprašanjem: Na katerem mestu je zdaj Manchester United? Na desetem, deseti je.

Alexis Sanchez
Alexis Sanchez FOTO: AP
Manchester United je bil na obračunu proti West Hamu v Londonu ponovno porazen. Zasluženo ga je povozil West Ham, ki je bil, spomnim, na prvih štirih tekmah poražen prav tolikokrat. Zato še toliko bolj izstopa podatek, da je bila po prvih četrt ure tekme v Olimpijskem parku, posest žoge kar 85-odstotno v prid domačinom. Se pravi. United je v tekmo vstopil povsem plaho. Razlog za to naj bi bila tudi zadnja razprtija med trenerjem in igralci. V to pa Paul Pogba sploh ni bil vpleten. Jose Mourinho je dan pred tekmo pred vso ekipo grobo ponižal Alexisa Sancheza. Čilenskega napadalca, ki ima najvišjo plačo v klubu, naposled sploh ni uvrstil v postavo. Trener West Hama Manuel Pellegrini se po tekmi ni sprenevedal: "Takoj, ko smo opazili, da pri nasprotnikih ne bo zaigral Sanchez, se nam je zdel naš bojni načrt bistveno lažje izvedljiv." West Ham je resnično prikazal čudovito, povezano, samozavestno in zagnano igro. Ta je bila taktično precej drugačna od tiste zelo disciplinirane pred tednom proti Chelseaju. West Ham je torej le ujel moment. Njegov nasprotnik pa tega rapidno izgublja. Statistično je to za veliki United najslabši začetek sezone po 29-ih letih. Če je še pred tednom kazalo, da je bo spoštovanje klubske hierarhije Portugalca obdržalo na položaju, pa je zdaj bolj kot ne že jasno, da je rešitev za rdeče iz Manchestra le ena - rdeč karton za Mourinha.

Mohamed Salah
Mohamed Salah FOTO: AP
Fantastično napeto tekmo sem doživel na Stamford Bridgeu, kjer je domači Chelsea gostujočemu Liverpoolu snedel prve točke v tem prvestvu. In ni dosti manjkalo, da bi ga celo premagal. Daniel Sturridge, ki postaja super-rezerva, je minuto in pol pred koncem z razdalje dosegel fenomenalen gol in tako za svoj Liverpoolu rešil točko. Visok igralni ritem so krepile izjemne predstave posameznikov. Strelec Eden Hazard ter Mateo Kovačić in celo David Luiz so se zelo izkazali pri modrih, še zlasti Trent Alexander-Arnold in Sadio Mane pa pri gostih. Slab dan je imel Mo Salah. Po tekmi smo novinarji od trenerja Jürgena Kloppa želeli slišati, kaj meni o prikazani igri svojega najboljšega moža iz lanske sezone. Z načilnim rahlim nasmeškom je Nemec ostal hladen kot brizganec: "Fantje, lepo vas prosim. Chelsea nas je v sredo izločil iz Ligaškega pokala, nato je bil v vodstvu več kot eno uro, a moja ekipa ga je še naprej prizadevno napadala, kot da jo nič ne moti. Salah je resda grešil strel, dva, toda kako bi lahko bil do kogarkoli od mojih igralcev kritičen. Ne. Vesel sem, vesel sem, ker imam team, ki grize in melje v vsakršnih okoliščinah. Več si trener preprosto ne more želeti. In da ne pozabim pohvaliti tudi tekmeca. Chelsea se branil briljantno, briljantno!" Maurizio Sarri, italijanski strateg na klopi Chelseaja, je bil po derbiju rahlo razočaran zaradi pozno prejetega zadetka, vseeno pa je previdno ponovil, da se njegovo moštvo šele približuje optimalni formi: "Napredujemo hitreje kot sem pričakoval. Remi pa je, čeprav bi raje videl, da bi bilo drugače, pravičen izid." Takoj po koncu tekme je stadion na londonskem zahodu prevzelo vsesplošno olajšanje. Od silovitega tempa smo si oddahnili si vsi na tribunah kot tudi vsi igralci in trenerja, ki so pozdravljali in trepljali kot da bi šlo za bratski dvoboj. V slogu se je še posebej utrnilo navijačem Liverpoola. Hrup, ki so ga zganjali preden so zapustili tribune stadiona Stamford Bridge je bil izjemen. Pa čeprav niso proslavljali zmage. Vsa čast jim gre.

Sergio Aguero
Sergio Aguero FOTO: AP

Po devetih letih spremljanja angleške Premier League od blizu priznam, da sem tako razbijaške ekipe kot je v tem trenutku Liverpool gledal le nekajkrat. Manchester United še z napadalskim tandemom Cristiano Ronaldo-Wayne Rooney je bila taka, pa Chelsea pod Carlom Ancelottijem in lani Manchester City. Zelo zanimivi so bili tudi obračuni preostalih treh najboljših angleških klubov. Vsi so se sicer končali s sorazmerno stabilnimi zmagali s po 2:0, toda do teh so favoriti prišli po izdatnih naporih. Manchester City, ki je zdaj na vrhu lestvice z enakim številom zbranih točk kot Liverpool, je žilavemu Brightonu oba zadetka zabil in ekspresnih proti napadov. Drugega je dosegel in pred tem z virtuoznim prodom tudi skreiral Sergio Aguero. Arsenal je Watford porazil šele v zadnjih desetih minutah skrajno dinamične tekme. Na tej so si gostje priigrali številne priložnosti. Bernd Leno je tik pred koncem prvega dela v domači vrsti zamenjal poškodovanega Petra Čecha. To je bil prvi nastop Nemca v Premier League. Zelo se je izkazal. To morda celo pomeni, da bo Leno prevzel vlogo češkega veterana, ki bo na bolniški tri tedne. Tottenham je Huddersfieldu s končno prednostjo vodil že ob odmoru. Toda zdi se, da je bil prekršek Florenta Hadergjonaja nad Dannyjem Roseom v kazenskem prostoru dosojen prestrogo. Harry Kane je s strelom z bele točke dosegel svoj drugi gol na tekmi. Huddersfield bi z nekaj več sreče izid v nadaljevanju kaj lahko znižal, če ne kar izenačil. Naš Jon Gorenc-Stanković je tekmo spremljal s klopi.

7. krog je sklenilo ponedeljkovo srečanjem med Bournemouthom in Crystal Palaceom. Domači so bili boljši, čeprav so tesno zmago stisnili šele pet minut pred koncem, ko je iz penala uspešen Junior Stanislas. Za prekršek v boxu je Mamadou Sakho v branilski liniji pred visoko žogo iz prostega strela s komolcem na gobec Jeffersona Lermo. Francoz je to izvedel precej francosko, tako da se je na prvi pogled celo zdelo kot da je Kolumbijec svojo faco ponudil kontaktu. Sakho in Lerma sta se ravsala že vso tekmo. Sodnik Mike Dean pa je znan po tem, da pogumno piska 11-metrovke, pa čeprav v zadnjih, odločilnih trenutkih tekem.

Jürgen Klopp in Pep Guardiola
Jürgen Klopp in Pep Guardiola FOTO: AP

Drugače pa v Angliji z nestrpnostjo pričakujemo torkov spopad v Ligi prvakov med Manchester Unitedom in Valencijo - nemara celo odločilen za usodo Joseja Mourinha - ter seveda sredin derbi na Wembleyju, kamor na obračun s Tottenhamom prihaja Barcelona. Brez dvoma pa so spektakularno tudi gostovanje Liverpoola v Neaplju.

V nedeljo je na sporedu premierligaški super-derbi Liverpool-ManCity.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CarlossCarsss
02. 10. 2018 12.41
-14
Juventus z Ronaldom za šalo obrne vse Manchestre, Chelsije in Liverpoole.