Nogomet

Kompany odločen: Del Manchestra želim pripeljati v Anderlecht

Bruselj, 20. 05. 2019 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vincent Kompany se po trinajstih letih in prav toliko osvojenih lovorikah vrača tja, kjer se je njegova nogometna pot tudi začela. V Bruselj, natančneje k Anderlechtu, kjer bo belgijski nogometaš leta 2004 opravljal tudi vlogo trenerja. To bo prvi odmevnejši primer po Ryanu Giggsu leta 2014.

"Kot nogometaš sem odrasel z Anderlechtom. Že od šestega leta dalje, ko sem prvič oblekel njegove barve, sem eno s klubom. Štiriintrideset naslovov prvaka pove dovolj. V Belgiji ni večjega kluba," je na Facebooku zapisal 33-letni branilec. "Mogoče je moja odločitev koga presenetila, a gre za najbolj racionalno potezo v moji karieri. Svoje znanje želim deliti z naslednjimi vijoličnimi generacijami."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vincent Kompany se je z vrnitvijo v svoj matični klub spogledoval že vse od enega izmed lanskih reprezentančnih sklicev, ko se je sestal s tehničnim direktorjem kluba Frankom Arnesenom. Čeprav so po njegovi mojstrovini proti Leicester Cityju, ko so bili razblinjeni še zadnji dvomi o angleškem prvaku, mnogi pričakovali, da bo s strani vodstva kluba deležen nove pogodbe, se to ni zgodilo. Ko je bilo jasno, da mu Guardiola v novi sezoni ne bo mogel ponuditi vloge, ki si jo je branilec želel, je prišel čas za slovo od sinje modrega dela Manchestra. "Sezona se ne bi mogla končati bolj sanjsko. V zadnjih treh letih sem se od tako dobrega trenerja, kot je Guardiola, izjemno veliko naučil. To je stil nogometa, ki ga želim učiti in igrati pri Anderlechtu." Kompany je za najuspešnejši belgijski klub zbral 103 nastope in v tem času s klubom dvakrat osvojil domače prvenstvo.

Vincent Kompany je v svoji zadnji sezoni Manchester Cityju pomagal do treh lovorik.
Vincent Kompany je v svoji zadnji sezoni Manchester Cityju pomagal do treh lovorik. FOTO: AP

Kompany se pridružuje seznamu slovitih imen
Dvojna vloga igralec-trener pa v svetu nogometa ni nič novega, čeprav je v moderni dobi nogometa bolj izjema kot pravilo. Zadnji takšen primer, ki je požel pozornost nogometne jevanosti, je bil Ryan Giggs, ki je krmilo Manchester Uniteda prevzel po odhodu Davida Moyesa, v zaključku sezone 2013/14.

Ker je mobilnost trenerjev oziroma menjavanje le-teh postalo v zadnjem desetletju skoraj modna muha, vedno pa se zdi, da je na voljo preobilica tujih oziroma domačih trenerjev, se klubi vedno manj odločajo za potezo, kot se je Anderlecht s Kompanyjem. A v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja se je ta praksa kar nekajkrat pokazala za uspešno. Kenny Dalglish je po "tragediji na Heyslu" leta 1985 skočil v dvojno vlogo in kot trener-igralec Liverpool v svoji krstni sezoni vodil do dvojne krone (liga in pokal), prav Dalglishev zadetek proti Chelseaju pa je v zadnjem krogu pomagal do naslova. Bryan Robson je v isti vlogi med letoma 1994 in 1997 poveljeval zvezni vrsti Middlesbrougha, hkrati pa bil še pomočnik angleškega selektorja. Ruud Gullit pa je v dvojni vlogi končal Chelseajevo 26-letno dobo brez lovorike, ko je leta 1997 osvojil FA pokal.

Kompany se vrača v Anderlecht, kjer je tudi začel svojo profesionalno pot.
Kompany se vrača v Anderlecht, kjer je tudi začel svojo profesionalno pot. FOTO: AP

Kompany je kot novopečeni trener Anderlechta pred neprijetno nalogo. Klub, ki je v zadnji nekaj letih zapadel v rezultatsko krizo, bo mogel kar se le da hitro vrniti v belgijski vrh. Tja je najtrofejnejši belgijski klub posegel v sezoni 2016/17, v pokalu pa njihov črni niz traja že enajst sezon.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.