Nogomet

Drama v Pragi pripadla West Hamu za prvo evropsko lovoriko po letu 1965

Praga, 07. 06. 2023 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.V., N.M.
Komentarji
4

V velikem finalu Uefine Konferenčne lige sta se na stadionu Eden v Pragi pomerili moštvi Fiorentine in West Hama. Slednje je po pravi drami v drugem polčasu na koncu slavilo z 2:1 (0:0), za kar je najbolj zaslužen Jarrod Bowen, ki je v zadnji minuti rednega dela srečanja izkoristil napako v ožji obrambi tekmeca in razveselil številne privržence svojega kluba. Angleški prvoligaš se tako po sušnih 58 letih veseli svoje prve evropske lovorike.

Več videovsebin
  • Zadetek Bowna za vodstvo in zmago Angležev!
    01:04
    Zadetek Bowna za vodstvo in zmago Angležev!
  • Drugi zadetek je dosegel Bonaventura
    00:37
    Drugi zadetek je dosegel Bonaventura
  • Prvi zadetek na tekmi so dosegli Angleži
    00:55
    Prvi zadetek na tekmi so dosegli Angleži
  • Vrhunci prvega polčasa finalne tekme Konferenčne lige
    02:06
    Vrhunci prvega polčasa finalne tekme Konferenčne lige

V letošnjem finalu Konferenčne lige, ki ga je Evropska nogometna zveza zaupala Pragi, sta se pomerili moštvi italijanske Fiorentine in angleškega West Ham Uniteda.

Čeprav so pred dvobojem na stadionu Eden v češki prestolnici stavnice rahlo prednost dajale predstavniku najmočnejše nogometne lige na svetu, pa so se varovanci trenerja Vincenza Italiana od uvodnega sodniškega žvižga pognali v boj za zmago, ki bi jim prinesla neposredno uvrstitev v skupinski del Lige Evropa v prihodnji sezoni. Že v prvi minuti so do ugodnega položaja za strel prišli Angleži, natančneje Michail Antonio, ki pa je meril preveč po sredini, kar je bil lahek zalogaj za vratarja moštva iz Firenc Pietra Terracciana. V 11. minuti je prišlo do kratkega stika med Dodojem in Saidom Benrahmo, po katerem jo je nekoliko bolj skupil član Fiorentine, ki je moral za krajši čas zapustiti zelenico. Le dve minuti pozneje je z roba kazenskega prostora močan udarec sprožil kapetana West Hama Declan Rice, a je žoga končala tik ob levi vratnici v gol-avtu.

Nogometaši West Hama so si le nekaj trenutkov po koncu finalnega obračuna Konferenčne lige upravičeno dali duška.
Nogometaši West Hama so si le nekaj trenutkov po koncu finalnega obračuna Konferenčne lige upravičeno dali duška. FOTO: AP

Vse do 33. minute, ko je moral glavni delivec pravice Carlos Del Cerro Grande zaradi podivjanih angleških navijačev, ki so z metanjem kozarcev na zelenico poškodovali kapetana moštva iz Firenc Cristiana Biraghija, za nekaj trenutkov prekiniti dvoboj, spremljali raztrgano igro z obeh strani. Ko je že kazalo, da do odhoda na veliki premor ne bomo videli omembe vredne priložnosti, se je zgodila četrta minuta sodnikovega dodatka, ko je srbski reprezentančni napadalec Luka Jović po odbiti žogi vratarja z glavo sicer zadel mrežo nasprotnika, a je sodnik Del Cerro Grande po ogledu videoposnetka zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljali Jovićev zadetek.

Končna statistika tekme
Končna statistika tekme FOTO: Sofascore.com

Do 60. minute ponovitev prvega polčasa, nato "eksplozija"
Po uvodnih četrt ure igre v drugem polčasu ni nič kazalo na precej bolj pestro dogajanje v nadaljevanju, ko so v polno merili trije nogometaši. Tako eni kot drugi so vse sile usmerili proti vratom tekmeca, kar je na koncu rezultiralo s skupno tremi zadetki. 

Nato pa je nastopila 62. minuta, ko je v svojem kazenskem prostoru z roko igral kapetan Fiorentine Biraghi, španski sodnik pa se je po ogledu videoposnetka vendarle odločil pokazati na belo piko. Benrahma je Terracciana rutinirano poslal v drugo smer za vodstvo Angležev z 1:0. Toda na odgovor italijanskega prvoligaša ni bilo treba čakati dolgo. Po domiselni akciji je do zaključnega strela z broba kazenskega prostora prišel nekdanji član letošnjega polfinalista v elitni Ligi prvakov AC Milana Giacomo Bonaventura, ki je neubranljivo meril za izenačenje izida na 1:1.

Še v 89. minuti tekme je kazalo na podaljške in ponovitev dogajanja izpred tedna dni, ko so za odločitev o zmagovalcu Lige Evropa odločale šele enajstmetrovke. A nato je prišla zadnja minuta rednega dela tekme in vselej bojeviti Jarrod Bowen, ki je lepo izkoristil napako enega od branilcev Fiorentine in stekel sam pred vratarja Terracciana ter ga premagal za nepopisno veselje skoraj desettisoč glave množice na tribunah in zunaj stadionskega kompleksa.

Čeprav je sodniški podaljšek v drugem delu igre močno presegel prvotno določene štiri minute, si Fiorentina do konca tekme ni več uspela pripraviti izrazitejših priložnosti. Ostalo je pri minimalni zmagi West Hama, ki je s tem osvojil prvo evropsko lovoriko po daljnem letu 1965.   

 Izid, Konferenčna liga, finale, izid:
West Ham - Fiorentina 2:1 (0:0)
Benrahma 62., Bowen 90.; Bonaventura 67.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

konec tekme

HVALA, KER STE NAS SPREMLJALI! LAHKO NOČ!

Bodite z nami tudi v soboto, ko nas čaka finalni obračun v Ligi prvakov! Inter ali Manchester City?

konec tekme
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
konec tekme
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
konec tekme

Končna statistika tekme:

konec tekme
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezdollar
08. 06. 2023 10.08
-3
Že drugi finale, ki so ga odločili sodniki…bravo Čefurin… 🤮
mojcd
07. 06. 2023 21.53
+1
Navijamo za italjane! Anglezi neandertalci
JOSEPH HAYDN
07. 06. 2023 21.39
+1
Angleži so eden najbolj primitivnih narodov
Uporabnik 293
07. 06. 2023 21.11
-1
Kruha in iger !!! Že 2000 let.....