Nogomet

Kongres Uefe soglasno: Mi smo evropski nogomet. Oni niso

Montreux, 20. 04. 2021 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropska nogometna zveza je po 45. rednem kongresu v švicarskem Montreuxu objavila skupno izjavo 55 nacionalnih zvez, ki so ostro obsodile napovedano ustanovitev superlige.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odziv Čeferina na ustanovitev Superlige
    02:29
    Iz 24UR: Odziv Čeferina na ustanovitev Superlige
  • Iz 24UR: Razmere v evropskem nogometu
    02:25
    Iz 24UR: Razmere v evropskem nogometu
  • Izjavi predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in predsednika madridskega Reala Florentina Pereza
    00:53
    Izjavi predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in predsednika madridskega Reala Florentina Pereza

 

Po razburkanem uvodu je v Montreuxu torek minil v znamenju 45. rednega kongresa Evropske nogometne zveze (Uefa). Tudi tokrat pričakovano ni šlo brez odzivov na napovedano ustanovitev novega klubskega tekmovanja, ki mu Uefa s predsednikom Aleksandrom Čeferinom ostro nasprotuje. Čeferinu in somišljenikom je podporo v Šivici izrazilo tudi vseh 55 nacionalnih zvez, ki so sestavile skupno izjavo za javnost.

"55 nacionalnih zvez in udeležencev Uefinega kongresa obsoja deklaracijo o tako imenovani 'Super League' (superligi, op. a.). Kongres Uefe je odločen, da je zaprta 'Super League' v nasprotju s samim konceptom tega, kar pomeni biti Evropejec: združenost, odprtost, podpora in vse to s principi, ki temeljijo na športnih vrednotah. Uefa in njene članice verjamejo v resnično evropski model, ki temelji na odprtih tekmovanjih, solidarnosti in redistribuciji, s katerimi želimo zagotoviti trajnost in razvoj igre v dobrobit vseh ter za promocijo evropskih vrednot ter socialnih rešitev," piše v izjavi.

Čeferin (na fotografiji desno) med lanskim obiskom razstave Nogometne zveze Slovenije v ljubljanskem parku Tivoli.
Čeferin (na fotografiji desno) med lanskim obiskom razstave Nogometne zveze Slovenije v ljubljanskem parku Tivoli. FOTO: Damjan Žibert

'Veliki, srednji in mali klubi vsi prispevali k skupnim uspehom in porazom'
V zaključku izjave so podpisniki klube oziroma njihove predsednike, ki so se odločili ustanoviti lastno tekmovanje, označili za "zarotnike" in "sebičneže", ki jim "ni niti malo mar" za nogomet. 

"Klubi zarotniki so očitno spregledali, da svojega današnjega statusa niso dosegli v osamitvi, temveč da so bili del dinamičnega evropskega sistema, v katerem so veliki, srednji in mali klubi vsi prispevali k skupnim uspehom in porazom," so še zapisali. "To je žalitev za evropske vrednote in športne zasluge, ko mislijo, da so upravičeni do 'ločitve' in prilaščanja zapuščine, ki so jo gradili vsi. Uefa, njene članice in vsi tisti, ki imajo radi nogomet, trdno stojijo in se bodo močno uprli ter borili proti tej potezi lastnikov teh klubov ter njihovih podpornikov z vsemi možnimi sredstvi. Vemo, kaj je, moralno, na kocki, nogomet pa bomo ščitili pred sebičnim klanom, ki mu ni niti malo mar za to igro. Mi smo evropski nogomet. Oni niso."

Čeferin 'odpadnikom': Še je čas, da si premislite
Predsednik Čeferin je v govoru na torkovem kongresu vodstvom klubov, ki sodelujejo pri snovanju alternativne zaprte evropske klubske lige, potrkal na vest in jim ponudil možnost, da si premislijo. Članice Uefe pa so v izjavi soglasno obsodile poskus vzpostavitve superlige. Uefa je na kongresu pretresala svoje poslovanje v preteklem obdobju in načrte za prihodnost, vključno s prenovo evropskih klubskih tekmovanj po letu 2024. A udeleženci nikakor niso mogli mimo ponedeljkove napovedi ducata večjih evropskih klubov o ustanovitvi konkurenčne zaprte klubske lige, tako imenovane superlige.

Čeferin se je v svojem nagovoru osredotočil predvsem na angleške klube, ki so del "odpadniškega" projekta. Od 12 ustanovnih klubov jih je kar šest iz angleške prve lige. 

Navijači Liverpoola ob proslavljanju naslova angleških prvakov.
Navijači Liverpoola ob proslavljanju naslova angleških prvakov. FOTO: AP

'Naredili ste veliko napako'
"Gospodje, naredili ste veliko napako," je dejal. "Nekateri bodo rekli, da gre za pohlep, drugi za ignoriranje tradicij angleškega nogometa. A ni še konec zgodbe, še je čas, da se premislite. Vsak se lahko zmoti."

Dotaknil se je velikega odziva angleških navijaških združenj, ki so se ideji novega tekmovanja postavili po robu. 

"Angleški navijači si zaslužijo, da vi popravite svojo napako. Zaslužijo si spoštovanje," je lastnikom angleških klubom še zažugal Čeferin. Članice Uefe, 55 nacionalnih zvez, so na kongresu soglasno podprle izjavo, ki obsoja poskus vzpostavitve superlige. V svojem nagovoru je 53-letni slovenski odvetnik znova poudaril pomen solidarnosti in odprtosti evropskega nogometnega prostora: "Uefina tekmovanja potrebujejo klube, kot so Atalanta, Celtic in Dinamo Zagreb ... Ljudje morajo vedeti, da je vse mogoče, da imajo vsi priložnost."

Nogomet dinamičen in nepredvidljiv
V tej luči je izpostavil, da bi se veliki klubi morali spomniti svoje poti do današnje slave: "Veliki klubi niso bili nujno vedno veliki. Nogomet je dinamičen in nepredvidljiv, zato je tako lep."

A nekateri po njegovem mnenju želijo iz njega narediti zgolj posel, ob tem pa pozabljajo na njegov osnovni člen, ljudi. 

"Za nekatere so podporniki postali potrošniki, navijači kupci, tekmovanja pa proizvodi. Pred tekmo ne pregledujejo več postav, temveč stavne kvote in število podpornikov na Twitterju, po zadnjem pisku pa ni več pomembno število golov, ampak gledanost in vrednost delnic," meni Čeferin.

'DNK naše družbe, del zgodovine naše celine in del naših spominov'
Letni kongres krovne evropske zveze v švicarskem mestecu ob Ženevskem jezeru bi moral sicer biti priložnost za slavnostno razgrnitev načrtov za prenovo Uefinih klubskih tekmovanj po letu 2024. Uefina telesa so v preteklih dneh podprla razširitev elitnega klubskega tekmovanja, Lige prvakov, z 32 na 36 klubov in vpeljavo novega formata tekmovanja čez štiri sezone. Na torkovem letnem srečanju vseh članic pa so se tudi pogovarjali o krizi, ki jo je v nogometu povzročila pandemija. Čeferin je pri tem pohvalil napore zvez, lig, klubov in igralcev pri odzivu. 

"Vaša odrekanja so omogočila preživetje nogometa," je izpostavil. "Ta kriza je dokazala enkrat za vselej, da je nogomet vpisan v DNK naše družbe. Je del zgodovine naše celine in del naših spominov. Je ena največjih zgodb o uspehu zadnjega stoletja," je ocenil.

Čeferin je še napovedal uspešno izvedbo evropskega prvenstva, ki ga je zveza zaradi izbruha pandemije covida-19 z lani prestavila na letos. Napovedal je tudi novi poudarek na razvoju ženskega nogometa in pozval vse akterje, tudi upravitelje družbenih omrežij, da sprejmejo ukrepe proti sejalcem sovraštva na spletu.

Koronavirus pasica nova

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ho Chi Joža
22. 04. 2021 10.04
12 super ekip enormno dragih igralcev potem se pojavi NK Dravograd pa vse na kolena sprav fantje igrajo za cocto in sendvič vendar z velikim srcem.
Ho Chi Joža
22. 04. 2021 09.56
J,Janša je Orbanu zameril za suport UEFI oziroma g,Čeferinu.
Crillin
20. 04. 2021 19.57
sam en velik blabla vse skupaj, sploh nekaj o enih moralnih
fcrs_lj
20. 04. 2021 18.11
+1
Gardian javlja da sta City in Chealsi ze na iztopnih vratih superlige. Razlog negodovanje navijacev, zveze in vlade. Pa se pred vrat je polfinale LP.
fcrs_lj
20. 04. 2021 18.05
+2
Evo anglezi altivirali klavzulo L9, ki pravi v katerih tekmovanjih lahko nastopajo premier ligasi, za tako vrsto tekmovanja morajo dobiti soglasje FA, kar je pa nemogoce, ker to pomeni da ce ne dobijo soglasja in vseeno nastopijo v superligi jih vrzejo iz premier lige. Za njih je pa itak premier liga najbolj pomembna, bolj pomembna od LP in tudi te superlige.
ŠTELJO
20. 04. 2021 17.58
+3
Bojim se,da Čeferin l**a v luno.Tudi sama UEFA je doprinesla k ustanovitvi superlige saj je t.i. velikim klubom zmeraj pogledala čez prste pri kontroli fair pleya in je kaznovala samo manjše kršitelje.Ne me basat,da imajo Real,Barca in ostali vse pošlihtano,kar se tiče financ,Podjetja z takšno zadolžitvijo bi že zdavnaj šla v stečaj in s tem bi tudi ugasnila.
fcrs_lj
20. 04. 2021 17.56
+0
Zdej pa ko se pozeruhi locijo od normalnega naroda, predlagam UEFI da ko bodo te imeli svojo ligo, naj ponudi vsem udelezencem v LP vec denarja
Kr neki res
20. 04. 2021 17.52
+6
Bo pač Spodnji Duplek mel več šans napredovat🤣
fcrs_lj
20. 04. 2021 17.50
-1
Imam resitev...prve 4 uvrscene ekipe te superlige se avtomatsko uvrstiji LP.
Inred
20. 04. 2021 17.48
+1
Neuradna novica...Real, Chelsea in Man.city v petek letijo ven. Bravo!!!
Xipsilon
20. 04. 2021 17.51
+6
Ta neuradna novica je stara že 24ur. Celotno življenje sem za Real in edino pravilno bi bilo, da v kolikor ne ukinejo ideje ESL, da se Real izključi iz LP.
Xipsilon
20. 04. 2021 17.48
+1
In še to bom dodal. Celo diktatorski Orban je podprl UEFO v tem primeru, ker se kot politik in ljubitelj nogometa zaveda, da je to edino dobro za madžarske klube. Potem resnično vidiš dimenzije naše vlade v tej zgodbi, kjer niti enkrat ne znajo braniti slovenskih interesov in interese slovenskega športa. In nekateri temu še aplavdirate. Za hlapce vzgojeni...
Fireblade1992
20. 04. 2021 17.44
-1
Nekoč sem rekel, kot totalen aberveznik, da plače v timskih športih ne smejo preseči 10mio€, ker pač en posameznik ne more toliko vplivati na team ampak trener, ali so pač ostali zanič. Ni to golf ali motoGP. No zdaj so tele plače, ki se merijo že v 100mio€ lepo vračajo, pa se še vedno aberveznik. In vedno bom trdil, igralec ne sme biti nad klubom, klub ne sme bit nad ligo in liga ne nad organizacijo, ali bomo gledali tudi bitko velikih v SP ala Brazilija, Italija, Nemčija...?
setisfekšn
20. 04. 2021 17.43
-6
In po vsem tem se sprašujem od kod je postal predsednik uefe čeferin!!ali je sploh sposoben voditi vse to glede da mu ustanavljajo svojo uefo par klubov!se sprašujem a je bil človek ki je sprejel vse to sploh sposoben to voditi!sprašujem samo strokovno v ćem je fora nekega slovenca čeferina v uefi!ni mi jasno!!
RedCell
20. 04. 2021 17.45
+7
Sprašuj se, kje hudiča si bil v osnovni šoli, ko so se učili osnove slovnice.
bohinj je zakon
20. 04. 2021 17.42
+4
Izgubili bodo. Izdajalci nogometa. Zgolj zasluškarji.
MaMbUnDoNaGuMbE
20. 04. 2021 17.38
+7
Dajmo Čeferin, liga prvakov je ena in edina, tudi slabi klubi, čeprav redko si zaslužijo igrati z Velikimi. Bravo za Nemce in Francoze ki so proti super ligi. Bogati klubi trenutno nimajo denarja za plače raznih Ronaldov in podobnih pa je treba nekje zaslužit. Naj jih kar vržejo ven iz Lige prvakov, najbolje takoj !!!
Savincan
20. 04. 2021 17.43
-3
komunajzer ne zna druzga ko sam grozit nobenga dialoga pač komunajzer samo mi drugi ne obstojajo
MaMbUnDoNaGuMbE
20. 04. 2021 17.52
+3
Maribor je igral lepe tekme proti evropskim velikanom, v super ligi jih ne bo nikoli več.... toliko o podpori vsaj domačemu nogometu.... mislim da bi vsi radi videli slovenske klube v borbi za kakšno zmago nad velikimi klubi.....
motorist_mb
20. 04. 2021 17.28
+1
Milan v SL PSG v LP ,ni šfoh zame pa še penziči bojo neznanka pri Milanu!
setisfekšn
20. 04. 2021 17.22
+7
Zdele bo moral pa čeferin upravičit svojo plačo!vprašanje kaj bp z uefo
Andree
20. 04. 2021 17.17
+8
Bild je danes pisal,da bi stal mesečni prenos tekem med 200 in 350e odvisno od države
gullit
20. 04. 2021 17.13
+18
Zaradi nesposobnosti pereza agnellija ter ostalih izdajalcev ker so preveč zapravljali se pred korono, korona je ta minus samo se povečala, so ti izdajalci sprejeli pakt s hudičem. In so prodali svoje navijače, evropsko tradicijo športa in se kaj v zameno za denar. Sramota. Ce hoče teh 12 ozigosanih nazaj pridt bodo moral nujno zamenjat celotne uprave celotno plesen ki uničuje nogomet.
ivan z Doba
20. 04. 2021 17.13
-2
Vsem gre samo za denar! Je prav? Ni prav? Meni je vseeno. Vem samo, da če izločijo teh 12 klubov, bo izgubil nogomet. In navijači.
ivan z Doba
20. 04. 2021 17.15
+7
UEFA je močnejša kot si predstavljajo lastniki teh 12ih klubov.