Nogomet

'Kot da bi Rolling Stonesom očitali, da ogrožajo življenja, ker igrajo pred polno dvorano'

Ljubljana, 16. 02. 2021 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Božidar Bulat, Tomaž Lukač
Komentarji
169

"Vedno povem, kar mislim," je Aleksander Čeferin, predsednik UEFA, udejanjil že večkrat. V tokratnem Fuzbalu!, novi epizodi spletne pogovorne oddaje, ni bilo nič drugače. Teme: povratek gledalcev na stadione, začetek izločilnih bojev Lige prvakov, prednosti in slabost VAR-a, zakaj do t. i. `superlige` ne bo prišlo in zakaj ter na kakšen način bo (ekskluzivno, prvič javno) prišlo do spremembe formata Lige prvakov s sezono 2024/2025.

Pandemija še traja, a profesionalni šport po svetu se vendarle bolj ali manj nemoteno odvija. Tudi oziroma predvsem zahvaljujoč nogometu - tistemu, na evropskih tleh. Ta je namreč že konec lanske pomladi prvi dokazal, da se da, če se hoče. "Mi se ne bojimo ukrepati. Komisar ene od osrednjih ameriških lig mi je rekel, iskreno, da so čakali, ali bomo naredili napako ali ne. Šele nato so se ostala tekmovanja nadaljevala. Mi smo rekli, da moramo poizkusiti, da bomo naredili vse, kar se da. Veliko smo tvegali. Marsikdo je čakal, da bi lahko rekel, češ, poglejte, kaj so povzročili. A izplačalo se je," je tvegano, a pogumno odločitev organizacije, ki ji predseduje že od septembra leta 2016, pojasnil Aleksander Čeferin.

"Razen v Sloveniji še nikjer nisem prejel očitka, da bi bil jaz ali Uefa vplivnejši od vlade glede tega, ali se lahko nek javni dogodek izvede ali ne"
"Razen v Sloveniji še nikjer nisem prejel očitka, da bi bil jaz ali Uefa vplivnejši od vlade glede tega, ali se lahko nek javni dogodek izvede ali ne" FOTO: Damjan Žibert

Uefa je bila tudi eden od pobudnikov, da se na tribune športnih dogodkov začne vračati občinstvo. Za zdaj je na tekmah pod njenim okriljem lahko zasedena največ tretjina stadiona. 

Juventus po moji oceni je favorit v tem dvoboju. drži pa, da tudi Juventus nima prav bleščeče sezone. V minulih sezonah smo bili priča že več presenečenjem. Ponavljam pa, da je Juventus favorit. Čeferin o tekmi LP Porto - Juventus

"Vsak si reče, zakaj pa bi tvegal in dovolil, če pa mi nekdo lahko nato reče, da sem nečesa kriv. Ampak jaz menim, da se svet ne bi premikal naprej, če bi vsi tako razmišljali. Tu ne gre zgolj za nogomet, je pa nogomet lahko prvi signal normalizacije," razmišlja 53-letnik, ki vnovič poudarja, da so vlade posameznih članic UEFA tiste, ki odločajo o tem, ali gledalci lahko pridejo ali ne. "Razen tu (v Sloveniji, op. p) še nikjer nisem prejel očitka, da bi bil jaz ali Uefa vplivnejši od vlade glede tega, ali se lahko nek javni dogodek izvede ali ne. Vsak, ki vsaj malo pozna zakonodajo, ve, da je vlada tista, ki sprejme končno odločitev. To je tako kot da bi Rolling Stonesom očitali, da ogrožajo življenja, ker imajo koncert pred polno dvorano. Takšen dogodek mora nekdo dovoliti." Ocenjuje, da je ta tema pogosto zlorabljena: "Včasih gre pri tem tudi za notranjepolitične boje. Po Evropi lahko vidimo, kako stranke strankam očitajo, da ogrožajo življenja. Potem si ne upajo izdati dovoljenja za izpeljavo tekme (pred gledalci, op. p.). Igrice, ki jih poznamo. So pa nekateri zelo odločni. Madžarska je v EU nekaj posebnega, kar se tega tiče. Dovoljuje tekme (pred gledalci, op. p) ob izjemno striktnem nadzoru. Tam smo lani izpeljali evropski Superpokal."

Aleksander Čeferin je gost spletne pogovorne oddaje Fuzbal
Aleksander Čeferin je gost spletne pogovorne oddaje Fuzbal FOTO: Damjan Žibert

UEFA je, kar se klubskih tekmovanj tiče, ujela zaostanek, ki ji ga je prizadejala zdravstvena kriza. Tokratni izločilni boji Lige prvakov se začenjajo, kot so se običajno. Grosupeljčan si bo februarja v živo ogledal obračune med Sevillo in dortmundsko Borussio, Atalanto in madridskim Realom ter med Barcelono in PSG-jem (prenos na Kanalu A in VOYO danes ob 20.30): "Barcelona ima resne notranje težave. Njen največji zvezdnik (Lionel Messi, op. p) je doživel brutalen medijski napad zaradi višine svoje plače. PSG ne igra ravno dobro. Neymar je poškodovan. Ne želim biti diplomatski, a to je nepredvidljiva tekma. V obeh zasedbah so igralci, ki lahko sami odločijo tekmo. Nezadovoljstvo v odnosih med vodstvom in igralci lahko ekipo tudi dvigne. Nenazadnje smo to videli tudi pri slovenski nogometni reprezentanci na svetovnem prvenstvu leta 2010," razmišlja Čeferin, ki je podal tudi napoved za jutrišnji derbi dneva med Portom in Juventusom, ki si ga boste prav tako lahko ogledali na Kanalu A in VOYO: "Juventus po moji oceni je favorit v tem dvoboju. drži pa, da tudi Juventus nima prav bleščeče sezone. V minulih sezonah smo bili priča že več presenečenjem. Ponavljam pa, da je Juventus favorit. Je izkušena ekipa, ima dolgo klop. Ampak če bi bil vedež, ne bi bil revež. Težko dajem napovedi, v nasprotnem bi se mogoče ukvarjal s športnimi stavami (smeh)." 

Kot vsi ljubitelji nogometa upa, da v izločilnih bojih ne bodo v ospredju sodniške odločitve. Pravi, da je VAR (sojenje s pomočjo video tehnologije) prinesel dosti pozitivnega, a da nikakor ni odpravil vseh spornih situacij: "Tudi sam sem bil skeptičen do uvedbe VAR-a, predvsem zaradi nejasnosti. /.../ Še zdaj ne vemo, kdaj je roka in kdaj ni. Luis Figo mi je na primer rekel, da če bi bil še vedno aktiven, da bi, če ne bi vedel, kam z žogo, nasprotnikom streljal v roko. In on bi jih tudi zadel /.../ Imeli smo okroglo mizo s trenerji največjih klubov. Prisotni so bili Jürgen Klopp, Jose Mourinho, Josep Guardiola, Zinedine Zidane. Pogledali smo si nek posnetek igranja z roko. Pol jih je trdilo, da je roka bila, pol, da je ni bilo. Guardiola se je skoraj skregal, da roke ni bilo. /.../ Tudi glede prepovedanega položaja so polemike. Črtice, centimeter ali dva. Če imaš preveliko stopalo ali prevelik nos, še ne pomeni, da si v prepovedanem položaju. Jaz menim, da to ni smisel in namen pravila. Namen je, če si s tem pridobiš dejansko prednost."

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin in predsednik Juventusa Andrea Agnelli
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin in predsednik Juventusa Andrea Agnelli FOTO: Uefa

Spremembe so edina stalnica tudi v nogometu, tudi pri Uefinem elitnem tekmovanju - Ligi prvakov. V minulih dneh se je več svetovnih medijev razpisalo o tem, da se v Nyonu razmišlja o spremembi sistema tekmovanja s sezono 2024/2025. Da je to res, je za Fuzbal! prvič javno potrdil tudi Čeferin: "V načrtu je, da bo v Ligi prvakov nastopalo 36 moštev (zdaj jih je 32, op. p.). Še vedno se bodo vanjo lahko uvrstili vsi. Stvar je še vedno v fazi usklajevanja." 

Kolegi, ki so v nogometu dlje časa, mi govorijo, da je to zgodba, ki se vleče že dvajset, trideset let. V ozadju so isti akterji, ki malce podcenjujejo druge. Čeferin o Superligi

Vprašali smo ga, ali gre spremembo sistema lahko razumeti tudi kot odgovor na t. i. `superligo`: "Ne, o tem smo se pogovarjali že prej. Že leto dni se ukvarjamo s tem sistemom. Ta bo po novem ligaški in hkrati veliko bolj zanimiv. Načrt je torej narediti še bolj zanimivo tekmovanje, hkrati pa še vedno odprto tekmovanje. /.../ Minuli teden smo se o tem pogovarjali s 55 zvezami članicami. Vse so bile navdušene. Vse. Tudi klubi. Lige nekatere bolj, nekatere manj. Bolj kot sta priljubljena Liga prvakov in Liga Evropa, bolj lahko do neke mere izgubijo na priljubljenosti velike lige, male ne." Ob tem je poudaril, da ustanovitev `superlige` nikdar ni bila blizu: "Kolegi, ki so v nogometu dlje časa, mi govorijo, da je to zgodba, ki se vleče že dvajset, trideset let. V ozadju so isti akterji, ki malce podcenjujejo druge." Kot je znano, je bil največji `navijač` zaprtega tipa tekmovanja prav predsednik madridskega Reala Florentino Perez: "Midva se lahko ne strinjava o tem, ali je nogomet šport za elite ali šport za vse. A to ne pomeni, da nimava korektnega odnosa. Napisal sem mu SMS, ko je bil covid pozitiven. Rekel sem mu, da to ni stvar tekmovanja, ampak stvar zdravja in da mu želim, da čim prej ozdravi. On pa mi je napisal, da se morava dobiti. To so ljudje, s katerimi se lahko skregaš na poslovnem nivoju, pa to ne pomeni nekega osebnega sovraštva kot v naši optimistični državi (smeh)." Več pa ... le en klik stran.

Pasica osmina finala Lige prvakov
Pasica osmina finala Lige prvakov FOTO: 24ur.com
Koronavirus pasica november

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

portorico 1
19. 03. 2021 14.16
+1
Zdaj se ima ta prepotentnež že za člana Rolling Stonsov, huje bo ko bo začel razlagati da je Napoleon!
darkokontrabas
20. 02. 2021 20.09
G. Čeferinu predlagam, da kot predsednik evropske nogometne zveze naredi neka za slo nogomet in nam pomaga kupit var!! Da ne bodo takšna oškodovanja na tekmah slo lige!! Včeraj Aluminij, danes prvi gol Mure!! Politiko pa naj pusti na miru, dokler je v športu!!!
darkokontrabas
18. 02. 2021 11.04
+1
Malo pa si naiven, g. Čeferin je komaj postal predsednik slo nogometne zveze in je bil brez pravih zaslug, so pa v Evropi imeli probleme( Blater in ostali funkcionarji) zato je njemu uspelo, ker so velike države bile ena proti drugi!! Čeferin je brez pravega nogometnega znanja, to se že po napovedi tekem vidi in bi bilo bolje, če bi manj prognoziral in komentiral slo politiko!!
peglezn
17. 02. 2021 11.41
+6
brez skrbi desni mračnjaki, ni Čeferin tako butast, da bi se z vami bodel...
Petur
17. 02. 2021 08.33
-5
hoce novi bergamo?sami izgredi in divjanja s tem nogometom,to je neizmerno pranje denarja,zato jih vlade ne ustavijo!
BeGood
17. 02. 2021 08.23
-4
Vedno pove, kar misli. V tem je podoben Janši. Nikar pa si ne želimo tega kralja fuzbala še na političnem prizorišču, ker bomo, glede na to, da je vajen vse življenje živeti na veliki nogi, še obubožali in zaradi njegove plače v proračunu ne bo ostalo dovolj niti za penzije.
KOdOvce
17. 02. 2021 08.36
+7
Ko bo rekel še kakšno dobro besedo o Čeferinu, bote pa trobli, da ga rabmo v politiki, a ni čudn filing kimat in ponavljat vse, kar en človek pove, brez razmišljanja?
Luther
17. 02. 2021 10.43
+0
V javni upravi so plače predpisane s zakonom. Kaj pa je narobe, če nekdo živi na veliki nogi.
Tone 12345
16. 02. 2021 21.59
+8
Pismo jansa ma obriteze cez zato je vse tolk agresivno!!20% nadomesti 80%!noro
Tone 12345
16. 02. 2021 21.54
+12
Pismo g.Dušan Čeferin je pa na nivoju!Najte mi enega slovenca ki se je povzpel na tak svetovno ugleden položaj s svojimi sposobnostmi!!!ga ni!če pa mislite da nimam prav ga pa navedite kdo mu lahko konkurira!!!ga ni!recimo jañsa se je povzpel zaradi starčkov v 30 letih ampak samo v sloveniji
METKA102
17. 02. 2021 09.51
+0
TerminatorX
16. 02. 2021 21.20
-2
Kakšne rokovnjaške fore iz ust slovenskega cvetobera. V stilu "to mi deli miška mala" .
Pa kaj
16. 02. 2021 20.41
+11
nč bat..ta tip ni toliko blesav, da bi se bockal z raznimi janezi, vinkoti, zdravkoti, evicami..
poper00
16. 02. 2021 20.33
+9
Kako se politkomisarjevim ovcam strga ob omembi Čeferina.Človeka spoštuje ves svet je izobražen za razliko od kumrovškega šolarja in seveda miljonkrat sposobnejši.
Bogdan Kranjc
17. 02. 2021 08.25
+3
poperoo,,,,Slovenija ima polno izobraženih ljudi samo z lopovščino niso pripravljeni sodelovat zato nesilijo zdraven je mnogo tudi bolj izobraženih kod Čeferin in so tudi bolj spoštovani .
Betuul
16. 02. 2021 20.15
+12
Ja dragi mi vsi za tole moraš biti res “multipraktik” to vse ni kr tak neki! Uefa ; g. Čeferin je na pravem mestu, vse čestitke za delo in🍎 navdiha
Mother Russia
16. 02. 2021 19.37
-5
Mafijski boter... Odgovor: enak kot oče....
krneki_123
16. 02. 2021 19.12
-5
Vedno pove, kar misli, samo odgovor je enak prejšnjemu.😂 Kakor tudi članki na tem portalu, ki ga vsake toliko želijo prodati, kot primer moralnega poštenjaka. Kahl in kul je propadel na celi črti, spet je treba poiskat nekoga. Sposoben je, ne rečem, o poštenju in morali pa nima kaj predavat. Vi na 24ur še manj.
poper00
16. 02. 2021 20.30
+9
No napiši kaj je nemoralnega naredil ovčka
malaraja
17. 02. 2021 08.08
+7
SDS je zelo občutljiv na sovražni govor in Čeferin jim je razložil, da so stranka neuspešnih, nesposobnih, vodljivih in zelo prestrašenih osebkov. Povedal je, kaj si misli o SDS in Janši, zato zlivajo žolč. On se seveda na SDS in njihove travme požvižga hehehe
papi1
20. 02. 2021 18.30
+1
papi1
20. 02. 2021 18.34
+1
Tale Ćefi slabo spremlja stanje v Sloveniji. Če ima kdo travme so to KULovci, pa Erjavčev DESUS, da o Levici sploh ne govorim.
SFRJJNA
16. 02. 2021 18.58
-5
Oseba katera vodi največjo organizacijo za pranje denarja na svetu in to na legalen način. Sramotni zneski za žogobrcanje, kateri so po večini (žal) pol pismeni. Seveda oni ne dobijo vsega, važna je delitev denarja. Klubi zadolženi do konca (večina njih) in izplačujejo kaj vemo kakšne prejemke. In takšen človek bi vodil R.Slovenijo. Na način, kot je reševal tajkune itd.
Tone 12345
16. 02. 2021 21.56
+10
A si mu fouš ker ti nimaš os. Sposobnosti da bi to vodil
Definbahija
16. 02. 2021 18.08
+6
G.Čeferin zelo si želim da se bi vrnu v Slovenijo na politični parket in bi mal pokazal kako se gre v visokih krogih kjer si spoštovan. . . Upam pa da si pri zdravi kmečki pameti in se ne boš s tem manevrom uničil vsega ugleda v EU in svetu, zato drži se čim bolj proč naših 92 klovnov. Za tvoje boljše.
rb63
16. 02. 2021 18.04
+12
Kako ste prozorni janšisti. Čim se kje v naslovnici pojavi ime Čeferin takoj začnete napadati z vsemi topovi. En bogdajmir s Trstenjakove nabija že devet ur. Upam, da vas Jajo vsaj dobro plača, čeprav se bojim da taki zaslepljenci delajo zastonj.
malaraja
16. 02. 2021 20.08
+3
Pobesnijo. Če bi on stopil v politiko, bi se Janši odpelo do konca. Vsak nov obraz mu spet odnese glasove... ceneni populizmi in hujskanje, to je izpeto. Zdaj bo treba kaj drugega pred volitvami pokazat, partizani in beli naj pa ostanejo v jamah in rip.
stokviz
16. 02. 2021 18.00
+1
A tud na muzko se spozna???
milan-hisan
16. 02. 2021 17.21
+0
Čeferin! Pri meni osebno si z moralo končal pri Jankoviču. Saj veš. Moj odgovor je enak prejšnjemu ...
malaraja
17. 02. 2021 08.11
+4
Ti si seveda član SDS, ki volijo in obožujejo obsojenega koruptivneža. Hehe, kdo se oglaša in komentira. Sure.
User71754
16. 02. 2021 17.17
+4
Danes sem odprl pločevinko piva. Ven je skočil Aleksander Čeferin. Pa iz paštete tudi. In iz konzerve tune. Pa iz škatle z makaroni. Tudi v tetrapaku mleka je bil. Vsaj enkrat na teden se to zgodi. #pumpanječeferina
rb63
16. 02. 2021 17.57
+1
Pa kaj, tvojega Jajota gledamo vsak dan, pa smo še živi.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.