Nogomet

Švedi zadržali Špance pri 'ničli', Čehi ugnali Škote, Slovaška presenetila Poljsko

Glasgow, 14. 06. 2021 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.G., STA
Komentarji
8

Nogometaši Češke so na prvi tekmi skupine D na Euru 2020 v Glasgowu premagali škotsko reprezentanco (2:0). Oba zadetka za varovance Jaroslava Šilhavyja je zabil Patrik Schick. Še posebej spektakularen je bil drugi, ki ga je napadalec češke reprezentance v 52. minuti tekme dosegel s polovice igrišče. V drugi ponedeljkovi tekmi je Slovaška v skupini E presenetila Poljake (2:1). V večernem obračunu v Sevilli sta se Španija in Švedska razšli brez golov (0:0).

Na dvoboju Španije in Švedske so se prvič na tem prvenstvu predstavili slovenski sodniki Slavko Vinčić, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič. Ti so svoje delo opravili dobro.

Španci so kljub 'novi generaciji' na tekmi takoj vzpostavili svoj način igre z ogromno posestjo žoge, na trenutke je ta znašala tudi 90 odstotkov, in številnimi podajami (v prvih 45 minutah so jih imeli kar 419 - po Uefi celo 430 -, kar je po Opti največ v prvih polčasih na EP od leta 1980, ko so začeli beležiti te podatke), priigrali so si tudi kar nekaj priložnosti.

V 16. minuti bi Španci lahko povedli, ko je z glavo streljal Dani Olmo, toda z izvrstno reakcijo se je izkazal Robin Olsen, ki mu je preprečil veselje tudi ob koncu polčasa. Dvakrat je poskusil tudi Koke, posebej v 29. minuti bi lahko precej bolje zaključil, ko je sam dobil žogo v sredini kazenskega prostora, a jo iz prve poslal visoko čez gol.

Marcos Llorente in Albin Ekdal
Marcos Llorente in Albin Ekdal FOTO: AP

Daleč najlepšo priložnost za Španijo je zapravil Alvaro Morata, ko je v 38. minuti po napaki Marcusa Danielsona sam prišel pred Olsena, a žogo poslal mimo vrat. V 41. minuti pa so tudi Švedi prvič na tekmi zagrozili, ko je v kazenskem prostoru malce z desne streljal Alexander Isak, toda Marcos Llorente je preprečil zadetek, žoga se je od njega odbila še v vratnico in nazaj v igrišče.

Uvod drugega polčasa je bil precej miren, nato pa je v 61. minuti Marcus Berg iz bližine zgrešil vrata Španije. Španci so nato spet vzpostavili svojo igro, ki pa ni bila konkretna, še ko so prišli do strelov (skupaj so jih imeli le pet v okvir vrat), so jih Švedi, ki so se zgolj branili, izbijali žoge in zapirali dohode v nevarne cone, pravočasno blokirali.

Na začetku sodniškega dodatka pa so vendarle Španci, na koncu tekme so imeli po Uefi kar 846 podaj (Švedi 106), spet zagrozili, ko je z glavo poskusil Gerard Moreno, Olsen pa je bil znova pripravljen, kot tudi po poskusu Pabla Sarabie v tretji minuti dodatka, tako da je ostalo pri 0:0.

Kot se šika: Schick junak češke zmage
Škoti so nazadnje na velikem tekmovanju igrali leta 1998. Pričakovanja pred dvobojem s Češko so bila velika, tudi zaradi dejstva, da so Škoti jeseni dobili obe medsebojni tekmi v ligi narodov. Toda to je bil račun brez krčmarja, natančneje Patrika Schicka, ki je tokrat dvakrat zatresel škotsko mrežo in poskrbel za zadetek, ki bo v konkurenci za najlepši gol turnirja.

Patrik Schick
Patrik Schick FOTO: AP

Prvi polčas na Hampden Parku je postregel z dokaj enakovredno predstavo, v kateri so imeli oboji svoje trenutke, na glavni odmor pa so vendarle z lažjim korakom šli Čehi. Ti so namreč v 42. minuti dosegli vodilni zadetek, potem ko je Vladimir Coufal z natančno podajo z desne strani v osrčju kazenskega prostora našel Schicka, ta pa je z glavo matiral Davida Marshalla.

Vratar Derbyja se je sicer pred tem enkrat izkazal, posredoval pa je prav po strelu Schicka v 16. minuti. Škoti so tudi imeli dve lepi priložnosti za zadetek, v 18. minuti je Lyndon Dykes zgrešil cilj, v 32. minuti pa je Liverpoolov branilec Andy Robertson prišel do odprtega strela z roba kazenskega prostora, takrat pa je svoje delo izvrstno opravil češki čuvaj mreže Tomaš Vaclik. Takoj po začetku drugega polčasa je spet Schick prišel do strela v kazenskem prostoru, izkazal pa se je Marshall, tako kot nekaj trenutkov pozneje po poskusu Vladimirja Daride. V 48. minuti pa je na drugi strani s 17 metrov Jack Hendry zadel prečko čeških vrat. Takoj zatem se je spet izkazal Vaclik, ki je preprečil avtogol.

Statistika Patrika Schicka na tekmi s Škotsko
Statistika Patrika Schicka na tekmi s Škotsko FOTO: Sofascore.com

V 52. minuti pa so gledalci na stadionu videli najlepši gol dosedanjega dela prvenstva, njegov avtor je bil spet Schick, ki je opazil, da je škotski vratar Marshall precej iz svojih vrat, tako da se je takoj odločil za strel skoraj s polovice igrišča in Čehom priigral vodstvo z 2:0. Gol je po podatkih Opte dosegel s 45,4 metra, kar je najdaljša razdalja zadetka na EP od leta 1980, ko so začeli meriti rekorde.

Stuart Armstrong je v 61. minuti poskusil znižati zaostanek, a je žogo končala malce nad prečko, Vaclik pa je zatem blokiral še Dyksov strel iz bližine. Češki vratar je v 66. minuti dobil nov dvoboj z Dyksom, Marshall pa je v 81. minuti preprečil Schickov "hattrick". Škoti so zatem še naprej poskušali, a neuspešno, v 90. minuti pa bi lahko Michael Krmenčik še povišal prednost, a je Marshall opravil svoje delo.

Slovaki (ob igralcu več) presenetili Poljake
Slovaška nogometna reprezentanca je v Sankt Peterburgu v 1. krogu evropskega prvenstva premagala Poljsko z 2:1 (1:0). Za Slovaško sta zadela Wojciech Szczesny z avtogolom in Milan Škriniar, za Poljake pa Karol Linetty

Slovaška, ki bo septembra naslednja tekmica Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022, je izvrstno odprla evropsko prvenstvo. V sosedskem obračunu s favorizirano Poljsko je iztržila poln izkupiček. Poljaki, ki so tekmo s Slovaki videli kot tisto, ki jo je nujno treba dobiti, so se v drugem polčasu sicer vrnili v igro, a nato ostali brez enega igralca in prejeli še en zadetek. Poljska je pričakovano odločneje začela tekmo, toda Slovaki, ki so se predstavili v dobri luči, so bili tisti, ki so povedli v 18. minuti. Robert Mak se je z leve strani sprehodil mimo poljskih branilcev, na koncu pa sprožil strel precej s strani, na koncu pa se je od vratarja Wojciecha Szczesnyja žoga odbila v mrežo. Tudi sicer so pozneje Poljaki kar nekoliko zaostali za pričakovanji, na takšno možnost so poznavalci poljske vrste opozarjali že pred tekmo, saj naj bi imeli igralci premalo časa za osvojitev idej selektorja Paula Souse, ki je to mesto zasedel januarja. Kljub vsemu so prišli do nekaj strelov, omembe vredna pa sta bila le strela Grzegorza Krychowiaka v 34. in Piotra Zielinskija v 35. minuti, oba pa sta bila nenatančna, tako kot na drugi strani tudi Juraj Kucka v 27. in Marek Hamšik v 36. minuti.

Junaka slovaške zmage: Milan Škriniar in Robert Mak
Junaka slovaške zmage: Milan Škriniar in Robert Mak FOTO: AP

Takoj po začetku drugega polčasa pa so Poljaki izigrali slovaško obrambo, v osrčju kazenskega prostora je do žoge prišel Karol Linetty in kljub ne najboljšemu strelu žogo spravil za hrbet Martina Dubravke za 1:1. Igralec Torina je nov strel sprožil v 51. minuti, takrat je bil Dubravka na mestu. Poljaki so bili v teh trenutkih precej boljši tekmec, a v 62. minuti po drugem rumenem kartonu Krychowiaka na zelenici ostali le z deseterico. V 68. minuti je najprej Lukaš Haraslin z desne strani zadel le zunanji del mreže, že v naslednji minuti pa so Slovaki unovčili številčno prednost, ko je po kotu s strelom s 14 metrov za 2:1 zadel Milan Škriniar. Poljaki so ob igralcu manj iskali priložnosti predvsem s prekinitev, Jan Bednarek je bil zelo blizu uspehu v sodniškem dodatku, a je za nekaj decimetrov zgrešil cilj z nizkim strelom. Z roba kazenskega prostora je nato poskusil še Karol Šwiderski, toda Dubravka je žogo ujel.

Statistika tekme Poljska - Slovaška
Statistika tekme Poljska - Slovaška FOTO: Sofascore.com

Euro 2020, skupina D:
Škotska – Češka 0:2 (0:1)
Schick 42., 52.

Statistika tekme Škotska – Češka
Statistika tekme Škotska – Češka FOTO: Sofascore.com

Skupina E:
Poljska - Slovaška 1:2 (0:1)
Linetty 46.; Szczesny 18./ag., Škriniar 69. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HALAcR7
15. 06. 2021 15.19
+0
Španci brez Realovih igralcov igra kot barca,,,brez ideje in strelov,upam da takoj ispadejo
hirajem
15. 06. 2021 12.16
+3
Morataaa 😂😂😂
poserjemsenavas
15. 06. 2021 10.49
+0
Španija ni niti senca prejšnjih ekip. Če bo prišla do četrtfinala, bo že uspeh.
Kollerik
15. 06. 2021 10.43
+1
Škoda za ekipo Enriqueja, bili so brez dvoma boljši. Vendar kaj, ko nimajo v špici kakšnega Torresa.
samomojemnenje
15. 06. 2021 09.28
+3
Španija ima obrambo, ima sredino, žal pa nima napada. Morata pa spet dokazal, zakaj se ga je odrekel Real, Chelsea in Atletico Madrid.
slo_veter
15. 06. 2021 09.06
+1
Se pozna, da so vsi z mislimi že na počitncah, ne glede kakšen wibbe hoče UEFA sproducirat s prvenstvom in prodat navijačem. Švede si videl, kar sprehajat se po igrišču, kolk je to enih zakasnelih podaj, vse je v slow - delay mode, vmes delaš še 3 stvari pa nič ne zamudiš. Ne glede kako so nogometaši plačani, a človeško telo pač ni zgrajeno za brcanje nogometa 11 mescev na leto ?
slo_veter
15. 06. 2021 09.01
+1
Poljaki so odigrali, tipično šahovsko partijo: 1 teče, 10 ga gleda. Še monitor je šel v sleep mode.
Dajminazaj
14. 06. 2021 20.03
S polovisce igrisce????? Ahhhh.....