Nogomet

Zadnja klofuta Slovencem: poraz v Varšavi in padec na četrto mesto

Varšava, 19. 11. 2019 22.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenska nogometna reprezentanca je v revialnem vzdušju v Varšavi izgubila zadnjo tekmo kvalifikacij za Euro 2020 (2:3). Slovenci so zaostali po napaki kapetana Jana Oblaka, a nato z goloma Tima Matavža in Josipa Iličića dvakrat izenačili, domači pa so nato zasluženo slavili z golom Jaceka Goralskega. Po zmagi Severne Makedonije nad Izraelom (1:0) je razbita četa Matjaža Keka, ki je ostala tudi brez izključenega Jasmina Kurtića, osvojila končno četrto mesto. Latvija presenetila Avstrijo (1:0).

Matavž (levo) je najprej v prvem polčasu zadel in nato v drugem polčasu vpisal še podajo.
Matavž (levo) je najprej v prvem polčasu zadel in nato v drugem polčasu vpisal še podajo. FOTO: AP
V prvem polčasu je igro zapustil poljski branilec Lukasz Piszczek, za katerega je bila to poslovilna tekma v dresu reprezentance, za katero ni igral vse od SP 2018 in se vanjo vrnil samo za obračun s Slovenci. Pred začetkom tekme je iz rok predsednika domače nogometne zveze, legendarnega Zbigniewa Bonieka, prejel posebno priznanje.

Slovenska vrsta je Poljakom zabila štiri od petih golov, ki so jih slednji prejeli v celotnih kvalifikacijah. Če sta prva pomenila zmago v Stožicah, pa sta torkova pomenila zgolj kozmetični popravek v Varšavi, na tekmi, ki ekipama ni prinesla praktično ničesar, saj je bilo že pred njo jasno, da je Poljska na EP, Slovenija, ki je na koncu osvojila četrto mesto v skupini G, pa ne. Slovenski selektor Matjaž Kek je v začetno enajsterico po kazni Aljaža Strune v osrčje obrambe postavil Miho Blažiča, namesto Bojana Jokića je na levem boku začel Jure Balkovec, v zvezni vrsti je tokrat priložnost od začetka dobila Jaka Bijol, v napadu pa namesto doslej standardnega Andraža Šporarja še vedno prvi (aktivni) strelec reprezentance Tim Matavž.

TEKMA

Poljaki, ki so pred koncem prvega polčasa v reprezentančni pokoj poslali Lukasza Piszczeka, so povedli že v tretji minuti, ko je po kotu do odbite žoge na robu kazenskega prostora prišel Sebastian Szymanski in premagal Jana Oblaka, ki je po predložku slabo izbijal žogo in trčil z enim od Poljakov ter nesmiselno zahteval prekršek, vmes pa ga je z natančnim strelom premagal Szymanski. V deveti minuti je bilo znova vroče pred vrati Slovenije, a takrat Poljaki iz bližine niso bili dovolj natančni, potem ko je Petra Stojanovića (še zdaleč ne prvič v prvem polčasu) preigral Kamil Grosicki.

Lewandowski z izjemnim golom poskrbel za novo vodstvo
Zatem pa so se tudi Slovenci odpravili v napad in v 14. minuti izenačili, potem ko si je po lepi diagonali Jasmina Kurtića z levega boka žogo v kazenskem prostoru mojstrsko ustavil Josip Iličić in ob tem iz igre vrgel še svojega čuvaja, akcijo pa je učinkovito končal Matavž. Sledilo je obdobje mirnejše igre z nekaj polpriložnostmi predvsem na poljski strani, v 35. minuti pa je do strela z glavo prišel Robert Lewandowski po podaji iz kota z leve strani, a je bil Oblak na mestu. V drugem polčasu je v 51. minuti poskusil Benjamin Verbič, ki pa ni povzročil veliko dela članu Juventusa Wojciechu Szczesnyju.

Veselje slovenskih nogometašev po zadetku Matavža za 1:1.
Veselje slovenskih nogometašev po zadetku Matavža za 1:1. FOTO: AP

Zato pa so Poljaki na drugi strani povedli v 54. minuti, ko je Lewandowski najprej vrgel iz igre dva slovenska reprezentanta, nato prodrl še v kazenski prostor in z desne strani matiral še Oblaka. Ta pa se je izkazal v 56. minuti, ko je do neoviranega strela z dobrih desetih metrov prišel Piotr Zielinski, ki pa ga je zvezdnik Atletico Madrida ustavil z refleksnim posredovanjem z levo roko. V 60. minuti pa so Slovenci poskrbeli za novo izenačenje, Verbič je po levi strani prodrl v kazenski prostor, oddal žogo v sredino do Matavža, ta pa jo je takoj oddal nazaj na svojo levo do Iličića, ki jo je poslal pod prečko poljskih vrat.

V 67. minuti je moral znova posredovati Oblak po poskusu Lewandowskega z 20 metrov, v 81. minuti pa je zmago Poljakom priigral Jacek Goralski, potem ko je iz bližine zadel po podaji z glavo Grosickega, ki ga je podobno kot v prvem polčasu Kurtić Iličića na oddaljenejši vratnici našel Lewandowski. Ta se je sicer več sekund "sprehajal" skozi obrambo Slovenije. Naša izbrana vrsta je sicer tekmo končala z igralcem manj, potem ko si je v 87. minuti zaradi prekrška drugi rumeni karton priigral Kurtić, ki je po drsečem startu grdo stopil na trebuh enega od tekmecev.

Drugo leto bodo marca na sporedu še dodatne kvalifikacije za štiri prosta mesta. Za nastop na zaključnem turnirju stare celine se bodo potegovali Škotska, Severna Irska, Irska, Islandija, BiH, Norveška, Srbija, Bolgarija, Izrael, Romunija, Gruzija, Severna Makedonija, Kosovo, Belorusija, Madžarska in Slovaška.

Wales z Ramseyjem in Balom do zadnje (neposredne) vozovnice
Na preostalih torkovih tekmah je bila na voljo le še ena neposredna vozovnica za nastop na EP. Priborili so si jo reprezentanti Walesa, polfinalisti zadnjega turnirja najboljših ekip stare celine. V domačem Cardiffu so Valižani premagali neposredno nasprotnico Madžarsko (2:0). Ta je skupaj s Slovaki še imela možnosti za osvojitev drugega mesta, medtem ko je bilo prvo že oddano Hrvatom, ki so napredovanje prejšnji teden potrdili na Reki proti Slovaški in v torek odigrali zgolj prijateljsko tekmo z Gruzijo (2:1).

V Cardiffu je prvi polčas v korist "zmajev" odločila zvezdniška naveza Aaron Ramsey-Gareth Bale. Napadalec Real Madrida je po prodoru po desnem boku zaustavil žogo, si jo nastavil na močnejšo levico in suvereno poslal na glavo vezista Juventusa, ki ni grešil. Ramsey je spet udaril takoj po začetku drugega polčasa, ko je po prostem strelu žogo atraktivno v njegovo smer poslal Kieffer Moore, Ramsey pa jo je hladnokrvno pospravil v mrežo za novo veselje legendarnega Ryana Giggsa na domači klopi. Slovaki so proti Azerbajdžanu prek Roberta Boženika v 19. minuti hitro povedli, a zaman čakali na dobre novice iz Cardiffa ter se morali na koncu zadovoljiti s tretjim mestom in zmago z 2:0, za katero je v 86. minuti poskrbel prvi zvezdnik Marek Hamšik.

'Šestica' Nemcev, Nikolov za zmago Makedoncev, presenečenje v Rigi
V skupini C je Nemčija v Frankfurtu na Majni gostila Severno Irsko in slavila s 6:1. Za Nemce so zadeli Serge Gnabry (19., 47., 60.), Leon Goretzka (43., 73.) in Julian Brandt (90.), za Otočane pa Michael Smith (7.). Nizozemci so v Amsterdamu ukanili Estonce s 5:0. Pri "tulipanih" so se med strelce vpisali Georginio Wijnaldum (6., 66., 78.), Nathan Ake (19.) in šele 18-letni talent AZ Alkmaarja Myron Boadu (87.).

Severna Makedonija je v "slovenski" skupini G z golom Bobana Nikolova v sodnikovem podaljšku prvega polčasa premagala Izrael z 1:0, Latvija pa je bila presenetljivo boljša od Avstrije z identičnim izidom (1:0). Za prvo zmago varovancev slovenskega strokovnjaka Slaviše Stojanovića, ki so se proti premešani ekipi gostov veselili šele tretjega gola v teh kvalifikacijah, je zadel Marcis Oss v 65. minuti.

V skupini I sta prednjačili Belgija in Rusija. Prva je zanesljivo premagala Ciper s 6:1, potem ko so gole dosegli Christian Benteke (16., 68.), Kevin De Bruyne (35., 41.), Yannick Ferreira-Carrasco (44.), avtogol pa v drugem polčasu še Kypros Christoforou (51.). Za Ciper je zadetek, takrat celo vodilni na tekmi, prispeval Nicolas Ioannou (14.). Rusija je bila v gosteh boljša od San Marina s 5:0. Za Ruse so zadeli Daler Kuzjajev (3.), Sergej Petrov (19.), Aleksej Mirančuk (49.), Aleksej Ionov (56.) in Nikolaj Komličenko (78.). Obračun med Škoti in Kazahstanci se je končal s 3:1. Za gostitelje sta zadela John McGinn (48., 90.) in Steven Naismith (64.), za goste pa Baktijor Zajnutdinov (34.).

Izidi kvalifikacij za Euro 2020, zadnji krog, skupina G:

Poljska ‒ Slovenija 3:2 (1:1)
Szymanski 3., Lewandowski 54., Goralski 81.; Matavž 14., Iličić 61
RK: Kurtić 86./Slovenija

POSTAVI

Severna Makedonija ‒ Izrael 1:0 (1:0)
Nikolov 45.

Latvija ‒ Avstrija 1:0 (0:0)
Oss 65.

LESTVICA

PARI

LESTVICE

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klavdij Volk
20. 11. 2019 17.56
-1
Tudi za svetovno prvenstvo bodo padale klofete z dekami po hrbtu.Ni kriv trener ampak lenuhi od igralcev.Ne vem kako so lahko dobri v svojem klubu,v reprezentanci pa taki kot bi jih vlak povozil.
modelx
20. 11. 2019 13.56
predlagam, da sestavimo reprezentanco iz spodnjih kritikov. sigurno smo svetovni prvaki in to večkratni
ivan.z Doba
20. 11. 2019 13.30
+6
Vseeno je, ali so 3., 4., ali 5.v skupini. Šteje le dobra igra in uvrstitev na prvenstvo. In tega ta ekipa nima .
bikoborec69
20. 11. 2019 13.29
+1
ti bolje, da gredo igrati namizni nogomet, ker tega res ne znajo...
jugatneme
20. 11. 2019 11.49
+10
Novinar, o kakšni klofuti je tukaj govora - če bi vedno igrali kot sinoči, bi bili na prvenstvu pže red zadnjim kolom....
mariomandzukic
20. 11. 2019 13.56
+4
to je metanje peska v oci..vsi vemo da je Sloveniji po eni strani lazje igrat proti kvalitetnejsim repkam-ajmo rect repkam druge klase,kot je Poljska,kjer ni treba gradit igre,probijat bunkere,ampak je dovol 1 napaka nasprotnika 1 kontra da se zabije gol..velik tezje je Slov igrat proti na papiru slabsim ekipam,kjer pa slov mora bit tista ki vodi igro in z pas igro na posest prit do rezultata..slovenija nima vezistov,krilnih napadalcev za kaj taksnga,saj za to potrebujes vrhunske tehnicarje in ne kostolomcev ala kurtic,krhin.,.
jugatneme
20. 11. 2019 14.31
+4
MARIO - s tem se pa strinjam, proti slabšim moraš voditi igro sam, a brez dobrih igralcev sredine to ne gre!
mariomandzukic
20. 11. 2019 11.34
-3
najvecji problem slov nogometa so mladi talenti,ki so ponavad 2 ali celo 3. klase..manjka pa tistih,ki imajo res potencial,sploh ko se gre za tehniko..problem je tudi v sami filozofiji,saj se v vseh selekcijah gura ta defanzivna igra v takem sistemu pa je tesko proizvest prave vezne kreatore,ki so vedn bili rak rana slov nogometa..
jugatneme
20. 11. 2019 11.44
+0
...dali je i to moguče? - tukaj tokrat manjka veliko hvaljenje CRO nogometa, ali pa je MARIOMANZUKIC končno prišel k sebi....
jugatneme
20. 11. 2019 11.45
+0
Hvala vsem, dobra poteza SLO medicine in KRKA generikom... Hvala!!
mariomandzukic
20. 11. 2019 13.00
-8
jaz sem v prvi vrsti nogometni strokovnjak st 1 na tem portalu..kar se pa tice nas Hrvatov,pa zeleli mi to ali ne,na EP bomo eni izmed glavnih favoritov za zmago..sploh ce se bomo zdaj dobil prvega napadalca Barcelone,saj kot nonstop ponavljam,Petkovic je ceprav se to slisi nemogoce,nadgradnja Maria Mandzukica..napadalcev kot je on trenutno ni na trziscu..mix Suareza in Ibrahimovica
El Diablo 2013
20. 11. 2019 13.10
+2
se prav mix zubatca in narcisoida.... pa sej to si že ti Manđa
jugatneme
20. 11. 2019 13.50
+3
...hahahaha MARIO MAJSTOR OD BALUNA.... a smo že 1. aprila??
jugatneme
20. 11. 2019 13.56
+2
...pa sem že tako hvalil, kako da so generiki od KRKE končno prijeli in Manđo oladio... Res mora bit človek oprezen predno hvali... Ni zastonj rek, "ne hvali dneva pred nočjo" :))
modelx
20. 11. 2019 11.17
-2
ne vem zakaj samo pljuvanje. včeraj so kar ok igrali. lahko bi le kdo pri zadnjem golu prej naredil faul - malo preveč so ga gledali. seveda bi si tudi sam želel, da bi imeli igralce, ki bi znali kontrolirati žogo, jo sprejeti in iz prve pravilno in prvemu igralcu podati… samo imamo to, kar imamo in to moramo podpirati.
igyyp
20. 11. 2019 11.15
+5
Joj pop kaj klobasate, kakšna klofuta? Igrali smo proti reprezentanci, ki je itak v vsakem pogledu boljša od nas, ampak nebi bila če bi naši malo bolj z glavo igrali in konstantno 90 min in brez napak Zajca, ki je bil včeraj čisto zgubljen,enako kurtič hodi po vseh kot da je v štali, Matavž odlično, Jojo itak, Oblak pa tudi ni moral vsega branit, sploh ko ti nekdo iz sredine igrišča sam preigra celo obrambo. Kek se mora rešiti kurtiča in krhina, pod nujno. Je v slo ligi kar nekaj vezistov, ki redno igrajo. Drugače pa nobene tragedije. Tekma itak ni imela neke vloge, 2 gola smo dali, 3 dobili.
jugatneme
20. 11. 2019 10.47
+5
Tokratna tekma proti Poljski v gosteh je bila lahko rečemo kar OK. Kek bo moral še nekoliko razmisliti koga bo v bodoče lahko uporabil v igri. Čudno mi je, da Matavž ne igra za Slovenijo na Nizozemskem pa daja gole. Za Slovenijo pa konstatno igra en Krhin, kateri verjetno plačuje da lahko trenira in sedi na klopi pri Nantesu - to je manekenska balerina, najšibkejši člen že leta!
jen321
20. 11. 2019 09.51
-4
Oblak je bog za vse v ekipi ampak vseeno kapetan more bit nekdo, ki je na igrišču aktiven ne na golu. E naši manekeni boli njih, po tekmi se vsede v Ferclna pa ga boli đoko, sej mene bi tut :D
DR.Fejsbuk
20. 11. 2019 09.43
+14
Poraz proti poljakom ni klofuta! Uspeh je, dati jim dva gola!
DEEP
20. 11. 2019 09.34
+9
To je realnost Slo.nogobrrca.Sodita mad Egzotike!!!
drimtim
20. 11. 2019 09.20
+1
v vsaki stvari je nekaj dobrega,tule je bil lahek zaslužek na Poljakih
gekados
20. 11. 2019 09.17
+18
Na igrisce bo potrebno postaviti nometase, ki so lacni zmag, samo 2 taksna potrebujemo in jima bodo ostali sledili.
gekados
20. 11. 2019 09.18
+4
fafajonka
20. 11. 2019 09.12
+6
Kakšen naslov: KLOFUTA......pisun na 24ur ne ve, kaj pomeni........VAŽNO JE SODELOVATI..... :-D
fafajonka
20. 11. 2019 09.14
+1
Pri vsakem tekmovanju mora nekdo biti zadnji,......ali, da se lepše sliši,......bil je stoti od stotih........ :-D
Robin HUD
20. 11. 2019 08.58
+5
Naši so fuzbalerji za denar,ker oni rabijo še eno ekipo amaterjev ,da bi igrali namesto njih a njeeee
poserjemsenavas
20. 11. 2019 08.55
+11
Realna slika Oblaka, v Atleticu lahko brani vsak. Slovenij res nima n nobenem igralem mestu vrhunskega nogometaša. Bomo morali tako kot v rokometu in košarki naturalizirati kakšnega.
schranz91
20. 11. 2019 09.05
+10
A če bi bil kakšen drug izmed najboljših golmanov bi meu pa kakšne možnosti ubrant gole kakršne smo prejel?
mptour
20. 11. 2019 09.37
+2
Kollerik
20. 11. 2019 08.55
+18
Igrat 2:3 z močno Poljsko, ki ima povrhu še najboljšega napadalca Bundeslige, je dober rezultat. Je pač tako, da manjka kakšen Marcelo ali Arthur v sredini, drugače pa čestitke Keku in fantom, kljub porazu. Borili so se in zabili dva gola. Tudi to šteje.
Žac
20. 11. 2019 09.23
+14
Tako je. Ampak težko to pojasniti nekaterimi. Čisto pristojen rezultat. V tej skupini največ probleme so imeli z Slovensko reprezentanco. Slovenija je EP zgubila z Makedonijo.
prost1
20. 11. 2019 12.04
+6
kollerik se strinjam. To je bila igra , na kateri bi bilo potrebno graditi.
mallonge
20. 11. 2019 08.47
-2
Zadeva je izgledala, kot da nastopa Šarec in njegov kabaret
reaf
20. 11. 2019 08.44
+4
Tud Oblak ni glih ... skratka pogreb SLO nogometa!