Nogomet

Bezjak o brutalnem štartu: Bolečina ob porazu je še večja

Ljubljana, 14. 10. 2019 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ervin Čurlič
Komentarji
104

Kljub opevanemu napredku slovenske nogometne reprezentance ta v nobenih kvalifikacijah, ko jo je še vodil Srečko Katanec, ni zbrala tako malo točk kot tokrat pod taktirko Matjaža Keka. Ta je bil v nedeljo zvečer spet na strani poražencev, ko je njegovim bledim varovancem mero vzela Avstrija in že praktično zapečatila usodo ekipe, ki je vnovič razočarala navijače.

Več videovsebin
  • Pogovor z Romanom Bezjakom po tekmi Slovenija - Avstrija
    01:43
    Pogovor z Romanom Bezjakom po tekmi Slovenija - Avstrija
  • Pogovor z Miho Zajcem po tekmi Slovenija - Avstrija
    01:55
    Pogovor z Miho Zajcem po tekmi Slovenija - Avstrija
  • Pogovor z Juretom Balkovcem po tekmi Slovenija - Avstrija
    01:54
    Pogovor z Juretom Balkovcem po tekmi Slovenija - Avstrija
  • Pogovor s Petrom Stojanovićem po tekmi Slovenija - Avstrija
    01:30
    Pogovor s Petrom Stojanovićem po tekmi Slovenija - Avstrija
  • Novinarska konferenca Matjaža Keka po tekmi Slovenija - Avstrija
    08:16
    Novinarska konferenca Matjaža Keka po tekmi Slovenija - Avstrija
  • Iz 24UR: Cilj najverjetneje ne bo izpolnjen
    02:21
    Iz 24UR: Cilj najverjetneje ne bo izpolnjen
Katanec je v zadnjih kvalifikacijah za SP 2018 v morda celo močnejši skupini z Anglijo, Slovaško in Škotsko po osmih odigranih tekmah z reprezentanco zbral 14 točk, tri več od Keka, točko več pa v kvalifikacijah za Euro 2016, ko sta bili glavni tekmici njegove izbrane vrste, ki je bila v Švici pred vrati raja in na koncu po vodstvu z 2:0 izgubila z 2:3, poleg omenjene reprezentance še kasnejša finalistka svetovnega prvenstva Anglija. Katanec je več točk (12) na vsega šestih tekmah osvojil tudi v kvalifikacijah za SP 2014, ki jih je prevzel po odstavitvi Slaviše Stojanovića, takratne nasprotnice Slovencev so bile Švica, Norveška in Islandija. V primerjavi s svojim predhodnikom Tomažem Kavčičem ima Kek s tekmo več le dve zmagi več, ena od teh je proti reprezentanci Latvije, ki je pod taktirko Slaviše Stojanovića ena najslabših ekip teh kvalifikacij z razliko v golih 1:24.

Čeprav so imeli v slovenskem taboru upravičeno kar nekaj pripomb nad likom in delom turškega sodnika Cüneyta Cakirja, so se tisti z daljšim spominom ob njegovih napakah spomnili brutalnega štarta nekdanjega kapetana Boštjana Cesarja, ki mu je na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij z Ukrajino leta 2015 v Mariboru turški sodnik že v prvi minuti spregledal, da je nasprotniku s komolcem "odprl glavo".

Tudi takrat se za Slovenijo kot v nedeljo zvečer proti Avstriji ni razpletlo po željah, nekaznovane bolečine pa je tokrat trpel slovenski napadalec Roman Bezjak. V zaključku prvega polčasa ga je grdo pokosil izkušeni gostujoči branilec Andreas Ulmer, a kot je priznal Bezjak, je bolečina ob spominu na (najverjetneje) zapravljene kvalifikacije še večja, sploh ob dejstvu, da Avstrija brez prvih zvezdnikov Davida Alabe in Marka Arnautovića že dolgo ni igrala tako oslabljena.

Vse je izgubljeno
"Ravno v tisto mesto, kjer imam probleme, tako da ..." je o udarcu Ulmerja za 24UR povedal Bezjak. "Je malo boleče, ampak bomo videli jutri, ko se vse skupaj ohladi, da ne bo kaj hujšega. (Bolečina ob porazu, op. a.) pa je še večja kot ta ... Tako kot morda prejšnjič nihče ni pričakoval dveh zmag, tudi sedaj nihče ni pričakoval dveh porazov, tako da ... Glave so vroče. Preveč pameten ni za biti ... Vemo, da je zdaj vse izgubljeno, ampak takšen je nogomet," je nadaljeval.

"Gotovo bi morali poskusiti več odigrati, veliko smo poskušali s temi dolgimi žogami, a je bilo veliko medprostora. Veliko drugih žog so nam pobrali, tako da je bilo iz tega težko kaj razviti. Vidi se jim, da imajo zelo uigrano ekipo, da imajo te principe: žoga v globino, povratna in še enkrat globina, tako da to delajo zelo dobro ... Niso nam dali iz teh akcij gola, dali so nam ga iz prekinitve, kar najbolj boli. Ampak glede na to, da tudi mi nismo ustvarili nekih večjih priložnosti, nismo mogli izvleči kaj več."

TEKMA

Zajc: Moramo gledati naprej
V drobovju stadiona Stožice smo se pogovarjali tudi z Miho Zajcem, ki je bil v teh kvalifikacijah praviloma obsojen na vstope s klopi. Tudi vezist Fenerbahčeja priznava, da si Slovenci v nedeljo zvečer česa več kot poraza niso zaslužili.

"Mislim, da je za nami ena, rekel bom zelo težka tekma. Mislim, da moramo danes priznati premoč boljši Avstriji. Nič, moramo gledati naprej in se izboljšati v nekaterih stvareh. Tako je," je za 24UR dejal Zajc. "Nismo stali dobro niti prvi niti drugi polčas. Prebijali so nas tudi skozi sredino, kjer nas ne bi smeli, ampak tako to je. Mislim, da je do izraza prišla tudi njihova kvaliteta, bili so boljši. V določenih trenutkih so bili boljši, nam pa je v določenih situacijah morda zmanjkalo kvalitete, ne toliko taktične. Tako to je."

'Vsi skupaj se lahko izboljšamo le z zmagovalno miselnostjo'
Vplival naj bi po mnenju nekdanjega člana Brava in Olimpije tudi nepričakovan poraz v Skopju (1:2), pred zadnjima tekmama teh kvalifikacij proti Latviji doma in Poljski v gosteh pa je 25-letnik dejal, da se soigralcem ne bi smelo biti težko odzvati na vpoklic, čeprav so možnosti za drugo mesto in preboj na Euro 2020 zgolj še v domeni teorije.

"To se v nogometu dogaja. Zagotovo so vzponi in padci. Ne vem, mislim, da smo na prvi tekmi v Skopju nekaj časa izgledali dobro, prikazali neko dobro predstavo, nato pa v drugem polčasu padli. Mogoče nas je tudi ta tekma s (Severno) Makedonijo morda malo ... Ne vem. Morda zato nismo bili pravi na tej drugi tekmi, ampak ne glede na to ‒ danes si nismo zaslužili zmage, mislim, da so bili oni boljši. Moramo gledati naprej in se izboljšati," je še dejal Zajc.

"Mislim, da ti v reprezentanco ne sme nikoli biti težko priti. Kakorkoli: ali se boriš za evropsko ali ne, še vedno predstavljaš svojo državo. Mi moramo ti dve tekmi zmagati, si želeti zmagati na vsaki tekmi, čeprav za naprej za nas morda to nič ne pomeni. Samo s to zmagovalno miselnostjo se lahko vsi skupaj izboljšamo. Želim si, da bi napredovali iz zbora v zbor."

STATISTIKA

LESTVICA

PARI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PS2Xministri
15. 10. 2019 14.38
+1
Naslednjo tekmo naj gredo Bežigrad pokosit bo več profita.
Mihacito
14. 10. 2019 16.10
+4
To je realno stanje kvalitete reprezentance in je treba to sprejet in s tem zivet. Naslov clanka pa kot iz vojne..start je bil za rdec karton, od brutalnosti pa niti sledi!
merdzo1
14. 10. 2019 14.59
+4
Oblak če si pameten, vrži rokavice in adijo. Ne si uničiti renome.
Malo_sutra
14. 10. 2019 14.46
+7
Zdej so bosanci ko zgubljajo, niso mi slovenci...
bema1201
14. 10. 2019 14.45
+6
Kek bi moral sestaviti reprezentanco samo iz igralcev ki igrajo v Sloveniji, sem prepričan da bi bi bilo bolje, kot pa s temi "zvezdniki"
Diebaumaister
14. 10. 2019 17.48
-2
A si ti normalen, gledali bomo 90 minut najbolšega strelca SLovaške lige, makar se bo samo dvakrat v tekmi dotaknil žoge.
bracobaldo
14. 10. 2019 14.33
+7
Nimamo ne kvalitete niti borbenosti, nimamo ničesar. Lahko pride kdor hoče vodit to reprezentanco. Vseeno predlagam Italijana, ki bi nas naučil igrati bunker in potem lahko se nam u.sirje kakšna kontra.
bema1201
14. 10. 2019 14.20
+4
Če Atletico ne bi imel takšne obrambe Oblak ne bi prejel tako malo golov, v reprezentanci jih je dobil v treh tekmah 5 in prepričan sem da bi se dalo vsaj dva braniti če bi recimo v vratih bil kakšen drug vratar, npr Neuer. Tudi Iličič je pretiraval s preigravanjem, ostali so pa samo tekali gopr in dol in gledali kako muči žogo. Je odličen igralec samo sam ne more narediti nič.
Malopezde14
14. 10. 2019 21.24
+0
GORENC12
14. 10. 2019 14.05
+3
Blaž Roblek 15 h · A kdo ve, kdo komentira sramoto od nogometa na RTV slo.. Ne boste verjeli, da imam barvni televizor... VAAAUUU..Ta brezveznik mi pa govori, da je Iličić padel, pa da je Zajc podal in oblak strel ubranil... Sej nisem slep... Vse vidim.. Ne morem verjet., da eni dobivajo plačo za tako brezvezno blebetanje na televiziji, ki jo plačujem vsak mesec...ČE PA BIL TA PRENOS PO RADIU...Pa kapo dol...
totinori
14. 10. 2019 13.26
+9
Ni zanemarljivo dejstvo, da so komentatorji OTV med polčasom objektivno priznali, da bi moral biti penal in rdeč karton zaradi prekrška nad Bezjakom. To pa seveda ne zmanjšuje neuspešnosti naših. Samo dva strela v okvir vrat na svojem terenu, na ta način ne prideš nikamor! O podrobnostih raje ne bi!-
totinori
14. 10. 2019 18.45
Sadni T
14. 10. 2019 13.10
+5
Pojma nimate naši fuzbalerji a sploh ločte trening pa tekmo če iličiča ne bi blo sploh nebi nobene zmagal pa še on ni ne vem kva
komarec
14. 10. 2019 13.06
+12
Ne zamerim nogometašem, oni se pač ukvarjajo s športom, ki jim je všeč. Ne vem pa, če stojijo na realnih tleh. Razen Oblaka in Iličiča so vsi na amaterskem nivoju. Moti me to da država dovoli, da se v ta šport vlaga verjetno toliko kot v vse ostale športe skupaj.
Božji hram
14. 10. 2019 14.12
-8
Če bi Oblak bil dober bi ti slavil zmago...zdej se pa obriši pod nosom...pa zadaj tut
Matrax
14. 10. 2019 12.59
+1
Bo bolje, ko bote igrali v LV.
Armonia
14. 10. 2019 12.53
+11
Bolečina ob porazu je večja, bolečina, ko vas gledam pa največja.
i141
14. 10. 2019 12.22
+32
Ta ekipa ni za EP, žal.
Uporabnik458403
14. 10. 2019 12.21
+33
Ljudje pac niste realni.......nasa ekipa po kakovosti ne sodi na euro............ Imamo 3 igralce, ki bi sodili na euro to pa je zal premalo....... Lahko si zelimo in upamo ampak prav je tudi, da smo realni............
jspatipaon
14. 10. 2019 12.09
+1
mah nekupim več karte za doben slo fuzbal, dojst mam samih porazov.
Olimpijasampion
14. 10. 2019 12.04
+8
slabogledam
14. 10. 2019 11.57
-1
Najverjetneje ne.
Paradox
14. 10. 2019 11.50
+49
Krepko preveč denarja se vlaga v ta šport, ki ne bo nikoli dosegel vidnejšega uspeha. Če ga primerjamo z odbojkarji, košarkarji, rokometaši, skakalci, kanuisti, pa z odličnimi kolesarji, pa balinarji če hočete, pa Gajserjem, pa plezalkami na balvanih, pa jadralcih, pa strelcih, judoistih, pa še sem verjetno koga pozabil naj mi oprosti, prav vsi dosegajo vrhunske rezultate v svetovnem merilu, razen nogometašev. A ima smisel v ta šport vlagati toliko denarja?
Apa?51
14. 10. 2019 12.23
+5
komarec
14. 10. 2019 12.32
-2
komarec
14. 10. 2019 12.59
-3
Paradox všeč mi je če kopiraš komentarje, bilo bi pa fer, če vseeno napišeš kdo je avtor.
Matrax
14. 10. 2019 13.01
+2
Treba od malega prav delat ne pa od 20 +, pa še to, če ti rata v tujino prit.
komarec
14. 10. 2019 11.26
+15
Ko sem poslušal komentarje Prašnikarja, pa Zupana.... Sodnik nam ni piskal penala, Avstrijcu bi moral dati rdeči karton, to ni bilo ravno za enajstmetrovko ampak vseeno bi nam prav prišla..... To sem ugotovil tudi sam brez strokovnega komentarja. Ugotovil sem, da je v nogometu pomembno velikokrat priti do zmage tudi na ne športni način.