Nogomet

Hladen tuš za galaktike na začetku novega leta, Atletico in Barcelona uspešna

Madrid, 02. 01. 2022 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
110

Nogometaši Getafeja in Real Madrida so otvorili 19. krog španskega prvenstva. In že na prvem obračunu v letu 2022 smo videli veliko presenečenje, saj je Getafe slavil z 1:0, potem ko je edini zadetek v deveti minuti po napaki Ederja Militaa dosegel Enes Unal. Atletico Madrid je na domačem igrišču z 2:0 ugnal Rayo Vallecano in ga tako prehitel na četrtem mestu. Barcelona pa je bila na gostovanju z 1:0 boljša od Mallorce.

Nogometaši Getafeja so z zbrano ekipno predstavo poskrbeli za prvo veliko presenečenje v letu 2022.
Nogometaši Getafeja so z zbrano ekipno predstavo poskrbeli za prvo veliko presenečenje v letu 2022. FOTO: AP

Real Madrid je v novo leto vstopil z zajetno prednostjo osmih točk pred drugouvrščeno Sevillo, a si je že na prvi tekmi privoščil spodrsljaj. Getafe je namreč pred tem zasedal skromno 16. mesto, vendar se je tokrat izkazal za pretrd oreh za četo Carla Ancelottija, ki tokrat zares ni imela svojega dne. 

Začelo se je že v deveti minuti, ko v tej sezoni sicer odlični Eder Militao ni želel izbiti žoge in se je odločil za preigravanje, njegovo namero pa je prebral Enes Unal, ki mu je odvzel žogo in nato s hladnokrvnim zaključkom premagal še Thibauta Courtoisa. V nadaljevanju so se domači bolj kot ne posvečali samo obrambi, a jih to ni stalo, saj so bili napadalci galaktikov povsem nerazpoloženi. 

Ko Real prevladuje, ne zmaguje. Madridčani so brez zmage ostali na štirih tekmah, na katerih so imeli v tej sezoni največ posesti. Proti Cadizu, Šerifu v Ligi prvaku, Osasuni in Getafeju so imeli vselej več kot 74 odstotkov posesti, a so zabeležili dva remija in dva poraza. 

Mučil se je tudi prvi strelec španskega prvenstva Karim Benzema, ki je veliko sodeloval v igri, svojih redkih priložnosti pa ni znal izkoristiti. V 17. minuti je lepo zaposlil Luko Modrića, ki je stresel okvir vrat. Že med polčasom se je Ancelotti odločil za dve spremembi, vstopila sta Marcelo in Eden Hazard, v 67. minuti pa je na igrišče prišel še Mariano Diaz, Benzema se je takrat pomaknil nekoliko za njega, a tudi to ni prineslo spremembe. 

Še najbližje zadetku je bil v 76. minuti Casemiro, ki je streljal z roba kazenskega prostora, a z izjemno parado se je izkazal vratar David Soria. V uteho navijačev Reala pa je lahko le dejstvo, da je tokrat zaradi poškodbe manjkal eden prvih zvezdnikov moštva Vinicius Junior, čigar prisotnost bi za nogometaše Getafeja zagotovo predstavljala dodatno težavo, tako pa jim je uspelo zdržati brez prejetega zadetka vse do konca za zaslužene tri točke. 

Real Madrid je imel žogo v svoji posesti skoraj tri četrtine igralnega časa, a mu to ni pomagalo.
Real Madrid je imel žogo v svoji posesti skoraj tri četrtine igralnega časa, a mu to ni pomagalo. FOTO: Sofascore.com

Atletico se je pobral, Betis pa presenetljivo izgubil

Atletico Madrid pa je na drugi dan novega leta uspel prekiniti niz štirih zaporednih prvenstvenih porazov in v derbiju kroga ugnal Rayo Vallecano, ki je pred tem zasedal četrto mesto. Oba zadetka na tekmi je dosegel Argentinec Angel Correa, ki je tako poskrbel, da so se Colchonerosi vrnili na četrto pozicijo, ki na koncu sezone prinaša uvrstitev v Ligo prvakov. Jan Oblak je branil vso tekmo in je svojo mrežo uspel ohraniti nedotaknjeno. Potrebno pa je poudariti, da je obramba Atletica odigrala morda celo naj boljšo tekmo sezone, saj slovenski reprezentančni vratar ni zbral niti ene obrambe.

Zmaga za Atlete je bila še toliko bolj pomembna, ker je poleg Reala nenadejano izgubil tudi Real Betis. Klub iz Seville še naprej ostaja na visokem tretjem mestu, a se mu je Atletico približal na vsega točko. Betis je sicer izgubil na svojem igrišču proti Celti iz Viga, za katero je oba gola na tekmi že v prvem polčasu dosegel prekaljeni Iago Aspas. Najprej je v 36. minuti unovčil najstrožjo kazen, tik pred koncem prvega dela pa je izkoristil še neodločnost domače obrambe, ki ni uspela razčistiti, in po lepem preigravanju še drugič premagal Ruia Silvo.

Statistika tekme Atletico Madrid - Rayo Vallecano
Statistika tekme Atletico Madrid - Rayo Vallecano FOTO: Sofascore.com

Okrnjena Barca do treh točk na Majorki

Barcelona je na Majorki gostovala z zdesetkano ekipo, a kljub temu je srečanje začela zelo ambiciozno. V prvih 25 minutah igre je imela več kot 70 odstotkov časa žogo v svoji posesti, do prvih priložnosti pa je prišla kmalu zatem, ko je Luuk de Jong v razmaku nekaj minut dvakrat stresel okvir vrat. Najprej je iz bližine zadel vratnico, zatem pa po odličnem strelu s škarjicami še prečko. Nogometaši Mallorce so bili še naprej nenevarni, kazen za to pa je prišla tik pred koncem polčasa. Oscar Mingueza je z desne strani poslal visok predložek, vratar Manolo Reina si je privoščil izlet v prazno, že omenjeni de Jong pa je bil najvišji v skoku in tako poskrbel za zasluženo prednost gostov ob odhodu v garderobi.

V drugem polčasu je pomlajena zasedba Kataloncev zdržala in tekmo brez prejetega zadetka pripeljala do konca. To je bila za Barco šele druga prvenstvena zmaga na tujem v tej sezoni. S tremi točkami pa je na petem mestu prehitela Rayo Vallecano, ki je tokrat izgubil proti Atletico Madridu. 

Statistika tekme Mallorca - Barcelona
Statistika tekme Mallorca - Barcelona FOTO: Sofascore.com

Na prvem mestu še naprej ostaja Real Madrid s 46 točkami, druga Sevilla jih ima osem manj, a je odigrala tudi dve tekmi manj. Sledi Real Betis s 33 točkami, Atletico jih ima 32, Barcelona 31, Rayo Vallecano pa 30. Vsa štiri moštva so odigrala po 19 tekem, torej eno manj od Reala in eno več od Seville. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

2. januar, La Liga, 19. krog, izidi: 

Getafe - Real Madrid 1:0 (1:0)
Unal 9. 

Atletico Madrid - Rayo Vallecano 2:0 (1:0)
Correa 28., 53. 
Jan Oblak je branil vso tekmo

Elche - Granada 0:0

Deportivo Alaves - Real Sociedad 1:1 (0:1)
Joselu 58. (11-m.); Januzaj 14. 

Real Betis - Celta Vigo 0:2 (0:2)
Aspas 36. (11-m.), 45. 

Mallorca - Barcelona 0:1 (0:1)
De Jong 44.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lucky
03. 01. 2022 21.27
Pridružujem se mnenju, da je včeraj Puig slabo izkoristil svojo priložnost. Tisti pas do Mingueze je skoraj edino, kar je prineslo vrednost. Tudi Minguezi je bila to praktično edina dobra poteza. Enostavno ne morem verjeti, da vsak dan trenirajo in so v celi tekmi sposobni spravit skupaj 2,mogoče 3 dobre predložke. Tisto pošiljanje balončkov iz kornerja DeJonga, je bilo epsko. Očitno najbolje preigrava Araujo, ampak on igra v obrambi. V napadu ni ne pravega gibanja, da se odigra vsaj dvojna podaja, ni nikogar, ki bi preigraval. Ko že kdo začne sprintat za zadnjo linijo in dvigne roko, se ponavadi naredijo slepe in začne žoga počasi nazaj. Ampak tu je težava ista. Najraje bi si do konca tekme podajal žogo okrog svojega peterca. Veseli me pa tempo in masa odvzetih žog. Kakorkoli, veseli zmaga, z to zdesetkano ekipo.
Vladimir.Krutov
03. 01. 2022 12.50
+0
Vse kaj sem napisal mi je potrdil še xavi v novem članku....uživajte v branju....
samomojemnenje
03. 01. 2022 14.27
+2
Krutov...Saj si vse dobro napisal, le da se nekateri ne strinjamo s tabo glede Puiga. Zato pa so debate, ker imamo različna mnenja. Tudi jaz sem včasih klel trenerje, zakaj ne dajoje Puiga v prvo postavo. Ampak počasi se mi dozdeva, da ni pravi. Pa upam, da se motim in da fant eksplodira. Velik plus za njega je njegova vztrajnost. Marsikdo bi že zdavnaj hotel zapustiti klub. Glede fizične moči si napisal, da je to nogomet. Res je, ampak tudi nogomet se igra vse bolj na moč. Zdaj so celo sprejeli pravilo, da se ne piska več penal ali prekršek, če se igralca ravsata z ramami. In tukaj Puig odleti kot golob.
manucao
03. 01. 2022 15.05
-2
To včeraj je tako s stani Reala in tudi Barcelone bila prava antipropaganda nogometa in praktično ni bilo svetlih točk v obeh ekipah. Je pa res, da je Barcelona zasluženo zmagala a Real več kot zasluženo izgubil. A prave igre ni bilo ni pri enih ni pri drugih. Tale Puig je mogoče res dober igralec a fizično je preslaboten in v modernem današnjem nogometu ga bodo pojedli za malico.
HALAcR7
03. 01. 2022 12.44
-7
Barci je končno ratalo zmagati na derbiju dna lestvice,,dolga bo še težko se bo premaknila iz 7.mesta.
Vladimir.Krutov
03. 01. 2022 11.29
+5
Barca ima dobrega trenerja in dobre igralce in dobre navijače na portalu...real me niti ne zanima...se ga pa da prehiteti...vsem srečno in zdravo letos...navijajte za svoje...⚽
Kollerik
03. 01. 2022 11.48
+4
HALAcR7
03. 01. 2022 12.45
-6
Ti rabis predvsem zdravje mentalno,,ti in tebi pidobni
Vladimir.Krutov
03. 01. 2022 11.20
+2
Ali je xavi slab trener?...verjetno ne vsaj zame ne...in ni videl vseh vaših napak puiga da ga menja...tekma v sevilji...edini strel na gol in krivca dva mlada igralca barce....pa si poglejte posnetek kje je bil strel na gol....to je buskecovo mesto za pokrivanje...za primerjavo si poglejte kje v takih primerih stoji casemiro...najlažje je kritizirat svojega mladega igralca....moriba je že odšel...toresa niti registrirat ne morejo...zopet so krivi mladi ki igrajo za drobiž proti starejšim....barca ima vse...ne glejte vsaki zmagi v zobe ker je potem potrebno enako tudi ob porazu....da sem kdaj podvomil da bo barca sedaj tako blizu 4 mestu....nikoli...zame še malce prepozno to imam v mislih 2 piki proti sevilji....se zgodi...barca je in bo....jaz pa njen simpatizer...
Vladimir.Krutov
03. 01. 2022 11.03
+2
Neka mala primerjava....vini...še nekaj mesecev nazaj prevara nogometa...danes ga hvalijo realovci in nekateri navijači barce...ja srečo je imel...šlo mu je na roke da hazard in prej poškodovani asensijo in šibkejši rodrygo niso igrali je pa igral on...pa grešil zicerje in vse podobno...danes pa pišejo vse drugače...
Vladimir.Krutov
03. 01. 2022 10.37
+2
Puig....je naredil kaj takega da so dobili gol..ni...dobil je priložnost za igro ko je manjkalo več kot 10 igralcev...kako so stali na igrišču?...frenk je po nekaj mesecih dobil svoje mesto zadaj...nekak se je privadil že igrati više in ga je konstantno vleklo mal višje...nico...na oko kar solidno...riki je je imel v trenutku tudi 30 od 30 pasov...da podaja samo nazaj...pa ravno puig je podal oscarju na drugo stran da je podal za gol...lahko bi po vaše v trenutku podal tudi nazaj pa ni..če pričakujete 50 m prodore pa pozabite..to ni sposoben niti..pedrinho niti gavi niti nico.....ko toliko omenjate fizično moč...ni to disciplina dviganje uteži ampak nogomet...da se ni uveljavil pri 4 trenerjih je pa zame smešno...koliko je bil star pri valverdeju in naprej..in kdo je bil takrat v sredini..naj menja rakitiča vidala buskija...zadnjih 15 min je pa riki dobil še dva mlada ki nista igrala še minute v la ligi...in kljub temu je barca zmagala in odnesla 3 pike ki so zame vredna 10...bolje da nikoli ne da v ekipo puiga po vaše....lahko bi umtiti igral zadnjega in frenk na puigovem mestu....
Vladimir.Krutov
03. 01. 2022 10.01
+0
Čestitke....ko sem prebral postavo sem verjel da je zmaga barcina....zakaj?....obramba najmočnejša kar lahko v tem trenutku barca ponudi...sredina tudi dobra...sem se mal bal za napad pa so me presenetili....luuk ni nič reševal barco na svojem hrbtu je imel aruhona...če ne on pa aruho...puig pa pripeljal barco do zmage....
265004
03. 01. 2022 10.09
+2
Krutov-Puig pripeljal Barco do zmage????Kaj pa ti gledaš?Nico je držal sredino do takrat ko je šel iz igre...Si videl kako so se branili od 75 minute?Puig je naredil 2 veliki napaki in podajal žoge nazaj..Tud asistiral za gol je Mingueza...4 igralci ki jih je včeraj treba pohvaliti so Ter Stegen,Pique(držal celo obrambo),Nico in De Jong-strelec...
Kollerik
03. 01. 2022 11.56
+3
Po tistem, ko je moral Nico ven, je Barca izgubila kar nekaj žog, pritisk Mallorce na vrata Ter Stegna pa se je povečal. Ok, nekaj je storila tudi voda v grlo, ker so gostiteljem šle zadnje minute in so pritiskali na domačem terenu, kolikor so le mogli. Jaz bi takoj pohvalil še Arauja, po moje enega najbolj obetajočih in bojevitih mladcev v Barci (Fati, Ped*ri, Gavi, Nico, Abde...). Mingueza.... ? Ne vem no, se bo verjetno še izkazal po moje.
265004
03. 01. 2022 09.47
+3
Zelo pomembna zmaga včeraj....nisem pričakoval ,dabomo že tako zgodaj zraven za LP naslednje leto....Xavi dela izvrsten posel...Taktično včeraj ni mogel postaviti boljše kot je...Barca je včeraj igrala brez 16 igralcev...Sem premišljeval kaj bi bilo ,če bi Ronaldo igral za Barco?Ja nič,igrala bi brez 17 igralcev...
Kollerik
03. 01. 2022 09.27
+3
Tole je pa res prijetno presenečenje, ...zaslužena zmaga včeraj. L. de Jong v svoji najboljši izvedbi in Ter Stegen še "zna" braniti. Bila je to borba in želja do konca... nekaj, kar smo pred Xavijem vse prevečkrat močno pogrešali. Xavi je skupaj s svojo mladino brez vsakega dvoma preporodil ekipo. Upam, da ni prišlo do kakšnih hujših poškodb Mingueze, Nica Gonzalesa in še koga. Prihodnost Barce je svetla, samo še pametno politiko udarijo in to bo to.
samomojemnenje
03. 01. 2022 08.11
+0
Velike tri točke za Barco. Popolnoma zdesetkani so se vseeno borili do konca. Malo pred koncem je imela Mallorca odlično priložnost, ampak tokrat je zadnje čase kar pogosto kritiziran ter Stegen obranil skoraj nemogoče. Je pa imela Barca srečo, da je igrala s slabo Mallorco. Puig je tokrat imel na voljo celo tekmo, ampak jaz v njemu ne vidim več nekega potenciala.
Grlinko
03. 01. 2022 08.33
+2
Riki potrebuje konstantno igranje, ko ne igraš, pade smozavest, tudi, ko bi odigral bolj pogumno, nastane tisti strah, nekaj bom za...in spet klop...
samomojemnenje
03. 01. 2022 08.49
+0
Če ga gledaš vidiš, da večino igra nazaj. Večinoma niti ne pogleda proti nasprotnemu golu. Ni se uspel dokazati pri 4 trenerjih. Fant je star že 22 let. Upam, da bo še napredoval, ampak dvomim in mislim, da ga bodo kmalu prodali.
dark horse
03. 01. 2022 09.12
+1
Puig je fizično preslaboten na žalost tehnika ti tu kaj veliko ne pomaga. Veseli pa dejstvo da s tako mlado ekipo napredujejo. Če ne bi bilo starejših igralcev poleg bi bila to izjemno mlada 1 postava.
265004
03. 01. 2022 09.59
+1
ne vem kdo lahko tako zagovarja Puiga...Fant je s 60 kilami preslaboten za vrhunski nogomet.Vsak manjši kontakt ga odnese-na žalost...Nico,Ped.ri in Gavi so svetlobna leta pred njim...Včeraj naredil 2 veliki napaki iz katerih bi lahko dobili gol...Tudi kot ugotavlja mnenje preveč žog nazaj...To je za mene alibi igralec,pa čeprav včeraj ni imel spredaj vrhunskih napadalcev...On je lahko menjava pri Barci in nič več..Fantje pri 17 letih so ga žal prehiteli...
Vladimir.Krutov
03. 01. 2022 10.07
+3
265004
03. 01. 2022 10.12
+1
krutov,pa daj še napiši zakaj ga zagovarjaš?Argumentiraj...
Vladimir.Krutov
03. 01. 2022 10.24
+2
Vladimir.Krutov
03. 01. 2022 11.05
+1
Grlinko pravilno si to napisal za puiga in to je ta pritisk...sem ti dal plus...
Kollerik
03. 01. 2022 11.47
+0
Puiq je podobno kot Luuk de Jong lahko dober proti raznim Mallorcam, Granadam itd.. Toda ko (v primeru Puiga) pridejo fizično močne ekipe, -zlasti one v LP, potem v dvobojih ena na ena odleti kot štoflc po zraku. Ni dovolj fizično čvrst in v tem je ves njegov problem.
Vladimir.Krutov
02. 01. 2022 21.53
+2
Je kar dobra ekipa....treba iskoristit današnje rezultate...
samomojemnenje
02. 01. 2022 21.57
+3
Ja, res je. Zato upam, da ne padejo v 2 polčasu.
Vladimir.Krutov
02. 01. 2022 21.59
+2
Mogoče pa bodo še boljši sedaj ko vodijo bo mal manj pritiska...enega še morajo dati...
samomojemnenje
02. 01. 2022 21.51
+2
Končno gol L. de Jonga. Upam, da bo Barca tudi 2 polčas tako igrala. Predvsem upam, da ne padejo spet v obrambi.
Vladimir.Krutov
02. 01. 2022 21.53
+2
Kollerik
02. 01. 2022 21.51
+3
Luuk de Jong...2 krat v okvir vrat in končno gol...kdo bi si mislil..
Vladimir.Krutov
02. 01. 2022 21.54
+2
Kollerik
03. 01. 2022 09.28
+1
Vladimir.Krutov
02. 01. 2022 20.33
+3
Xavi je sestavil kar solidno ekipo...napad je mal slab...upam da bosta mlada napadalca dovolj mirna pri zaključkih...
samomojemnenje
02. 01. 2022 20.49
+4
Nisem čez praznike veliko spremljal nogometa. A Dembele je poškodovan ali ima Covid?
Vladimir.Krutov
02. 01. 2022 20.51
+2
Covid....pa tudi kregajo se za podaljšanje pogodbe....nore cifre si osman želi...
Lucky
02. 01. 2022 21.58
+3
Zdej nas bo Luuk reševal. Po dolgem času gledam tekmo. Mislim ok, ne igraš na svojem položaju. Ampak da celoten polčas ne morejo odigrat dvojno podajo naprej. Obupni predložki, ko se končno le odloči centrirat. Vprašanje, kje je potencial Puiga, ampak po temle danes, ni čudno da sedi. Tudi Garcia bolj bogo, Mingueza premal za Barco. Mark še naprej nabija čiste žoge v out. Frenkie prej slabo kot dobro.
samomojemnenje
02. 01. 2022 20.26
+1
Real je pač imel slab dan. To se lahko vsem zgodi. Še vedno pa mislim, da letos ne bo imel prevelike konkurence za osvojitev LaLige. Sevilla je res da kar vztrajna v lovu, ampak mislim, da jim ne bo uspelo. Me pa zanima kako bo danes z Barco. Ko sem gledal postavo, je tako, kot bi se kdo hecal. Tudi Mallorca je zelo oslabljena, tako da se zna zgoditi, da bo tekma eno veliko mučenje žoge.Barca pa bi morala zmagati, v kolikor se želi prebiti na 4 mesto. A mislim, da bo to vse prej kot lahko. Ampak za Barco v dobrem in slabem.
Maxx365
02. 01. 2022 20.25
+6
Vse vas vidim 02.01.2022, 11:29:18: "Danes da še usaj enga proti getafeju!" ... cripstoned 02.01.2022, 11:51:47: "upajmo na 3..." ... ja, govora je bilo o Benzemaju
Uporabnik19912
02. 01. 2022 18.59
-1
Zapiravamusta, ne maram tvojih komentarjev, kar se tice nogometa, ker si pac za Real. Kar se pa korone tice sva pa priblizno na isti valovni dolzini, tko da dobis velikokrat + 😂😉
Kollerik
02. 01. 2022 18.16
-1
Atleti z lahkoto čez R. Vallecano. Dva lepa zadetka v mreži nladega Zidana, laho pa bi bil še kakšen več, padla je vratnica
ehjaehja
02. 01. 2022 18.05
+3
Zdaj sem videl Mallorco tudi zafrkava Covid 12 igralcev odsotnih. Tako da bo poštena borba.
Kollerik
02. 01. 2022 18.26
+3