24°C

La Masia si želi povrniti sloves: mobilni telefoni in nenavadne pričeske stvar preteklosti

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
J.B. /
KOMENTARJI
8
Slovita Barcelonina nogometna šola La Masia je nekoč veljala za eno najbolj produktivnih valilnic talentov na svetu. Med drugim je dala ogrodje ekipe, ki je pod vodstvom Pepa Guardiole s slovito 'tiki-tako' dvakrat osvojila Ligo prvakov. V zadnjih letih pa je bilo zares vrhunskih nogometašev iz vrst La Masie vse manj, zato so se pri Barceloni odločili za korenite spremembe. Nadebudnežem bo od te sezone naprej prepovedana uporaba mobilnih telefonov, pozabiti pa bodo morali tudi na nenavadne pričeske in barvanje las v svetlejše odtenke.

Vhod v slovito Barcino nogometno akademijo La Masia.
Vhod v slovito Barcino nogometno akademijo La Masia. FOTO: AP

Kot poroča španski športni dnevnik AS, so se v La Masii zgodile korenite spremembe. Vodja Barcelonine nogometne šole Jose Ramon Alexanko, tudi sam nekdanji nogometaš in kapetan kluba, naj bi trenerje v mladinskem pogonu že obvestil o novih pravilih, ki bodo v veljavo stopila ob začetku priprav na letošnjo sezono. 

V želji, da bi bili mladi nogometaši povsem osredotočeni na nogometno igro, so v vseh prostorih La Masie prepovedali uporabo mobilnih telefonov. Trenerji bodo otrokom telefone vzeli ob prihodu v center, vrnili pa jim jih bodo po koncu aktivnosti, torej treningov in tekem. 

Druga velika sprememba je, da mladeniči odslej ne bodo smeli nositi nenavadnih pričesk v slogu Paula Pogbaja ali Neymarja. Obenem bo prepovedano barvanje las v presvetle odtenke. 

Nogometaši bodo morali tudi paziti, kako bodo komunicirali s svojimi trenerji. Zlasti kadar obstaja možnost, da bi pogovore slišali navijači in ostali, ki niso člani kluba, bo od vseh igralcev pričakovano, da uporabljajo zgleden jezik in se pri tem lepo obnašajo. 

Glavni cilj uvedenih sprememb je, kot še piše AS, da bi v mladinski pogon katalonskega velikana vrnili disciplino in spoštovanje, ki se je po mnenju Ramona Alexanka v zadnjih letih izgubilo, kar je škodovalo ugledu kluba.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Akademija s slovito preteklostjo, ki je vrhunec doživela pod Pepom Guardiolo
Lionel Messi je leta 2009 postal prvi produkt La Masie, ki mu je uspelo osvojiti zlato žogo. Leto kasneje sta bila v finalnem izboru za to prestižno nagrado še Andres Iniesta in Xavi, s čimer je postala La Masia prva nogometna šola, ki je za posamezen izbor zlate žoge dala vse tri zadnje kandidate. 

Ko je leta 2010 Španija v Južni Afriki slavila naslov svetovne prvakinje, je imela v svojih vrstah kar sedem nogometašev iz Barcinega mladinskega pogona. Petega novembra 2012 se je prvič v zgodovini kluba zgodilo, da je bilo med tekmo Barcelone na igrišču istočasno enajst nogometašev, ki so odraščali v La Masii. 

Med najbolj znanimi produkti La Masie velja omeniti še Sergia Busquetsa, Carlesa Puyola, Victorja Valdesa, Gerarda Piqueja, Sergija Barjuana, Pepa Guardiolo in Jordija Albo