Nogomet

Lamparda ne moti pritisk: V tej službi moraš biti tudi čuden

London, 09. 01. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kljub naraščajočemu pritisku na klopi Chelseaja je trener modrih Frank Lampard dejal, da uživa v "razburljivosti", ki jo prinaša vodenje kluba s stadiona Stamford Bridge. A če se rezultati londonskega premierligaša ne bodo kmalu popravili, se bo Lampard težko obdržal na klopi do konca februarja, ko prvake iz leta 2012 čaka prvi od dveh spopadov osmine finala Lige prvakov proti Atletico Madridu.

Lamparda se je v letih profesionalne igralske kariere prijela oznaka enega najinteligentnejših nogometašev, kar naj bi dokazovali tudi klubski IQ-testi.
Lamparda se je v letih profesionalne igralske kariere prijela oznaka enega najinteligentnejših nogometašev, kar naj bi dokazovali tudi klubski IQ-testi. FOTO: AP
Obračun osmine finala Lige prvakov med Atletico Madridom in Chelseajem boste lahko v torek, 23. februarja (ob 20.30), spremljali samo na Kanalu A in VOYO. Prenosi se na naših programih sicer začnejo že v torek, 16. februarja, ko bo na sporedu dvoboj Barcelone in Paris Saint-Germaina. V sredo, 17. februarja, sledi tekma Porto ‒ Juventus,  teden dni kasneje (24. februarja ob 20.30) pa bo pri Atalanti Josipa Iličića v Bergamu gostoval Real Madrid.

Frank Lampard je pred nedeljsko tekmo pokala FA z nižjeligašem Morecambom dejal, da ga vedno večji pritisk na Chelseajevi klopi ne moti. 42-letni trener je bil deležen številnih kritik po štirih porazih na zadnjih šestih ligaških preizkušnjah, kar je skupaj z zgodovinsko nepotrpežljivostjo klubskega vodstva s predsednikom Romanom Abramovičem na čelu pri Chelseaju po navadi recept za hiter konec sodelovanja.

ESPN je v ponedeljek poročal, da je vodstvo kluba pripravljeno Lampardu ponuditi še nekaj časa, čeprav mediji že špekulirajo, da ima Abramovič s sodelavci pripravljen seznam morebitnih naslednikov, na katerem naj bi bil tudi Nemec Thomas Tuchel, ki je nedavno končal sodelovanje s Paris Saint-Germainom. Pritisk je na Lamparda toliko večji zaradi tega, ker je bil Chelsea največji zapravljivec v prejšnjem prestopnem roku in je svojemu trenerju pripeljal za skoraj 250 milijonov evrov okrepitev.

'Vse to dojemam kot večji izziv'
"Če govorim zase, moram reči, da sem ob sprejemu te službe pritisk pričakoval, moram pa reči, da je moja osebnost nenavadna in precej čudna. Najverjetneje moraš biti v tej službi na trenutke tudi (čuden, op. a.), a ko reči ne gredo po načrtih, potem se še bolj ženem," je na novinarski konferenci dejal Lampard, ki je na začetku sezone z varovanci nanizal kar 17 tekem brez poraza.

"Ni mi všeč, ko gre vse kot po maslu, ker me skrbi, kaj je za ovinkom, skrbi me spanje na lovorikah," je nadaljeval Lampard. "Z nizom brez poraza sem bil sam vedno pod pritiskom zaradi tega, ker so mi ljudje govorili, kako smo izvrstni. Zdaj vse to dojemam kot večji izziv, in to na dober način, ker lahko v svoji službi izvem veliko več o samem sebi, lahko izvem veliko več o vsakem članu ekipe, vsakem članu strokovnega štaba, to pa mojo službo v bistvu dela razburljivejšo. Seveda zdaj razumem, da se pritisk povečuje, saj razumem pričakovanja kluba, kakršen je ta, a zelo rad imam to, kar počnem. Nikoli nisem pričakoval, da mi bo v tej službi lahko. Prišel sem v ogromen klub na ravni Premier League in svetovnega nogometa, ki je v procesu prenove. Nikoli ni kazalo na to, da bo lahko. Tako da moram tovrstne situacije pričakovati."

Pasica osmina finala Lige prvakov

Tudi v njegovih trofejnih sezonah pri Chelseaju so bili takšni trenutki
Lampard naj bi ta konec tedna ponudil priložnost številnim produktom izjemno uspešne klubske akademije, ki je v zadnjem desetletju v različnih kategorijah osvajala naslove kot po tekočem traku. Članom so se pred prihajajočim dvobojem pokala FA priključili Tino Livramento, Tino Anjorin, Henry Lawrence, Jude Soonsup-Bell in Lewis Bate, seveda tudi zaradi poškodb N'Goloja Kanteja, Reecea Jamesa in Andreasa Christensena. Navijači čakajo tudi na boljše predstave poletnih okrepitev, Kaija Havertza in Tima Wernerja, medtem ko Christian Pulišić tudi zaradi številnih težav s poškodbami pogosto ni v pravi formi. 

"Mislim, da med sezonami, ki sem jih odigral pri tem klubu ‒ po vseh uspehih, ki smo jih poželi skozi leta ‒ ni bilo take, v kateri ne bi imeli težkih trenutkov in sestankov, poraza, dveh zaporednih porazov ali česar koli takega. Slabega meseca, slabega obdobja ..." se je na trofejno kariero kot vezist kluba iz zahodnega Londona še ozrl Lampard.

"To je sestavni del tega, da si nogometaš. Zato sem prvi, ki mora biti pozitiven in širiti navdušenje ... Izgubljanje pa je v nogometu največja priložnost za izboljšave. To je torej največja priložnost, da se izboljšaš, ko pa si ekipa, ki raste, je mlada, nova in ima igralce, ki vanjo še prihajajo, so to trenutki, da jih preizkusiš in spremeniš v boljše igralce. Tu lahko sedim ves dan in govorim: 'Absolutno verjamem v to, da bodo Kai Havertz, Timo Werner in Christian Pulišić igralci na vrhunski ravni, ko bodo dosegli vrhunec svojih karier.' Če bom govoril, da jim bo lahko to je v nogometu nemogoče. Zato moram biti tisti, ki jim to pove, ki jim dviguje glavo, ki skrbi za to, da še naprej delajo, da razumejo, da se je v težkih trenutkih treba odzvati. Vse ostalo je odvisno od njih, ker bodo igralci vedno tisti, ki te izvlečejo iz takšnih trenutkov. Morajo na igrišče in prikazati pravo predstavo," je sklenil Lampard.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
09. 01. 2021 14.41
+1
Tale Haverc je pa res preplacan fuzbaler ... zaenkrat ni nic pokazal ...
cripstoned
09. 01. 2021 10.27
-2
menda roman avramovic ze pripravlja zamenjavo za lamparda...andriy shevchenko se najbolj omenja...
glavni Baja
09. 01. 2021 15.38
+2