Nogomet

Laporta se predstavi: Verjamem, da bo Messi dal prednost Barceloni

Barcelona, 30. 11. 2020 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Eden najresnejših kandidatov za naslednika nekdanjega predsednika nogometašev Barcelone Josepa Marie Bartomeua Joan Laporta je ob predstavitvi svoje kandidature med drugim poudaril, da upa in verjame, da si bo ikona katalonskega velikana Lionel Messi vendarle premislila in podaljšala zvestobo klubu do konca svoje aktivne športne poti.

"Lionel Messi je ikona Barcelone," pravi najresnejši kandidat za naslednika nekdanjega predsednika 'Blaugrane' Josepa Marie Bartomeua Joan Laporta.
"Lionel Messi je ikona Barcelone," pravi najresnejši kandidat za naslednika nekdanjega predsednika 'Blaugrane' Josepa Marie Bartomeua Joan Laporta. FOTO: AP
Barcelona bo novega predsednika dobila 24. januarja. Iz kluba so v ponedeljek sporočili, da bodo predsedniške volitve, mesto je prazno po oktobrskem odstopu Josepa Marie Bartomeua, izvedli na ta dan po dogovoru z lokalnimi oblastmi. Izvršni odbor kluba je s sporočilom za javnost potrdil ugibanja španskih medijev o datumu volitev. Dosedanji predsednik Bartomeu je oktobra odstopil na izredni seji upravnega odbora. Na predsedniškem položaju je bil od leta 2014. Glasovanje o nezaupnici je bilo sprva predvideno za 1. in 2. november. Opozicija pa je zbrala več kot 20.000 podpisov članov za nezaupnico. Barcelona je v ponedeljek sporočila, da se je s posebnim dokumentom dogovorila še za znižanje plač tudi za vse osebje v klubu, potem ko so podoben dogovor v znesku 122 milijonov evrov že dosegli z igralci in trenerji. Iz kluba so še sporočili, da so datum 24. januar določili v sodelovanju s katalonskimi oblastmi, volilni postopki se bodo začeli 14. decembra, kandidati bodo nato od 23. decembra do 11. januarja lahko zbirali glasove podpore pri članih kluba. Kandidati za predsednika bodo morali zbrati vsaj 2257 glasov podpore članov kluba, ki jih v Kataloniji imenujejo "socios". Predvolilna kampanja pa bo potekala med 15. in 22. januarjem. Predsedniške volitve pa 24. januarja prvič ne bodo potekale le v Barceloni na stadionu Camp Nou, pač pa še v nekaterih katalonskih mestih (Tarragona, Tortosa, Lleida, Girona), v Andori, glasovna mesta pa bodo ta dan tudi v Madridu, Sevilli, Valencii in Palmi.

Spomnimo: prav Joan Laporta je bil prvi mož Barcelone v obdobju največjih dosežkov kluba pod taktirko trenerskega genija Josepa "Pepa" Guardiole. Po odhodu prvega se je krivulja uspehov katalonskega ponosa obrnila navzdol, obenem pa je uprava kluba na čelu z Laportovimi nasledniki, med katerimi je v največjo nemilost navijačev padel ravno zadnji predsednik Josep Maria Bartomeu, pozabila na glavni izvor 'Barcinih' uspehov iz omenjenega obdobja 2008-2012 - mladinsko šolo La Masio.

"In prav La Masia bo naša prioriteta, v kolikor prejmemo največje število glasov. Ta je v zadnjih letih zelo zanemarjena, razen redkih izjem v tem trenutku ne vidim nobenega resnejšega kandidata, ki bi lahko takoj vskočil v člansko moštvo in prispeval vidnejši delež. Zasedba, ki sem jo zbral okoli sebe, me navdaja z velikim optimizmom. Imamo gorečo željo, voljo in motiv povrniti Barceloni stari sijaj. Z izkušnjami iz preteklega obdobja, verjamem, da bi lahko bili uspešni tudi v drugo," je ob predstavitvi svoje predsedniške kandidature uvodoma dejal Laporta in se že v naslednjem trenutku dotaknil negotove prihodnosti ikone kluba s kultnega Camp Noua Lionela Messija.

Messijeva ljubezen do kluba je neomajna
"Nihče, prav nihče nikoli ne sme podvomiti v Leovo ljubezen do kluba. Nihče! Na koncu verjamem, da bo prav Messijeva ljubezen do Barcelone tisti jeziček na tehtnici, da se bo Leo odločil zaključiti svojo aktivno športno pot na Camp Nouu. Tudi tedaj, ko je imel na mizi neverjetne ponudbe - ena od teh je iz leta 2006, ko je milanski Inter ponujal 'brutalen' denar za odkup Messijeve pogodbe - se je ta vselej odločil za Barcelono. Zatorej ne dvomim, da bo tudi tokrat temu tako," je kratko in jasno sporočil eden najresnejših kandidatov za naslednika nepriljubljenega Josepa Marie Bartomeua.  

"V zadnjem obdobju sem se naposlušal številnih zgodbic o tem, kako spremljamo povsem drugačnega Messija. Poglejte, on je dal tako veliko temu klubu, da je povsem logično njegovo nezadovoljstvo ob zadnjih neuspehih tako v Ligi prvakov kot tudi v domačem državnem prvenstvu. Verjemite, vsi, ki 'Barco' nosimo v srcu, nismo zadovoljni z dogajanjem v klubu v zadnjih nekaj letih. Letošnja predsedniška kampanja je ena od najbolj "čistih" v zadnjih dveh desetletjih. Ni zlonamernih izjav, metanja polen pod noge, lažnih podtikanj ... Vsi kandidati si želimo le eno - Barcelono v vrhu evropskega in posledično svetovnega klubskega nogometa. Potrebna bodo določena odrekanja in tudi čas, da stvari sedejo na svoje mesto. A ko nekega dne to dosežemo, bo naš klub znova v ponos slehernemu navijaču," je prepričan Laporta, ki je, če bo seveda izbran, pripravljen za sodelovanje z aktualnim trenerjem Ronaldom Koemanom.

Bosta Lionel Messi in Ronald Koeman sodelovala tudi pri reorganizaciji kluba, ko ta dobi novega predsednika?
Bosta Lionel Messi in Ronald Koeman sodelovala tudi pri reorganizaciji kluba, ko ta dobi novega predsednika? FOTO: AP

Koeman je eden od nas, želi si sodelovanja z legendami kluba
"Je eden od najbolj prepoznavnih obrazov mlajše zgodovine kluba. Zavedamo se, da poleti ni imel najoptimalnejših pogojev, obenem pa ni imel na razpolago ustreznih finančnih sredstev za osvežitev moštva. Za zdaj kar dobro vodi moštvo, je pa težko napovedati, kaj prinaša prihodnost. Nikoli nisem skrival velike želje, da se čim več nekdanjih izjemnih nogometašev, ki so zapluli v trenerske ali funkcionarske vode, znova vključijo v delovanje kluba. Imena so znana: Xavi Hernandez, Carles Puyol, Andres Iniesta, Pep Guardiola ... Gre za velikane našega kluba, ki so vedno dobrodošli. Ob tem pa velja poudariti, da posedujejo ogromno količino znanja in izkušenj," se morda skorajšnjega sodelovanja s katerim od omenjenih nekdanjih nogometašev ali trenerjev nadeja Joan Laporta. 

"Trenutno stanje v klubu je podobno tistemu iz leta 2003, ko se je Barcelona znašla na razpotju. Takrat smo vse sile usmerili v krepitev mladinske šole ter obenem poskrbeli za prihode nekaj odmevnih in za prihodnost kluba ključnih okrepitev (Samuel Eto'o, Thierry Henry, Ronaldinho ...). Zadaj pa so bili že Iniesta, Xavi in nadobudni Messi, ki je hitro prevzel vajeti v svoje roke. In jasno, kasneje s prihodom Guardiole na trenersko klop se je vse skupaj sestavilo na najboljši mogoč način za nogometno poezijo, ki smo jo spremljali vse do konca sezone 2011/12," se spominja Laporta in dodaja:

Trenutek za (popolno) reorganizacijo
"Za dežjem vedno posije sonce. Ta klub je tako velik in ugleden, da mora iti naprej v vseh segmentih delovanja. V vmesnem času so nekateri očitno zaspali na lovorikah, a napočil je trenutek za (popolno) reorganizacijo, za katero verjamem, da bo uspešna. Kot sem že dejal, potreben bo določen čas, veliko odrekanja in vloženega truda, da se stvari vnovič postavijo na pravo mesto. A z ljubeznijo, ki jo vsi čutimo do Barcelone in ki mora biti v vsakem trenutku v ponos Kataloniji, sem prepričan, da lahko ponovimo uspešno zgodbo iz preteklosti."    

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vladimir.Krutov
30. 11. 2020 16.32
+0
Bo kar borba za to mesto...mislim da samo med dvema....font in laporte...upam samo da zadržijo vse mlade v barci in vrnejo garcijo nazaj....
Maxx365
30. 11. 2020 16.19
+6
La Porte vsaj realno in trezno razmišlja, ker ve da si s trenutnim finančnim stanjem ne morejo privoščiti ne vem kaj. Ne kot oni Rousaud, ki obljublja Neymarja pa ne vem koga še vse, čeprav ve da to ni izvedljivo. Mislim, da bodo volivci znali prepoznati pravega kandidata za predsednika Barce.
Vladimir.Krutov
30. 11. 2020 16.55
+2
Hvala bogu da so volitve že januarja....vsak mesec šteje dela je pa veliko kdor koli že bo...
olimpija007
30. 11. 2020 16.06
+0
Grande Leo 🐐🐐
olimpija007
30. 11. 2020 16.04
+0
Ekipe ki so messijeve najljubse stranke: 1:Sevilla, 2:Atletico, 3:Sevilla, 4: REAL MADRID (27golov).
olimpija007
30. 11. 2020 16.04
+0
olimpija007
30. 11. 2020 16.03
+0
Prvi v komentarjih pa slamnati navijaci madriskega juventusa 😂🤣
HALAcR7
30. 11. 2020 15.59
-2
Ljubezen messija in njegove 100milijonske plače,normalno da bo zvest klubu,ki mu bo edini dal tako plačo,Realno.ne bit smešni...city je takoj rekel,tudi če ga dobimo zastojn nebo šlo z plačo
Od Halerja ati
30. 11. 2020 16.57
+3
hahaha uuu kako boli v srčku. sej bo bolš. čas zaceli vse rane hahahhaha
-10
Messi je zal igralec za male tekme eibar levante huescka betis ko pridejopridejo velikani pa sramotno zgubi s pravo petardo zato ni in nikoli ni med top 50 vseh casov nikoli
Sisli288
30. 11. 2020 17.03
+5
Se strinjam.. messi zabija samo malim ekipam kot so real atletico in sevilla ( ekipe proti katerim je dal najvec golov)
User513426
30. 11. 2020 21.23
+1
in velikani (real) izgubi doma 2:6 in v gosteh 5:0, ...