Nogomet

Atomski začetek Interja dovolj za izjemno izhodišče pred povratno tekmo

Milano, 10. 05. 2023 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič, Aljoša Vekić
Komentarji
11

Nogometaši Interja – na San Siru so bili v vlogi gostov – so z 2:0 dobili prvi obračun polfinala Lige prvakov proti mestnemu tekmecu Milanu. Oba zadetka smo videli že v zgodnji fazi tekme, do 11. minute sta zdela Edin Džeko in Henrikh Mkhitaryan. Rdeče-črni so bili v drugem polčasu boljši, imeli nekaj lepih priložnosti za znižanje, a je obramba Interja ostala nepremagana. Povratno srečanje bo prihodnji torek.

Več videovsebin
  • Gol za 0:2 na tekmi Milan – Inter
    01:17
    Gol za 0:2 na tekmi Milan – Inter
  • Gol Edina Džeka za 0:1
    00:58
    Gol Edina Džeka za 0:1

Nogometaši Interja so v težko pričakovani derbi vstopili v izjemni formi, na zadnjih devetih tekmah so osemkrat zmagali in enkrat remizirali. Za nameček so v zadnjih dveh tednih izločili Juventus v polfinalu domačega pokala, v italijanskem prvenstvu pa proti Laziu in Romi prišli do sila pomembnih zmag v boju za mesta, ki prinašajo Ligo prvakov.

V tem tempu so začeli tudi prvega od dveh obračunov v polfinalu Lige prvakov. Po pičlih 11 minutah je semafor na San Siru že kazal 0:2. Najprej je v osmi minuti po podaji iz kota vso svojo prekaljenost pokazal Edin Džeko, ki si je ob Davideju Calabrii zvito priboril dovolj prostora za močan strel z levico. Le tri minute kasneje je sijajno ekipno akcijo kronal Henrikh Mkhitaryan, ki se je po podaji Federica Dimarca z leve strani kar naenkrat znašel sam pred vrati zopet nemočnega Maignana. 

Spektakularna koreografija navijačev obeh klubov pred začetkom tekme:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Veselje gostujočih navijačev se še ni dobro poleglo, ko bi lahko Inter povedel že s 3:0. Z velike razdalje je streljal Hakan Calhanoglu, rdeče-črne pa je rešil okvir vrat. V nadaljevanju akcije sta neuspešno poskušala še Mkhitaryan in Nicolo Barella. S tem pretresov za domačo vrsto še ni bilo konec. V 17. minuti je bil Stefano Pioli prisiljen v prvo zamenjavo, saj je udarec prejel Ismaël Bennacer, namesto katerega je vstopil ofenzivnejši Junior Messias.

A tudi Brazilec ni vnesel spremembe v bledo igro Milana, za katerega je v prvem delu še najnevarneje zapretil Calabria, ki je zvito streljal po predložku z desne strani, a bil daleč od tega, da bi ogrozil Andrea Onano. Na drugi strani je sodnik Jesus Gil Manzano po dobre pol ure igre pokazal na belo točko v korist Interja, ko se je na tleh znašel Lautaro Martinez. Španski sodnik je bil v svoji odločitvi zelo suveren, vendar so ga kmalu poklicali iz sobe za VAR, po čemer si je s pomočjo ogleda počasnega posnetka premislil. Lautaro je namreč padel brez dotika. 

Rossoneri so drugi polčas odprli bistveno odločneje kot prvega. Že v 49. minuti je na prebujanje domačih nakazal Brahim Diaz, ki je meril za približno meter mimo desne Onanajeve vratnice. Le dve minuti kasneje se je ugoden položaj ponudil rezervistu Messiasu, ki se je po hitrem protinapadu z desne strani našel sam pred vrati Interja, iskal je daljši kot, vendar je bil njegov strel premalo natančen. Nato je imel Džeko po sijajnem prodoru in asistenci Alessandra Bastonija sijajno priložnost, da dokončno odloči zmagovalca. Izkazal se je Maignan in soigralce tako ohranil v realnem boju za napredovanje. 

Tudi v nadaljevanju drugega polčasa je bil Milan nevarnejši, a obramba Interja je ostala zbrana in ni klonila. Pioli je v 59. minuti skušal poživiti igro z vstopom Divocka Origija in Malicka Thiawa. Slednji bi moral bolje končati deset minut kasneje, a Onana z njegovim strelom ni imel težav. Vmes je Sandro Tonali z nizkim strelom stresel okvir vrat, žoga pa se je od desne vratnice odbila v kot. Zadnja velika priložnost je v sodniškem dodatku pripadla še enemu rezervistu Tommasu Pobegi, ki je streljal naravnost v Onanaja. 

Rafael Leao ni pravočasno okreval

Največje vprašanje pred tekmo je bilo, ali bo Rafael Leao pripravljen za nastop od prve minute. Na koncu so se uresničile največje zle slutnje navijačev Milana, saj odlični Portugalec ni bil niti toliko pripravljen, da bi ga Stefano Pioli uvrstil med rezervne nogometaše. V konici napada je začel Olivier Giroud, ofenzivni vlogi pa sta imela tudi Alexis Saelemaekers in Brahim Diaz.  

Na drugi strani je imel Simone Inzaghi največ dileme z izbiro napadalnega dvojca. Na koncu se je odločil za Lautara Martineza in Edina Džeko, na ta račun pa je obsedel Romelu Lukaku, čeprav je Belgijec v zadnjem času ujel pravo formo – na zadnjih devetih tekmah je petkrat meril v polno. Pri črno-modrih je bil Samir Handanović pričakovano na klopi, med vratnicama je bil Andre Onana.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Milanu je bila na prvi tekmi tudi naša novinarska ekipa, ki je dan pred tekmo obiskala center za trening rdeče-črnih, se tam pogovarjala z navijači ter tudi trenerjem Stefanom Piolijem in napadalcem Olivierom Giroudom na novinarski konferenci. Več si lahko preberete v spodnjih prispevkih. O današnjem utripu v centru mesta pa boste več izvedeli tukaj

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

...

Statistika tekme: AC Milan vs. Inter Milano

90. minuta

Konec tekme, zaslužena zmaga Interja (2:0)

Po prvem polčasu drugega polfinala elitne Lige prvakov ima Inter lepo prednost pred povratnim obračuno čez teden dni. Z zadetkoma Edina Džeka in Henrikha Mkhitaryana so modro-črni slavili z 2:0 in so tako (zelo) blizu napredovanju v veliki finale.

63. minuta

Tonali zatresel okvir Interjevih vrat

Po lepi kombinaciji Milančanov na robu kazenskega prostora gostov je do zaključnega strela prišel Sandro Tonali, a je žoga namesto v mreži nasprotnika končala v gol-avtu po odboju od desne vratnice.

53. minuta

Džeko zgrešil (ne)mogoče

Po izjemni podaji Alessandra Bastonija se je iz oči v oči z Maignanom znašel strelec prvega zadetka za Inter Edin Džeko, ki je žogo poslal mimo leve vratnice domačih vrat. Ostaja 2:0 za modro-črne.

51. minuta

Tudi Messias nenatančen

Nov protinapad za AC Milan. Tokrat je bil v glavni vlogi rezervist Junior Messias, ki je na koncu meril mimo vrat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smajser1
10. 05. 2023 21.51
+2
..kaj bi rekli nasi pametni sodniki na razveljavljeno 11 metrovko...kaki pacienti nasi
Mariborrrrrrrrr
10. 05. 2023 21.48
+2
Senorita
10. 05. 2023 21.39
+3
Bravooo Đekoooo 👏👏🔥🔥
kala 09
10. 05. 2023 21.35
+3
Inter za 2 razreda boljša ekipa
RMadridd
10. 05. 2023 21.35
+2
Upam, da vsi preživijo😄. To ni boj to je.....
slimy12
10. 05. 2023 21.34
-1
Voly
10. 05. 2023 21.25
+5
Brez veze, kdorkoli od teh dveh gre naprej, bo v finalu izgubil, da bo kar hudo!
kala 09
10. 05. 2023 21.16
+2
To je taprava tekma
motorist_mb
10. 05. 2023 20.59
+1
Težka bo brez Leaja ampak ni predaje 💪💪💪
vrtnicax5
10. 05. 2023 20.43
+0
Inter -Milan 3,0