Nogomet

Legendarni Capello: Simeone ima v Oblaku najboljšega vratarja na svetu

Lugano, 21. 03. 2020 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Fabio Capello je v obsežnem intervjuju za španski As popihal na dušo Janu Oblaku in ga označil za vratarsko številko ena ta hip. Legendarni Italijan se je dotaknil tudi Real Madrida in trenutnih izrednih razmer zaradi koronavirusa. Priznal je, da so dnevi brez nogometa daljši.

Fabio Capello je z izbranimi besedami govoril o Janu Oblaku.
Fabio Capello je z izbranimi besedami govoril o Janu Oblaku. FOTO: AP

"Presenetilo me je, da je Atletico izločil Liverpool. Diego Simeone je opravil izjemno delo, saj je svoje varovance dodatno podžgal za ta obračun. Obrambne taktike mu ne gre očitati, storil je, kar je moral storiti za napredovanje. Poleg tega pa ima v vratih najboljšega vratarja na svetu – Jana Oblaka," je razloge za presenečenje Colchonerosov na Anfieldu, ko so Madridčani za napredovanje ugnali aktualne zmagovalce Lige prvakov, navedel Fabio Capello.

73-letnik iz Škocjana ob Soči je v trenerski karieri po dvakrat vodil Milan in Real Madrid, po enkrat pa Juventus, Romo in angleško reprezentanco. Za galaktike, s katerimi je dvakrat osvojil špansko prvenstvo, pravi, da se ne bi smeli zanašati na neizkušene igralce: "Na igrišču potrebuješ vodje. Igralci potrebujejo nekoga, ki mu bodo sledili, ki jim bo za zgled. V mojih časih so to bili Raul, Fernando Hierro in Fernando Redondo. Ko kupiš mlade nogometaše, jih ne smeš takoj vreči v ogenj. Zanje moraš skrbeti in jih postopoma uvajati. Ne smeš jim takoj dati prevelike odgovornosti." Pri Real Madridu so po odhodu Cristiana Ronalda več priložnosti začeli ponujati mlajšim. 19-letni Vinicius Jr. je, denimo, letos odigral že 28 tekem, še štiri več jih je zbral 21-letni Federico Valverde, medtem ko sta kar nekaj priložnosti dobila tudi 19-letni Rodrygo in leto starejši Brahim Diaz

Odhod Ronalda je velika izguba
Capello je izpostavil, kako pomemben je bil za Real odhod dolgoletnega prvega zvezdnika Ronalda, ki je odšel v Juventus: "Kot televizijski komentator sem vedno govoril, da, v kolikor želiš premagati beli balet, potrebuješ minimalno dva zadetka. Vsaj enega bo namreč zagotovo zabil 'CR7', isto pa velja tudi za Lionela Messija in Barcelono." Madridčani so imeli lani po odhodu Portugalca slabšo sezono od pričakovanj, 73-letni Italijan pa je pohvalil potezo vodilnih, ki se niso odločili za popolno prenovo ekipe: "Ekipo je po nekaj letih nujno spremeniti, a previdno. V klub moraš pripeljati igralce, ki so sposobni narediti razliko. Ko igraš za Real ali Barco, je pritisk ogromen in veliko nogometašev šele tedaj ugotovi, da tega ne zmore. Če nimaš dovolj kvalitete, se v takem okolju hitro izgubiš."

"Ko sem drugič prišel na Santiago Bernabeu, sem v ekipo pripeljal tri mladeniče. Fernanda Gaga, Marcela in Gonzala Higuaina. Po nekaj mesecih je do mene pristopil predsednik kluba in me vprašal, zakaj jim ne ponudim več priložnosti. Odgovoril sem mu, da so še otroci in da bodo morali na priložnost še počakati. Oni so prihodnost, zgodovino bodo lahko ustvarjali kasneje. Samo Gagu ni uspela zares imenitna kariera, medtem ko vsi vemo, kaj sta dosegla Marcelo in Higuain," se je Capello spominjal leta 2007, ko je v Madrid pripeljal južnoameriško trojico. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dnevi so daljši
Capellu, ki z ženo trenutno živi v švicarskem Luganu, se dnevi v zadnjem času vlečejo bolj, kot je vajen. "V življenju česa takega še nisem doživel. Videti je, da na to nismo bili pripravljeni. Dnevi brez nogometa so daljši kot sicer. A moram biti hvaležen, saj na srečo nihče iz moje družine ni zbolel," je trenutno situacijo s koronavirusom komentiral zmagovalec Lige prvakov z Milanom leta 1994, ki še dodaja, da bo reševanje te težave postalo velik globalen problem.

Pozdravil potezo Uefe
Evropska nogometna zveza (Uefa) je pred dnevi tudi dokončno potrdila, da je evropsko prvenstvo Iz letošnjega prestavljeno na prihodnje leto, kar pozdravlja tudi Capello: "To je bila zelo dobra ideja. Ne vemo, kdaj se bo vse skupaj zaključilo, zato je nujno, da se čim več tovrstnih dogodkov prestavi na 2021." Ali je s tem mislil tudi na dokončno odpoved domačih prvenstev? "To še ni mogoče reči. Kar pa lahko povem, je, da nogometa ni mogoče igrati, ko so ekipe tako na udaru, kot so sedaj. Poglejte Valencio, Espanyol, Alaves … Ekipe s toliko obolelimi ne morejo igrati nogometa."

V večini evropskih držav so popolnoma prekinjeni tudi ekipni treningi. To pa predstavlja dodaten izziv za vse trenerje, pravi stari maček tega posla: "Kot trener lahko samo upaš, da so tvoji varovanci dovolj profesionalni, da storijo vse, kar jim naročiš. Paziti pa morajo tudi na svojo težo. Če bi jedli enako kot med sezono, se jim lahko samo zahvališ, saj je sezona zanje v tem primeru že končana. Kakorkoli, dandanes imajo vsi svojega osebnega trenerja, ki skrbno pazi na te zadeve."

Ali lahko Real Madrid obrne rezultat proti Manchester Cityju?
"Koronavirus je spremenil vse. Po tako dolgem premoru ni nihče favorit. Ne vemo, ali bo tekma sploh odigrana, a če bo, potem se lahko zgodi vse," je še dejal Capello, ki svoje nekdanje ekipe v osmini finala Lige prvakov proti meščanom iz Manchestra ne želi odpisati. Prvo srečanje na Santiago Bernabeuu je četa Pepa Guardiole sicer dobila z 2:1, nad povratnim srečanjem pa še naprej visi velik vprašaj, ali bo sploh odigrano.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
22. 03. 2020 10.31
-6
kaj pa vem zaenkrat je ter stegen tisti ki je stevilka ena po mnenju mnogih vkljucno z mano...clovek vsako drugo tekmo resi klub in jim prinese tocke...to je letos storil ze vsaj na 6tekmah v laligi in tudi proti napoliju v ligi prvakov je bil glavni junak tekme....kar se tice pa oblaka pa letos oni in atleti v laligi ne blestijo pa ceprav so prejeli malo golov...1.ter stegen, 2. allison in 3.oblak..
samomojemnenje
22. 03. 2020 15.23
+2
Tudi Courtois je po mojem mnenju zelo visoko. Lani se je še malo lovil, letos pa blesti. Po mojem je sam priigral s svojimi obrambami 12-15 točk.
murate
21. 03. 2020 20.26
+7
oblak ni nč posebnega,sam žogo je težko mimo njega spravit
Hellsrael
21. 03. 2020 19.46
-23
Dobr je...ne pa naj. Poglejte statiatiko obtsnjenih strelov
Sisli288
22. 03. 2020 08.52
+6
Ima 2,3 obramb na tekmo kar je vec kot ter stegen in Courtois... drugace pa ce se posvecas statistiki, bi blo bolje se posvetiti pravopisu ker ti malo šepa
Hellsrael
22. 03. 2020 10.01
-6
Sisli288
22. 03. 2020 21.04
+1
kaplja?
21. 03. 2020 19.35
+23