Nogomet

Legendarni Diego praznuje: 60 let vzponov in padcev božje roke

Ljubljana, 30. 10. 2020 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Eden največjih nogometnih zvezdnikov v zgodovini, Argentinec Diego Armando Maradona, je dopolnil 60 let. Ne glede na to, ali so ga ljubitelji športa v njegovih najboljših letih oboževali ali pa so ga kot navijači nasprotnih ekip sovražili, mu zaradi burnega življenjskega sloga ob okroglem jubileju vsi želijo predvsem veliko zdravja.

Diego Maradona se v trenerskih vodah ne znajde tako, kot se je v igralskih.
Diego Maradona se v trenerskih vodah ne znajde tako, kot se je v igralskih. FOTO: AP

Nogometaš, ki prav danes praznuje 60. rojstni dan, velja za enega najboljših na svetu. Pred dobo Lionela Messija in Cristiana Ronalda je bil del zgodbe in večnega prepira o tem, kdo je res najboljši - le da je bil njegov tekmec 20 let starejši Brazilec Pele.

Čeprav je zdaj, ko so njegova najboljša in aktivna leta že precej oddaljena, morda bolj znan po (milo rečeno) živahnem uživanju življenja, sporih, prepirih, zdravstvenih težavah in še čem, pa je v spominu množic navijačev ostal predvsem kot nogometni zvezdnik.

Verjetno je prva asociacija ob imenu Maradona božja roka. Ta vzdevek je dobil po spornem golu leta 1986, ki ga je na svetovnem prvenstvu v Mehiki proti Angliji dosegel z roko. Tega niti ni skrival, pojasnil je pač, da je zadetek proti Angležem dosegel ob pomoči "božje roke". In spet so imeli njegovi privrženci en razlog več za navdušenje, njegovi nasprotniki pa za jezo.

Nenazadnje se je k tej večni temi vrnil tudi v dneh pred osebnim praznikom. "Imam veliko željo – da bi še enkrat stopil na igrišče in dosegel še en gol proti Angliji. Tokrat z desno roko," je nedavno dejal v za časnik France Football.

Zaveda se, da ga je – in ga še bo – prav ta zadetek spremljal vse življenje, v dobrem in slabem. Nekoč prej je o tem nekoliko resneje dejal, da bi zdaj, če bi imel možnost, reagiral drugače. "Če bi lahko spreminjal zgodovino, bi jo. Toda gol je gol in Argentina je postala svetovni prvak, jaz pa sem bil najboljši nogometaš na svetu."

Zadetek Maradone z roko, ki ga je v Argentini napravil "večnega".
Zadetek Maradone z roko, ki ga je v Argentini napravil "večnega". FOTO: Twitter

Ko so ga vprašali, kaj je po njegovem najpomembnejše, kar je dal nogometu, pa je bil njegov odgovor neznačilno skromen: "To, da so bili ljudje zaradi mene srečni. Da so lahko tisti, ki so gledali moje igre, uživali in se zabavali."

Letošnji rojstni dan bo proslavljal skromneje, kot ga je v preteklosti. Trenutno je namreč v samoizolaciji, ker je bil njegov osebni stražar pozitiven na novi koronavirus, prav Maradona pa je eden tistih, ki po vseh merilih sodijo med najbolj ogrožene.

Znane so njegove številne zdravstvene težave, v letih po koncu kariere so se pojavile tudi težave s prekomerno težo, večkrat je zašel na stranpoti z alkoholom in drogami. Preživel je dva srčna napada in prebolel hepatitis, predpisali so mu stroge diete, ga pošiljali na klinike za odvajanje od alkohola ... Zato v njegovi ekipi Gimnasia y Esgrima La Plata, kjer je našel zadnjo trenersko službo, najbrž ne bodo zamerili, če ga danes ne bo na stadion.

Talent in divji življenjski slog sta ga spremljala že od mladih let. "Preprosto se ni moglo končati drugače," je dejal njegov nekdanji soigralec v argentinski reprezentanci in pri moštvu Boca Juniors Hugo Perotti.

Diego Maradona na svetovnem prvenstvu leta 1986, ko je z Argentino postal svetovni prvak.
Diego Maradona na svetovnem prvenstvu leta 1986, ko je z Argentino postal svetovni prvak. FOTO: AP

Takoj pokazal, za kakšen talent gre
Maradona se je rodil 30. oktobra 1960 v revnem predelu Buenos Airesa. Hitro je presegel domače okolje: pri 15 je postal igralec članske ekipe, pri 16 prvič nastopil za reprezentanco, pri 19 je bil prvič najboljši igralec Južne Amerike. Čeprav bi si navijači Boce želeli, da bi ostal za vedno, je šel v svet. Leta 1982 h katalonskemu velikanu Barceloni, potem k Napoliju, kjer je osvojil dva naslova italijanskega prvaka in užival status božanstva.

Nekaj podobnega je veljalo v domovini, ko je leta 1986 skorajda sam spravil reprezentanco do drugega in do zdaj zadnjega naslova svetovnega prvaka. Štiri leta pozneje je bil spet v finalu, a so se Nemci maščevali za poraz v Mehiki. To je bil argentinski poraz, ki je pomenil tudi začetek njegove poti navzdol.

Maradona se je namreč od takrat naprej vse manj pojavljal na prvih športnih straneh in vse več na straneh kronike. Prva črna pika je bila prepoved nastopanja za Napoli zaradi jemanja kokaina, leta 1994 pa je v ob zadnjem poskusu, da bi oživil kariero, še enkrat padel na testiranju in se s svetovnega prvenstva predčasno vrnil domov.

"Odrezali so mi noge," je takrat dejal Maradona. Čeprav se je potem v upokojenskih letih še vrnil k Boci, je bilo jasno, da je njegova zvezda zašla. V 21 letih na sceni je nastopil na 679 tekmah, dosegel je 346 golov.

Kot trener pa je bil precej manj uspešen: leta 2010 je kljub Messijem v igralski vlogi neuspešen na SP, na klubski sceni pa nikoli ni vodil kakšnega res velikega kluba. Služboval v Združenih arabskih Emiratih, Mehiki in v domovini.

Nenazadnje pa Maradona ni bil znan le kot športni velikan. Za dodatno zbujanje pozornosti je znal poskrbeti tudi s prijateljevanjem z izpostavljenimi političnimi voditelji Južne Amerike, predvsem s kubanskim revolucionarjem Fidelom Castrom in venezuelskim predsednikom Hugom Chavezom.

Pestro je tudi njegovo družinsko življenje. Dolgo je veljala uradna verzija o le dveh hčerkah, Dalmi in Giannini, ki sta se mu rodili v zvezi z ženo Claudio. A po ločitvi se je izkazalo, da ima še pet otrok iz zunajzakonskih zvez, v sedanji zvezi pa ima še sedemletnega sina Diega Fernanda. "Še tri in boš imel svojo enajsterico," je očeta nekoč na ta račun na družbenih omrežjih podražila hči Giannina.

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robert Flisar
30. 10. 2020 18.36
+0
Maradono v argentini častijo kot boga,vprašajte argentince za messija in maradono.V neaplju,ga še vedno častijo kot boga in še vedno vidiš njegove podobe na stenah stavb in ulic.
resnicaosvobaja
30. 10. 2020 19.32
+3
V Barceloni pa sta igrala dva GOAT-a , a je v Barceloni ostal le še eden
Robert Flisar
30. 10. 2020 18.33
+5
Nihče v zgodovini SP-jev,ni tako zaznamoval in izstopal kot on.Njegov gol,tisti dribling,je najboljši v zgodovini nogometa.Mogoče se bo,kdo spomnil,leta 2000,ko je fifa podeljevala nagrade za najboljše,in tudi je bilo glasovanje za naj nogometaša v zgodovini te igre in to prek njihove uradne strani.A ko se je fifa zavedla,da maradoni v glasovanju,nihče ne seže do gležnjev,so ukinili glasovanje,a na podelitvi,so peleja okronali za najboljsega,maradona pa je dobil častno nagrado.In ja saj vemo kdo je bil predsednik fife leta 2000.
Iniesta
30. 10. 2020 19.05
+4
glavni Baja
30. 10. 2020 16.53
+2
linije ta bevga so že na svojih mestih 😇
Roglič šampion
30. 10. 2020 13.34
+7
vse najboljse nogometni legendi!
larionov
30. 10. 2020 13.30
+5
1986 v Mehiki se je zgodil "one man show"...
Iniesta
30. 10. 2020 19.06
+3
-9
messi maradoni tut do gleznjev sprijaznite se messofili
-9
zame gladko top 3 vseh casov
-9
to kar vidite na tretji sliki mali messi nikoli ne bo dvignil maradona je za njega bog i batina zato messi ni in nikoli ni med top 50 vseh casov nikoli
resnicaosvobaja
30. 10. 2020 13.13
+6
Po eni strani je žalostno, da celo Ronaldovi otroci bolj vedo kam sodi Messi od te, čeprav njegovega imena ne smejo izgovarjati v stanovanju
resnicaosvobaja
30. 10. 2020 12.02
+4
Pele in Maradona žal ne premoreta ene dobre "posodobitve" bližnje preteklosti in kot športnika reči bobu bob...in kakorkoli...kakor sta bila superiorna kot vodji ekip, tako živita še danes vsak v svojem meglenem svetu samohvale in egoizma...
olimpija007
30. 10. 2020 11.21
+3
Grande Leo 🐐🐐 poleg nogometa je presegal Maradono v temu da je druzinski clovek... medtem ko danasnja mladina povezuje Maradono s kokainom.
borut30
30. 10. 2020 12.01
-5
kako je kej v današnji Olimpiji? Vse po starem in po "črtici"?
stoj?kov
30. 10. 2020 14.55
+0
v Olimpiji vse po starem,pri čmariboru pa tonejo...
olimpija007
30. 10. 2020 11.19
-1
Google translate clanek..
Dermeister
30. 10. 2020 11.11
+6
Vse najboljše LEGENDA
gullit
30. 10. 2020 11.09
+8
Ob Peleju najboljši vseh časov. Prišel v Napoli ki je komaj prišel iz druge lige in že takoj klub dvignil na najvišji nivo. Kot da bi šel Messi ali Ronaldo v Spezio ali Benevento in bi takoj dvignila klub. Pa v tistih cajtih so bili max trije tujci, ostali domačini. Careca brazilec mu je še pomagal.
resnicaosvobaja
30. 10. 2020 11.38
+3
Max 3 tujci ....mogoče je to tudi glavni razlog tako odmevnega uspeha in teže njegovega vpliva v negovih najbolših letih 24-31 pri Napoliju ...z drugega zornega kota pa osvojeno špansko prvenstvo Barcelone po 11 letih takoj po odhodu Maradone v Napoli in Athletic Bilbao prvak teh dveh let, ko je Maradona bil član Barcelone, pa niso imeli nobenega "tujca" ?
Vladimir.Krutov
30. 10. 2020 11.52
+2
Vladimir.Krutov
30. 10. 2020 11.54
+3
Resnica....napiši da mu je tudi bilbao zlomil nogo na tekmi....in poglej si tekme real barca kako je igral....samo klanje s strani reala
borut30
30. 10. 2020 12.00
+7
Bil je fenomen, koliko energije je premogel na igrišču. Ko ostalim ni šlo, je prevzel vso odgovornost nase in naredil..čudeže na igrišču. Vedno je bil do soigralcev zaščitniški in jih polnil z svojo energijo. Izjemen vodja, tako v klubih, kot reprezentanci.
borut30
30. 10. 2020 12.07
+3
Resnicaosvobaja, ti tukaj (pa še kje drugje) nisi relavanten, ker skozi vse tvoje besede, se v ozadju pojavlja Messi in njegove morebitne grožnje s strani boljših nogometašev. Zato vedno ob tistih nogometašev, ki so (bili) na enakem nivoju, za nekateri boljši....se pojaviš in ščitiš Messija, da ostane "nedotaknjen". Pozabljaš, da ima zgodovina izjemno pestre zgodbe, izjemne nogometaše, ki so tudi znali igrati. Maradona je na vrhu te piramide, pa če želiš to še kako prezreti z raznimi "kokainskimi" zgodbami. Imej pogum in dejstva..ne svoj že tako velik ego
resnicaosvobaja
30. 10. 2020 12.18
-3
Kokain je samo velik nepotreben madež izredne kariere ... Maradona z današnjo Argentino ne bi naredil nič, verjetno bi ostal tudi brez SP...to so pričevanja njegovih soigralcev s SP 1986 v katerih pa je imel kvaliteto in pomoč oziroma bi bil kvečjemu uspešen kot je bil kot selektor
samomojemnenje
30. 10. 2020 12.48
+2
Vsa obdobja so imela svoje t.i. "velike" nogometaše. Delati neke primerjave in vzporednice ali pisati o tem, kaj bi kdo naredil danes ali kaj bi kdo današnjih super igralcev naredil v starih časih je brezpredmetno. Različni časi, različne taktike, različna igra. In kakorkoli te veličene nogometa igrajo, nihče ne more sam premagati tekmecev. Vedno mora biti kompaktna ekipa, marsikaj se mora poklopiti, da osvojiš kakšno prvenstvo.
resnicaosvobaja
30. 10. 2020 12.58
+3
Borut30 ...jaz sem trdil, da je Maradona boljši od Peleja, ko je bil to še "greh" in še ni bil niti v Napoliju, kaj šele svetovni prvak...in sem še zmeraj istega mnenja. Ampak nova dejstva so in bodo , pa če ti je to všeč ali ne in če jih upoštevaš ali ne... Upajmo, da se bo ta trend nadaljeval tudi po Messiju. Si lahko predstavljaš, da si najboljše že videl ? Bomo obupali kot Vieri ? Časi ko so iskali nove Peleje in Maradone so izveneli in imajo nov Pele ali nov Maradona le še nacionalno predpono...globalno iščejo že lep čas le enega...za katerega srčno upam, da ne bo moj zadnji...
borut30
30. 10. 2020 13.20
+0
Resnica...glih z današnjo Argentino bi naredil ogromno, ker je človek množice in igralcev. Argentina ima že vsto let izjemno ekipo, boljšo, kot jo je imel Diego v 90-tih. Sicer pa poglej sito leto 86, kdo je pripeljal naslov. Noben drug, kot Diego. Vse akcije, goli in podaje za naslov so šle prek Diega. danes te energije ni sposoben noben, še manj Messi. Messi je izjemen, samo ni vodja in ne morem pozitivno vplivati na ostale, kot je to počel Diego. To je razlika med njima in zaradi tega dajem prednost Maradoni. V igri sta precej podobna in igrata na podoben način, mogoče je bil Diego malo boljši v defenzivi. Ne vem, pač tako vidim jaz...vedeli ne bomo nikoli. Mimogrede, na koki je bilo pa tisti čas cca 30% nogometašev, tako da..je brezpredmetno v to vključevati samo Diega. Drugi časi, druga droga, ki pa je danes prisotna pri novodobnih nogometaših v obliki kemije. Pa sej vemo to.....
Roglič šampion
30. 10. 2020 13.28
+0
vsekakor maradona izjemen. A vsaj zame ni ravno primerljiv z messijem in ronaldom. Saj nihce ni. Sta pac korak pred vsemi. Je pa med najboljsimi vseh casov. Pomojem sicer boljsi od njega se legendarni Ronaldo "o" fenomeno, verjetno ob messiju najvecji talent v zgodovini, in seveda maestro zinedine zidane. Sele za njimi pridejo pele, maradona, ronaldinho, cruyff, van basten, platini...no, moje mnenje.
Roglič šampion
30. 10. 2020 13.32
+2
Pa glede tega, kako " izjemna" je argentinska ekipa...imajo nekaj izjemnih posameznikov ob messiju. A vecinoma ofenzivni igralci. Obramba in sredina pa vendarle nista tako mocni, kot denimo pri franciji, braziliji, nemciji...
samomojemnenje
30. 10. 2020 13.54
+1
12345fcb...se strinjam s tabo. In to, kaj bi Maradona naredil z današnjo ekipo, je sploh brezpredmetno razpravljati, ker je vedno tukaj en velik ČE. In seveda samo ugibanja.
resnicaosvobaja
30. 10. 2020 11.00
+4
Boljši od Peleja in vseh ostalih vse do 2012. Škoda, da se je prepustil drogam...
resnicaosvobaja
30. 10. 2020 11.01
+4
Sicer pa edini z Argentino v srcu ....in Kolumbijo v nosu
Vladimir.Krutov
30. 10. 2020 10.45
+2
Vse naj naj....in še na mnoga leta...hvala za vse tekme ki sem jih gledal......
borut30
30. 10. 2020 10.07
+5
Vse naj legenda. Večina današnjim nogometašev bi mu v svojem času čistila kopačke. Največji talent, ki je kdarkoli stopil na igrišče in je v srcih mnogih, največji.
PinkoPilinko
30. 10. 2020 10.10
+3
Edini ki se mu lahko reče nogometni bog!!
pepe bolcev
30. 10. 2020 10.03
+7
En in edini. Najboljsi vseh casov! Ostali lahko samo
pepe bolcev
30. 10. 2020 10.04
+3
Astalaviva1958
30. 10. 2020 09.58
-2
Nekdaj božja roka, danes božja koka..
-6
srecno legenda zame top 3 vseh casov mali messi mu tut do gleznjev ni
Astalaviva1958
30. 10. 2020 09.58
-3
Messi dela kroge okrog njega z žogo na glavi...
larionov
30. 10. 2020 13.28
+0
Kar se tiče pa žongliranje je pa Maradona za Messi-ja se večji bog...
Lock Down
30. 10. 2020 13.29
+4
MessinikoliTrol... Če misliš z "mali" Messijevo viišino, potem ti je potrebno povedat, da je bil Maradona manjši za 5 cm. Če pa misliš nogometno veličino, potem pa je bil Maradona večji le za naslov svetovnega prvaka, ki pa ga leta 1986 niti ne bi bil deležen, če bi takrat obstajal Var. Ne samo, da Argentina proti Angliji ne bi napredovala, še izključen bi bil z rdečim kartonom zaradi njegove "božje roke". Vsi ostali dosežki od naslovov državnih prvakov, evropskih in svetovnih klubskih prvakov, doseženih golov, osvojenih zlatih žog... vse je na strani grande Messija, pa če se ti na glavo postaviš ali pa salte nazaj delaš. Tvoje sovraštvo do Messija ti je popolnoma zameglilo um.
Robert Flisar
30. 10. 2020 18.20
-3
Tu pa imaš prav.Messi z žogo ne ve početi to,kar Maradona z pomarančo.A ste ga videli zonglirat z pomarančo.Nezemeljsko
Robert Flisar
30. 10. 2020 18.23
-3
Od kdaj pa podeljujejo zlate žoge,če vse tak veš.Prvo se prepričaj.Ce bi v tistem času,tako podeljevali nagrade kot zdaj bi jih maradona 15 let zapored dobil vsako leto.
Marcuus
30. 10. 2020 09.52
-3
Spet se ga bo nažrl