Nogomet

Naslovnica L'Equipe sprožila razpravo o prvi svetovni vojni

Pariz, 16. 06. 2021 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po torkovi zmagi francoske reprezentance nad Nemci z rezultatom 1:0, ko je avtogol dosegel Mats Hummels, se je razprava z nogometnih igrišč preselila v širšo javnost. Točka razprave pa je bila zgovorna naslovnica francoskega športnega časnika L'Equipe. Kritični so bili predvsem do spornega napisa "Comme en 18".

Francoski športni dnevnik L’Equipe je bil po tekmi med reprezentancama Francije in Nemčije deležen številnih kritik. Zaradi naslova "Kot leta 18" ob sliki Lucasa Hernandeza in Antoina Griezmanna, ki proslavljata zmagoviti gol na Allianz Areni, je sprožil številne polemike. Dan po tem, ko je francoska ekipa na aktualnem evropskem prvenstvu  z 1:0 ugnala Nemce, so želeli s slikovito naslovnico priklicati spomin na svetovno prvenstvo v Rusiji leta 2018, ko je Francija postala svetovni prvak. Zdi se, da na  družbenih omrežjih zadeva ni bila sprejeta v tem kontekstu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekateri bralci so si omenjeni naslov razlagali kot spomin na prvo svetovno vojno, v katero so bili Nemci in Francozi vpleteni med letoma 1914 in 1918, tega leta pa se je vojna po nemški kapitulaciji končala. Zaradi sinočnje tekme in letnice na naslovnici – čeprav je mišljeno drugo stoletje – so si nekateri bralci zadevo napačno interpretirali ali, drugače povedano, zadevo vzeli iz konteksta. Zmotila pa jih je tudi fraza, ki jo je uporabil časnik, saj sovpada z ironičnim napevom francoskih vojakov ob začetku druge svetovne vojne. Fraza "c’est distribui comme en 14" ali "kot leta 14" ("vrnili smo se kot leta 14") se nanaša na začetek prve svetovne vojne leta 1914, ko so francoski vojaki v nekaterih velikih mestih navdušeno in nepremišljeno zapuščali svoje domove, prepričani, da bodo v vojni proti Nemčiji hitro zmagali, ta pa je bila veliko okrutnejša, kot so si predstavljali.

Nemčija – Francija
Nemčija – Francija FOTO: AP

Omenjene besede so sprožile dolgo razpravo, najverjetneje pa je šlo le za nerodno igro besed. Vsekakor lahko rečemo, da je večina nogometne javnosti fotografijo razumela kot poklon francoski nogometni reprezentanci, ki si želi osvojiti tudi letošnje evropsko prvenstvo.




 

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NB777
16. 06. 2021 17.46
+1
Nič novega od arogantnih krakojedcev.
SenecaLucius
16. 06. 2021 16.32
+2
lNemci zadnjih 50 let pravijo, naše orožje niso naši vojaki, temveč naši inženirji! In prav imajo!
kartofl
16. 06. 2021 16.19
-2
portugalci jih bodo zbusil ko keks ....
bohinj je zakon
16. 06. 2021 15.41
-4
Vsi smo pravilno razumeli: šlo je tokrat za maščevanje Francozov za izgube v I sv.vojni. Čakamo finale, da bodo poravnali račune iz 2 sv.vojne. In tako naprej še nekaj milijonov let......
JAZsemTI
16. 06. 2021 18.05
-1
Dobra ideja za "naše" revanšiste. Naj se še zadnjič udarijo za Bežigradom potem pa naj dajo mir.
JAZsemTI
16. 06. 2021 15.04
+11
V bistvu pa so se Nemci malo drugače, ne vojaško ampak gospodarsko, Franciji "vsedli na hrbet"... In Franceki to dobro vedo.