Nogomet

Leverkusen z 18 zmagami na 19 tekmah najlepše presenečenje sezone

Leverkusen, 01. 12. 2023 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Mlakar
Komentarji
3

Bayer iz Leverkusna je lansko sezono med nemško elito zaključil s tremi porazi in dvema remijema, kljub temu pa so si zagotovili tekmovanje v Ligi Evropa. Malokdo je pričakoval, da bo klub iz mesta z okrog 163.000 prebivalci v novi sezoni kazal predstave na nivoju najboljših ekip sveta, španski trener Xabi Alonso pa je poskrbel, da je njegova ekipa v novi sezoni trn v peti vsakega nasprotnika.

Bayer Leverkusen
Bayer Leverkusen FOTO: AP

Bayer Leverkusen je sezono otvoril z zmago z rezultatom 8:0 v nemškem pokalu proti nižjeligašu iz Hamburga, njihov popolni niz pa se je zaključil v četrtem krogu nemškega prvenstva, ko so remizirali proti Bayern Münchnu. Od remija proti serijskemu nemškemu prvaku so nanizali 12 zaporednih zmag, kar jih uvršča na sam vrh Bundeslige in na prvo mesto skupine H v Ligi Evropa. Veliko zaslug za uspehe lahko pripišemo Xabiju Alonsu, ki je na trenerski stolček Leverkusna sedel oktobra lani in s svojimi idejami povsem spremenil Bayerjev stil igre.

Trenerska pot Alonsa

42-letni Španec je svojo bogato igralsko kariero zaključil leta 2017 v dresu münchenskega Bayerna, pred tem pa je navduševal v vezni liniji Liverpoola in Real Madrida. Tako kot igralsko pot je tudi trenersko začel v drugi ekipi Real Sociedada, ki ga je vodil med letoma 2019 in 2022. Odlični rezultati na klopi baskovskega kluba, ki nastopa v tretji španski ligi, so mu prinesli selitev v Leverkusen, kjer je vodstvu z odličnimi rezultati povrnil zaupanje.

Xabi Alonso
Xabi Alonso FOTO: AP

Ekipa brez prvega zvezdnika

Bayern ima Harryja Kana, Real Juda Bellinghama, City Erlinga Haalanda, Leverkusen pa na vsaki tekmi nekoga drugega. Kljub zavidljivim 37 doseženim zadetkom v Bundesligi ni v vodilni ekipi nemškega prvenstva nobenega nogometaša, ki bi presegel mejo sedmih zadetkov.

Pomembna vloga bočnih nogometašev

Medtem ko pri večini ekip nevarnost preti s strani napadalcev, imajo nasprotniki veliko težav z ofenzivno naravnanima bočnima nogometašema Leverkusna. Alejandro Grimaldo je leta navduševal v dresu Benfice, kjer je lani v portugalskem prvenstvu 11 asistencam dodal pet zadetkov, v Ligi prvakov pa na 10 obračunih dvakrat meril v polno in vknjižil pet asistenc. Odlične predstave so 28-letniku prinesle vpoklic v špansko reprezentanco in julijski prestop v vrste nemškega prvoligaša. Grimaldo je po 12 krogih prvenstva pri sedmih zadetkih in štirih asistencah, kar je statistika, ki jo zelo redko vidimo pri bočnih nogometaših.

Alejandro Grimaldo in Jeremie Frimpong
Alejandro Grimaldo in Jeremie Frimpong FOTO: AP

Nič manj pomembna pa ni vloga njegovega obrambnega partnerja, ki na desnem bočnem položaju v dresu Leverkusna igra od leta 2021. Jeremie Frimpong se je kalil v akademiji Manchester Cityja, od koder je leta 2019 prestopil k Celticu, kjer je igral leto in pol. Tudi njega poleg obrambnih kvalitet krasijo izjemne napadalne kakovosti, 22-letni Nizozemec pa je v aktualni sezoni v nemškem prvenstvu sodeloval že pri 10 zadetkih.

Victor Osimhen mlajši in eden najbolj vročih mladih nogometašev na svetu

Poleg omenjenih ima Alonsova zasedba še nekaj nogometašev, ki bi si jih v tem trenutku želel marsikateri velikan. Eden izmed njih je Victor Boniface, visokorasli nigerijski napadalec, ki ga zaradi njegovega imena, narodnosti in stila igre številni primerjajo z Napolijevim zvezdnikom Victorjem Osimhenom. Boniface v tej sezoni v povprečju sodeluje pri natanko enem zadetku na tekmo, veliko zaslug za njegove gole pa gre tudi 20-letnemu Florianu Wirtzu, ki svojemu dve leti starejšemu soigralcu redno podaja za njegove zaključke.

Wirtz je v dresu Leverkusna debitiral leta 2020 pri rosnih 17 letih, dva tedna pozneje pa postal najmlajši strelec v zgodovini nemške Bundeslige. V preteklih sezonah se je kljub temu, da je bil zaradi poškodbe križnih vezi dalj časa odsoten iz zelenic, zabetoniral v začetni postavi Bayerja, poleg tega pa postal želja številnih evropskih velikanov.

Florian Wirtz in Victor Boniface
Florian Wirtz in Victor Boniface FOTO: AP

Če bodo lekarnarji nadaljevali v podobnem tempu, si lahko obetamo zanimivo končnico nemškega prvenstva in morebitno prekinitev enajstletne vladavine Bayern Münchna, nogometaši Leverkusna pa bi lahko po Arsenalu (2003/04) in Juventusu (2011/12) postali šele tretja ekipa iz najmočnejših lig v 21. stoletju, ki bi sezono zaključila brez ligaškega poraza. Seveda je do konca sezone še daleč, treba pa se je zavedati, da je v nogometu mogoče vse.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zapiramvamustaaa
01. 12. 2023 15.16
-1
Kralj.Upam da pride v Real in preseže Guardiolo in ostale.
Amor Fati
01. 12. 2023 13.55
+0
Kje je letos Shalke ?
ErenYega
01. 12. 2023 17.04
+2
V 2. nemški ligi, morda celo na poti v 3. ligo (trenutno v coni izpada oz. na 16 mestu, ki prinaša play-off za obstanek)