Nogomet

Šporar izkoristil darilo Kariusa za 'dvojček' na debiju, šok za Belca in Bezjaka

Bratislava, Frankfurt, Manchester, Nikozija, 19. 09. 2019 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Luksemburški prvak Dudelange je v Nikoziji pripravil najprijetnejše presenečenje prvega kroga skupinskega dela Lige Evropa in v dramatičnem obračunu premagal Apoel s slovenskima reprezentantoma Vidom Belcem in Romanom Bezjakom (4:3). Z dvema goloma v dresu Slovana Bratislave je zablestel tudi Andraž Šporar, ki je zadeval za zmago proti Bešiktašu na svoji prvi tekmi v skupinskem delu Lige Evropa (4:2).

Bezjak (desno) prodira ob Dominiku Stolzu na obračunu z Dudelangom v Nikoziji.
Bezjak (desno) prodira ob Dominiku Stolzu na obračunu z Dudelangom v Nikoziji. FOTO: AP

Če je bilo v skupini A skupinskega dela Lige Evropa že od začetka vse pripravljeno za to, da se bosta Sevilla in nikozijski APOEL "sprehodila" v izločilne boje, je že prvi krog tekmovanja postregel z velikim presenečenjem. Sevilla je šele v zadnjih 30 minutah uspela streti Qarabag (3:0), medtem ko so ciprski prvaki z Vidom Belcem v vratih in Romanom Bezjakom v polju utrpeli boleč poraz proti luksemburškemu šampionu Dudelangu. Pred domačimi navijači je APOEL, ki je zapustil izvrsten vtis in se prebil do playoffa za uvrstitev v Ligo prvakov, kjer ga je na koncu ustavil lanskoletni polfinalist Ajax, zaostajal že z 0:2, ko sta Belca v 36. oziroma 51. minuti premagala Daniel Sinani in Antoine Bernier, a nato uprizorili popoln preobrat.

A niti to ni bilo dovolj za vsaj točko, potem ko je Andrija Pavlović v vsega štirih minutah zadel dvakrat, vmes pa enkrat z bele točke še Tomas De Vincenti. Dominik Stolz je namreč izid izenačil v 72. minuti, nato pa je Sinani z golom v 82. minuti poskrbel za večer, ki ga bodo tako v Nikoziji kot v Luksemburgu pomnili še dolgo. Dudelange, ki je lani s točko debitiral v skupinskem delu Lige Evropa, je domov odnesel zgodovinsko zmago, po kateri Ciprčane čakajo še dolge analize.

Na drugi tekmi v skupini je Sevilla uspela šele v 62. minuti načeti mrežo Qarabaga z izjemnim prvencem Javierja "Chicharita" Hernandeza, ki je zadel s prostega strela, pod prekrasna zadetka pa sta se nato do konca tekme podpisala še Munir El Haddadi (lob vratarja) in Oliver Torres (iz obrata s "polškarjicami"). Dobra napoved torej za andaluzijske rdeče-bele pred nedeljskim gostovanjem Real Madrida v španskem prvenstvu, ko se bo Julen Lopetegui na klopi Seville prvič srečal z nekdanjimi delodajalci. Realovce bo celo pričakal kot trener vodilne ekipe Primere Division in skupine A v Ligi Evropa.

Šporar (na fotografiji) je proti Bešiktašu v Bratislavi zabil po en gol v vsakem polčasu.
Šporar (na fotografiji) je proti Bešiktašu v Bratislavi zabil po en gol v vsakem polčasu. FOTO: Damjan Žibert

Zmaga za Verbiča, Cluj presenetil Lazio, Arsenal visoko ugnal Eintracht
Na prvih tekmah prvega kroga je nastopil tudi Benjamin Verbič, junak zadnje kvalifikacijske tekme za nastop na Euru 2020 z Izraelom, ki je s kijevskim Dinamom doma premagal Malmö (1:0). Krvnike Domžalčanov v letošnjih kvalifikacijah za skupinski del tekmovanja je v 84. minuti pokopal gol Vitalija Bujalskja. Minimalno zmago so na drugi tekmi skupine B vknjižili tudi nogometaši Copenhagna, ki so premagali Lugano (1:0), pri katerem Domen Črnigoj po poškodbi še ni nared. V skupini C je Basel s kar 5:0 odpravil Krasnodar, Getafe pa je bil z golom Angela Rodrigueza v 18. minuti boljši od Trabzonsporja (1:0).

Gol v prvem polčasu je odločil tudi obračun LASK in Rosenborga v Linzu (1:0), bolj dramatično je bilo na drugi tekmi skupine D, kjer je PSV Eindhoven na svoji zelenici premagal lizbonski Sporting CP (3:2). V skupini E je Cluj po preobratu presenetil Lazio (2:1), ki je v 25. minuti povedel in utišal domače navijače po zaslugi Bastosa, nato pa sta za zmago Romunov z enajstih metrov zadela Ciprian Deac, v 75. minuti pa iz igre še Billel Omrani. Celtic je na drugi tekmi skupine pri Rennesu iztržil remi (1:1), Ryan Christie je izničil enajstmetrovko M'Bayeja Nianga, Škoti pa so obračun sklenili brez izključenega Vakoune Bayoja.

Eden glavnih kandidatov za končno zmago, lanski finalist Arsenal, je v Frankfurtu ob Majni visoko dobil derbi skupine z Eintrachtom (3:0). V tekmi številnih priložnosti na obeh straneh so "topničarji" v 38. minuti povedli z izjemnim strelom Joeja Willocka, ki je z roba kazenskega prostora zadel s pomočjo prečke in se pri 20 letih razveselil sploh prvega gola za člane. Londončani so "orle" dokončno prizemljili v 85. oziroma 88. minuti, ko sta končni izid ob igri z igralcem več (izključen je bil Dominik Kohr) postavila 18-letni Bukayo Saka, še en novopečeni strelec, in stari znanec nemških zelenic Pierre-Emerick Aubameyang. Zmago je v skupini F slavil tudi Standard Liege, ki je bil doma boljši od Vitorie de Guimaraes (2:0).

Šporar dvakrat v polno po novem komičnem posredovanju Kariusa
Po Karimu BenzemajuGarethu Balu in še mnogih drugih se je zdaj tudi slovenski napadalec Andraž Šporar vpisal na že zares dolg seznam strelcev, ki so uspeli po neposrečenih posredovanjih premagati nemškega vratarja Lorisa Kariusa. Tragična figura lanskoletnega finala Lige prvakov, v katerem je madridski Real premagal Liverpool (3:1), je bila spet "v elementu" na tekmi v Bratislavi, kjer je Karius v 14. minuti povsem napačno ocenil dolgo podajo proti svojemu kazenskemu prostoru, ga zapustil in v skoku trčil s soigralcem, vse skupaj pa je z varne razdalje spremljal Ljubljančan Šporar, ki mu ni bilo težko zatresti izpraznjenih vrat.

Bešiktaš se je v prvem polčasu vrnil v igro in uprizoril popoln preobrat, potem ko je z enajstih metrov v 29. minuti zadel Adem Ljajić in je v enem zadnjih napadov prvega dela tekme lastnega vratarja premagal Vasil Božikov. Toda v 58. minuti je spet udaril Šporar, ki je v slogu nedavne tekme s Poljsko v kvalifikacijah za Euro 2020 ušel čuvajem in z boka prodrl povsem proti golu Kariusa, ki ga je matiral s strelom na bližnjo vratnico. V sodnikovem podaljšku je uspel Slovan zabiti še kar dva gola: Šporar je podajo iz kota z glavo preusmeril proti rezervistu Marinu Ljubičiću, ki je po le nekaj minutah na zelenici zabil odločilni zadetek za 3:2, v enem zadnjih napadov pa je povsem razbito turško vojsko matiral še Mohamed Rharsalla.

Rangersi zmagali za Ricksena, 'petarda' Ludogorca moskovskemu CSKA 
Skupaj s Slovanom je na vrhu skupine K morda malce presenetljivo Braga, ki je v obračunu z močnim portugalskim pridihom slavila v Wolverhamptonu (1:0). V skupini G igra še en portugalski klub, velikan s severa Porto, ki je v obračunu ekip z močnim pedigrejem iz Lige prvakov ugnal ekipo Young Boys (2:1), oba gola za domače je prispeval Tiquinho Soares. Tri točke imajo v tej skupini tudi glasgowski Rangersi, ki so kljub zapravljeni enajstmetrovki Jamesa Tavernierja v deseti minuti še pred iztekom prvih 25 minut igre zabili odločilen gol na tekmi s Feyenoordom (1:0). Posojeni napadalec Liverpoola in mladi angleški reprezentant Sheyi Ojo je poskrbel za izbruh čustvenega navdušenja na stadionu Ibrox, kjer je tekma minila v znamenju spomina na nedavno preminulo legendo kluba Fernanda Ricksena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V skupini H je moskovski CSKA utrpel enega najbolj bolečih porazov v svoji bogati zgodovini, saj ga je bolgarski Ludogorec, nasprotnik Maribora v letošnjem playoffu, v Razgradu odpravil s "petardo" (5:1). Pod hat-trick se je podpisal Claudiu Keseru, CSKA pa je v enajsti minuti celo vodil z zadetkom Igorja Diveeva. Na drugi tekmi v skupini je Ferencvaroš prišel do velike točke pri barcelonskem Espanyolu (1:1). Robert Berić je na gostovanju pri Gentu dobil nekaj več kot 20 minut za igro, a ni uspel preprečiti poraza Saint-Etienna (2:3), medtem ko je bil na drugi tekmi skupine I Wolfsburg doma boljši od Oleksandrije (3:1).

Wolfsberger šokiral Mönchengladbach, United minimalno prek Astane, Partizan s pomočjo mladih navijačev le do remija z igralcem več
Avstrijski Wolfsberger je v skupini J pripravil bolečo lekcijo Borussii iz Mönchengladbacha in pred nemškimi navijači slavil eno najodmevnejših zmag v klubski zgodovini (4:0). Z istim izidom je Roma odpravila Istanbul Basaksehir (4:0), v skupini L pa je "težkokategornik" letošnjega tekmovanja Manchester United šele v 73. minuti prek Masona Greenwooda uspel priti do treh točk proti Astani (1:0).

Zanimivo je bilo tudi v Beogradu, kjer so lahko za Partizan na vzhodni in zahodni tribuni domačega stadiona proti AZ zaradi kazni Evropske nogometne zveze navijali le mladi nogometaši oziroma člani nogometnih šol. Zbralo se jih je okoli 20 tisoč in videli so napeto tekmo, ki so jo z golom v 13. minuti bolje začeli gostje iz Alkmaarja, a so črno-beli nato po izključitvi Jonasa Svenssona, ki je kot zadnji branilec na ustavil enega od Beograjčanov, uspeli izenačiti: v zaključku polčasa je z najstrožje kazni zadel Bibras Natkho. Strelec enega od dveh izraelskih golov na nedavni kvalifikacijski tekmi v Stožicah je nato v 61. minuti zadel še iz igre, toda Partizan je kljub igralcu več v 67. minuti dobil izenačujoči gol in moštvo z legendarnim Savom Miloševićem na klopi se je moralo tudi zaradi številnih zapravljenih priložnosti na koncu zadovoljiti le s točko.

Izidi prvega kroga skupinskega dela Lige Evropa:

- skupina A:
APOEL Nikozija ‒ Dudelange 3:4 (0:1)
Pavlović 54., 58., De Vincenti 56./11-m; Sinani 36., 82., Bernier 51., Stolz 72.
Vid Belec in Roman Bezjak (oba APOEL) sta igrala vso tekmo.

Qarabag ‒ Sevilla 0:3 (0:0)
Hernandez 62., El Haddadi 78., Torres 85.

- skupina B:
Dinamo Kijev ‒ Malmö 1:0 (0:0)
Bujalskj 84.
Benjamin Verbič (Dinamo) je igral vso tekmo.

FC Copenhagen ‒ Lugano 1:0 (0:0)
Santos 50.
Domna Črnigoja (Lugano) ni bilo v ekipi.

- skupina C:
Basel ‒ Krasnodar 5:0 (2:0)
Bua 9., 40., Zuffi 52., Vilhena 55./avt., Okafor 79.

Getafe ‒ Trabzonspor 1:0 (1:0)
Angel 18.

- skupina D:
LASK ‒ Rosenborg 1:0 (1:0)
Holland 45.

PSV Eindhoven ‒ Sporting CP 3:2 (2:1)
Malen 19., Coates 25./avt., Baumgartl 48.; Fernandes 38./11-m, Mendes 82.

- skupina E:
Cluj ‒ Lazio 2:1 (1:1)
Deac 41./11-m, Omrani 75.; Bastos 25.

Rennes ‒ Celtic 1:1 (1:0)
Niang 38./11-m; Christie 59.
RK: Bayo 90./Celtic

- skupina F:
Eintracht Frankfurt ‒ Arsenal 0:3 (0:1)
Willock 38., Saka 85., Aubameyang 88.
RK: Kohr 79./Eintracht

Standard Liege ‒ Vitoria de Guimaraes 2:0 (0:0)
Hanin 66./avt., M'Poku 90.

- skupina G:
Porto ‒ Young Boys 2:1 (2:1)
Soares 8., 29.; Nsame 15./11-m

Rangers ‒ Feyenoord 1:0 (1:0)
Ojo 24.
James Tavernier (Rangers) je v 10. minuti zapravil enajstmetrovko.

- skupina H:
Espanyol ‒ Ferencvaroš 1:1 (0:1)
Vargas 60.; Lopez 10./avt.

Ludogorec ‒ CSKA Moskva 5:1 (0:1)
Wanderson 48., Lukoki 50., Keseru 52., 68., 73./11-m; Diveev 11.

- skupina I:
Gent ‒ Saint-Etienne 3:2 (2:1)
David 2., 43., Perrin 64./avt.; Khazri 38., Kaminski 75./avt.
Robert Berić (Saint-Etienne) je igral od 72. minute.

Wolfsburg ‒ Oleksandrija 3:1 (2:0)
Arnold 20., Mehmedi 24., Brekalo 67.; Banada 66.

- skupina J:
Borussia Mönchengladbach ‒ Wolfsberger 0:4 (0:3)
Weissman 13., Leitgeb 31., 68., Ritzmaier 41.

Roma ‒ Istanbul Basaksehir 4:0 (1:0)
Caicara 42./avt., Džeko 58., Zaniolo 71., Kluivert 90.

- skupina K:
Slovan Bratislava ‒ Bešiktaš 4:2 (1:2)
Šporar 14., 58., Ljubičić 90., Moha 90.; Ljajić 29./11-m, Božikov 45./avt.
Andraž Šporar (Slovan) je igral vso tekmo.

Wolverhampton Wanderers ‒ Braga 0:1 (0:0)
Horta 71.

- skupina L:
Manchester United ‒ Astana 1:0 (0:0)
Greenwood 73.

Partizan Beograd ‒ AZ Alkmaar 2:2 (1:1)
Natkho 42./11-m, 61.; Stengs 13., Boadu 67.
RK: Svensson 27./AZ

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beerch
20. 09. 2019 09.22
+4
Dajmo Špoki, ostani v takšni formi še za repko... Je pa precej iznajdljiv tale fant
seronja80
20. 09. 2019 07.50
+8
ne vem kaj ta Karius sploh še brani v tako velikem klubu, non stop dela velike napake(baje jih je naredil že kar nekaj odkar je v Turčiji) če ne bi bil Nemec bi se verjetno preselil v 3 Romunsko ligo