Nogomet

Zagreb slavi: Dinamo dočakal evropsko pomlad, gol Verbiča in poraz Kampla na Parkheadu

Zagreb, Rim, Kijev, 08. 11. 2018 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Benjamin Verbič je s prvim golom v letošnjem skupinskem delu Lige Evropa pomagal kijevskemu Dinamu do domače zmage nad Rennesom (3:1). Petar Stojanović sodeloval pri zgodovinskem podvigu zagrebškega Dinama, ki bo v Evropi prezimil prvič po letu 1970. Chelsea v izločilne boje skupaj z Arsenalom, čigar napredovanje je poleg remija s Sportingom CP pokvarila huda poškodba Dannyja Welbecka.

Verbič (v belem dresu) v dvoboju na sredini igrišča na tekmi z Denisom Willom Pohajem.
Verbič (v belem dresu) v dvoboju na sredini igrišča na tekmi z Denisom Willom Pohajem. FOTO: AP
Dinamo je nazadnje v Evropi prezimil davnega leta 1970, ko je oba gola za napredovanje v tretji krog pokala pokalnih zmagovalcev proti Marseillu (2:0) v Maksimirju prispeval Marijan Novak. Od razpada Jugoslavije je tovrsten podvig uspel zgolj še Crveni zvezdi (Evropski pokal/1992), Partizanu (pokal UEFA/2005) in Mariboru (Liga Evropa/2014).

Slovenski reprezentant Benjamin Verbič je na četrti tekmi skupinskega dela aktualne sezone Lige Evropa zabil prvi gol v tem tekmovanju po skoraj točno enem letu, ko je še v dresu FC Copenhagna zadel na gostovanju v Moskvi. Po selitvi h kijevskemu Dinamu je bil Verbič natančen le v kvalifikacijah, na četrtkovi tekmi 4. kroga v skupini K pa je v 13. minuti na bližnji vratnici pričakal predložek iz kota in natančno zadel za hitro vodstvo Ukrajincev na domači tekmi proti Rennesu

VERBIČ

Vitalij Mikolenko in Mikola Šaparenko sta v razmaku nekaj minut, natančneje v 68. in 72., z zadetkoma odločila obračun, častni gol za Francoze pa je v enem zadnjih napadov prispeval Theoson Jordan Siebatcheu. Na četrtkovi prvi tekmi skupine je Astana z golom Jevgenija Postnikova v 88. minuti premagala Jablonec (2:1) in se na vrhu lestvice obdržala skupaj z Dinamom. Obe ekipi imata osem točk, sledita pa Rennes (3) in Jablonec (2), ki pa se lahko prav tako še uvrstita v nadaljnje tekmovanje. 

Dinamovci (levo Petar Stojanović) slavijo po golu Mislava Oršića v meglenem Zagrebu
Dinamovci (levo Petar Stojanović) slavijo po golu Mislava Oršića v meglenem Zagrebu FOTO: AP

Konec dolgih desetletij zagrebških bolečin
Zagrebški Dinamo je po skoraj petih desetletjih čakanja le proslavil uvrstitev v spomladanski del kakšnega evropskega tekmovanja. Prezimitev v Evropi je bila dolga leta glavni cilj številnih trenerjev, ki jih je pripeljal in zamenjal alfa in omega kluba Zdravko Mamić, a je dinamovcem uspelo ravno v letu, ko je Mamićev vpliv na zagrebški in hrvaški nogomet morda najmanjši od prihoda v klub. Pod vodstvom Nenada Bjelice in s slovenskim reprezentantom Petrom Stojanovićem je modrim uspelo do zgodovinskega podviga že po štirih tekmah skupinskega dela, pika na i je bila četrtkova domača zmaga nad Spartakom iz Trnave, krvnikom Olimpije v kvalifikacijah za Ligo Evropa.

TEKMA

V megleni hrvaški prestolnici so letos že proslavljali en mejnik, drugo mesto na svetovnem prvenstvu, zdaj pa so šampanjce odpirali po napredovanju Dinama v 1/16 finala Lige Evropa, za katerega je v prvem polčasu fantastično s peto zadel Amer Gojak. V 36. minuti je lastno mrežo zatresel Andrej Kadlec za 2:0, kljub znižanju prek Vakhtanga Čanturišvilija sredi drugega polčasa pa je Mislav Oršić dobrih deset minut pred iztekom rednega dela srečanja že napovedal veliko slavje.  Dinamu, ki bi napredoval tudi s točko, se obeta celo prvo mesto v močni skupini s Fenerbahčejem in Anderlechtom. Turki so na medsebojnem obračunu v Carigradu dolgo trepetali, nato pa z goloma Mathieuja Valbuenaja v 71. in Michaela Freya v 74. minuti prišli do zmage in štirih točk prednosti pred Belgijci na lestvici.

Hudo poškodbo je ob remiju Arsenala z lizbonskim Sportingom (0:0) staknil Danny Welbeck, ki je nerodno padel in si najverjetneje zlomil gleženj. Topničarji so za nameček ostali brez potrditve prvega mesta, so pa že v izločilnih bojih. Od ostalih evropskih velikanov je bila na delu tudi večkratna prvakinja Lige Evropa Sevilla, ki je z igralcem manj in enajstmetrovko Everja Banege stežka slavila pri turškem Akhisarsporju, čigar nogometaši so svojo priložnost z bele pike sredi drugega polčasa zapravili (2:3). Remi Betisa in Milana v Sevilli (1:1) je izkoristil Olympiakos, ki je z visoko zmago nad luksemburškim Dudelangejem (5:1) na lestvici pri sedmih točkah ujel Milan, Betis pa je prvi z osmimi. Sledita še tekmi Betis ‒ Olympiakos in Olympiakos ‒ Milan.

Giroud zagotovil napredovanje Chelseaju, Spartak na 'nori' tekmi ugnal Rangers
Londonski Chelsea ni blestel na gostovanju v meglenem beloruskem Borisovu, prvi gol v sezoni francoskega napadalca Olivierja Girouda na začetku drugega polčasa pa je bil dovolj, da so si varovanci Maurizia Sarrija že po štirih krogih priigrali napredovanje (1:0). V boju za drugo mesto v skupini L je velik podvig uspel madžarskemu Vidiju, ki ga vodi nekdanji trener ljubljanske Olimpije Marko Nikolić, saj so z golom Georgija Milanova v 50. minuti ugnali solunski PAOK in mu na lestvici ubežali za tri točke (1:0).

V skupini G so na svoj račun prišli navijači moskovskega Spartaka, ki so na obračunu z Glasgow Rangers videli kar sedem golov in zmago svoje ekipe (4:3). Ekipa slovitega Stevena Gerrarda, ki je na poti v skupinski del tekmovanja izločila slovenskega podprvaka iz Maribora, je v peti minuti po zaslugi avtogola Romamana Eremenka povedla in po izenačenju Lorenza Melgareja je nato v 27. minuti Daniel Candeias modre spet vrnil v vodstvo. Na neverjetni tekmi so nato tudi Škoti zatresli lastno mrežo, Spartak, s katerim se je Maribor meril v skupinskem delu Lige prvakov leta 2017, pa je z dvema goloma v dobri minuti (58. Luiz Adriano in 59. Sofiane Hanni) uprizoril epski preobrat.

Slab dan (in večer) za Kampla
Derbi skupine H je v Rimu proti Marseillu dobil domači Lazio, ki je povedel tik pred koncem prvega polčasa po zaslugi Marca Parola, ki mu je podal Ciro Immobile. Italijanski reprezentant je nato v 55. minuti zaposlil še Joaquina Correo za 2:0, po skoraj točno uri igre pa je Marseille prek Floriana Thauvina znižal izid, a pristaniškemu moštvu do vsaj točke ni uspelo priti, tako da je v eni najbolj nezanimivih skupin že praktično vse odločeno: frankfurtski Eintracht po zmagi v Limasolu nad Apollonom vodi z 12 točkami in bo z Laziem odločal zgolj še o prvih dveh mestih, medtem ko se bosta za tretje in četrto spopadla Apollon in Marseille, ki je po nastopu v zadnjem finalu tekmovanja tokrat močno razočaral.

Kevin Kampl je na dan, ko je postalo jasno, da se poslavlja od slovenske reprezentance, vstopil na začetku drugega polčasa enega izmed derbijev večera in ni zmogel preprečiti poraza RB Leipziga v Glasgowu pri Celticu (1:2). Na legendarnem Parkheadu so biki po vodstvu domačih v prvem polčasu izenačili v 78. minuti prek Jeana-Kevina Augustina, a je že v naslednjem napadu zmago zeleno-belim prinesel Odsonne Edouard. Leipzig in Celtic sta na drugem in tretjem mestu izenačena pri šestih točkah, stoodstoten pa ostaja Leipzigov "bratski" klub iz Salzburga, ki je tokrat s "petardo" odpravil Rosenborg (2:5). Tri gole je že v prvem polčasu prispeval Takumi Minamino.

CELTICRB

Miha Mevlja je v osrčju obrambe Zenita odigral vseh 90 minut na gostovanju v Bordeauxu (1:1), remi tudi na drugi tekmi med praško Slavio in FC Copenhagnom (0:0) pa je ohranil "status quo" v izjemno izenačeni skupini C, kjer vodi Zenit (8 točk) pred Slavio (7), Copenhagnom (5) in Bordeauxom, ki je v četrtek zvečer osvojil šele prvo točko v sezoni. Vse je že odločeno tudi v skupini A, kjer je Zürich kljub porazu v Leverkusnu pri Bayerju, v 60. minuti je zadel Tin Jedvaj (1:0), skupaj s farmacevtskim moštvom proslavljal preboj med 24 najboljših ekip. To jim je omogočil remi brez golov med bolgarskim Ludogorcem in ciprskim AEK iz Larnake (0:0).

V skupini I na dnu presenetljivo ostaja carigrajski velikan Bešiktaš, ki mu je zmago kljub dolgemu vodstvu po golu Ricarda Quaresme v 87. minuti preprečil Genkov norveški vezist Sander Berge (1:1). Skandinavski obračun švedskega Malmöja in norveškega Sarpsborga se je razpletel brez zmagovalca (1:1), potem ko je goste z zahoda v vodstvo v 63. minuti popeljal Patrick Mortensen, po manj kot petih minutah pa je izenačil Marcus Antonsson. Da bo izenačenost popolna, skrbi tudi pogled na lestvico, saj sta kluba poleg enakega števila osvojenih točk tudi zabila in prejela enako število golov.

Izidi 4. kroga skupinskega dela Lige Evropa:

- skupina A:
Bayer Leverkusen ‒ Zürich 1:0 (0:0)
Jedvaj 60.

Ludogorec ‒ AEK Larnaka 0:0

- skupina B:
Celtic ‒ RB Leipzig 2:1 (1:0)
Tierney 11., Edouard 79.; Augustin 79.
Kevin Kampl (Leipzig) je igral od 46. minute.

Rosenborg ‒ Salzburg 2:5 (0:4)
Adegbenro 52., Jensen 62.; Minamino 6., 20., 45., Gulbrandsen 37., Hovland 57./ag.

- skupina C:
Bordeaux ‒ Zenit 1:1 (1:0)
Kamano 35./11-m; Zabolotnji 72.
Miha Mevlja (Zenit) je igral vso tekmo.

Slavia Praga ‒ FC Copenhagen 0:0 

- skupina D:
Dinamo Zagreb ‒ Spartak Trnava 3:1 (2:0)
Gojak 22., Kadlec 36./ag., Oršić 80.; Čanturišvili 63.
Petar Stojanović (Dinamo) je igral vso tekmo.

Fenerbahče ‒ Anderlecht 2:0 (0:0)
Valbuena 71., Frey 74.
RK: Bakkali 79./Anderlecht

- skupina E:
Arsenal ‒ Sporting CP 0:0
RK: Mathieu 87./Sporting

Vorskla Poltava ‒ Karabah 0:1 (0:1)
Abdullajev 13.

- skupina F:
Olympiakos ‒ Dudelange 5:1 (4:0)
Torosidis 6., Fortounis 15., 36., Christodoulopoulos 26., Hassan 71.; Sinani 69.

Real Betis ‒ AC Milan 1:1 (1:0)
Lo Celso 12.; Suso 62.

- skupina G:
Rapid Dunaj ‒ Villarreal 0:0

Spartak Moskva ‒ Rangers 4:3 (2:3)
Melgarejo 22., Goldson 35./ag., Adriano 58., Hanni 59.; Eremenko 5./ag., Candeias 27., Middleton 41.

- skupina H:
Apollon Limasol ‒ Eintracht Frankfurt 2:3 (0:1)
Zelaya 71., 90./11-m; Jović 17., Haller 55., Gaćinović 58.
RK: Stendera 81./Eintracht

Lazio ‒ Marseille 2:1 (1:0)
Parolo 45., Correa 55.; Thauvin 60.

- skupina I:
Genk ‒ Bešiktaš 1:1 (0:1)
Berge 87.; Quaresma 16.

Malmö ‒ Sarpsborg 1:1 (0:0)
Antonsson 67.; Mortensen 63.

- skupina J:
Akhisarspor ‒ Sevilla 2:3 (0:2)
Manu 52., Ayik 78.; Nolito 12., Muriel 38., Banega 87./11-m
RK: Gomez 56./Sevilla
Güray Vural (Akhisarspor) je v 58. minuti zapravil enajstmetrovko.

Krasnodar ‒ Standard Liege 2:1 (0:1)
Sulejmanov 79., Wanderson 82.; Carcela-Gonzalez 19.

- skupina K:
Astana ‒ Jablonec 2:1 (1:1)
Henrique 18., Postnikov 88.; Maewski 40./ag.

Dinamo Kijev ‒ Rennes 3:1 (1:0)
Verbič 13., Mikolenko 68., Šaparenko 72.; Siebatcheu 89.
Benjamin Verbič (Dinamo) je igral do 90. minute.

- skupina L:
BATE Borisov ‒ Chelsea 0:1 (0:0)
Giroud 52.

Vidi FC ‒ PAOK Solun 1:0 (0:0)
Milanov 50.

NAJBOLJŠI POSAMEZNIKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.