Nogomet

Inter s Handanovićem preskočil Getafe, Copengahen do veličastnega preobrata

Copenhagen, Kijev, 05. 08. 2020 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K., J.B.
Komentarji
0

Danski podprvak Copenhagen je na domači zelenici uprizoril velik preobrat in izničil zaostanek s prve tekme proti presenetljivemu turškemu prvaku Bašakšehirju ter se razveselil nadaljevanja evropske sezone (3:0). Na večernih tekmah je Inter preskočil Getafe – eden od junakov srečanja je bil tudi naš Samir Handanović – Man. United pa je proti Lasku le še potrdil formalnost, saj je že na prvi tekmi slavil s 5:0. Še pred tem je v Kijevu Šahtar Doneck brez težav opravil z Wolfsburgom.

Dvoboj Mikole Matvijenka (levo) in Xaverja Schlagerja v Kijevu.
Dvoboj Mikole Matvijenka (levo) in Xaverja Schlagerja v Kijevu. FOTO: AP

Nogometaši novopečenega turškega prvaka Bašakšehirja iz Istanbula so morali po velikem podvigu in osvojitvi državnega naslova priznati premoč danskemu Copenhagnu v osmini finala Lige Evropa. Danskega podprvaka so Turki na prvi medsebojni tekmi davnega 12. marca sicer premagali z minimalnih 1:0, z enajstih metrov je zadel bosansko-hercegovski reprezentant Edin Višća, a so Danci zaostanek s prvega dvoboja izničili že po štirih minutah tekme v Copenhagnu, ko je zadel produkt domače nogometne šole Jonas Wind. 21-letni napadalec, ki je med člani do sedaj dosegel le en gol v evropskih tekmovanjih, je bil nato natančen še na začetku drugega polčasa (52. minuta), v 62. pa je piko na i izjemnemu večeru pritisnil s podajo za končnih 3:0, ko je zadel Rasmus Falk.

Nekdanjemu klubu slovenskega reprezentanta Benjamina Verbiča se je v četrtfinalu oziroma na zaključnem turnirju najboljše osmerice pridružil tudi serijski ukrajinski prvak Šahtar Doneck. "Knapi" spet niso igrali v domačem Donecku, temveč na olimpijskem stadionu v Kijevu, kjer so branili lepo prednost, ki so si jo priigrali na prvi tekmi v Wolfsburgu (2:1). V precej živčnem obračunu, obe ekipi sta po izključitvah v 68. oziroma 70. minuti ostali brez enega nogometaša, je Šahtar vse dvome o potniku v četrtfinale razblinil šele v zadnjih napadih. Junior Moraes je v 89. minuti zadel za 1:0, nato pa je demoralizirane goste do konca potolkel še Manor Salomon v prvi minuti sodnikovega dodatka. V enem zadnjih napadov na tekmi je končnih 3:0 postavil Moraes.

Samir Handanović in Antonio Conte po zmagi Interja nad Getafejem.
Samir Handanović in Antonio Conte po zmagi Interja nad Getafejem. FOTO: AP

Lepo, praktično neulovljivo prednost, si je na prvi tekmi priigral tudi Manchester United, ki je pred premorom avstrijski LASK premagal s kar 5:0. Potnik v četrtino finala je bil tako bolj ali manj odločen že pred povratnim obračunom na Old Traffordu, a se je ta vseeno odvil, saj je tako določila Uefa. Tudi tokrat pa so vragi slavili, bilo je 2:1, pa čeprav so gostje na začetku drugega polčasa povedli prek Philippa Wiesingerja. Ole Gunnar Solskjaer je tokrat priložnost ponudil številnim nogometašem, ki sicer niso v prvem planu, eden od teh pa se mu je oddolžil z zadetkom. Jesse Lingard je namreč izenačil le dve minuti po prvem zadetku, za končno zmago pa je tik pred iztekom rednega dela poskrbel rezervist Anthony Martial.

Nemški Gelsenkirchen pa je bil prizorišče obračuna med Interjem in Getafejem. Tekmeca namreč zaardi izbruha pandemije nista uspela odigrati niti ene tekme, zato je o napredovanju odločalo zgolj 90 minut. V prvem polčasu je po fantastični samostojni akciji Milančane v vodstvo popeljal Romelu Lukaku. Belgijec je dočakal visoko podajo branilca Alessandra Bastonija, nato pa vse storil sam s svojo močjo in fantastičnim zaključkom, ob katerem je bil David Soria v vratih Špancev brez moči. Getafe je imel v 76. minuti zlato priložnost za izenačenje, ko je sodnik Anthony Taylor pokazal na najstrožjo kazen. Odgovornost nase je prevzel Jorge Molina, a je meril nekoliko mimo desne vratnice Samirja Handanovića. Kazen za zapravljeno je prišla že čez nekaj minut, ko je hiter protinapad kronal Christian Eriksen. Danec je izkoristil slabo izbijanje Getafejeve obrambe. Handanović je branil vso tekmo, uprizoril pa je dve fantastični obrambi. Najprej že v drugi minuti in nato na sredini drugega polčasa. Obakrat je z glavo poskušal Jaime Mata, a je bil 'Sarma' vselej na pravem mestu.

Statistika Samirja Handanovića proti Getafeju.
Statistika Samirja Handanovića proti Getafeju. FOTO: Sofascore.com

Izidi osmine finala Lige Evropa:

FC Copenhagen* ‒ Istanbul Bašakšehir 3:0 (1:0) /0:1/
Wind 4., 52., Falk 62.

Šahtar Doneck* ‒ Wolfsburg 3:0 /2:1/
Moraes 89., 90., Solomon 90.
RK: Hočolava 68./Šahtar; Brooks 70./Wolfsburg

Inter* –Getafe 2:0 (1:0)
Lukaku 33., Eriksen 83. 
Jorge Molina (Getafe) je v 76. minuti zastreljal 11-m
Samir Handanović (Inter) je branil vso tekmo

Manchester United* – LASK 2:1 (0:0) /5:0/
Lingard 57., Martial 88.; Wiesinger 55. 

* - napredoval v četrtfinale
// - izid prve tekme

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.