Nogomet

Portugalska z golom Guedesa zmagovalka Lige narodov, Anglija tretja

Porto, 09. 06. 2019 22.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši Portugalske so zmagovalci lige A Uefine lige narodov. V finalu so na turnirju četverice na Portugalskem v Portu premagali Nizozemsko z 1:0. Strelec odločilnega zadetka je bil Goncalo Guedes. Anglija je v bitki za tretje mesto v Guimaraesu premagala Švico po streljanju enajstmetrovk.

TEKMA

Portugalski nogometaši so pred domačimi gledalci v Portu kot prvi v zgodovini osvojili evropsko ligo narodov. Svoj niz nepremaganosti na domačem terenu so podaljšali na 14 tekem, za to pa se morajo zahvaliti Goncalu Guedesu, ki je edini gol na tekmi dosegel v 60. minuti. Portugalci so bili skozi celotno tekmo bolj nevarni. V 12. minuti je Bernardo Silva iz kota podal do Bruna Fernandesa, ta pa je z roba kazenskega prostora udaril proti golu, a naravnost v Jasperja Cillessena, ki je danes petdesetič stal v golu Nizozemske.

Po slabe pol ure so Portugalci močno pritisnili na gol Nizozemcev. Najprej je v 28. minuti do strela z glavo prišel Jose Fonte, v 30. Fernandes, obakrat je bil na mestu Cillessen. V 36. minuti je protinapad domačinov zaključil Fernandes, a meril preveč v levo. Isti igralec je bil premalo natančen tudi v 38. minuti, v 41. minuti pa je Ronaldo žogo poslal naravnost v naročje nizozemskega vratarja.

Goncalo Guedes
Goncalo Guedes FOTO: AP

Po osmih minutah drugega polčasa je bilo vroče v nizozemskem kazenskem prostoru, ko sta pred golom iskala prostor za strel oba branilca Portugalske Fonte in Dias, ki pa sta si bila v napoto, zato prave nevarnosti ni bilo.

V 57. minuti je moral posredovati Rui Patricio, saj je po podaji Memphisa Depaya z leve strani izbijanje Fonteja letelo v smeri portugalskega gola. Tri minute kasneje pa so Portugalci prišli do zasluženega gola. Bernardo Silva je podal nazaj proti Goncalu Guedes, ki je z roba kazenskega prostora natančno udaril, Cillessen pa je ob tem slabo posredoval.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V 65. minuti je najlepšo priložnost Nizozemcev zapravil Depay, ki je prišel do strela z glavo, izkazal pa se je Rui Patricio. V 80. minuti je bil znova nevaren Fernandes, ki pa je meril preveč v Cillessena. Dve minuti kasneje je moral žogo v kot odbiti Patricio, po njem pa je do strela prišel še rezervist Luuk de Jong.

Portugalci so z zmago v Ligi narodov potrdili primat v evropskih tekmovanjih, potem ko so dobili zadnje evropsko prvenstvo v Franciji leta 2016. Tedaj so v finalu premagali domačine Francoze.

Aleksander Čeferin in Cristiano Ronaldo
Aleksander Čeferin in Cristiano Ronaldo FOTO: AP

Angleži dobili tekmo za tretje mesto
Angleški selektor Gareth Southgate je na zelenico poslal, napram polfinalu, nekoliko spremenjeno enajsterico. Na čelo ekipe je postavil Jesseja Lingarda, ta je na tekmi z Nizozemsko vstopil s klopi in zadel gol, ki pa je bil po posredovanju VAR razveljavljen. Do sprememb je prišlo tudi v obrambi, kjer sta zaigrala tudi zmagovalca Lige prvakov izpred tedna dni, Trent Alexander Arnold in Joe Gomez.

TEKMA

Za obetaven uvod v tekmo je poskrbel Harry Kane, ki je že v uvodnih minutah tekme zatresel prečko. Zvezdnik Tottenhama se je znašel v pred vrati Švicarjev, premagal Yanna Sommerja, a na veliko nesrečo ’treh levov’ žoga poslal v prečko. Tudi sicer so imeli Angleži v prvem polčasu več nevarnih priložnosti, strel Raheema Sterlinga je s požrtvovalno obrambo preprečil švicarski čuvaj vrat, Dele Alli pa je z glavo le za las streljal čez vrata.

Tudi v drugem polčasu so bili Angleži podjetnejši. Po predložku pred vrata je visoko skočil Kane, z glavo ustrelil proti golu, a meril mimo. Poskus kapetana je še bolj spodbudil Southgateove varovance, v naslednjem napadu je Švicarje rešila vratnica. A so se nogometaši v rdečih dresih na nov poskus odzvali z nevarnim napadom, Xhaka Granit je sprožil nevaren strel proti vratom, vendar je Jordan Pickford žogo pravočasno odbil.

Po ogledu posnetka je sodnik zadetek Wilsona razveljavil.
Po ogledu posnetka je sodnik zadetek Wilsona razveljavil. FOTO: AP

Alli je skočil visoko pred vrati in z glavo še tretjič na tekmi zatresel prečko, žoga se je nato odbila do Calluma Wilsona, ki je le zatresel mrežo. A veselje Angležev ni trajalo dolgo, sodnik je po ogledu posnetka gol razveljavil. Po rednem delu tekme brez zadetka, se je tekma prevesila v podaljška.

Svojo dominanco na zelenici je angleška reprezentanca nadaljevala tudi v sodnikovem podaljšku. Sommer se je izkazal po strelu Alija z glavo, ko je žogo izbil iz vrat, preprečil pa je tudi strel s strani sekundo za tem. V drugem podaljšku je bil blizu zadetka s prostega strela Sterling, a je žoga, kot že tolikokrat poprej, zadela vratnico. 

O zmagovalcu so tako odločale enajstmetrovke. Pickford je ubranil strel Josipa Drmića in Angležem priboril tretje mesto. 

Izida, finale:
Portugalska
- Nizozemska 1:0 (0:0)
Guedes 60. 

Tekma za 3. mesto:
Anglija - Švica 1:0 / 6:5*
*rezultat po enajstmetrovkah

 

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
10. 06. 2019 18.17
+1
Portugalska popolnoma zasluženo do pokala. Nizozemci so nekoliko presenetili s slabo igro zlasti v prve polčasu. In kot je diagnoziral že Obrez...nimajo zaprave špice.
Kollerik
10. 06. 2019 18.17
+1
Madridista1902
10. 06. 2019 16.26
+3
Mislim da vecina ljudi ki kritizira to tekmovanje je to samo zato ker je tekmovanje novo brez tradicije.Lahko si ustvarjamo sliko da je tekmovanje nepomembno toda v primerjavi s prijateljskimi tekmami je to veliko bolje ker se tudi vidi in cuti vec tekmovalnega naboja tako med igralci kot nogometasi.Je pa to tudi velika pridobitev za reprezentacni nogomet saj ga je prej vecina spremljala le na svetovnih in pa celinskih prvenstvih
okorok4
10. 06. 2019 16.42
+1
Seveda v izlocilnih bojih se je igralo zares vendar prej v skupinskem delu ne, ker se nobenemu ni dalo igrat na polno sredi klubske sezone. Zato nima take teže lovorika..
Brgolino
10. 06. 2019 11.04
+11
Cestitke Portugalski in Bernardu Silvi za naj igralca...
fihner
10. 06. 2019 12.40
+4
Sisli288
10. 06. 2019 10.57
+4
Kat ti lahko polepsa dan bolj ko cripsova zasleplenost in blodnje
tedoVV2HCmedo
10. 06. 2019 10.20
+1
Zadela ni Kristina, ampak ona je spet najbolj pomembna za sliko na naslovnici.... Kako ste zmešani, pojdite na pregled na Ljubljana-Polje.
cripstoned
10. 06. 2019 10.38
+4
vazno je da je sam izlocil svicarje in pripeljal svojo ekipo v finale....vazno je da je vceraj skupaj z soigralci nadigral nizozemce in vazno je da se je na koncu veselil lovorike sredi portugalske kjer je junak naroda....vazno da hejteri niste zmesani pa ceprav vsi vidimo da ste...hahahahah
Petarda10
10. 06. 2019 10.48
-5
dark horse
10. 06. 2019 11.40
+4
Sam jih je izločil,ker je sam igral kajne kripsl. Pejt v temo sonce ti bo skurilo še tisto možgansko celico. Pa na poster ne pozabi
timotej debeljak
10. 06. 2019 11.42
+5
Vazno je da ni cestitu soigravcu za nagrado. Ker je jokica in je bil uzaljen, ler je ni on dobil. Poden od človeka je on.
fihner
10. 06. 2019 12.46
+4
okorok4
10. 06. 2019 13.42
+2
Ko Messi pripelje Argentino v finale pa nič ne šteje to ane?? Takrat pa praviš da le finale šteje. Dejstvo je da Ronaldo ko mu ni šlo, je vedno imel nekega Ederja ali pa Guedesa ali pa Benzemaja ali Bejla, ki so namesto njega zabila gol. Kdo zabije pri Barci ali Argentini namesto Messija, ko mu ne gre? Dejansko med EPjem Ronalda in SPjem Messija je edina razlika Eder, hočeš nočeš. Ronaldo in Messi oba sta popeljala svoji ekipi v finale, toda v finalu je razliko naredil Eder in zdaj Guedes, to kar Higuain ni naredil v finalu SP ko je imel 1 na 1 z vratarjem. Če bi Higuain takrat zadel, bi bil Messi že zdavnaj okronan za najboljšega vseh časov, sam veš da je tako. Torej razumeš kaj sem hotel povedati? Včasih je tvoja usoda odvisna tudi od nekoga drugega, ker je to namreč ekipni šport.
okorok4
10. 06. 2019 13.44
+3
Je Ederjev gol zasluga Ronalda? Je Higuainov zgrešen zicer zasluga Messija? Vidiš kaj hočem povedati? V finalu reprezentančnih tekem niti Messiju niti Ronaldu NIKOLI ni šlo prav dobro. Toda Ronaldo je imel to srečo, da so drugi namesto njega opravili delo. Pri Messiju žal ne. To je edina razlika. EDINA
Kollerik
10. 06. 2019 18.18
Crisp....a Ronaldo je dal kak gol? Sam vprašam....
SadButTrue
10. 06. 2019 09.59
-1
Glej tega lika zraven Čeferina. Pravi nedonošenček.
Patuljak10
10. 06. 2019 10.44
-6
cripstoned
10. 06. 2019 09.53
+4
kaj recti...ronaldo vedno znova demanitra vsakega ki ga kritizira...ze res da ni dal gola v finalu ampak je ocitno kako njegova prisotnost na igriscu vpliva na ostale soigralce....neverjetno...potrebno je dodati da ronaldo nima top ekipe okoli sebe tako kot jo imajo nizozemci, franczoi, anglezi, nemci itd....pa se vedno osvoji evropsko prvenstvo in zdaj se ligo narodov...koliko ekip je ze ronaldo zamenjal in prav v vsaki je potem superioren....zato govorim da je to najboljsi igralec moderne ere in najbolj uspesen nogometas vseh casov....najboljsi strelec lige prvakov in najboljsi strelec reprezentanc...sam pred vsemi...dominacija...in to pri 34 letih....bravo za ronalda in portugalce...povsem zasluzeno..
Brgolino
10. 06. 2019 11.13
-2
Zakaj ga pravi strokovnjaki nikoli ne primerjajo z Maradono in Pelejem?
cripstoned
10. 06. 2019 11.40
-3
fihner
10. 06. 2019 12.48
+2
okorok4
10. 06. 2019 13.48
+2
Hahhaahhaa Cripstoned knows better than everyone. Kok si smešen. Strokovnjaki pravijo najboljši vseh časov je "Pele", nekdo drug pravi "Maradona", nekdo tretji pa "Messi". Te 3 primerjajo, Ronalda pa nikoli. Ronalda kvečjem primerjajo z Messijem. Messija pa tudi z Maradono in Pelejem, Ronalda ne. In to ni zato, ker je pred njimi, saj samo povejo da so Pele, Maradona, Messi, eden od teh 3 je najboljši. Če pa ti misliš, da veš več od vseh strokovnjakov, si pa največji egoist in največji prepotentnež vseh ljudi kar sem jih kdaj videl/slišal zanje. Jaz strokovnjakom ne bom oporekal. Jaz bi tudi lahko rekel, da je Messi daleč pred vsemi, toda če strokovnjaki pravijo, da sta tu zraven še Pele in Maradona, se jim zaupa mar ne? Ve več strokovnjak ali laik? Programiraš tudi bolje od profesionalnega programerja? Avtomobile bolje sestavljaš kot proizvodnja specializirana za to? Kuhaš bolje od Jaime Oliverja?
okorok4
10. 06. 2019 13.48
+2
Hahhaahhaa Cripstoned knows better than everyone. Kok si smešen. Strokovnjaki pravijo najboljši vseh časov je "Pele", nekdo drug pravi "Maradona", nekdo tretji pa "Messi". Te 3 primerjajo, Ronalda pa nikoli. Ronalda kvečjem primerjajo z Messijem. Messija pa tudi z Maradono in Pelejem, Ronalda ne. In to ni zato, ker je pred njimi, saj samo povejo da so Pele, Maradona, Messi, eden od teh 3 je najboljši. Če pa ti misliš, da veš več od vseh strokovnjakov, si pa največji egoist in največji prepotentnež vseh ljudi kar sem jih kdaj videl/slišal zanje. Jaz strokovnjakom ne bom oporekal. Jaz bi tudi lahko rekel, da je Messi daleč pred vsemi, toda če strokovnjaki pravijo, da sta tu zraven še Pele in Maradona, se jim zaupa mar ne? Ve več strokovnjak ali laik? Programiraš tudi bolje od profesionalnega programerja? Avtomobile bolje sestavljaš kot proizvodnja specializirana za to? Kuhaš bolje od Jaime Oliverja?
cripstoned
10. 06. 2019 15.35
-2
Okorok oz bivsi symbolic hvala da mi namenjas toliko casa ampak bolje da se naprej ostanes skrit
okorok4
10. 06. 2019 16.44
+0
Kaksen symbolic? Nikoli nisem imel profila do letos ker sem se navelical mirno gledati tvoje nabuloze
Kollerik
10. 06. 2019 18.19
-5
neverjetno..osvojili so pripravljalno prvenstvo za euro2020..ali kako se po novem imeujejo te pripravljane prijatelske tekme reprezentanc na ta prave tekme..angaziranost enih in drugi..oz vsem 4 sodelujocih je bila nevejretna...privoscite si raje dopust..vam bo dobro delo
cripstoned
10. 06. 2019 09.54
+9
se dobro da niso hrvati osvojili tega tekmovanja...kaj vse bi potem pisal nocem niti vedeti...
Petarda10
10. 06. 2019 08.43
-3
A ronci je igrau? videl sem samo da je enkrat iz prostega sprozil v svojo slacilnico?
Lessihinav?ek
10. 06. 2019 08.20
+15
Rutinirano osvojitev vsakega finala,za razliko od nekaterih drugih.človek kralj
okorok4
10. 06. 2019 08.57
+0
A je on zadel gol v finalih? Poleg tega, da je odličen nogometaš ima vedno to srečo, da ko njemu ne gre, nekdo drug namesto njega zadane gol. Tisti drugi nogkmetaš, katerega omenjaš, te sreče pač nima. Če njemu ne gre, ne zna noben drug zadet
Lessihinav?ek
10. 06. 2019 09.38
+0
cripstoned
10. 06. 2019 09.56
+0
okorok...kdo pa vedno znova prinese finale? v polfinalu? ronaldo...kako se nekateeri tolazite ni zadel v finalu in to je pomembno...ni pa pomembno da je sam popeljal ekipo v finale in tudi tu je imel svoj doprinos...ko je v tvoji ekipi ronaldo je samoumevno da bos pustil srce na igriscu...drugace ne bos igral ker ti bo on prepovedal...tako simple je to...
SadButTrue
10. 06. 2019 09.59
-7
cripstoned
10. 06. 2019 10.00
+3
Petarda10
10. 06. 2019 10.24
-3
Kdo je argentino pripeljal v finale SP 2014? in potem higuain zgresil 3 zicerje, isto vse cope, kdo je argentino pripeljal na SP 2018 s tremi zadetki na zadnji kvalifacijski tekmi?, eni pac imajo sreco da ima ekipa se kaksnega igralca ki je sposoben zadeti gol eni pac vsako tekmo ne morejo vse sami
cripstoned
10. 06. 2019 10.34
-1
blabla..v kolikor ni lovorike je brepredmetno razpravljati kdo je pripeljal koga kam...finale je potrebno zmagati...ronaldo to dokazuje messi pac ne...vedno ko se od njega najvec pricakuje ponikne...pri ronaldu je to drugace da ne omenjam da igra pod 10x vecjim pritiskom medijev pa je na koncu se vedno superioren... ob uspehih ronalda pa ne omenjajte messija...ker o taksnih uspehih kot jih ima ronaldo messi lahko samo sanja...
Petarda10
10. 06. 2019 10.51
-2
Vecjem pritisku? hahahahhaha ko messiju gre dobro ga ponizujejo ko mu gre slabo ga ponizujejo, pri ronciju je pa prav obratno tako da ne bluzi ti men o pritisku medijev ki so ves cas na strani roncija ze pri teh 24urcih se vidi po 10 nepomembnih clankov o ronciju na dan, in kaj je ronaldo dokazal v evropskem finalu nic? kaj je pokazal vceraj nic? ne pametuj ker nimas pojma
cripstoned
10. 06. 2019 11.42
-2
ronaldu pred vsako tekmo vpijejo messi...provokacije dozivlja na vsakem koraku...paparazi pa tudi delajo svoje saj mu ne dajo niti malo mira...da je vse se toliko huje za njega ga ne mara veliko ljudi povezanih v nogometu...vemo kaj je govoril blatter o njemu itd...ampak kje so danes vsi njegovi kritiki in kje je ronaldo? zmagovalec numero uno..
dark horse
10. 06. 2019 11.43
+2
Nogomet je ekipni šport kadar ronči nič ne pokaže hahaha. Ko pa da gol,dva,tri je pa le on zaslužen hahahah kakšni pacienti ste tu
Petarda10
10. 06. 2019 12.26
+1
Dark tocno to hahahahahha pacienti na kubik
fihner
10. 06. 2019 12.51
okorok4
10. 06. 2019 13.50
+3
A Messi pa ni popeljal ekip do finala? Tudi letos, če bi obramba namesto 4 popila 2 gola, bi bil on najbolj zaslužen. Pač nogomet je ekipni šport.
okorok4
10. 06. 2019 13.54
+3
V koliko finalih je Ronaldo poniknil? V prav tolikih kot Messi. Dejstvo. Ampak ko Ronaldu ni šlo, se je vedno prikazal nek Eder, Bale, Guedes, ali pa je kar Karius podaril gol Benzemaju. Lahko je imeti toliko sreče. Pri Messiju pač nasprotnik nikoli ne poda žoge v noge kot se to zgodi pri Ronaldu. Ronaldo je izjemen, toda imel je tudi ogromno sreče vsakokrat. Naj opomnim lani finale proti Kariusu?? Karius je raaaavno proti Real madridu naredil največje napake. Ulreich, rezervnni vratar Bayerna, mu je spodrsnilo ravno proti Realu, prej pa ni naredil napak. O tem ti govorim. Takih podarjenih golov pač ekipa Messija ni še imela, pa še njegovi soigralci so grešili zicerje.. Za Argentino sicer mislim, da so glavni krivci navijači in mediji, ker so PRIMORANI osvojiti SP. Maradona pod tem pritiskom ni bil, ker Argentina prej nikoli ni osvojila SPja, podobno tudi Ronaldo ni bil pod pritiskom s Portugalci, ker so bili outsiderji, to moraš priznati. Argentina pa je pod nenehnim pritiskom in s pištolo usmerjeno proti igralcem...
okorok4
10. 06. 2019 13.56
+3
Tako da glede pritiska si zgrešil. Messi in nasploh Argentina sta pod enormnim pritiskom že odkar je Maradona osvojil SP.. Portugalci in Ronaldo niso bili nikoli pod pritiskom, saj niso bili nikoli favoriti, niti niso nikoli prej osvojili lovorike. Torej so lahko sproščeno igrali, nihče jih ni primerjal s prejšnjimi generacijami, ker pač prejšnjih generacij Portugala praktično ni... v Argentini pa so stalno primerjave..kot so zdaj tudi v Braziliji pri Neymarju itd...
jozefStefan
10. 06. 2019 08.07
+20
Navijal za Portugalce..ker je to verjetno zadna lovorika CR v državnem dresu.
-jst.
10. 06. 2019 07.59
-6
Cristiano Ronaldo Ballon d’or!!!
Iniesta
10. 06. 2019 07.47
+22
Se ena lovorika za CRa ... neverjetno kako se limajo nanj ...
-4
Madridista1902
10. 06. 2019 07.29
+1
Mi lahko prosim nekdo razlozi zakaj se tukaj igra tekma za 3. mesto
jozefStefan
10. 06. 2019 08.09
+5
škoda ker se ne igra za 5. ... zdaj sploh ne vem na katerem mestu smo :)
Lessihinav?ek
10. 06. 2019 09.40
-2
apodgra
10. 06. 2019 07.24
-2
Veliko razočaranje Nizozemcev in tudi sama igra eno samo mučenje nogometne žoge. Evropska liga narodov je samo tekmovanje , kjer se igra samo za denar. Finalna tekma ,kjer se igra samo ena tekma , se bi morala igrati na nevtralnem igrišču. Tako pa tisti ,ki igra pred svojo publiko ima veliko prednost . S to trofejo se je reprezentanca Portugalske teoretično zavihtela na sam vrh najboljše reprezentance v Evropi. Realna slika pa je daleč od tega dejstva . Čeferin je lahko navdušen , ker je to zraslo na zelniku Uefe. Tudi zvezdnik Ronaldo je kar žarel po prejemu pokala. Sedaj ima en razlog , da lahko računa na osvojitev "Zlate " žoge.
ehjaehja
10. 06. 2019 07.30
-7
hahaha tebi pa zadnja dva mesca res gre use narobe prau se usoda poigrava s tabo,kdo bi reku 2 meseca nazaj da navijača barce čakajo tako žalostne novice ha?
Lessihinav?ek
10. 06. 2019 08.23
+9
Verjetno bi drugače pisal če bi De jong osvojil pokal,,,.
Štanjkol
10. 06. 2019 09.07
-7
Tekmovanje k kateremu nobena boljša reprezentanca ni pristopila resno, niti Slovenija in Hrvaška ne!
Lessihinav?ek
10. 06. 2019 09.41
+3
Dany75
09. 06. 2019 18.48
+3
Ce je to fuzbal pol sn jaz avion....kako mucenje zoge... ni vredno omembe...
Fuzbaler
09. 06. 2019 19.43
+19
Ze na svetovnem prvenstvu v igri za 3. mesto ni motivacije,kaj sele za 3. mesto v Ligi Narodov...Sicer meni to ne bo nikoli jasno,mi se ko smo igrali pred blokom,smo zeleli zmagati,pa se nam ni slo za nic. Danes pa te milijonarji igrajo ker pac morajo...
poserjemsenavas
10. 06. 2019 07.24
+11
dany ne vem kaj si ti gledal, tekma za prvo mesto je bila odlična
apodgra
10. 06. 2019 07.32
+2
Tudi tebe sprašujem , kaj si pa ti gledal. Če je bila ta tekma odlična , potem pa imaš zelo skromne zahteve do nogometne igre.
Johnny_J
10. 06. 2019 07.38
-1
Kaj je gledal? Ja ronalda. Sej nogomet je v drugem planu za sledilce modnih pist.
dark horse
10. 06. 2019 07.46
+6
Tekma je bila odlična,tako kot finale LP kajne hahahaha
Lessihinav?ek
10. 06. 2019 08.22
-1
Johnny_J
10. 06. 2019 08.40
+1
Nebi vedel kaksne navade imate na gej paradah in kaj vse dvigujete.
Lessihinav?ek
10. 06. 2019 09.42
+1
Johnny_J 10.06.2019, 8:40:19 ne razumem kaj majo geyi z nogometov,če je kdo je to suarez,če si mislil
fihner
10. 06. 2019 13.11
+3
Na modni pisti se dviguje marsikaj, pa spušča tudi...