Nogomet

Skubic zadel za prvo točko v Ligi narodov, Ciper ostaja pred Slovenijo

Ljubljana, 16. 10. 2018 22.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska nogometna reprezentanca je na četrti tekmi v Ligi narodov le uspela osvojiti prvo točko in v Ljubljani remizirala s Ciprom (1:1). Tudi najboljša predstava pod taktirko selektorja Tomaža Kavčiča ni prinesla zmage, je pa prinesla prvenec Nejca Skubica, debitantski nastop Luke Zahovića in izključitev Josipa Iličića.

Iličić (na fotografiji) za zelo dobro predstavo ni bil nagrajen z golom, temveč s potjo pod predčasno prho.
Iličić (na fotografiji) za zelo dobro predstavo ni bil nagrajen z golom, temveč s potjo pod predčasno prho. FOTO: Damjan Žibert

Slovenska izbrana vrsta je tekmo v Ljubljani začela s tremi spremembami v primerjavi s postavo, ki je pritekla na zelenico oselskega Ullevaala. Selektor Tomaž Kavčič je od prve minute ponudil priložnost Nemanji Mitroviću, Josipu Iličiću in Robertu Beriću. Na stadionu Stožice so Slovenci začeli poletno in podjetno, že v tretji minuti je po odvzeti žogi Romana Bezjaka ciprskega vratarja z močnim strelom z roba kazenskega prostora preizkusil ozdraveli Iličić, nato pa je v nadaljevanju akcije z glavo preslabo meril Berić. V peti minuti je sledila še ena lepa akcija in podaja z levega boka v sredino, kjer je Domna Črnigoja v zadnjem hipu ustavil Georgios Vasiliou.

Nizanje duhovitih napadov se je nadaljevalo in Slovenija ni prav nič spominjala na brezidejen skupek nogometašev, ki je razočaral na zadnjih preizkušnjah od Ljubljane do Celovca, Nikozije in Osla. V 14. minuti je ves prvi polčas zelo aktivni Črnigoj potegnil v protinapad in našel Iličića, ki je na oddaljenejši vratnici iskal Berića, ta pa je z glavo pomeril mimo bližnje vratnice. Sledil je poskus Črnigoja, ki je po samostojni akciji silovito streljal na prvo vratnico, kjer pa ga je pričakal Kostas Panayi.

Že videno: prvi 'pravi' strel in takoj žoga v slovenski mreži
Ciprčani so pred slovenski gol prišli šele v 18. minuti in takoj zadeli, po podaji s strani je s pomočjo prečke spektakularno žogo čez črto spravil Pieros Sotiriou, a so danski sodniki na čelu z Dancem Madsom-Kristofferjem Kristoffersenom zadetek upravičeno razveljavili zaradi očitnega prepovedanega položaja. Na drugi strani bi praktično moral zadeti Iličić, ki je sprejel žogo na boku in se z njo sprehodil v osrčje kazenskega prostora, toda v matni situaciji je Kranjčan meril prek vrat. Črnigoj je v nadaljevanju polčasa večkrat prebil ciprske okope, nato pa v odločilnih trenutkih preslabo iskal Berića in soigralce v sredini.

STATISTIKA

Naslednje minute niso bile najboljše, ko gre za predstavo domačih, saj so Ciprčani z nekaj daljšimi napadi prvič tudi resneje poskusili ogroziti Vida Belca, ki pa je bil še naprej brez dela. V 36. minuti so se Kavčičevi varovanci le prebudili, spet je bil v osrčju Iličić, ki je s peto našel Miho Zajca, ta pa "na prvo" Berića, ki je z levico spet zadel zunanji del mreže. Kazen je prišla hitro: že v naslednjem napadu, ko domači po izvajanju golavta niso dobili skoka na svoji polovici, akcija pa se je nadaljevala s preigravanjem Renata Margace in izvrstno podajo do Fotisa Papoulisa, ki je z vtekanjem med branilca matiral Belca. Do konca polčasa je bil v 40. minuti spet blizu gola Iličić, a je njegov prosti strel s slabih 30 metrov poletel le kakšne pol metra mimo vrat, Črnigoj pa pred vrati v padcu ni uspel preusmeriti žoge v ciprsko mrežo.

Slavje Ciprčanov po zadetku v zaključku prvega polčasa.
Slavje Ciprčanov po zadetku v zaključku prvega polčasa. FOTO: Damjan Žibert

V igro Dervišević, poškodba kapetana Jokića in izključitev Kastanosa
Drugi polčas je nemudoma prinesel prvo menjavo v domačih vrstah: Bezjaka je zamenjal domačin Amir Dervišević. Vezist Maribora je takoj prevzel odgovornost izvajanja prostih strelov in njegova prva žoga je bila zelo nevarna, toda sodniki so dosodili prepovedan položaj Reneja Krhina in soigralcev. V 55. minuti se je v prodor podal kapetan Bojan Jokić, prišel v kazenski prostor in pomeril mimo oddaljenejše vratnice. To je bila zadnja akcija branilca Ufe, ki je moral poškodovan z igrišča, zamenjal ga je Jure Balkovec. V 60. in 63. minuti sta morala tako Belec kot Panayi zbrano posredovati po nevarnih strelih z roba kazenskega prostora: Belca je preizkusil Kostakis Artymatas, Črnigoj pa Panayija.

Nato pa 66. minuta in šok v ciprskih vrstah, potem ko je rezervista Balkovca očitno za dres vlekel in na robu kazenskega prostora zrušil Grigoris Kastanos, mu je glavni sodnik pokazal drugi rumeni in s tem izključujoči rdeči karton. Prosti strel Zajca je z ugodnega položaja zletel povsem mimo želenega cilja. Tako kot poskus z razdalje Sotiriouja, ki je imel ob vedno večji slovenski ofenzivi veliko prostora za morebiten zaključni udarec. Kavčič je v iskanju vsaj prve točke v novoustanovljenem tekmovanju, ki bi preprečila selitev v nižji rang, v ogenj prvič poslal debitanta Luka Zahovića. Tudi tako napadalna ekipa Slovencev je dolgo časa garala za kakšno priložnost, (delna) odrešitev pa je prišla v 83. minuti, ko je Zajc s filigransko podajo prek obrambe Cipra našel vtekajočega Nejca Skubica, ta pa je s strelom "na prvo" zadel v daljši kot vrat in proslavil svoj reprezentančni prvenec.

Dolga akcija med Iličićem in Zajcem je v 85. minuti privedla do strela Derviševića z roba 16-metrskega prostora, ki pa ni bil dovolj močen niti natančen. Točko je Slovencem zagrenila izključitev Iličića v eni zadnjih akcij rednega dela, potem ko je član Atalante v pritisku na ciprsko zadnjo vrsto še drugič na tekmi pohodil tekmeca. V kar šestminutnem dodatku je glavni sodnik v eni zadnjih akcij izključil tudi gostujočega kapetana Demetriouja, ki je z grobim štartom prekinil slovenski protinapad, toda v igri desetih proti devetim si Slovenci prave priložnosti za gol v zadnjih napadih niso pripravili.

Liga narodov, liga C, 4. krog:

- skupina 3:
Slovenija ‒ Ciper 1:1 (0:1)
Skubic 83.; Papoulis 37.
RK: Iličić 90./Slovenija; Kastanos 66., Demetriou 90./oba Ciper

Postavi:

Slovenija: Belec; Skubic, Mitrović, Mevlja, Jokić (od 58. Balkovec), Krhin (od 75. Zahović), Črnigoj, Zajc, Bezjak (od 46. Dervišević), Iličić, Berić. Na klopi: Kotnik, Ivačič; Stojanović, Šporar, Delamea Mlinar, Požeg Vancaš, Bijol, Štulac, Blažič.

Ciper: Panayi; Merkis, Sielis, Demetriou, Sotiriou, Kousoulos, Papoulis (od 73. Avraam), Margaca (od 87. Christofi), Artymatas, Kastanos, Vasiliou (od 90. Ioannou). Na klopi: Giorgallides, Pardo; Mouktaris, Stylianou, Fylaktou, Roushias, Papafotis, Economides.

POSTAVI

Norveška ‒ Bolgarija 1:0 (1:0)
M. Elyounoussi 31.

LESTVICA

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
17. 10. 2018 20.48
+2
Naši najbolje da igrajo brez gola (naj ga odžagajo in vsaj lepo pobarvajo da se ne vidi oluščena barva) in ne bo problema z golmanom in prejetimi goli.
ivan.z Doba
17. 10. 2018 16.09
+2
Takle sraje mamo.
rob3rt
17. 10. 2018 12.48
+1
Rade Mijatović bo baje danes ob 3eh objavil veliko novico, piše v Ekipi. Upajmo, da bo oznanil svoj odstop. Saj vem, mokre sanje...
Homofobb
17. 10. 2018 09.05
-1
MUAHAHAHAHHAHAHAHAAHAHAHHAHA
tekač
17. 10. 2018 08.48
+2
Ni poanta o trenerju. Bistvo je v odnosu nogometašev do Slovenskega dresa. Drugo, tehnično je zdajšna reprezentanca na zelo nizki ravni. Dvojni pasovi,preigravanje,da se ustvari prostor,vtekanje v prazni prostor, pokrivanje prostora....itd. Nivo je nizek in res za zadnjo skupino. Prav tako je s taktiko. Brezglavo tekanje za žogo, nabijanje iz kazenskega prostora,obrambna postavitev / dva skačeta na enega igralca v obrambi/ predložki v kazenski prostor na pamet, egoistični zaključevanje akcij za gol / ali ne videti igralca v priložnosti za gol .....itd ocena za najnižji razred evropskega nogometa. Kondicija je edino kar bi pohvalil vendar je tek brezglavo porabljen. Torej manjka Kampel,Oblak, in zelo dobri mislim da je Vancoš...
rofo
17. 10. 2018 08.29
+18
Če bi igrali Mura,Krško ali Aluminij zmaga ne bi bila vprašljiva,saj to kar smo videli sinoči je.....nimam besed.Priznam pa,da so vsi ti,ki vztrajno bojkotirajo nastope zame izgubili vrednost in če bi bil selektor jih nikoli več ne bi vabil.Samo poglejmo k sosedom Hrvatom.....,kje vse igrajo in so pravi zvezdniki,pa vendar nastop za repezentanco ni nikoli problem!!!
beerch
17. 10. 2018 08.27
+12
Imam pa resne pomisleke o tem , kako igrajo fantje. Kaj pa, če se res hočejo znebiti trenutnega selektorja, pa ni druge poti , kot da izgubijo še nekaj tekem???
Norbert
17. 10. 2018 08.58
+6
BRAVO - si res eden tistih s pamenim komentarjem! Ni problem v igralcih - problem je v vodstvu (Mijatoviću & Company)... prej s Katancem, sedaj pa s postavljeno maskoto Kavčičem!
Norbert
17. 10. 2018 09.00
+9
Škoda mi je samo teh fantov, ki igrajo in si na račun nesposobnega vodstva delajo sramoto v svetu nogometa - edini pametni tu so tisti, ki ignorirajo nastop (Oblak, Kampl...)!
Tomvojo
17. 10. 2018 20.51
To kar ti "fantje "igrajo sploh ni nogomet, letajo kt kure brez glave in vsake toliko zadenejo kakšno žogo.
beerch
17. 10. 2018 08.21
+29
hehehe, iztržili smo točko proti velikemu Cipru...
dajno
17. 10. 2018 09.29
+2
CarSony
17. 10. 2018 08.17
+19
Nič od nič od Kavčiča.Škoda je Katanca,da se je osramotil na tak način,ko je ustoličil neumnega Kavčiča.
Unionko
17. 10. 2018 08.26
+22
Res je, Katanec je dober trener, vendar nima pravega odnosa z nikomur, je konfliktna oseba in to ga tepe. Res sramotno pa je od njega, da je Mijatovič po njegovih navodilih ustoličil Kavčiča za selektorja. Če hočeš nekaj presekati in obrniti na bolje, ne postaviš pomočnika za selektorja, to vejo vsi samo Mijatovič ne. Upam, da mi bo novica dneva, da Kavčič ni več selektor ali pa še bolje, da tudi Mijatovič ni več predsednik, polepšala dan.
joso5
17. 10. 2018 08.34
+7
Srbska posla sramotno da so izgubili porti delavcem lep pozdrav Slovenijo
MKII
17. 10. 2018 08.55
-7
Katanec konfliktna oseba? Kaj jaz bi tut ratu konflikten, če bi imel Zahota nasproti.
dajno
17. 10. 2018 08.12
+33
Težka bo proti Gibraltarju
vitaminkripl
17. 10. 2018 08.12
+22
Ja nič. Rokometaše probat dat igrat. Mačkovška na gol pa Gaberja v napad za glavce pa bi že zmagali tti Ciper.
zajebant2
17. 10. 2018 08.07
+16
treba pa se je zahvaliti ljubljanskim navijačem za korografijo in bučno navijanje😀
Anticripstoned
17. 10. 2018 08.05
-29
Ljudje božji dajte Kavcicu čas da pokaže svoj talent. Ne ga kritizirat vsako tekmo.
Uporabnik1540409
17. 10. 2018 08.05
-3
Vsaka čast. Čestitam. Dali vse od sebe!
HouseBeatz
17. 10. 2018 08.05
+24
Vec kot za krompir pobirat niso
SadButTrue
17. 10. 2018 07.57
+19
Valjda ni šlo brez debilnih novinarskih vprašanj tipa "A še vedno verjamete v to ekipo in podobno....?"
MKII
17. 10. 2018 07.50
+25
Kostanj nabirat, gremo.
Pikabalonca
17. 10. 2018 07.48
+29
Zahovičev štab na klop, ( namesto NZS ) sedež Nogometa v Maribor ukinitev NZS pa bodo rezultati..Saj se ve v MARIBORU je nogomet doma v Ljubljani pa imajo Doktorje nogometa ??? tam so zrasli kar trije edini taki strokovnjaki na svetu..ni kaj za dodat..kjer doktorat nogometa Hodi..tam igrajo sami HLODI..
dajno
17. 10. 2018 08.07
+13
Vsekakor bi ZZ bil prava oseba, samo potem je MB na zgubi. Tak da raje ne
istrajenaša123
17. 10. 2018 08.27
-3
Flamee
17. 10. 2018 07.44
+5
Zacetek clanka ga zmaga. Slovenska izbrana vrsta, Nemanja Mitrović, Josip Iličić in Robert Berić. Res ta pravi Slovenci.
fihner
17. 10. 2018 08.04
+6
Nimasmisla
17. 10. 2018 07.41
+38
nagnat mijatovića in nzs raspustit
Tomvojo
17. 10. 2018 20.54
Z Zakonom prepovedat fuzbal v slolandiji, denar pa botrstvu nakazat.