Nogomet

Slovenci častno padli na rogovih Vikingov: remi v Stožicah potrdil izpad

Ljubljana, 16. 11. 2018 22.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Liga narodov za slovensko izbrano vrsto ostaja zakleta. Slovenci, prvič pod vodstvom Igorja Benedejčiča, so v Stožicah proti Norvežanom hitro povedli, nato pa se prehitro zadovoljili s prednostjo in se večji del obračuna branili. Kmalu bi zdržali, toda v 85. minuti je Bjorn Maars Johnsen zadel za remi, ki je skupaj z remijem Cipra in Bolgarije potrdil selitev v nižji rang tekmovanja (1:1).

Slavje slovenskih reprezentantov po golu na začetku prvega polčasa.
Slavje slovenskih reprezentantov po golu na začetku prvega polčasa. FOTO: Damjan Žibert

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah začela novo zgodbo pod taktirko zaenkrat zgolj vršilca dolžnosti selektorja Igorja Benedejčiča, ki je povratnika v reprezentančno jato branilca Andraža Struno in vezista Rajka Rotmana nemudoma potisnil v ogenj. Kapetanski trak je bil ob odsotnosti Bojana Jokića in Josipa Iličića prvič v karieri na roki zvezdnika kijevskega Dinama Benjamina Verbiča, medtem ko se je navijačem prvič v zgodovini slovenske reprezentance na kvalifikacijski tekmi predstavila bratska naveza: poleg Andraža Strune je tekmo začel tudi Aljaž Struna.

TEKMA

Tekma bi se po previdnem začetku z obeh strani težko začela bolje za Slovence: če je bilo v obdobju bivšega selektorja Tomaža Kavčiča značilno, da so s prvimi streli na tekmah povedli nasprotniki, so bili tokrat fantje s Triglavom na prsih tisti, ki so se skupaj s precej številčnimi navijači veselili. Po dolgi podaji Aljaža Strune je žogo s prsmi Domnu Črnigoju nastavil Andraž Šporar, Črnigoj pa je s globino lepo zaposlil kapetana Verbiča in ta ni grešil ter z natančnim strelom ob oddaljenejšo vratnico poskrbel za vodstvo.

Verbič (na fotografiji) je takole zadel ob oddaljenejšo vratnico norveškega gola.
Verbič (na fotografiji) je takole zadel ob oddaljenejšo vratnico norveškega gola. FOTO: Damjan Žibert

Norvežani zapravljali priložnost za priložnostjo
Vratar Vid Belec je bil prvič na resnejši preizkušnji šele v 20. minuti, ko je Mohamed Elyounoussi poskusil s strelom po tleh z dobrih 16 metrov, a Belec ob posredovanju ni imel nikakršnih težav. Sledile so najboljše norveške in najslabše slovenske minute: v 22. je Mohamed Elyounoussi prodiral po levi, njegovo podajo pa je pred Belcem izbila ožja domača obramba. Že minuti kasneje je bil po diagonalni podaji na oddaljenejšo vratnico v skoku za las prekratek Ola Kamara.

Najlepši priložnosti so si Norvežani pripravili v 31. in 33. minuti: najprej je po predložku z leve Tarik Elyounoussi že premagal Belca z glavo, a sta dobesedno na črti gola najprej Aljaž Struna in nato še Miha Mevlja čudežno izbila žogo na varno. Skandinavci so protestirali, toda glavni sodnik je s pomočnikom na črti vrat ocenil, da umetno okroglo usnje črte ni prečkalo. Norvežani so dve minuti kasneje po uigrani akciji s prostega strela in dobljenem skoku pripravili novo priložnost Mohamedu Elyounoussiju, ki pa je osamljen v kazenskem prostoru s polvolejem meril mimo vrat.

V igro tudi čudežni deček Odegaard
Norvežani so podjetno krenili tudi v drugi polčas, v 50. minuti je Mevlja izgubil žogo blizu roba kazenskega prostora, Kamaraja pa je v priložnosti v zadnjem hipu ustavil Nejc Skubic. Slovenci so v 54. minuti odgovorili prek Črnigoja, ki je tokrat z odloženo žogo "vrnil uslugo" Šporarju, čigar strel je z roba kazenskega poletel mimo vrat. Gostje so v lov na vsaj izenačenje krenili tudi s še vedno zgolj 19-letnim Martinom Odegaardom, čudežnim dečkom norveškega nogometa, ki ga Real Madrid vse od prihoda iz Stromsgodseta kali v nizozemski ligi. Odzval se je tudi Benedejčič, ki je iz igre potegnil načetega Črnigoja, vanjo pa poslal Romana Bezjaka. Dobrih 20 minut pred koncem rednega dela tekme je Kamara po podaji s strani grdo zgrešil, potem ko bi moral v sredini le še podstaviti nogo.

Odegaard se je v 71. minuti izkazal z izvrstnim strelom z razdalje, ki pa mu je bil blizu stičišča vratnice in prečke kos Belec. V 73. minuti so bili navijači na nogah, ko je prosti strel Amirja Derviševića z glavo v mrežo pospravil sveži rezervist Robert Berić, francoski sodniki pa so na čelu z glavnim Ruddyjem Buquetom zadetek razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Protesti po zares mejni odločitvi niso zalegli, gostje pa so nadaljevali z obleganjem slovenskega gola: Belec je s prisebno obrambo na svoji bližnji vratnici ustavil Markusa Henriksena, ki je pobegnil po kombinaciji na desni strani napada. V 85. minuti pa so Norvežani le zatresli mrežo Belca ‒ in to povsem zasluženo, potem ko je visoko podajo z levega boka pred članom Sampdorie, ki je slabo zapustil vrata, mimo njega z glavo zabil rezervist Bjorn Maars Johnsen. Johnsen je bil v enem zadnjih napadov po podaji iz kota blizu celo zmagovitemu golu, toda meril prek vrat, Slovenija pa je z drugo osvojeno točko v skupini po zadnjem sodnikovem žvižgu že vedela, da se seli v nižji rang tekmovanja.

Liga narodov, 5. krog, liga C:

- skupina 3:
Slovenija ‒ Norveška 1:1 (1:0)
Verbič 9.; Johnsen 85.

Postavi:

Slovenija: Belec; Skubic, Al. Struna, Mevlja, An. Struna, Dervišević, Rotman, Verbič, Črnigoj (od 58. Bezjak), Zajc (od 69. Berić), Šporar (od 84. Bijol). Na klopi: Kotnik, Ivačič; Balkovec, Blažič, Krajnc, Stojanović, Štulac, Vancaš, Zahović.

Norveška: Jarstein; Elabdellaoui, Nordtveit, Rosted, Aleesami, Johansen (od 57. Odegaard), Selnaes, Henriksen, M. Elyounoussi, Kamara (od 75. Sorloth), T. Elyounoussi (od 63. Johnsen). Na klopi: Grytebust, Nyland; Berge, Fossum, Hovland, Linnes, Meling, Reginiussen, Svensson.

POSTAVI

Ciper ‒ Bolgarija 1:1 (1:0)
Zachariou 24.; Dimitrov 89./11-m

LESTVICA

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikpiki191
17. 11. 2018 11.27
+1
tolko dobrih igralcev premore naša liga pa niso vpoklicani
mariomandzukic
17. 11. 2018 11.42
+6
mikpiki191
17. 11. 2018 14.05
+2
Maxx365
17. 11. 2018 11.22
+10
A lahko iz D skupine tudi izpademo?
nejcvrecko
17. 11. 2018 11.09
-4
Mislim,da je pri nas krivo predvsem ,da nimamo pravega trenerja,če bi bil trener,ki ve zakaj se gre bi bila verjetno drugačna igralska zasedba itd...
gullit
17. 11. 2018 10.49
+8
Bravo fantje, to je bila borbenost ki smo jo pogrešali. Tudi novinci oz. mladi so dokazali da so lahko koristni. Le tako naprej. Če kdo noče igrati se mu lahko zahvalimo in igramo s tistimi ki hočejo igrati in se borijo za grb in dres države.
Thomasb
17. 11. 2018 10.12
-4
samo da so ljubljančani v vodstvu NZS,slovenija je na poti v p......
igyyp
17. 11. 2018 09.50
+4
kot sem že večkrat napisal, mi bi morali repko sestavit iz slo klubov, in iz igralcev, ki igrajo ne pa iz gasterbajterjev, ki so itak večinoma na klopi, razen boljših, ki jih pa ni. Včeraj lep primer. 3 točne podaje ne spravijo skupaj, in kaj potem pričakovat. Sicer Benedejčič se je vsaj malo potrudu, tud en odnos je malo drugačen, samo to ni dovolj. Vezna linija katastrofa, vezista si 2 žog točno neizmenjata, da o napadu zguba časa, potem pa gremo v bunker na branjenje, to je pa ponavadi 80 min se branit, poden, slej ali prej ga fašeš.
Modrijas
17. 11. 2018 09.50
-2
saj pa niso sposobni igrat v ogracek ligi
popaj33
17. 11. 2018 09.35
+9
celo 2 točke imamo ka si ti nor 😂😂😂😂😂
Mungos2
17. 11. 2018 09.32
+0
Samo da ne igra Jokić, naši ne izgubijo tekme !!!!!!
xxdrgregoryhouse
17. 11. 2018 09.31
-1
popaj33
17. 11. 2018 09.24
+0
kvaliteta na nivoju
vinogradnik33
17. 11. 2018 09.03
+15
Slovenska reprezentanca ni sposobna mednarodnih uspešnih tekem , ker ni stalnega moštva in se ne poznajo dovolj , ker se karnaprej menjavajo trenerji in igralci ne zastopajo barv Slovenije !
larionov
17. 11. 2018 08.53
+19
Včasih moraš pač padit,da se pobereš močnejši...včeraj sploh nismo igrali tako slabo... imamo mlado ekipo,ki ima nek potencijal in če dodamo še Iličiča,Oblaka,mogoče Kampla,potem so tu še Kronaveter,Vombergar...potrebno je pripeljati selektorja,ki ve kaj počne in bo znal te fante uigrat...menjava generacije je težek postopek,še veliko večje reprezentance so imele probleme pri tem...zato glave gor in z pozitivo naprej... pa Mijatovič naj odstopi... LP
Iztok Bizjak
17. 11. 2018 08.51
+31
Boljši naslov bi bil: Slovenija sploh ne igra. Formacija igralcev z enim napadalcem je samomor, sploh pa na domačem igriišču in še na tekmi, ki jo igraš samo še za gledalce!!!! Igralci pokrivajo igralce 10-15 stran od žoge, nekateri sploh ne vedo kje je njihova pozicija, napadalci in vezisti podajajo žogo vedno nazaj, vratar zelo slab. Ne vem ali tudi v reprezentanci velja, da vratar ne sme čez sredino brcnit žoge? Je pa res, da večino tega kar sem napisal mora urediti samo sposoben selektor in noben drug. Selektror pokliče igralce v reprezentanco. Glede oragnizacije včerajšnje nogometne tekme pa takole: prvo kar je, je bil zaprto parkirišče v garažo Stožice, luči do stadiona ugasnjene, skoraj brez štantov, ki bi se jedlo in pilo oz. kupil kakšen spominek za RAZUMNO ceno, glede, da je bilo na stadionu vsaj 5000 otrok. Na stadionu pa ponovno samo en tip, ki je prodajal kokice po tribuni, ena stojnica s hot-dogom, ena s kokicami in dve ženski, ki sta prelivala vodo iz steklenice v kozarce. Pa viste ja nori na NZS kakšno zgodbo se greste s to razprezentaanco. Najslabše pa kar je bilo, da so to tekmo gledali v živo predvsem otroci(cca 5000), ki so želeli gledati soje vzornike, ki se borije do zadnjega atoma moči s kokicam v roki, da bi si zapomnili tekmo za lep čas. Hvala NZS, otrokom ste UNIČILI sanje!!
Malek
17. 11. 2018 10.49
+4
Zalostno, da imajo otroci take vzornike. To sploh ni nogomet, go je mucenje zoge. Ko pride zoga do igralca, se je ta znebi, kot bi bila okuzena s crnimi kozami, brcne jo cimprej od sebe, kam, pa se sam ne ve.
mallonge
17. 11. 2018 13.20
+2
Vse kar manjka na Stožicah je pojedel Janković. Jurček pa še vedno lačen.
MKII
17. 11. 2018 08.50
+29
Bosna pa v elitno grupo A z lahkoto! Bravoooo Bosna ❤️♥️🎯👍
apodgra
17. 11. 2018 08.46
+8
Kaj več pričakovati ni bilo nerealno. Edina akcija , ki je dišala po nogometni igri je bil zadetek slovenske reprezentance. Vse drugo je zelo slabo in našim še veliko manjka , da bi postali vsaj tako dobri , kot so bili Norvežani. Ni me motila toliko slaba igra naših , ampak sam prenos in sama komentatorja. Kaj vse nam je povedal strokovni komentator Zupanc ,ki je odrival toplo vodo in razlagal tisto , kar je videl samo . Raje sem preklopil na Šport klub 1 in gledal tekmo Nizozemska -Francija .
Mungos2
17. 11. 2018 09.36
+5
Sploh ne vem, kaj je komentiral pomožni komentator Zupanc ??? Kot da smo nevedneži !!!
rofo
17. 11. 2018 08.42
+9
Končno lahko rečem,bravo mladi fantje,kljub smoli z razveljavjenim golom gledljiva igra naših in kanček športne sreče je zmanjkal za popoln uspeh.Zato v nadalje graditi reprezentanco na mladih in vabit res samo tiste,ki so se pripravljeni kadarkoli odzvat na klic selektorja,frajarje pa pustit tam kjer so.Še enkrat fantje....,glave gor in pogumno naprej!!!!
Mungos2
17. 11. 2018 10.22
Mungos2
17. 11. 2018 10.22
Mungos2
17. 11. 2018 10.22
degenos
17. 11. 2018 08.40
+5
hehe .fuzbal pa res ni pomebn za to našo državo ...mamo druge športe z uspehi ...katere fuzbal ne bo nikol dosegu
Thomasb
17. 11. 2018 10.13
+1
eskil
17. 11. 2018 08.37
+6
Pozitivno je, da je končno večina fantov naše gore list. Napisal sem večina. Videti je bilo, da imajo voljo, pokazali so borbenost. Žal nimajo individualnih sposobnosti in znanja. Več kot dve podaji v napadu niso sposobni narediti. Manjka jim še veliko. Z vstrajnim delom in poštenim pristopom, bodo čez čas prilezli nazaj v 3. kakovostni razred, za kaj več pa tudi v nadaljevanju ni možnosti. Prav tako ni nobenih realnih možnosti pričakovati nastop na večjih tekmovanjih. To je realnost našega slovenskega nogometa.
Vinogradnik67
17. 11. 2018 08.30
+0
Bravo brez Jokiča ,Krhina ,Kurtiča in solerja Iličiča je bila igra prerojena !!!