Liga Evropa

Sevilla sedmič v finalu Lige Evropa

Sevilla, 18. 05. 2023 23.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J., A.V.
Komentarji
4

Po tem, ko sta že znana finalista nogometne Lige prvakov, so bili po četrtkovem nogometnem večeru znani še klubi, ki se bodo potegovali za končno zmago v Ligi Evropa in Konferenčni ligi. V LE se bosta za laskavo lovoriko udarila Sevilla in Roma. Finale bo 31. maja v Budimpešti. Andaluzijci so bili boljši od Juventusa. V 65. minuti je sicer goste iz Torina v vodstvo povedel Dušan Vlahović, le nekaj minut kasneje pa je izenačil rezervist Suso. Finalista je določil dodaten igralni čas, v katerem je Argentinec Erik Lamela dosegel gol za sedmi finale Andaluzijcev (2:1).

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sevilla sedmič v finalu Lige Evropa
    02:32
    Iz 24UR: Sevilla sedmič v finalu Lige Evropa
  • Erik Lamela povedel Sevillo v vodstvo (2:1)
    00:20
    Erik Lamela povedel Sevillo v vodstvo (2:1)
  • Dušan Vlahović povedel Juventus v vodstvo (1:0)
    01:14
    Dušan Vlahović povedel Juventus v vodstvo (1:0)
  • Suso poskrbel za izenačenje (1:1)
    01:04
    Suso poskrbel za izenačenje (1:1)

Nogometaši Juventusa, ki so trikrat zmagali v predhodniku evropske lige, pokalu Uefa, in Seville, s šestimi naslovi rekorderke tekmovanja, so se na prvi polfinalni tekmi razšli z neodločenim izidom 1:1. Roma, lani zmagovalka Konferenčne lige, pa je v drugem polfinalnem obračunu z 1:0 premagala Bayer Leverkusen, zmagovalca pokala Uefa 1987/88. Ta je izgubil zadnjih sedem tekem proti italijanskim tekmecem. V Ligi Evropa so še vedno v igri italijanski finale, sedma lovorika za Sevillo in prvi trenerski naslov nekdanjega španskega reprezentanta Xabija Alonsa z Bayerjem.

Kluba imata bogato zgodovino v tem tekmovanju. 

Sevilla je en od petih španskih klubov z naslovom v tem tekmovanju. Atletico Madrid ima tri lovorike Lige Evropa, dva ima Real Madrid, po enega pa Valencia in Villarreal.

Predvsem Sevilla, ki je že rekordnih šestkrat osvojila Ligo Evropa, nazadnje leta 2020. Po drugi strani je Juventus trikrat dosegel finale, a pokala še ni dvignil. Prva tekma, odigrana na Juventusovem stadionu Allianz, se je končala z neodločenim izidom 1-1. Sevilla je hitro povedla z golom maroškega napadalca Youssefa En-Nesyrija. Juventus je izenačil šele v 97. minuti z golom Federica Gattija. Odločilni obračun polfinalnega dvoboja LE so, tako kot v Torinu, bolje odprli španski nogometaši, ki pa so imeli manjšo terensko pobudo kot v Piemontu. Juventus je (pričakovano) začel previdno, bolj obrambno naravnano, zavedajoč se, da je tekma dolga in, da je po obračunu v Torinu še vse odprto. Sevilla je najprej poskusila preko Ivana Rakitića, aktiven je bil tudi Lucas Ocampos, ki je uvodni obračun zaradi poškodbe odigral le prve pol ure, a v tem času rahljal živce domačim navijačem in delal skrbi nogometašem Juventusa. 

Sevilla - Juventus
Sevilla - Juventus FOTO: Sofascore.com

Čeprav je bila stara dama v uvodnih petnajstih minutah v bolj ali manj podrejenem položaju, pa je kljub temu prišla do najlepše priložnosti tega dela tekme, ko je po kotu in podaji Nicola Fagiolija z glavo odlično meril branilec Federico Gatti, a je še bolje posredoval maroški vratar Yassine Bounou - Bono

Sevilla je absolutni rekorder po številu naslovov v Ligi Evropa; najbližji zasledovalci, Inter, Liverpool, Juventus in Atletico Madrid, imajo po tri naslove. V šestih finalih (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020) še ni izgubila.

Navkljub terenski premoči in večji posesti žoge, pa so gostitelji do prve prave priložnosti prišli šele po pol ure igre, ko je odlično poskusil Ocampos, a še lepše obranil Poljak Woyciech Szczesny. Poljak je goste iz prestolnice Piemonta rešil tudi nekaj minut kasneje, ko je ukrotil močan poskus Marcosa Acune z razdalje. Srečanje se je po pol ure igre dodobra razživelo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po nekajminutni premoči Andaluzijcev, je do nove priložnosti, vnovič "smrtne" prišla stara dama, a je poskus Moisa Keana ustavil okvir vrat. V poslednjih sekundah prvega polčasa je Juventus "nevarno živel", saj bi lahko Sevilla prišla do enajstmetrovke, a se VAR soba ni oglasila in po prvem polčasu je bilo na stadionu Sanchez Pizuan vse odprto (0:0). 

Dušan Vlahović in Federico Gatti
Dušan Vlahović in Federico Gatti FOTO: AP

Če so prvi polčas bolje odprli domači in bili uvodoma precej bolj nevarni, pa se je v začetnih minutah drugega polčasa zgodba spremenila, saj je bil tokrat bolj nevaren Juve. Še najbližje spremembi izida so bili gostje po poskusu francoskega vezista Adriena Rabiota. Tekmeca sta v drugi polčas krenila brez kadrovskih sprememb. Edina menjava se je zgodila že v prvem polčasu, ko je poškodovanega Fagiolija zamenjal Argentinec Leandro Paredes. Po prvem naletu Torinčanov je pobudo spet prevzela domača ekipa, a boljše priložnosti so še naprej prihajale s strani Juventusa, saj se je iz oči v oči znašel Rabiot, a meril za las nenatančno. Nato pa 65. minuta in gol za Juve. Žoga je dokaj srečno prišla do rezervista Dušana Vlahovića, ki je iz bližine premagal domačega vratarja in Torinčane popeljal pred vrata finala.

Sevilla - Juventus (po koncu rednega dela)
Sevilla - Juventus (po koncu rednega dela) FOTO: Sofascore.com

Odgovor Andaluzijcev je bil hiter in tudi učinkovit. Po neumnosti Federica Chiese je do žoge prišel rezervist Suso in bravurozno premagal Szczesnyja (1:1). Čeprav je bilo v preostanku tekme še nekaj zares zrelih priložnosti pa se izid ni več spremenil in tekmeca sta morala v dodatni igralni čas. Že v uvodnem delu dodatka je Sevilla prvič prišla v vodstvo, ko je z glavo natančno meril Erik Lamela (2:1). Navkljub živahni igri z obeh strani, pa je bil to tudi zadnji gol na tekmi in Sevilla se je še sedmič uvrstila v finale Lige Evropa.

Sevilla - Juventus (po koncu podaljška)
Sevilla - Juventus (po koncu podaljška) FOTO: Sofascore.com

Rimljani drugič v finalu LE
Roma bo drugič igrala v finalu evropske lige. 1991 je izgubila proti Interju. Lani so varovanci trenerja Joseja Mourinha prišli do prvega evropskega naslova po 60 letih. Osvojili so Konferenčno ligo. Pred tem so v sezoni 1960/61 zmagali v pokalu velesejemskih mest.

Roma lahko postane trideseti klub z lovoriko v Ligi Evropa in peti iz Italije. Inter (3), Juventus (3), Parma (2) in Napoli (1) so skupaj osvojili devet naslovov.

Bayer Leverkusen - Roma
Bayer Leverkusen - Roma FOTO: Sofascore.com

Izida, Liga Evropa, druga tekma, polfinale:
Sevilla - Juventus     2:1 (0:0)    /1:1*
Suso 72., Lamela 95.; Vlahović 65.

Postavi:
Sevilla: Bono, Jesus Navas, Balde, Gudelj, Acuna, Rakitić, Fernando, Ocampos (Lamela), Gil (Montiel), Oliver Torres (Suso), En-Nesyri.
Juventus: Szczesny, Gatti, Bremer, Danilo, Cuadrado, Rabiot, Fagioli (Paredes), Locatelli, Di Maria (Kostić), Iling-Junior, Kean (Vlahović).

Bayer Leverkusen - Roma 0:0   /0:1*

* izid prve tekme

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.45

MVP tekme

Za najkoristnejšega igralca dvoboja je bil izbran nocoj izjemni čuvaj mrže Juventusa Wojciech Szczesny.

23.42

Statistika tekme

120'

Konec tekme (Sevilla z Romo v finalu Lige Evropa)

Zaslužena zmaga nogometašev Seville, ki se tako veselijo še sedme uvrstitve v finale drugega po jakosti klubskega tekmovanja na stari celini. za domače sta bila natančna Suso in Lamela, za Juventus pa je zadel Dušan Vlahović.

115'

Rdeči karton za Acuno

Bojeviti Marcos Acuna je bil zaradi dveh rumenih kartonov izključen in je tako pet minut pred zaključkom podaljška moral zapustiti zelenico. Sevilla ostaja v vodstvu.

94'

GOOOOOOOOL! Lamela neobranljivo za vodstvo Seville (2:1)*

V četrti minuti prvega dela podaljška je Sevilla zasluženo prišla do vodstva. Po samostojnem prodoru Bryana Gila po levi strani in njegovem visokem predložku v kazenski prostor gostov je do strela z glavo prišel Erik Lamela, ki je meril močno in natačno za vodstvo 2:1.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kala 09
19. 05. 2023 10.38
+3
Pagliaccio 46
19. 05. 2023 09.17
+3
Maxx... je la gazetta tudi dala 10 vratarju Juventusa?
Kollerik
19. 05. 2023 08.49
+5
Če zapišem po cripsijevo: Sevilla rešuje Špansko čast, medtem ko jo Real blamira.... :))
Pagliaccio 46
19. 05. 2023 09.12
+3
To je tekmovanje Sevilje... pa vseeno ni pokasirala 4 komadov🤭