Liga Evropa

FOTO in VIDEO: Adurizev evropski strelski pohod premalo, Sevilla slavila v Baskiji, do zmag še Šahtar in Villarreal

Bilbao, Braga, Villarreal, 07. 04. 2016 23.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Ligi Evropa je bil nocoj večer rezerviran za prve četrtfinalne obračune. Na španskem derbiju med Athletic Bilbaom in Sevillo je v gosteh z 2:1 slavila Sevilla. Villarreal je po dvojčku Bakambuja z 2:1 premagal Sparto iz Prage. Šahtar je z enakim izidom slavil na gostovanju pri Bragi.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Villarreal - Sparta Praga
    02:10
    Vrhunci tekme Villarreal - Sparta Praga
  • Vrhunci tekme Athletic Bilbao - Sevilla
    04:20
    Vrhunci tekme Athletic Bilbao - Sevilla
  • Vrhunci tekme Braga - Šahtar Donjeck
    02:57
    Vrhunci tekme Braga - Šahtar Donjeck

V Bilbau je bil na sporedu španski derbi med domačim Athleticom in branilko naslova andaluzijsko Sevillo. V prvem polčasu, ki ni prinesel zadetkov smo spremljali izjemno zanimiv obračun. Obe ekipi sta igrali izjemno napadalno in iskali zadetek. Najbližje golu so bili v prvem polčasu domačini. Po podaji Benata s prostega strela je v nasprotnem kazenskem prostoru najvišje skočil prvi strelec letošnje izvedbe Lige Evropa Aritz Aduriz, a je njegov strel na njegovo nesrečo končal v levi vratnici gola, ki ga je branil David Soria. Tik pred koncem prvega polčasa je imel lepo priložnost še domači bočni igralec Oscar de Marcos, a je njegov strel z neposredne bližine za las zgrešil gol. Tako je po prvem polčasu ostalo pri začetnih 0:0. Drugi polčas pa se je za domačine začel sanjsko. Iker Munianin je v z desne strani poslal krasen predložen v kazenski prostor, kjer pa se je na oddaljenejši vratnici najbolje znašel Aduriz in z glavo povedel Baske v vodstvo. To je bil za 35-letnika že deveti gol v letošnji izvedbi Lige Evropa in je prepričljivo prvi strelec omenjenega tekmovanja. Toda veselje Baskov ni trajalo dolgo, saj je v 56. minuti po veliki napaki domačega vezista Munianina do žoge v kazenskem prostoru Athletica prišel Ever Banega in žogo lepo odložil Timotheeju Kolodziejczaku, kateremu ni bilo težko pospraviti žoge v nebranjeno mrežo za izid 1:1. V 83. minuti pa je Andaluzijcem uspel popoln preobrat. Kevin Gameiro je podal v srce kazenskega prostora, kjer je bil najbolje postavljen rezervist Iborra, ki je hladnokrvno poslal žogo za hrbet Iaga Herrerina za vodstvo Seville z 2:1. Do konca tekme se rezultat ni več spremenil in branilci naslova so pred povratnim obračunom na dobri poti do vnovične uvrstitve v polfinale.

Veselje nogometašev Villarreala po drugem zadetku Cedrica Bakambuja.
Veselje nogometašev Villarreala po drugem zadetku Cedrica Bakambuja. FOTO: AP
Bakambujev dvojček dovolj za zmago rumene podmornice
Na jugovzhodu Španije sta se pomerila domači Villarreal in Sparta iz Prage, ki je v osmini finala nekoliko presenetljivo izločila sloviti Lazio. Srečanje so sanjsko začeli domačini, katere je že v tretji minuti v vodstvo popeljal njihov najboljši strelec v letošnji sezoni Cedric Bakambu. To je bil za reprezentanta Demokratične republike Konga že šesti gol v letošnji izvedbi Lige Evropa. Toda Čehi se po hitrem golu niso dali zmesti in so še v prvem polčasu prišli do izenačenja in do pomembnega gola v gosteh pred povratnim obračunom v Pragi. V sodnikovem dodatku prvega polčasa je namreč Borek Dockal s kota poslal odličen predložek v kazenski prostor, kjer je najvišje skočil Jakub Brabec in postavil izid polčasa (1:1). Villarreal je v drugem polčasu takoj prevzel pobudo in v 63. minuti je zopet udaril Bakambu. Po podaji Denisa Suareza je z lepim strelom še drugič na srečanju premagal Davida Bicika, za vodstvo rumene podmornice z 2:1. Za Bakambuja je bil to že sedmi gol v letošnji sezoni Lige Evropa. Do konca srečanja so rumeni imeli še nekaj priložnosti za tretji zadetek, a jim ni uspelo še enkrat streti češke obrambe. Tako je ostalo pri izidu 2:1, izid, ki daje Sparti upanje za napredovanje v polfinale.

Nogometaši Šahtarja so prišli do pomembne zmage v gosteh.
Nogometaši Šahtarja so prišli do pomembne zmage v gosteh. FOTO: AP

Šahtar slavil pri Bragi
V Bragi sta se pomerila domači istoimenski klub in ukrajinski Šahtar iz Donjecka. V prvem polčasu smo bili priča jalovi premoči Portugalcev, ki so veliko napadali, a niso uspeli premagati gostujočega vratarja Andrija Pjatova. In to kar ni uspelo domačim nogometašev je v prvem polčasu uspelo Šahtarju. Po podaji s kota je do žoge prišel Jaroslav Rakitski in z lepim strelom v daljši vratarjev kot premagal domačega vratarja Matheusa Matheusa. Ukrajinci so tako na odmor odšli s prednostjo enega zadetka, gol pa je pomenil tudi, da so prišli do zelo pomembnega zadetka v gosteh pred povratnim obračunom. V nadaljevanju so nogometaši Šahtarja prišli še do drugega zadetka. Akcijo, ki se je začela prit vratarju Pjatovu, je z zadetkom zaključil Facundo Ferreya, podal mu je Brazilec Marlos. Domačini so ob koncu tekme uspeli doseči zadetek, ki jih še ohranja med živimi. Za znižanje na 1:2 je namreč zadel rezervist Wilson Eduardo. Brazilec je s tem zadetkom tudi postavil končni izid. Ukrajinci bodo v povratni obračun krenili z velikima dvema zadetkoma prednosti.

Izidi prvih tekem četrtfinala Lige Evropa:
Athletic Bilbao - Sevilla 1:2 (0:0)
Aduriz 48.; Kolodziejczak 56. Iborra 83.

Braga - Šahtar Donjeck 1:2 (0:1)
Eduardo 89; Rakitski 45., Ferreyra 74.

Borussia Dormund - Liverpool 1:1 (0:1)
Hummels 48.; Origi 37.

Villarreal - Sparta Praga 2:1 (1:1)
Bakambu 3., 63.; Brabec 45.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.