Liga Evropa

Sevilla po enajstmetrovkah že sedmič prvakinja Lige Evropa!

Budimpešta, 01. 06. 2023 00.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec, Nina Mihalič
Komentarji
40

Prvo evropsko nogometno klubsko tekmovanje je končano. Lahko bi rekli, da je Liga Evropa tekmovanje, v katerem igra 40 klubov in na koncu zmaga Sevilla. Andaluzijci so namreč v izjemno dolgem finalu (1:1 po rednem delu in podaljških) po enajstmetrovkah (4:1) premagali Romo in tako že sedmič postali prvaki drugega najmočnejšega nogometnega klubskega tekmovanja.

Več videovsebin
  • Enajstmetrovke finala Lige Evropa med Sevillo in Romo
    05:57
    Enajstmetrovke finala Lige Evropa med Sevillo in Romo
  • Vrhunci drugega polčasa finala Lige Evropa med Sevillo in Romo
    02:31
    Vrhunci drugega polčasa finala Lige Evropa med Sevillo in Romo
  • Vrhunci prvega polčasa finala Lige Evropa med Sevillo in Romo
    02:45
    Vrhunci prvega polčasa finala Lige Evropa med Sevillo in Romo

 

Sevilla je v Ligi Evropa slavila v sezonah 2005/06, 2006/07, 2013/14, 2014/15, 2015/16 in 2019/20 in je tako v drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju napadala že rekordno lovoriko. Te njena nasprotnica Roma v svoji vitrini še naprej nima, ima pa kot edini klub pokal za zmagovalca Konferenčne lige, ki so ga Sinovi volkulje osvojili lani. In če Sevilla še ni izgubila niti enega izmed finalov Lige Evropa, na drugi strani strateg Rimljanov Jose Mourinho do finala v Budimpešti še ni izgubil v evropskem finalu, saj je slavil na vseh petih, na katerih je vodil svoja moštva. Med drugim je leta 2017 z Manchester Unitedom že osvojil tudi Ligo Evropa.

Začetni postavi:

Jose Luis Mendilibar se je odločil za sledečo začetno enajsterico (4-2-3-1): Yassine Bounou med vratnicama, Navas, Bade, Gudelj in Telles v obrambi, Fernando in Rakitić v vlogi defenzivnih vezistov, Ocampos, Torres in Gil v vlogi ofenzivnih vezistov in En-Nesyri v konici napada.

Jose Mourinho pa je svoje fante postrojil v formacijo 3-4-2-1: Rui Patricio v vratih, Smalling, Mancini in Ibanez kot osrednji branilci, Celik in Spinazzola kot krilna branilca oziroma vezista, Cristante in Matić v vezni vrsti, Dybala in Pellegrini kot vez med sredino in napadom ter Abraham v vlogi osrednjega napadalca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S sredine igrišča so začeli nogometaši Rome, ki so si hitro priigrali prvi kot na tekmi. Ob skoku za žogo sta trčila Nemanja Gudelj in Roger Ibanez, ki sta potrebovala tudi zdravniško pomoč. Po krajši prekinitvi si je kot priigrala tudi Sevilla, ki ga tako kot Roma ni izkoristila. Kot je sicer izvedel Ivan Rakitić, v katerega je priletelo tudi nekaj predmetov s tribun, na katerih so bili navijači Rome. So pa bili Rimljani prvič nevarni v 12. minuti, ko je po podaji Zekija Celika z desnico sprožil Leonardo Spinazzola, na pravem mestu pa je bil Yassine Bounou.

Leonardo Spinazzola in Jesus Navas
Leonardo Spinazzola in Jesus Navas FOTO: AP

Naslednjič je bilo vroče šele po pol ure igre, ko si je v kazenskem prostoru Seville želel žogo priboriti Tammy Abraham, a mu jo je dobesedno z glave zbil Gudelj. Angleški napadalec je ob tem padel na tla in sodniki v sobi za VAR so preverili, ali ga je srbski reprezentant brcnil v glavo in s tem zakrivil najstrožjo kazen. Po ogledu posnetkov je bilo jasno, da je Gudelj le izbil žogo.

Le nekaj minut kasneje pa so si nogometaši Rome priigrali prednost. Bryan Cristante in Rakitić sta se na sredini igrišča borila za žogo, a kjer sta se prepirala dva, se je pojavil Gianluca Mancini, ki je prišel do žoge in z izjemno natančno podajo zaposlil Paula Dybalo, Argentinec pa je z ljubšo nogo premagal vratarja Seville.

Nogometaši Seville so se hitro pobrali po zaostanku in v 43. minuti tudi sami prvič na tekmi zapretili. Po novem kotu Rakitića z leve strani je neoviran do strela z glavo prišel brazilski vezist Fernando, ki pa je meril prek vrati Ruija Patricia.

Še bližje kot Fernando je bil v sodnikovem podaljšku hrvaški vezist, ki je z razdalje močno sprožil z levico in že premagal portugalskega vratarja, a mu je veselje preprečila vratnica in Roma je odšla na odmor z zadetkom prednosti.

Fernando je v prvem polčasu poskusil z glavo
Fernando je v prvem polčasu poskusil z glavo FOTO: AP

Trener Seville Jose Luis Mendilibar se je med glavnim odmorom odločil za kar dve menjavi. Z igro sta zato zaključila Oliver Torres in Bryan Gil, priložnost pa sta dobila Suso in Erik Lamela.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Menjave so se Andaluzijcem obrestovale, saj je Sevilla v drugem delu zaigrala precej bolj napadalno. In ni dolgo trajalo, da so rekorderji v Ligi Evropa izenačili. Jesus Navas je z desne strani podal v kazenski prostor Rome, kjer je Youssefa En-Nesyrija varoval Mancini, ki ga je žoga zadela v koleno in se odbila v lastno mrežo.

Nogometaši Rome so v 67. minuti skoraj znova povedli, ko je po prostem strelu kapetana Lorenza Pellegrinija z desne strani prišlo do 'fliperja' v kazenskem prostoru Seville. Bounou je iz neposredne bližine obranil poskus Abrahama, Roger Ibanez pa je nespretno meril povsem mimo vrat Andaluzijcev.

Zelenico je nato moral zapustiti strelec prvega zadetka Dybala, ki še ni povsem pozdravil poškodbe gležnja. Argentinca je zamenjal Georginio Wijnaldum, Mourinho pa je v igro namesto Abrahama kmalu zatem poslal tudi Andreo Belottija.

V 75. minuti pa so se navijačem Rome zašibila kolena. Lucas Ocampos je preigraval v kazenskem prostoru Rome, ko ga je spotaknil Ibanez. Takšnega mnenja je bil sprva glavni sodnik srečanja Anthony Taylor, ki je sprva pokazal na belo piko, a je po posredovanju VAR-a odšel na ogled posnetka in spremenil svojo odločitev. Ibanez je namreč najprej zbil žogo in šele nato malenkost oplazil tudi Ocamposa.

Lucas Ocampos
Lucas Ocampos FOTO: AP

Le nekaj minut kasneje je završalo tudi na drugi strani igrišča, ko je po predložku Nemanje Matića žoga v kazenskem prostoru zadela Fernanda, a je Taylor nemudoma pokazal, da je bila roka ob telesu, in Rimljani so lahko pozabili na enajstmetrovko.

So pa si Sinovi volkulje novo nevarno priložnost priigrali v 83. minuti, ko je Pellegrini iznajdljivo zaposlil Belottija, Italijanov strel pa je s konicami prstov obranil Bounou.

Sevilla si je nevarno priložnost priigrala še v sodnikovem podaljšku, a je po obrambi Ruija Patricia ostalo 1:1 in sledili so podaljški.

V prvem je bila podjetnejša Sevilla, za katero sta v igro vstopila še Karim Rekik in Gonzalo Montiel, a si konkretne priložnosti ni priigrala in sledil je še drugi. Mourinho pa je v igro poslal Nicolo Zalewskega, Diega Llorenteja in Stephana El Shaarawyja. Portugalski strateg je v drugem podaljšku, ki so ga zaznamovale prekinitve, opravil še šesto menjavo na tekmi, saj je namesto poškodovanega Matića v igro poslal Edoarda Boveja. Enako je storil tudi Mendilibar, ko je v 137. in 129. minuti v igro poslal še Marcaa in Joana Jordana.

Podaljške so zaznamovale številne prekinitve
Podaljške so zaznamovale številne prekinitve FOTO: AP

Sevilla ostaja kraljica Lige Evropa

O zmagovalcu so torej odločile enajstmetrovke. Prvi je žogo v roke vzel Ocampos in rutinirano zadel. Cristante je nato izenačil na 1:1, čeprav je bil Bounou, kot radi rečemo, 'na žogi'.  Kot drugi je bil za Sevillo uspešen nekdanji nogometaš Rome Lamela, pri Romi pa je še večji osmoljenec postal Mancini, ki je sprožil po sredini vrat in Bounouja zadel v nogo. Za razliko od Mancinija je bil zanesljiv Rakitić, ki je natančno meril v levi spodnji kot. V isti kot je meril tudi Ibanez, a je Bounou njegovo namero prebral in s konicami prstov žogo odbil v vratnico. Nato pa je zgrešil tudi prvi nogometaš Seville. Montiel je namreč zadel desno vratnico, a je bilo upanje, ki ga je dobila Roma, le kratkotrajno. Zaradi prehitrega štarta vratarja Rome je Argentinec enajstmetrovko ponovil in v drugo meril v polno.

Sevilla, ki je že rekordno sedmič postala zmagovalka Lige Evropa je nasledila Eintracht iz Frankfurta. Inter, Liverpool, Juventus in Atletico Madrid s osvojili po tri tovrstne lovorike.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

00.22

S tole sliko se bomo poslovili. Hvala, ker ste bili z nami in lahko noč!

00.21
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
00.18
00.17

Najkoristnejši igralec tekme po oceni Sofascore

00.11

Statistika tekme Sevilla - Roma

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bologna2901
02. 06. 2023 13.39
+1
saj ne morejo zgubit :))
Pagliaccio 46
01. 06. 2023 10.41
+0
Škoda za Romo ? ....Čestitke Sevilji , ki si je to želela in je ves čas hotela igrati. Sodnik je z Otoka torej bi moral bolj ustrezati italijanskemu nogometu . Eno samo valjanje Rome, zavlačevanje , nabijanje in ko vidiš še trenerskega zdraharja, te potegne k Andaluzijcem tudi če bi ti bilo vseeno, kdo bo zmagal
MOJSTER SQIRTINGA
01. 06. 2023 10.30
+3
Škoda za Romo.
JozaDelavec
01. 06. 2023 10.28
+5
Dobra tekma! Zal sodnik ni bil dorasel nivoju tekme…🧐
bohinj je zakon
01. 06. 2023 09.26
+1
Roma je imela več šans. Španci si niso zaslužili zmage.
simc167
01. 06. 2023 09.15
+1
BOLJ OGABNEGA NOGOMETA KOT GA PRAKTICIRA TA Jose Mourinho NI. bravo sevilla!
kala 09
01. 06. 2023 09.10
+3
cripstoned
01. 06. 2023 09.08
+2
Bravo Sevilla...7.naslov lige evrope...brez v tem tekmovanju enako kot Real Madrid v ligi prvakov...španska dominacija!
cripstoned
01. 06. 2023 09.08
+4
Kollerik
01. 06. 2023 09.37
+1
Španski mediji pišejo o eni največjih sramot v zgodovini Reala, ki ga je popolnoma deklasiral Manchester City. Izjava Ancelottija po tekmi:" Ta poraz boli. Zame je to en najhujših večerov. Vsi igralci so krivi, vsi so bili enako slabi. Odigrali so daleč pod ravnijo. V obrambi je bila katastrofa. Opravičujem se našim navijačem". ... Dominacija Reala, ni kaj.... :)))
cripstoned
01. 06. 2023 09.46
+4
dominacija 5x naslov lige prvakov v 9.sezonah ...od tega 3x zapored...tiho Hejter ...carlovo opravičilo smo sprejeli...to kar je uspelo njemu in zidanu bomo Navijači cenili večno in veselje bo pravtako večno...ko si navijač reala si vedno ponosen in vesel za svoj klub...ena "slaba" sezona ne morw uničiti prejšnjih 9..o sramoti in ponizovanju pa raje ne govori...ker če je sramota to da je real izpadel proti cityu v polfinalu kaj je ti ko ti bayern natrese 8komadov in iz lige prvakov začneš igrati v ligi evropa pa te se tam strese eintrach na igrišču in na tribuni...da o zapravljanju denarja v zadnjih 10.sezonah ne začnemo....kot vedno pred svoj prag dragi hejter kollerik..
HALAcR7
01. 06. 2023 10.00
+8
Sramota je ko mislis da si najboljši,z najboljšim messijom in izgubiš 8:2 e temu se reče največja sramota,kako si sploh upaš omenjati kakšno sramoto če veš da je to vaše drugo ime
Kollerik
01. 06. 2023 10.06
-8
Kar si Barci želel, to si zdaj sam dobil. Če grem po tvojih glupih forah, Sevilla rešuje špansko čast, medtem ko jo Real blamira. In doma v Španiji je spet Barca glavna....😁
HALAcR7
01. 06. 2023 10.12
+7
Če kdo rešuje ugled španije je to Real vsa ta leta,,če kdo sramoti je to barca od leta 2001 vse pokradeno zgoljufano,,laligo plača in dobi ,liga prvakov je pa prava barca,tako jih pošlje prvi klub v ligo evropi ,ki se tudi tam osramoto,realno ste za konferenčno ligo,to je vaša konkurenca
Kollerik
01. 06. 2023 10.25
-3
HALAcR7
01. 06. 2023 11.03
+3
Frel
01. 06. 2023 11.10
-1
halar no ne blamiraj se tako močno, si me pa razočaral. BARCA ZA KONFERENČNO LIGO? KAJ ŽELIŠ DA JIH NEKI TRETJERAZREDNI KLUB RAZMONITORA? SPLOH PA OB VSEH KRAJAH KATERE POČASI PRIHAJAJO NA DAN BI MORALA BARCA ITAK LEPO ODITI V 4. ŠPANSKO LIGO.
HALAcR7
01. 06. 2023 09.04
+3
Škoda lahlo bi bila to barca že drugo leto
RUBEŽ
01. 06. 2023 08.42
+2
No, Muri, kje si zdaj. Tako samooklicano VEČNI No1
Kollerik
01. 06. 2023 08.36
-2
Bravo Raketa & co
Dvigalo
01. 06. 2023 08.31
+12
Komentator na TV pa katastrofa, nabija nekaj sam da govori pove pa nič.
Anticripstoned
01. 06. 2023 08.24
+5
Sevilla kraljica lige evropa, Real od sodnikov odvisni hlapec loge prvakov
Anticripstoned
01. 06. 2023 08.34
-2
Kollerik
01. 06. 2023 08.35
-3
cripstoned
01. 06. 2023 09.12
-3
Spet same lazi nemočnih ljudi...vemo kdo je uprizoril največje škandale v evropi...KORUPTYLONA! Ne vem od "navijačem" Koruptilone obraz da se sploh še pojavljate ko je govor o evropi kjer Koruptilona samo blamira spanski nogomet...in od kod vam obraz govoriti o sodnikih,korupciji,podkupovanju in dolgovih če pa je vse to doma ravno pred vašim pragom...tišina in hejtajte največjega se naprej...saj veste zaradi koga ste tukaj...Koruptilona je samo krinka hahahahaha
Matrax
01. 06. 2023 08.01
-5
Sem upal na malo spremembe pa ni bilo nič. Me pa moti to sr...e pri izvajanju penalov. Na primer Bono je pri prvi 11m,ki jo je igralec Rome zadel bil krepko prehiter oz. ni bil na črti in, ker je bil gol je veljalo, pri Montielu, ker ni dal gola pa se razveljavi in ponavlja. Naj naredijo neko črto še v petercu... Ne vem pol metra od glavne golove črte kjer se lahko golman pri penalu giblje, ne pa, da gledamo milimetre je bil ali ni bil v stiku s črto. Ker potem bi tud Montiel moral imet žogo direkt na piki ne pa glih tolk, da se dotika.
franci1972slo
01. 06. 2023 08.10
+11
Kaj bi ti, ponovil prvi penal, ki ga je igralec zadel, čeprav ni nič kriv? Isto je pri košarki - če pri prostem meti nasprotnik gre prej v raketo, se bo ponovil prosti met samo če ga je zgrešil. Kar je logično.
-MARIBOR-
01. 06. 2023 08.40
+5
Tebi pa fuzbal ni ravno domača tema. A ga prvič spremljaš??
Setro
31. 05. 2023 21.58
-5
Sicer še ni konec ampak reči je treba da Murinjo z povprečnimi ekipami dela čudeže, po drugi strani razni Pepi, Kloppi z nekim podobnim timom nebi bili kar so danes kao med najbolšimi menegerji v nogometu.
-MARIBOR-
01. 06. 2023 08.46
+3
Manchester, Chelsie, Inter, Real...povprečne ekipe????
drimtim
31. 05. 2023 21.49
+0
Kot ni imel za burek kralj v LP tako nima za burek kraljica v LE.
John_Gotti
31. 05. 2023 21.44
-2
Dame in gospodje, lahko samo rečete dr. Mourinho💪
franci1972slo
01. 06. 2023 08.10
+5
RUBEŽ
01. 06. 2023 08.45
+3
Zame je Muri prenapihnjenec. Ko zmaga JAZ SEM N01, ko izgubi, krivi sodniki. Dvoličnež, še enega takega poznam iz Portugalske, ki letos ni bil prvak v biciklligi.
simc167
01. 06. 2023 09.17
+3
TheSparow
31. 05. 2023 21.40
-7
Res da je Morinho najbol antipaticn z tem obnasanjem , sam clovek ma rezultate ...
772194519912045spet svoboda
31. 05. 2023 21.28
+4
Sramita za nogomet saj gledano samo zvijanje in simuliranje igralcev
Janez Novak 13
31. 05. 2023 21.27
-7
"zapretila?" Kakšna slovenština je sedaj to?