Liga prvakov

11-metrovka v finalu LP? Samo zamižal sem in udaril, kolikor močno sem lahko

Manchester, 19. 10. 2020 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V torek se začenja nova sezona lige prvakov. Po letu odsotnosti je nazaj Manchester United, ki je v tem tekmovanju nazadnje slavil v sezoni 2007/2008, ko so rdeči vragi v finalu po enajstmetrovkah ugnali Chelsea. Med junaki je bil tudi takrat 20-letni Anderson, ki je uspešno izvedel enega od strelov z bele točke. Po dobrem desetletju se je Brazilec spominjal, kakšni občutki so ga prevevali v "najdaljši minuti življenja" in za kakšno taktiko se je odločil pri samem strelu. United bo v prvem krogu sicer gostoval pri PSG-ju. Prenos na VOYO in Kanalu A v torek od 20.40 dalje.

Anderson v dresu Manchester Uniteda leta 2009.
Anderson v dresu Manchester Uniteda leta 2009. FOTO: AP

Brazilski vezist Anderson je finale Lige prvakov pred 12 leti začel na klopi, vstopil pa je v 125. minuti, ko se je iztekal sodnikov dodatek drugega podaljška. Sir Alex Ferguson ga je v igro poslal z jasnim namenom – da bi bil eden od izvajalcev enajstmetrovk. To se je tudi zgodilo, Anderson je bil natančen v šesti rundi, ko se mu je od srca odvalil zares velik kamen. 

"Ryan Giggs je v podaljšku pritekel do klopi, kjer je Fergusonu dejal, naj me pošlje v igro, saj sem dober v izvajanju najstrožjih kazni. Bil sem star zgolj 20 let. Prekleto, sem si dejal sam pri sebi. Predstavljajte si, da si te ljudje zapomnijo kot nogometaša, ki je v finalu Lige prvakov zgrešil enajstmetrovko za največji klub na svetu," je za angleško nogometno revijo FourFourTwo začel Anderson.

"Na hitro sem se ogrel, pritekel na igrišče, sodnik pa je odpiskal konec, še preden sem se dotaknil žoge. Hoja do gola, kjer sem izvajal enajstmetrovko, je bila najdaljša v mojem življenju. Veliko stvari mi je šlo po glavi, od družine in prijateljev do vseh težav, ki sem jih moral v karieri prestati. Ko sem prišel do bele točke, sem šele videl, kako ogromen je Petr Čech. Zaprl sem oči in udaril, kolikor močno sem lahko. Na srečo je šla žoga tik od Čechovi desnici," se je pred začetkom nove sezone spominjal 32-letnik, ki je lani sicer kopačke obesil na klin.

Vrhunci finala Lige prvakov iz leta 2008. Enajstmetrovko Andersona si lahko ogledate od 7:51 naprej:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Manchester United v torek gostuje na Parku princev pri PSG-ju. Prenos srečanja si boste lahko od 20.40 dalje ogledali na VOYO in Kanalu A. V sredo sledi še prenos derbija med Atletico Madrida našega Jana Oblaka in aktualnimi prvaki iz Münchna.

8-kratni brazilski reprezentant je še dejal, da ne želi preveč govoriti o tem, zakaj se je pri zgolj 31 letih odločil za konec kariere. Povedal je le, da je v sebi čutil, da je v nogometu storil dovolj, čeprav je imel s turškim Demirsporjem pogodbo sklenjeno še za dve sezoni. "Nisem si želel nadaljevati z igranjem zgolj zaradi denarja. Zadovoljen sem s posli, ki jih opravljam trenutno. Verjetno se z nogometom ne bom več ukvarjal. Moj načrt je, da se odpravim v Afriko in pomagam karseda velikemu številu tamkajšnjih prebivalcev," je svoje dobrodelne načrte za prihodnost razkril Brazilec.

Anderson je bil član Manchester Uniteda med letoma 2007 in 2015, v sezoni 2013/2014 pa je bil posojen Fiorentini, saj je padel v nemilost trenerja Davida Moyesa. Skupno je za rdeče vrage zaigral 181-krat, dosegel je tudi osem zadetkov. Štirikrat je bil angleški državni prvak, v sezoni 2007/2008 je v zrak dvignil že omenjeno lovoriko lige prvakov, leto po zmagoslavju v Moskvi pa je osvojil tudi svetovno klubsko prvenstvo. Pred in po epizodi na Old Traffordu je igral še za Gremio, Porto, Internacional, Coritibo in Demirspor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.