Liga prvakov

Agnelli za prenovo Lige prvakov: Navijače moramo dati na prvo mesto

Torino, 08. 03. 2021 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik združenja evropskih klubov (ECA) Andrea Agnelli je člane združenja na ponedeljkovem zasedanju pozval, da podprejo prenovo Lige prvakov, ki jo Evropska nogometna zveza (Uefa) načrtuje v sezoni 2024/25. Kot je poudaril, je prav, da postavijo navijače na prvo mesto. Idejo za prenovo sistema pa je podal nekdanji izvrstni vratar Edwin van der Sar.

Uefa si želi narediti Ligo prvakov še bolj popularno in zanimivo za gledalce. Ji bo uspelo?
Uefa si želi narediti Ligo prvakov še bolj popularno in zanimivo za gledalce. Ji bo uspelo? FOTO: Uefa
Prestižna Liga prvakov se na Kanal A in VOYO vrača že v torek, 9. marca s tekmo Juventus - Porto (20.30). V sredo si boste lahko ob isti uri ogledali PSG - Juventus. 

Ni skrivnost, da na sedežu Uefe že dlje časa načrtujejo prenovo najbolj imenitnega klubskega tekmovanja na stari celini. Ta naj bi 'remont' doživel v sezoni 2024/25, saj so do konca sezone 2023/24 že podpisane vse pogodbe, ki določajo način in potek tekmovalnega sistema. Po novem tekmovalnem sistemu, znanem kot "švicarski model" – uporablja se tudi pri šahu – bo namesto dosedanjih 32 sodelovalo 36 ekip, ekipe v skupinskem delu tekmovanja pa bi namesto dosedanjih šestih odigrale deset tekem, in sicer po sistemu rangiranja oz. 'ratinga'. "Navijače moramo postaviti v središče. Trenutni sistem ni narejen za moderne navijače. Raziskave pravijo, da najmanj tretjina spremlja vsaj dve ekipi, deset odstotkov pa spremlja nogometaše, in ne klube, kar je zelo različno temu, kar smo bili vajeni v preteklosti," je v nagovoru podčrtal Agnelli, sicer predsednik torinskega Juventusa.

"Dve tretjini navijačev spremljata tekmovanje, saj jih privlačijo veliki dogodki. Veliko tekem je nekompetitivnih v tem sistemu tekmovanja in to ne odraža interesa navijačev," je še pristavil Agnelli. "Navijačev ne smemo imeti za samoumevne in moramo jim ponuditi najboljše možno tekmovanje, sicer tvegamo, da jih izgubimo," je izpostavil Agnelli. 

Prevetritev neizbežna
"Vsi so prepoznali prednosti novega tekmovalnega sistema," je v zvezi s prenovo na ponedeljkovem zasedanju ECA dejal Agnelli. Uefi se je celo zahvalil za plodne razprave v preteklem letu, čeravno sta bili obe strani mnogokrat na nasprotnih bregovih. V tem trenutku še ni znano, po kakšnem sistemu si bodo nove ekipe prislužile nastop v Ligi prvakov. Razprava o tem še vedno poteka, odločitev o prenovi Lige prvakov v letu 2024 pa bo bržkone padla že na letošnji seji izvršnega odbora Uefe, ki bo 20. aprila. Prav s prenovo vsi udeleženci upajo, da bodo poniknile želje in načrtovanja ustanovitve nove lige, kot je bila na primer Superliga. Zanimivejša Liga prvakov bo zadovoljila vse, so prepričani pri Uefi in ECA.

Zahvala Čeferinu
"Razmišljam o pogovorih, ki smo jih pri ECA imeli z Uefo v preteklih mesecih. Rad bi se zahvalil predsedniku Čeferinu za pogovore in argumentiranja, ki smo jih imeli. Bila so zelo produktivna. Danes imamo na mizi format v evropskih tekmovanjih: famozni švicarski sistem. Rad bi razkril, da je ta ideja prišla od enega izmed naših članov: Edwina van der Sarja iz Ajaxa," je Agnelli že razkril, na katero stran se nagiba tekmovalna tehtnica. 

Andrea Agnelli
Andrea Agnelli FOTO: AP

"Ne smemo misliti le na lastne interese, temveč širše. Moramo razmišljati kolektivno. Če bomo na mednarodni mizi vsakič premlevali probleme, ki jih imamo doma, bomo težko našli rešitve za kar koli," je še opozoril Agnelli. Zaključil pa je z mislijo italijanskega ekonomista Maria Draghija: "Če se ne bomo premaknili, bomo ostali samo v iluziji tega, kar smo, v pozabi tega, kar smo in zanikanju tega, kar bi lahko bili." 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SmiselZivljenja
08. 03. 2021 20.01
+2
To kar oni delajo je samo povečevanje števila tekem, zaradi prodaje TV pravic in večjega zaslužka. Včasih je to bil pokal državnih prvakov, kjer so igrali vsi prvaki iz članic UEFA, danes je to ratalo neka elitna liga...in pol se moštva zaprejo in imamo milijardo evrov na igrišču, rezultat pa 0-0, brez veze.
Kimbo
08. 03. 2021 19.35
yo mod,, kaj ne štima z besedo frick??