Liga prvakov

Agnelli javno prečrtal Superligo in se zavzel za reformo Lige prvakov

Torino, 28. 01. 2021 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik nogometnega kluba Juventus in predsednik Zveze evropskih klubov (ECA) Andrea Agnelli je javno prečrtal Superligo ter se zavzel za to, da bi najboljši klubi še naprej igrali v Ligi prvakov. Ob tem se je zavzel za reforme Lige prvakov po letu 2024.

Andrea Agnelli
Andrea Agnelli FOTO: AP

"Evropska tekmovanja bi morala biti dostopna vsem," je jasno sporočilo snovalcem Superlige, v kateri naj bi sicer prednjačil predsednik madridskega Reala Florentino Perez. Klubi so se zaradi koronavirusne krize znašli v finančnih težavah, ustanovitelji Superlige pa bi prejeli do 350 milijonov evrov, kar bi bila velika finančna injekcija za klube. In tudi v tem gre iskati razloge, zakaj se nekateri vodilni možje klubov zavzemajo za ustanovitev Superlige. "Vse mora temeljiti na športnih temeljih. Sanjam majhnih klubov moramo pustiti živeti," se je med spletno konferenco e-Think Sport na manjše klube, ki verjamejo, da lahko konkurirajo najboljšim, spomnil Agnelli.

Po tem, ko je Fifa v sodelovanju s krovnimi celinskimi zvezami zagrozila z ostrimi sankcijami tako klubom kot tudi nogometašem, ki bi igrali v Superligi, za katero se zavzemajo nekateri klubi, je bolj kot ne jasno, da tega tekmovanja vsaj v takšnem obsegu, kot je bil sprva predviden, ne bo. Agnelli pozdravlja to odločitev in obenem podpira spremembe igralnega formata v Ligi prvakov. Ker so pogodbe že podpisane in sistem že izdelan vse do leta 2024, je (prva) možnost za določitev sprememb po koncu sezone 2023/24. In glede na smernice evropskega nogometa se prav lahko zgodi, da bo Liga prvakov po tej sezoni potekala v drugačnem formatu.

Uefa naj bi se po poročanju britanskega The Timesa nagibala k spremembi sistema s t. i. švicarskim sistemom, ki se tako pogosto uporablja pri šahu. 32 ali 36 ekip v isti diviziji bi odigralo 10 tekem glede na ratinge. "Če pogledamo, kaj se trenutno dogaja, se bomo morali spoprijeti z vprašanji razdeljenosti, tekmovalnega ravnovesja ter pomanjkanja interesa. Tako imenovani švicarski sistem je zelo zanimiv. Gre za izjemen sistem, saj je prilagodljiv, zato tekme, ki jih igrate v prvem delu turnirja, niso vnaprej določene," takšen sistem, ki bi tekme določal na podlagi ratinga, podpira Agnelli. 

Uspešni italijanski poslovnež je sicer za konec potrdil, da odhod v Superligo ni bil v njegovih načrtih, toda ob tem dodal, da so spremembe v nogometu del prilagajanja novim generacijam, ki so drugačne. "Si želimo v prihodnost z nostalgičnim ali z naprednim pogledom? Lahko razmišljamo o navijačih prihodnosti ali pa zaščitimo to, kar smo vselej imeli. Mislim, da je naša dolžnost, da razmišljamo dalje in zagotovimo to, da nogomet ostane najboljši šport na svetu," je zaključil Agnelli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sp9s
30. 01. 2021 10.22
agnelli se je spomnil, da bi njegov klub izpadel še prej kot sedaj
cripstoned
28. 01. 2021 19.20
-3
liga prvakov je in bo liga prvakov...vsak igralec sanja o tem naslovu in tako bo za vecno...ni potrebno spreminjati nogometa...poglejte kaj so naredili z formulo od katere bo kmalu bolj zanimiva e-formula...ceferin and co bi se morali malo umiriti...
Roglič šampion
28. 01. 2021 20.42
+10
cripsi ravno ceferin je tisti ki je proti uvedbi superlige in zeli ohraniti ligo prvakov.
GlavniModerator
28. 01. 2021 17.09
-4
Moral bi izvest 2 ligi prvakov. Zahodno pa vzhodno. Ker realno so vzhodnjaki kanon futr 90% casa. Med sabo bi se srecal sele v top32, kjer bi se pomeril med sabo prvi iz zahoda z drugimi iz vzhoda in obratno. S tem bi pocas pridobival tud vzhodnjaki na veljavi, ker bi imel v svoji ligi prvakov vec lastnih predstavnikov. Sedaj, ko pogledas skupine, tako vidis kdo priblizno bo kje koncal, obcasno se zgodi presenecenje, ampak kaj je fora, kjer se srecata nek bulgarski prvak pa liverpool, pa vsi vemo kolk bo rezultat, ce stop nek klub iz top5 lige iz tretje prestavo v cetrto.
jebespolitiko
28. 01. 2021 17.07
+2
sšet se zgodovina ponavlja, ocitno so klubi kot real bankrot....zato pa rabijo ponovno krajo sam da sedaj kot ime super liga
JOSEPH HAYDN
28. 01. 2021 17.00
+0
Ne vem ta sistem širjenja tekmovanje nekako ne pije vode, če pogledamk košarko ni ravno gledljivo tekme do polfinala z razliko 50 točk. Pa tudi te skupine sicer omogočajo malim klubom nek nastop na sceni in dvig v bolšo skupino ampak več kot par skupin navzgor enostavno ne bodo mogli priti.
TEDO84bv0MEDO
28. 01. 2021 16.29
+0
Morda Juventus ne bi imel dovolj dobrega položaja v superligi. Ali mu pa Perez ni dal dovolj denarja.