Liga prvakov

Porto v nogometni klasiki kljub igralcu manj v podaljšku šokiral Staro damo

Torino, 09. 03. 2021 20.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Marko Gašparin, Jan Krstovski
Komentarji
165

Nogometaši Porta so v izjemni nogometni poslastici v Torinu pripravili veliko presenečenje, saj so kljub temu, da so od 54. minute igrali z igralcem manj, po podaljšku uspeli izločiti sloviti Juventus. Ta je sicer tekmo osmine finala dobil s 3:2, a je Porto zaradi pravila gola v gosteh ob skupnem izidu 4:4 napredoval v četrtfinale Lige prvakov.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Juventus - Porto
    06:22
    Vrhunci tekme Juventus - Porto
  • Vrhunci tekme Borussia Dortmund - Sevilla
    19:21
    Vrhunci tekme Borussia Dortmund - Sevilla
Statistika tekme Juventus – Porto
Statistika tekme Juventus – Porto FOTO: Sofascore.com

Trener domače zasedbe iz Torina Andrea Pirlo se je odločil, da ne bo tvegal in v začetno postavo ni uvrstil povratnika po poškodbi Matthijsa de Ligta, pač pa je mesto v uvodni enajsterici v osrčju obrambe zaupal 23-letnemu Merihu Demiralu. Je pa očitno ocenil, da je vezist Arthur dovolj dobro pripravljen, da tekmo lahko začne, tako da ga je uvrstil med začetnih enajst. Na drugi strani Sergio Conceicao ni presenetil z začetno enajsterico, v ogenj je poslal preverjeno enajsterico, ki ji popolnoma zaupa. Razumljivo, ne nazadnje se je ta postava že izkazala za zadetek v polno na prvi tekmi v Portu, ki so jo Portugalci dobili z 2:1. 

Portov vezist Mateus Uribe je prvi poskusil s strelom z razdalje že v drugi minuti tekme, toda njegov projektil je romal kar dodobra mimo vrat Juventusa. Minuto pozneje pa je še bolj nevarno zapretila Stara dama. Alvaro Morata, ki je znan po zapravljanju priložnost, je iz ugodnega položaja z glavo nastreljal argentinskega vratarja Agustina Marchesina. Ta je spretno reagiral in z instinktivno reakcijo z desnico preprečil gol Juventusa. Živahen začetek obračuna se je nadaljeval, v sedmi minuti je Mehdi Taremi po visokem skoku in strelu z glavo zadel stičišče vratnice in prečke. Še pred tem je prav Taremi poskusil iz ugodnega položaja znotraj kazenskega prostora, a je Bonucci uspel strel blokirati strel in preprečiti vodstvo nič kaj boječega Porta. V 18. minuti je prišlo do 'sporne' situacije, ko je v kazenskem prostoru padel Taremi ob stiku z Merihom Demiralom, glavni sodnik tekme Björn Kuipers pa je z zadržkom pokazal na belo piko. Najstrožjo kazen je v zadetek pretvoril Sergio Oliveira, Porto je v 19. minuti tako vodil z 1:0.

V 24. minuti je enajstmetrovko v kazenskem prostoru Porta iskal Morata, a s padcem ni prepričal Kuipersa. Nato je sledil hiter protinapad Portugalcev, s strelom ga je zaključil Jesus Corona, ta pa je meril točno v Juventusovega vratarja Szczesnyja. Slabo minuto zatem je sledil še strel Otavia z razdalje, znova je bil na mestu poljski vratar. Po 26 minutah igre je bila statistika v strelih 8:2 v korist Portugalcev. Morata se je v 27. minuti znašel v krasni priložnosti, a je znova zapravil bližnje srečanje z Marchesinom, zapravljenemu pa se ni mogel načuditi niti prvi zvezdnik Juventusa Cristiano Ronaldo, ki je le brezupno zamahnil z rokami. Juventus je v zaključku polčasa znova bolj močno pritisnil na portugalska vrata. V 40. minuti je s strelom z razdalje poskusil Arthur, toda eden od portugalskih nogometašev je podstavil nogo, žoga pa je nato romala 'le' v kot. Porto je prevlado pri konkretnosti kljub precej manjši posesti žoge potrdil še s strelom Oliveire v sodnikovem dodatku prvega polčasa, ko je z desne strani sprožil Oliveira, a je bil tokrat Szczesny na mestu in hitro žogo brez večjih težav ukrotil.

Po nič kaj dobrih novicah v prvem polčasu je sledilo vendarle nekaj več veselja za domačine na začetku drugega. Juventus je dolgo časa pletel mrežo okoli Portovih vrat, dolgo akcijo pa je z zadetkom kronal Federico Chiesa, ki je bil med strelci tudi v Portu. Tokrat je izkoristil nesebično podajo oz. prepuščeno žogo Ronalda, mojstrstvo pa je dokazal s prekrasnim strelom na oddaljeno vratnico, žoga pa je romala tik pod prečko Portovih vrat. Tudi nocoj izvrstni Marchesin je bil tokrat povsem nemočen. 

Sledila je prava drama v le nekaj minutah: v slabih dveh minutah si je namreč Taremi prislužil dva rumena kartona (prekršek v 52. minuti in nespametno brcanje žoge po sodnikovem žvižgu v 54.), kar je pomenilo predčasno pot pod prho za Iranca. Nato pa je le dobro minuto zatem strelec Juvetovega gola Chiesa po krasnem vtekanju zadel vratnico Portovih vrat. Chiesa je nato v 63. minuti imel precej več razlogov za veselje, saj je strel z glavo po podaji Cuadrada romal za hrbet Marchesina. Ta se je žoge sicer dotaknil, a je ni uspel dovolj dobro odbiti, Juventus pa je tako povedel z 2:1. 

V 82. minuti je hitro in spretno v kazenski prostor Porta prodiral vroči Chiesa, ki je bil danes nerešljiva uganka za obrambo Porta, a mu je tokrat strel iz oči v oči ubranil Marchesin, ki je bil zagotovo eden boljših igralcev gostov na nocojšnjem obračunu. V 85. minuti bi lahko Porto pičil kot strela z jasnega. Marega je namreč poskusil z nenadnim strelom znotraj kazenskega prostora, a je poskus Malijca letel za las mimo Juvetovih vrat. V prvi minuti sodnikovega dodatka drugega polčasa je pot žogi v mrežo le našel Morata, a tako kot smo od njega že vajeni, je bil tokrat v prepovedanem položaju. Ostalo je pri vodstvu Juventusa z 2:1. Kmalu zatem je sledil še strel Cuadrada, ki si je na levi stran sam priigral položaj za strel, nato močno sprožil z levico, Marchesin je že bil premagan, a je njegov poskus zaustavila prečka. 2:1 je bil izid ob koncu drugega polčasa, kar je pomenilo, da je na vrsti podaljšek.

V prvem delu podaljška je v 99. minuti nevarno zapretil Porto. Krasno izpeljano akcijo iz kota je s strelom z glavo zaključil Marega, a je bil ta strel iz sicer ugodnega položaja prešibek, da bi ogrozil Marchesina. V prvem delu podaljška je bilo veliko protestov usmerjenih v sodnika Kuipersa, ki je kar dvakrat pogledal skozi prste Alexu Sandru, nato pa pogledal stran tudi ob igri s podplatom že porumenelega Chiese. Juventusov junak obračuna in spopada s Portom Chiesa je v 102. minuti tekme po maestralni predstavi moral na klop, zamenjal ga je Federico Bernardeschi. Slednji je le nekaj sekund po vstopu porumenel ob prekršku nad Uribejem. Počasni posnetek je razkril, da je šlo vse prej kot za naključno igro s podplatom, tako da je bil rezervist lahko vesel, da jo je odnesel le z rumenim kartonom. Prvi del podaljška, prvih 15 minut, se je zaključilo brez zadetkov, izid je ostal enak kot po koncu rednega dela tekme. 

V drugem delu je najprej zapretil (tudi tokrat) dokaj neopazni Ronaldo, a je ob strelu v 109. minuti eden od Portovih branilcev podstavil nogo, tako da je žoga odletela le v kot. V 111. minuti je bil nevaren tudi Porto, ki je – spomnimo – že od 54. minute igral brez izključenega Taremija, a je Portov rezervist Marko Grujić preveč kompliciral pri zaključnem strelu. Dve minuti pozneje je sledil silovit poskus Morate z roba kazenskega prostora, a je Marchesin vse skupaj dobro opazoval in žogo brez večjih težav uspel ujeti. Sledili sta dve mojstrovini nocoj izvrstnega Sergia Oliveire. Ta je najprej s krasnim preigravanjem Westona McKennieja – žogo je poslal med njegovima nogama – priboril prosti strel, nato pa z mojstrovino – strelom po tleh – presenetil še vratarja Szczesnyja, ki bi lahko posredoval tudi bolje. Porto je tako kljub številčni premoči Juventusa izenačil na 2:2.

A Juventus je hitro zavohal kri zmajev, ki so popustili ob dveh zaporednih kotih Juventusa: Adrien Rabiot je s krasnim strelom z glavo znova popeljal Juventus v vodstvo, a za napredovanje bi Stara dama potrebovala še en gol, saj je zaradi pravila gola v gosteh ta izid govoril v prid Porta. 

Juventus je imel v zaključku drugega podaljška še eno priložnost, da bi dosegel zmagoviti zadetek, toda obramba Porta je na čelu z izjemnim Marchesinom odbila vse napade domače zasedbe ter se razveselila izjemne in težko prigarane uvrstitve v četrtfinale. Junak gostov pa Sergio Oliveira z dvema zadetkoma in Marchesin z izjemnimi obrambami v prvem in drugem polčasu. 

Liga prvakov, osmina finala, povratna tekma, Torino:

Juventus – Porto** 3:2* (2:1; 0:1) /1:2/
Chiesa 49., 63., Rabiot 117.; Oliveira 19./11-m, 115.
RK: Taremi 54.

*po podaljšku
**potnik v četrtfinale Lige prvakov
/izid prve tekme/

Postavi: 
Juventus: Szczesny; Cuadrado, Bonucci (De Ligt/75.), Demiral, Alex Sandro, Chiesa (Bernardeschi/102.), Arthur (Kuluševski/102.), Rabiot, Ramsey (McKennie/75.), Morata, Ronaldo. 

Porto: Marchesin; Manafa, Pepe, Mbemba, Sanusi (Luis Diaz/71.), Oliveira (Ndiaye/119.), Uribe (Grujić/90.), Otavio (Sarr/61.), Corona (Leite/118.), Marega (Toni Martinez/106.), Taremi.

Prenosi povratnih tekem osmine finala Lige prvakov.
Prenosi povratnih tekem osmine finala Lige prvakov. FOTO: 24UR

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.56

Vstopili smo že v nov dan, to pa je znak, da se moram od vas počasi posloviti. Hvala za vašo družbo in lahko noč vam želim Jan Krstovski.

23.50

Če bi imel Juventus dva Cuadrada ...

Kolumbijec se je izkazal z neverjetno predstavo, ki pa ni bila dovolj za napredovanje v naslednji krog tekmovanja.

23.44

Statistika nocojšnje tekme

120'+5

Konec tekme!

Porto je v četrtfinalu! Drama, drama in še enkrat drama do zadnjih sekund! Marchesin je s skrajnimi močmi odbil žogo pred svojimi vrati v zadnjem napadu, ki je sledil prostemu strelu Cuadrada. Nato je poskušal še Kuluševski, a mu je žoga ušla v avt. Po zadnjem pisku sodnika je sledilo veliko slavje "zmajev" in tudi nekaj prerivanja med člani obeh ekip, v središču je bil tudi gostujoči strateg Conceicao, a so se strasti hitro umirile. Je to že bila zadnja tekma Andree Pirla na klopi Juventusa? Cristiano Ronaldo pa se še drugo leto zapored poslavlja od izločilnih bojev na prvi stopnički ...

120'+4

Visoka žoga v kazenski prostor, Pepe je akrobatsko posredoval ... Toda prekršek za Juventus in to bo prosti strel!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
10. 03. 2021 12.24
-1
CR7 ali JOKICA RONČI - HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
265004
10. 03. 2021 10.42
+3
Pazite se sedaj Cagliari, Parma, Spezia, Udinese....kralj je raz...p...zden...
265004
10. 03. 2021 10.33
+8
Halar jaz sem ti že včeraj povedal kako bo....pa si me zmerjal...zdej pa imaš...upam da si ok...
HALAcR7
10. 03. 2021 10.11
-10
To kar je osvojil Ronaldo lahko vaš palček le sanja,,,Ronaldo se kosa z klubi,ker igralca ne obstaja ki bi se kosal z njem
Sisli288
10. 03. 2021 10.19
+4
Kako ne Gento je 6x osvojil ligo prvakov. Kar nekaj igralcev pa ima 5naslovov kot ronaldo med drugimi maldini in costacurta
Sisli288
10. 03. 2021 10.20
+4
Ampak se te razume da te nevednost in zasleplenost vodi k lazem
Sisli288
10. 03. 2021 10.22
+3
Ce pa pogledas mali sirse pa je messi osvojil vec lovorik kot ronaldo , ampak to ne steje ker je igral le v Barceloni
265004
10. 03. 2021 10.53
+1
ddolores
10. 03. 2021 12.49
+0
Hahaha - vse pokradeno! Tri LP pokradene, in posledično potem še tri zlate žogice!
Konan
10. 03. 2021 15.53
+1
Ej frutek, ronci je out, a se zavedaš, trpi zdaj
zavetnik baleta
10. 03. 2021 09.54
+2
Še ima kdo občutek kot ga ima avtor članka , da je Cuadrado bil dober ?
Sisli288
10. 03. 2021 10.00
+1
Cuadrado je edini ki je vciraj kaj pokazal od igralcev juveta
drimtim
10. 03. 2021 09.52
+4
Odslužen igralec ki samo čaka na penale je spet stal uvrstitve Juveta naprej.Slab nakup.
zavetnik baleta
10. 03. 2021 09.48
+6
Ta izpad in igra brez statistike, če ne upoštevamo napak Ronalda ga ne bo stala nagrade za najboljšega nogometaša za leto 2021 pri Globe Trotter Award
HALAcR7
10. 03. 2021 09.38
-8
Samo how how how ,,,piše pod vaše komentare,,,,se vidimo jutri
HALAcR7
10. 03. 2021 09.38
-6
Slamnati bedaki le lajte bomo videl vas jutri,,vsi se boste skrili v mišje lulnjice,,,,,vsi pametni a že leta jim lessi ni osvojil 0,,,,od atletica,juveta,rome,liveroola,bayerna,,,,zdah PSG.....kaj nas še čaka ahahhaha,sami debakel za debaklom,,,,Ronaldu se je to zgodilo enkrat,vam pa še tradicionalno leto ta letom,,,,bogi ste zato pa tudi ste slamnati bedaki
Od Halerja ati
10. 03. 2021 09.39
+7
Sisli288
10. 03. 2021 09.39
+6
Petarda10
10. 03. 2021 09.54
+3
bolse da izpademo prot psgju, atleticu, liverpoolu kot ajax porto in lyon hahaha lolek odjokaj
265004
10. 03. 2021 10.34
+2
How how how hahaha ta je res za v Polje....
Konan
10. 03. 2021 15.55
Mi vsaj vemo da bo barca ziher izpadla, ti si bil pa prepričan da bo tvoj depiliranc napredoval😂😂
dark horse
10. 03. 2021 09.38
+5
Egoizem samovsecnost fousija itd se pri njemu vidi ko da kdo drug gol mu sploh ne čestita razen če je res zraven njega. Pri golu chiese je tudi včeraj nekaj krilil zakaj ve le on🙈
HALAcR7
10. 03. 2021 09.34
-11
Igiy fan reala in nekdaj Ronalda ali bereš te komentarje??
igyyp
10. 03. 2021 09.58
+1
dajno
10. 03. 2021 09.23
+4
Kristina je igral?
ddolores
10. 03. 2021 09.23
+10
Statistika Christiana Cmeralda: 0 golov, 0 golov iz ofsajda, 0 golov iz podarjene 11m, 0 golov v 96. minuti rednega dela, nič golov v 117 min. podaljška, 0 golov s peto, 0 golov s prostega strela, 0 golov s škarjicami, 0 golov z lobom, 0 golov z glavo...... skratka 0 plus 0 je absolutna ničla! Važno je, da se pri Juvetu nič ne vznemirjajo, ker so vrgli 100 mio v smeti! 10 let je bil Juventus prvak Italije s prednostjo 15 - 20 pik, dokler niso pripeljali Cmeraldkota, lani so morali pokrasti Inter za eno piko, letos se pa z Atalanto borijo za 4 mesto! Tko je ko imaš atomski napad! Vmes je pa še Real zmagal Špansko ligo brez njega.
Sisli288
10. 03. 2021 09.30
+9
Pozabil si se 0 preigranih igralcev 0 predlozkov in edino kar ni nic v statistiki je 17 izgubljenih zog in 9 zgresenih podaj
ddolores
10. 03. 2021 09.42
+5
Ja, pa še valjanje po travi 9 krat, kriljenje z rokami 27 krat......
265004
10. 03. 2021 09.18
+6
Zdej Ronaldo ritko nastavlja tudi žogi....
Štanjkol
10. 03. 2021 09.17
+4
Hahahaha Halar iz Polzele verjetno dela samomor LOL
Sisli288
10. 03. 2021 09.17
+2
Samo pocakajte bote jutri dobili povracilne ukrepe od ciciban mafije
zavetnik baleta
10. 03. 2021 09.13
+7
Pred tekmo je bil tudi prispevek, kjer je Pepe lepo pojasnil, da ni stopil Messiju namerno na roko na enem od el clasicov. To nam pove , da Pepe vseeno ni povsem brez vesti, da ve kaj se spodobi in kaj ne in da je še vedno velik lažnivec
HALAcR7
10. 03. 2021 09.33
-5
Suarez je tudi rekel da je 3x padel z zobmi na človeka,,nikoli nebi koga ugriznil saj ni žival
zavetnik baleta
10. 03. 2021 09.45
+3
Pred tekmo je bil tudi prispevek, kjer je Pepe lepo pojasnil, da ni stopil Messiju namerno na roko na enem od el clasicov. To nam pove , da Pepe vseeno ni povsem brez vesti, da ve kaj se spodobi in kaj ne in da je še vedno velik lažnivec....kaj od tega nisi razumel ?
zavetnik baleta
10. 03. 2021 09.08
+7
"...z mojstrovino – strelom po tleh – presenetil še vratarja Szczesnyja, ki bi lahko posredoval tudi bolje "...očitno sta avtorja članka dva, ker en sam ne more v enem stavku ustvariti toliko neumnosti. Bistvo ostaja lepo zakrito, čeprav se jima ne zdi vredno povedati, zakaj je vratarja strel presenetil ?
LojzekBojzek
10. 03. 2021 09.07
+6
ne se sikirat sedaj bomo pa Rončija lohka gledali na mavričnih shodih🙊
Mahh
10. 03. 2021 09.07
+8
Svaka čast Pepetu, Ronaldo ni mel šans ob njem. Na takih tekmah se vidi ego Ronalda. Vedno je nekaj krilil z rokami pa se pritoževal. Sam Pirlo ga mogel zamenjati saj se bi potem navijači Ronalda jokali kako krut je svet