Liga prvakov

Haaland zopet junak Borussie, ki je trepetala v zadnjih sekundah

Dortmund, 09. 03. 2021 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Povratni obračun osmine finala Lige prvakov med Borussio iz Dortmunda in Sevillo se je končal z 2:2, s čimer so Nemci prišli do napredovanja s skupnim rezultatom 5:4. Zopet je bil glavni junak Erling Haaland, ki je dosegel oba zadetka domačih, skupno pa jih je Sevilli v 180 minutah nasul kar štiri. 20-letnik ima sedaj po 14 tekmah v Ligi prvakov na svojem kontu neverjetnih 20 golov.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Juventus - Porto
    06:22
    Vrhunci tekme Juventus - Porto
  • Vrhunci tekme Borussia Dortmund - Sevilla
    19:21
    Vrhunci tekme Borussia Dortmund - Sevilla
Borussia Dortmund se je med osem najboljših nazadnje prebila v sezoni 2016/2017, ko jo je nato izločil Monaco. Strateg Nemcev je zato kljub odličnemu izhodišču po prvi tekmi opozarjal, da sta za napredovanji potrebni dve dobri predstavi, kapetan Marco Reus pa je dodal, da bi bilo napredovanje tako zanj kot za ves klub velika čast. 

Že v ponedeljek je Edin Terzić potrdil, da zopet ne bo mogel računati na Jadona Sancha, ki je izpustil že domači derbi z münchenskim Bayernom prejšnji konec tedna. Na njem je lažjo poškodbo staknil tudi strelec dveh zadetkov Erling Haaland, ki je moral predčasno zapustiti igro, a ga je zdravniški ekipi Dortmundčanov le uspelo pripraviti za povratni obračun s Sevillo. V napadu sta Norvežanu pomagala Marco Reus in Thorgan Hazard, ki se vrača po daljši odsotnosti. 

Gostje so na drugi strani v povratni obračun vstopili s popotnico treh zaporednih porazov. Dva jim je prizadejala Barcelona, zadnjega pa presenetljivo Elche v zadnjem krogu La Lige. Julen Lupetegui je tedaj močno premešal začetno enajsterico, saj je udarne moči pričakovano prihranil za Borussio Dortmund. Tako je za razliko od Elcheja opravil kar devet sprememb v prvi postavi, začela pa sta tako vratar Yassine Bounou kot osrednji branilec Jules Kounde, ki sta bila pod vprašajem. V napadu Špancev je pričakovano začel Youssef En-Nesyri, na krilnih položajih pa Suso in Lucas Ocampos, medtem ko je bil Alejandro Gomez, ki je prišel iz Atalante, le na klopi. Podobna usoda je doletela tudi Ivana Rkaitića, ki je na Pizjuanu z napako zakuhal enega od zadetkov gostov. 

Sevilla napadala, Haaland zadel
Gostje, ki so potrebovali vsaj dva zadetka, so pričakovano igrali na vse ali nič. Že v tretji minuti je Ocampos sprožil pravo bombo, a je Marwinu Hitzu nekako le uspelo preprečiti hitro veselje Špancev. V 10. minuti je imel Argentinec še eno priložnost, a je obrambi domačih uspelo blokirati, Sevilla je imela kot, po katerem pa ni bilo večje nevarnosti. Kljub temu so se napadi gostov nadaljevali, v 15. minuti je bilo razmerje posesti kar 69:31 v njihovo korist. V 23. minuti je svojo srečo poskušal še Suso, čigar strel je obrambi Borussie znova uspelo odbiti – če ga ne bi, bi žoga najverjetneje končala v mreži za 0:1. 

Pritisk Seville se je nato iz minute v minuto zmanjševal, v 35. pa so domači s svojo prvo pravo priložnostjo prišli do vodstva.  Gostje so na svoji polovici poceni zapravili žogo, Nico Schulz je zaposlil Mahmouda Dahouda, ta je v praznem prostoru opazil Marca Reusa, ki je s podajo pred vrata Seville našel Erlinga Haalanda, izjemno akcijo pa je Norvežan brez težav kronal z zadetkom za vodstvo. Do konca prvega dela se izid ni več spreminjal, Španci pa so za morebitno napredovanje potrebovali vsaj tri zadetke v drugem delu.

Haalandu drugi zadetek razveljavili, a mu je nato uspelo utišati glasnega Bona
Drugi polčas se je za domače začel naravnost sanjsko. Že v 48. minuti je Haaland še enkrat pokazal vse svoje mojstrstvo, ko je praktično vse storil sam, si nato izmenjal dvojno podajo s Hazardom in za konec z neugodnega položaja matiral nemočnega Bona. Nogometaši Borussie so se veselili, a je sodniška zasedba s Cuneytom Cakirjem na čelu pokazala, da si bo vse skupaj še enkrat ogledala. Izkazalo se je, da je 20-letni Norvežan še pred strelom storil prekršek nad Diegom Carlosom, tako da je ostalo pri minimalni prednosti Borussie. 

Statistika Erlinga Haalanda proti Sevilli
Statistika Erlinga Haalanda proti Sevilli FOTO: Sofascore.com
Erling Haaland je tokrat postal sploh prvi nogometaš v zgodovini Lige prvakov, ki je na štirih zaporednih tekmah dosegel vsaj dva zadetka. 

Le dve minuti kasneje pa je bil prav Haaland pod prekrškom, ko je po še enem posredovanju VAR-a Cakir pokazal na belo točko. Izvajal jo je prav Norvežan, a je Bono njegov poskus zaustavil. Sevilla je krenila v protinapad, po nekaj sekundah pa je bilo jasno, da bo imel prvi napadalec domačih še eno priložnost. Vratar Seville je v trenutku strela namreč že zapustil golovo črto, v drugo pa je bil Haaland uspešnejši za 2:0. Po drugem zadetku, njegovem 20. na 14. tekmi v Ligi prvakov, je provokativno proslavljal prav pred vratarjem gostov, tako da so nogometaši Seville povsem izgubili živce, Haaland pa je zato prejel rumeni karton. A treba je poudariti, da se je Bono na praktično identičen način veselil, ko mu je uspelo zaustaviti prvo enajstmetrovko, za kar pa ni bil kaznovan z rumeno kaznijo. 

En-Nesyri poskrbel za dramo
Videti je bilo, da je potnik med najboljših osem bolj ali manj odločen, v 69. minuti pa je Sevilla le prišla do znižanja. Emre Can je v svojem kazenskem prostoru storil nepotreben prekršek nad rezervistom Luukom de Jongom. Cakir je zopet pokazal na belo točko, odgovornost nase je prevzel En-Nesyri, ki je z natančnim strelom po sredini vrat brez težav zanesljivo premagal Hitza. V 84. minuti bi lahko usodo gostov zapečatil Dahoud, a je njegovo namero prebral Bono, kmalu zatem pa je priložnost za izenačenje na drugi strani zapravil Kounde, ki je sprožil z glavo, a bil premalo natančen.

Kazalo je, da bodo napori gostov, pri katerih sta v drugem delu med drugimi vstopila tudi Rakitić in Gomez, premalo za še kakšen zadetek, a je globoko v sodniškem dodatku En-Nesyri z glavo zadel še drugič in gostje so bili kar naenkrat povsem v igri za napredovanje, saj je bila do konca na račun taktičnih zamenjav v sodniškem dodatku vsaj še minuta igre. In res so imeli nogometaši Seville še eno priložnost, ko so se prav vsi znašli na domači polovici, a so bili v kazenskem prostoru Borussie premalo konkretni, tako da jim strela naposled ni uspelo pripraviti. Ostalo je pri 2:2, s čimer je Borussia prvič po štirih letih napredovala v četrtino finala. 

Statistika tekme Borussia Dortmund – Sevilla
Statistika tekme Borussia Dortmund – Sevilla FOTO: Sofascore.com

Liga prvakov, osmina finala, 9. marec: 

Borussia Dortmund* – Sevilla 2:2 (1:0)
Haaland 35., 54. (11-m.); En-Nesyri 69. (11-m.), 90.

Začetni enajsterici:
Borussia: Hitz, Morey, Can, Hummels, Schulz, Delaney, Bellingham, Dahoud, Reus, Hazard, Haaland.
Sevilla: Bounou, Navas, Kounde, Diego Carlos, Acuna, Jordan, Fernando, Oscar Rodriguez, Ocampos, Suso, En-Nesyri.

*Borussia D. napreduje s skupnim izidom 5:4

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
10. 03. 2021 08.10
+2
barca ga bo na kredit kupla
motorist_mb
10. 03. 2021 08.08
+4
Milan bi ga nuco 😁
Optimisty
10. 03. 2021 08.30
+1
Sortegilio
10. 03. 2021 08.00
+0
Haaland - takega napadalca bi Chelsea rabil. Samozavesti mu ne manjka.