Liga prvakov

Lahko Ancelotti osvoji še peto Ligo prvakov v trenerski karieri?

Madrid, 06. 04. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anže Mlakar, Andraž Hočevar
Komentarji
38

Čez nekaj dni se začenjajo četrtfinalni obračuni Lige prvakov in že prvi je vreden finala. 14-kratni evropski prvaki v torek na Santiagu Bernabeu gostijo aktualne prvake. Gre za obračun glavnih favoritov za naslov, hkrati pa tudi za spopad Carla Ancelottija in Pepa Guardiole, dveh najbolj slovitih trenerjev našega časa.

64-letni Italijan je edini strateg, ki se lahko pohvali s štirimi evropskimi lovorikami, proti Cityju pa bo vodil že 200. tekmo v najelitnejšem klubskem tekmovanju. Tudi to je mejnik, ki ga ni dosegel še noben trener v moderni različici Lige prvakov.

Uspešen že v prvo

Carlo Ancelotti je trenerski krst med evropsko elito doživel leta 1997 na klopi Parme, sledilo je dvoletno obdobje na trenerskem stolčku Juventusa, leta 2001 pa se je preselil k Milanu, s katerim je kot igralec dvakrat osvojil Ligo prvakov. Prvi finale je dočakal v sezoni 2002/03, ko se je pomeril prav proti Juventusu. Navijači na Old Traffordu v 120 minutah niso videli niti enega zadetka, prestižno trofejo pa so rossonerom z uspešno izvedenimi enajstmetrovkami zagotovili Andriy Shevchenko, Alessandro Nesta in Serginho.

Slavje nogometašev Milana po finalu Lige prvakov leta 2003
Slavje nogometašev Milana po finalu Lige prvakov leta 2003 FOTO: AP

Noč v Istanbulu

Finale leta 2005, na podlagi katerega so leta 2014 izdali film. Tekma, ki se je v zgodovino Liverpoola zapisala z zlatimi črkami, navijačem Milana pa se ob omembi slednje stemni pred očmi. Varovanci Ancelottija so prek legendarnega kapetana Paola Maldinija povedli že po manj kot minuti, pred odhodom na odmor pa je dvakrat zabil še Hernan Crespo. Nogometaši Liverpoola so rezultat poravnali po dobre četrt ure igre v nadaljevanju in slavili po izvajanju najstrožjih kazni, Ancelottiju pa do tega dne zadali najbolj boleč poraz v karieri.

Kapetan Milana Paolo Maldini leta 2005 ni dvignil najelitnejše klubske nogometne lovorike.
Kapetan Milana Paolo Maldini leta 2005 ni dvignil najelitnejše klubske nogometne lovorike. FOTO: AP

Sladko maščevanje

Dve leti po zgodovinskem finalu v Istanbulu sta se v Atenah ponovno pomerila Milan in Liverpool. Ancelotti ni upal niti pomisliti, da bi izgubil še drugi finale v treh letih, po zaslugi Filippa Inzaghija pa do tega tudi ni prišlo. Italijanski napadalec je z dvema zadetkoma poskrbel, da se je šestim trofejam Lige prvakov v klubski vitrini pridružila še sedma, Milan pa je do danes, kljub temu, da se od leta 2007 več ni uspel prebiti do finala najelitnejšega klubskega tekmovanja, druga najuspešnejša ekipa v omenjenem tekmovanju.

Carlo Ancelotti po finalu v Atenah
Carlo Ancelotti po finalu v Atenah FOTO: AP

Prvo madridsko obdobje

Po dveh letih na klopi Chelseaja in dveh sezonah v Parizu je Ancelotti odpotoval v špansko prestolnico ter v kraljevem klubu nasledil Joseja Mourinha. Italijanski strokovnjak je že v prvi sezoni v Madrid prinesel 'La Decimo' (10. naslov v Ligi prvakov, op. a.), na katero so navijači belega baleta čakali od leta 2002. Osvojitev slednje pa je bila vse prej kot lahka, a zelo sladka.

Na obračunu mestnih rivalov je za prednost Atletica v 36. minuti poskrbel Diego Godin, varovanci Diega Simeoneja pa so minimalno prednost držali vse do sodnikovega dodatka drugega polčasa. Tekla je 93. minuta, ko je Luka Modrić s podajo iz kota našel Sergia Ramosa, slednji pa je po strelu z glavo premagal Thibauta Courtoisa in izsilil podaljške v Lizboni. Prvi podaljšek se je končal brez zadetkov, v 110. minuti pa je Gareth Bale zadel za preobrat in popolnoma strl colchonerose. Atleti so vse moči usmerili v napad, kar sta v izdihljajih tekme izkoristila Marcelo in Cristiano Ronaldo, ki sta zadela za končno zmago s 4:1.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo madridsko obdobje

64-letni Italijan je leta 2015 zapustil Madrid, galaktiki so nato pod taktirko Zinedina Zidana osvojili tri zaporedne Lige prvakov, Ancelotti pa se je v kraljevi klub ponovno vrnil leta 2021 in tako kot v prvem obdobju takoj pometel z evropsko konkurenco. Madridčani so na poti do finala izločili PSG, Chelsea in Manchester City, v finalu pa jih je čakal še en angleški velikan Liverpool. Po tem, ko navijači na stadionu v francoskem Saint-Denisu v prvem polčasu niso videli zadetkov, je za edini gol na obračunu v 59. minuti zabil Vinicius Junior in poskrbel, da nogometaši Reala na desnem rokavu nosijo logotip Lige prvakov s številko 14.

Slavje nogometašev Real Madrida po osvojitvi 14. Lige prvakov.
Slavje nogometašev Real Madrida po osvojitvi 14. Lige prvakov. FOTO: AP

Bo Ancelotti v Madrid pripeljal še 15. naslov?

Ancelottijevi varovanci so v lanski sezoni izpadli v polfinalu proti Manchester Cityju, ki je nato prvič v klubski zgodovini osvojil težko pričakovano Ligo prvakov, kluba pa se bosta letos pomerila že v četrtfinalu. Prva tekma finala pred finalom bo odigrana v torek na stadionu Santiago Bernabeu, kluba, ki sta pred žrebom parov veljala za prva favorita za osvojitev letošnje izvedbe, pa bosta vsekakor poskrbela za pravi spektakel. Bo legendarnemu Italijanu letos še petič v trenerski karieri uspelo stopiti na evropski vrh?

Real Madrid - Manchester City
Real Madrid - Manchester City FOTO:
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koruptilona
06. 04. 2024 20.14
-2
Lepa sobota se prelepa bo ko bo kuroptolona izgubila hehe
Bučkapaceukrmper
06. 04. 2024 17.44
-3
Gospod za vse trenerje. Loh je Guardioli mahat z arabskim dnarjem. Pa u barci k je bla takrat najboljša na svetu, pa bi jo loh tud Rudonja treniru pa bi zmagovala.
Vladimir.Krutov
06. 04. 2024 15.15
-1
Lahko tudi 6....7....če sodijo kot so do sedaj...
Koruptilona
06. 04. 2024 14.43
+3
Ko pride Cripsi je vse tiho ko Cripsija ni pa se delajo neumnosti💪💪💪🤫😏
Kollerik
06. 04. 2024 14.52
-3
Povprečno natepavanje pacienta, brez vsake literarne in celo minimalne vsebinske vrednosti.....
cripstoned
06. 04. 2024 15.05
+4
kollerik ne jokaj...tišina sem rekel...davor..jasno je kdo je tukaj gazda in gdo gazi tele nase hejtercke brez pardona..
Sky85
06. 04. 2024 15.54
+8
Ko se krips sam s sabo pogovarja...profilko
denis pohoric
06. 04. 2024 12.27
-2
10/15 komentarjev je od enega cloveka hahaha…ima namisljenega prijatelja izgleda…
cripstoned
06. 04. 2024 12.59
+2
tako ja beri in stej komentarje svojega idola kripsija na ta prelepi aprilski sobotni dan...
cripstoned
06. 04. 2024 12.14
+4
Hejterji kaksen je obcutek ko celo sezono lažeš da ima real sodniško pomov, gledaš pa Koruptilono ki ima pomoč na vsakem gostovanju ne glede na tekmovanje?? Kakšen je obcutek ko celo sezono lažeš da ima real madrid pomoč na koncu pa gledaš kako real madridu sodijo v škodo real pa kljub temu v igri za trojčka pa čeprav močno oškodovan in praktično brez napadalca??? Kakšen je ta obcutek ??pece, kljuva ali boli?? Hahahahaah
Sky85
06. 04. 2024 12.42
-2
Kakšenga trojcka imaš v mislish?ti,halar pa zapirač?vidm da ti res nimaš pojma v nogometu.trojcek se šteje liga,liga prvakov in pokal.ne pa tako kot ti šteješ še super pokal.mal si poglej barco kako se osvoji šestercka,za kar real lahko samo sanja
cripstoned
06. 04. 2024 12.57
+2
V žepu je že dvojček, čaka se trojček pa tebi to prav ali ne??? Toliko imas za jokati čez sodnike a hvalite se z sestorckom iz leta 2009...ko se je zgodil največji sodniški škandal ovreebo (chelsea-Koruptilona) se sam ovreebo ki se je pokesal je rekel da takrat Koruptilona ne bi smela napredovati saj uefa ni hotela angleškega finala...da je vse skupaj se toliko hujse pa je to da so vsi igralci koruptilone bili pod močnim vplivom dopinga...skratka prevara za prevaro...in s tem se hvalite??? Hahahahah kakšne nule ste hejtercki reala...se ime profila nisi zmozen zdržati 2.sezoni in ti bos nekaj proti kripsiju govoril...sinko spat...
Sky85
06. 04. 2024 13.41
-1
Ti nisi vidu nogometa od blizu.to dokazuješ iz dneva v dan.ponavljas eno in isto,vsake toliko časa dodaš kako novo nebulozo
cripstoned
06. 04. 2024 14.07
+1
Vazno da ti jaz, real in perez ne damo mira..drugače pa hvala za pohvalo...ko pridejo taksne pohvale iz strani hejterckov res cenim to...
Sky85
06. 04. 2024 14.32
-2
Ce v tem vidiš pohvalo ti res ni pomoči...
Sky85
06. 04. 2024 11.59
+0
Če igra real atomski nogomet s sodniki je vse mogoče.smo videli proti leipzigu,da so bili v fenomenalni formi 🙈
cripstoned
06. 04. 2024 12.09
+1
Slaba tolažba...nemoč in bolečina kar vriskata iz vaših komentarjev...zakaj ne greste lepo pred prag koruptilone in pogledate resnici v oči...lalige, pokal ali pa liga prvakov saj ni vaaazn..
cripstoned
06. 04. 2024 11.53
+2
Kollerik...pique dela na tem da postane novi predsednik koruptilone...po bartomeuju, rosselu in laporti verjamem da tudi pique ne bo raazocaral v korupciji in podkupovanju...tako kot niso njegovi predhodniki...Koruptilona je edini klub od obstoja žoge zoper katerih je od l. 1980 podanih najvec obtoznic in sprejetih obtožb...pravtako je skoraj vsak predsednik tega najbolj umazanega kluba v zgodovini sporta sedel v zaporu...perez, berlussconi, Hoeneess, agnelli, šejki, princi, kralji, francoti so male miske v primerjavi z lopovi ki prihajajo iz katalonije...haahahaahaha
Kollerik
06. 04. 2024 11.37
-4
Zdele v Španiji poteka klerofašo operacija Brody, kjer so se Perez in ostali lopovi spravili poleg Rubialesa še na Piqeja. Ta tragikomedija je precej podobna onim iz majhnih, koruptivnih državic Balkana, tungizije, burkine fasso itd., kjer so glavni preiskovalci ravno največji lopovi....
cripstoned
06. 04. 2024 11.43
+3
Perez je kriv da je imel pique 96 bančnih računov in rubiales 36??? Jaz vem da je perez kriv samo da tvoje slabo psihično stanje in to da nimaš vec življenja...dosegel si dno hahahaahhah
zapiramvamustaaa
06. 04. 2024 11.45
+2
Čimprej pozapret Negreirino leglo.Ta sodniška pomoč Barce traja že 20 let in temu treba nardit konec.Je pa treba bit previden saj katalonska sekta streže tudi z življenjem ko se ji gre za nohte.
cripstoned
06. 04. 2024 10.07
+0
Pod temami reala, hejterska centrala, se vedno je premala Hahahahha...
cripstoned
06. 04. 2024 09.59
+2
gospod la decima...carlo je že storil takrat prevec in sel med nesmrtne enako kot vsi tisti igralci ki so prinesli la decimo...zdaj pa je real že pri 14* ....v kolikor pade city ne dvomim da bo 15*...in to brez obrambe in top napadalca praktično od samega začetka sezone ....lahko pišete kritiki in hejtercki kar hočete...real madrid je bil, je in tudi bo najboljši klub vseh časov in liga prvakov je tekmovanje reala...dominacija
cripstoned
06. 04. 2024 09.55
+2
Kollerik Koruptilona ne tista ki bi morala izpasti ze v skupinskem delu in igrati v ligi evropa tako kot 2.sezoni zapored ....ampak ker je laporta na kolenih hodil na kosila v ljubljano ceferinu je Koruptilona dobila najlazjo kožno skupino...izgubila pa je tako proti antwerpu kot proti shaktarju...premagala pa je porto na 1.tekmi kjer so jim močno pomagali sodniki...izjava trenerja porta concecaja po tekmi da so igrali proti vec igralcem kot pa samo proti barceloni pa pove vse...nato pa nedosojen cisti penal v osminofinala proti napoliju kjer bi napoli moral dobiti penal za 2:2 in imeti igralca vec od 60min...ampak ker je najbolj umazan klub imel pomoč sodnikov jasno da je napredoval..in zdaj v četrtfinalu imajo zaveznika enriqueja (bivši trener koruptilone) ki naj bi hotel na tekmi Koruptilona psg "spočiti" mbappeja ki lahko prakticno sam izloči Koruptilono...pa se pogovarjamo samo o ligi prvakov...proti realu pa sporen samo rdeči karton ki ni bil p9kazan Viniju...to pa je tudi vse...ampak vazno da je lani rodry stisnil plesko modricu pa zato ni dobil niti rumenega...takrat pa je bilo vse vredu...hahahahaah...kakšna nemoč naših hejterckov...samo se lažejo si lahko hahahahaha...
Kollerik
06. 04. 2024 09.25
-1
Že proti Leipzigu bi moral izpast. Pa vemo, kako to gre
manucao
06. 04. 2024 09.31
+1
Evo ga. Nimaš kaj, vedno isto žal. Pa napiši kaj o drugem najboljšem trenerju za Xavijem!!!
cripstoned
06. 04. 2024 09.57
+1
V kaj vse je vpeltena Koruptilona hejtercek pa se vedno joče o realu hahaahhaha...temu se rece nemoč in bolečina iz čistega obupa..
Kollerik
06. 04. 2024 10.37
-3
Duhovnik resnice vam je vedno na voljo, da vam z verodostojnim informacijam in čim bolj korektni mi primerjalnimi analizami odpira oči! Ker, res je škoda vsakega osebka, ki navija za ta sodniški klub. No, mogoče res ne vsakega.... 😁
cripstoned
06. 04. 2024 10.48
+2
Hahahaha tebi res ni vec pomoči...se dobro da si navijač najbolj umazanega kluba ki te demantira praktično vsako sezono..ampak te resnica je svetlobna leta oddaljena od tebe saj si se sam obdal z lažmi glede najboljšega kluba odkar obstaja žoga...nsj te potolažim...nisi edini hahahahah
Kollerik
06. 04. 2024 10.56
-1
Temne sile, pa čeprav preoblečene v bele cote,... so močnejše samo na videz, saj v bistvu stojijo na trhlih temeljih laži, privilegijev in korupcije....
cripstoned
06. 04. 2024 11.08
+3
Koruptilona
06. 04. 2024 09.05
+0
Seveda lahko...
manucao
06. 04. 2024 08.52
+6
Sam malce gledam rezultate.Mislim,da je Xavi boljši!!!
Boeing12345
06. 04. 2024 08.51
+2
Carlos je prinesl ze la denimo in verjamem da bo letos osvojil 15 zvezdico. La liga pa je tako ali tako že skoraj dobljena.